10/24/16 12:37
(http://www.klassa.bg/)

Могат ли олигарсите да спасят Русия?

    Преди 20 години неголяма група руски бизнесмени спасиха страната от връщането към комунизъм.

      Тогава физически и политически слабият президент Борис Елцин едва не загуби изборите от Генадий Зюганов. След първия тур водеше само с 3%.

      Само че финансовите и организационните ресурси, които бяха предоставени от олигарси, му осигуриха във втория, решаващ кръг преимущество от 13%. Сега ситуацията е съвсем различна, но е възможно отново да е необходима намесата на олигарсите. Това пише Ник Бътлър в коментар за “Файненшъл таймс”.

      Бътлър припомня, че реалните доходи паднаха за година с 10%. Бившата свръхдържава е в дълбок упадък. От спада на цените на петрола през последните 2 г. пострадаха много държави, но малко от тях бяха засегнати така сериозно, както Русия. Путин, задържал властта в голямата част от последните 17 г. благодарение на високите цени на петрол и газ, сега може да се обляга само на опасната националистическа реторика. Защо олигарсите са длъжни да рискуват и да организират смяна на властта в Кремъл, пита Бътлър?

      Както и през 1996 г., на първо място от егоистичен интерес. Много от тях загубиха сериозни суми пари поради икономическия спад. Макар голяма част от олигарсите да успяха да преместят своите семейства и голяма част от капитала си в Лондон или Париж, често на тях в Русия им остават крупни физически и икономически активи. Някои даже се опасяват, че дългата ръка на Москва ще ги принуди да върнат в страната част от парите. За много от тях е важен аспектът на репутацията.

      Олигарсите очакват Путин да направи от Русия безопасно за тях място, където да им бъде удобно да правят бизнес.  
В замяна олигарсите обещаха да не се замесват в политиката и да поддържат властта на Путин. Сега президентът разруши тези договорености.

      Какво ще означава смяна на властта? На първо място смяна на приоритетите. На преден план излиза икономиката, а не военните авантюри и не конфликтите с Европа и със САЩ. Въобще няма да е просто да бъде променена Русия отвътре. На власт по-скоро ще застане технократ. Апаратът на държавната сигурност вероятно няма да бъде пипан. В замяна на това ще бъдат създавани стимули за вътрешно инвестиране. Естествено, Русия няма мигновено да се превърне в открита либерално-демократична държава. Само че тихичко ще се отказва от опасните илюзии за това, че може както и преди да стане свръхдържава – и това ще направи света по-безопасен, заключава Бътлър.


(По БГНЕС)



Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване