10/27/16 04:59
(http://www.klassa.bg/)

Окончателно: Падна таванът от 35 секции за страни от ЕС

 Ограничението до 35 секции за страни от ЕС бе окончателно премахнато от депутатите с приетите на второ четене поправки в Изборния кодекс. Така, таванът остава само за държавите извън съюза като Турция, САЩ и Канада. Срещу това остро скочиха от ДПС, като депутатът Хамид Хамид подчерта, че подобно разделение е противоконституционно и обяви, че той и колегите му от Движението ще положат подписи под бъдеща жалба до КС. Новият регламент на практика ще повлияе само на организацията на вота във Великобритания, където по данни на ЦИК подадените от наши сънародници заявления са били достатъчни за разкриването на 52 секции. Депутатите окончателно се отказаха и от идеята за разписването на възможност за носене на втора урна в секциите зад граница.
Разгорещен спор си спретнаха законотворците заради предложението за сливане на секциите в столичния район „Младост” при вота 3 в 1. Там избирателите ще гласуват за президент, референдум и за нов кмет, поради което по решение на ЦИК пускането на бюлетини трябваше да става в две различни секции, като един гласоподавател се реди на две отделни опашки. За да се избегне това, в крайна сметка депутатите гласуваха поправка в Изборния кодекс, според която секциите ще се обединят - от 250 на 125, и гласоподавателите ще пускат бюлетина само в една секция, в която са разпределени.
От БСП и ПФ скочиха, че това ще създаде предпоставки за манипулации, като членовете на СИК можело „неволно” да поставят грешен печат на списъците, а чувалите с бюлетините да се разнасят и „забравят” из маршрутките. „Груба манипулация е въпросът с печата. Ако СИК е една, и печатът ще е един”, обясни обаче шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване