10/21/16 05:12
(http://www.klassa.bg/)

Съмненията за картел на пазара на горива ще се проверяват от парламентарна комисия

 Временна анкетна комисия към парламента ще проверява всички данни, факти и обстоятелства, водещи до съмнения за изкривяване на конкуренцията на пазара на горива и до съмнения за злоупотреба с господстващо положение в периода от 2008 до юли 2016 г. Това решиха народните представители.

Предложението е внесено от ПГ на ГЕРБ, подписано от народни представители от Патриотичния фронт /ПФ/ и Реформаторския блок /РБ/.

Комисията е от 20 представители от всички парламентарни групи. Председател е Валентин Николов от ГЕРБ, а заместниците му са Петър Славов от РБ и Емил Димитров от ПФ. Тя ще работи три месеца. Целта й е изясняване на пречките пред конкуренцията и възможните злоупотреби с господстващо положение и приемането на законодателни мерки и действия за подобряване на конкуренцията на пазара на горива.

Комисията е сформирана за срок от 3 месеца, а съставът й е на пропорционален принцип с 20 членове. За неин председател бе избран Валентин Николов (ГЕРБ), а негови заместници ще бъдат Петър Славов (Реформаторски блок) и Емил Димитров - Ревизоро (Патриотичен фронт).

В началото на миналата седмица стана известно, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви твърдения за картел на шест петролни компании - "Лукойл България" ЕООД, "Еко България" ЕАД, "Шел България" ЕАД, "ОМВ България" ООД, "Нис Петрол" ЕООД и "Петрол" АД. Те имат едномесечен срок да дадат обяснения пред регулатора.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване