10/28/16 04:08
(http://www.klassa.bg/)

Стопяват дълговете на БДЖ до 18 месеца

 До 18 месеца може да бъдат стопени дълговете на БДЖ. Това стана ясно от думите на транспортния министър Ивайло Московски. Средства за погасяване на задълженията трябва да дойдат от концесията на летище София. Според разчетите на ведомството от нея се очакват около 650 млн. лв., от тях близо 450 млн. лв. ще бъдат дадени за изплащане на дълговете на железницата. Останалите ще се инвестират в нови влакове.

БДЖ ще може да купи нов подвижен състав едва когато си погаси дълговете, заяви министърът. И допълни, че се очаква до две седмици да дойде нотификация от Брюксел за парите, които железниците ще получат от концесията. Московски посочи още, че работата по документацията е приключила, а сумата и параметрите са напълно уточнени.

Изграждането на жп отсечката между Волуяк и Драгоман, както и железопътния възел Пловдив са предложени да се изграждане по програмата „Свързана Европа“(„Кънектинг Юръп Фасилити") на ЕК, каза още министърът. И допълни, че може би ще бъде представен за строителство и 10 км от магистрала „Калотина“. Парите няма да стигнат за всички тези проекти, но един от тях ще бъде избран, коментира още Московски. Към момента одобрена за финансиране по програмата е отсечка от жп линията Септември- Пловдив. След като се заделят пари за нея, останалият свободен финансов ресурс е 111 млн. евро. Тя още не е усвоена, но за нея има още процедури в Брюксел, за да бъде предложен проект, обясни Московски.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване