МВФ даде зелена светлина за увеличение на заплатите и пенсиите в Сърбия

http://www.investor.bg/evropa/334/a/mvf-dade-zelena-svetlina-za-uvelichenie-na-zaplatite-i-pensiite-v-syrbiia-227306/

Премиерът Александър Вучич обеща да направи всичко възможно да намери купувач за затъналата в дългове медна мина Бор

Стотина на протест преди подписването на CETA в Брюксел

http://offnews.bg/news/n_1/n_638804.html

Стотина демонстранти са се събрали на протест срещу СЕТА пред сградата на Съвета на ЕС в Брюксел, където по-късно днес ще бъде подписано споразумението за свободна търговия с Канада. Протестиращите твърдят, че от CETA ще спечелят единствено международните корпорации, а работниците в ЕС ще изгубят препитанието си. Най-голям интерес към демонстрацията проявява финансираният от Кремъл англоезичен ТВ канал Russia Today.  По-рано днес няколко протестиращи нахлуха във фоайето на Съвета на ЕС и бяха задържани от охраната. Днешното подписване на СЕТА се забавя заради технически проблеми със самолета на канадския премиер Джъстин Трюдо - машината се върна в Отава 30 минути след излитането за Брюксел. 

Утре се подписа споразумение за провеждане на честни президентски избори

http://www.cross.bg/bulgariya-izbori-provezhdane-1524211.html

/КРОСС/ На 31 октомври, в 11.30 часа в Пресклуб на БТА Пловдив, бул. "6-ти септември" 140 ще бъде представено споразумение за провеждане на честни избори за президент и вицепрезидент на Република България. Покана да подпишат споразумението е отправена към политически сили, граждански организации и медии. Потвърждение за участие в общите усилия за запазване честността на изборите и гарантиране правото на българските граждани да гласуват свободно и да бъдат честно отчетени резултатите от тях са потвърдили от партиите „Екогласност", Движение за социален хуманизъм, ЕСИ, Съюз на комунистите в България.  

Какво време ни очаква през ноември?

http://www.moreto.net/novini.php?n=334641

Най-ниските температури през ноември ще бъдат между минус 5 и 0 градуса, по-високи ще са по Черноморието, а най-високите температури през месеца ще са между 15 и 20 градуса. Това съобщи за БТА Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН (НИМХ-БАН).

Радев: Трябва ни президент, здраво стъпил на краката си

http://offnews.bg/news/n_1/n_638808.html

В България се надига вълна от енергия на хората, които искат промяна. Сега те говорят смело и открито, изчезват страхът и апатията. Обединени можем да постигнем тази промяна, за доброто на България на 6-ти номври. Това заяви на среща с граждани в община Ветово, Русе, кандидатът за президент, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП, ген. Румен Радев. Той изтъкна, че ГЕРБ разбират, че губят, и че може да има президент, който да не участва в техните схеми и да обединява нацията около значими национални цели. Радев заяви, че с напускането на честното съревнование и използването на компромати и други методи, ГЕРБ вече са загубили морално, остава да загубят и фактически. „Няма да бягам и да се крия от критично важни за държавата проблеми – демографска криза, образование, селско стопанство, земеделие, икономическо развитие, местна власт“, каза още генералът. Радев заяви, че трябва да имаме президент здраво стъпил на краката си, да се води само от интересите на българския народ, да стои зад приоритетите на България и да се ангажира с основните проблеми в държавата. Според него само така ще постигнем: по-свободни институции, повече сигурност и спокойствие за хората, за бизнеса и селското стопанство, за местното самоуправление, да се работи за решаване на проблемите в здравеопазването и образованието, повече грижа за възрастните хора и за децата и най-вече младите, напуснали страната ни или готвещи се да я напауснат, да я припознаят отново, като своя родина, където имат перспектива. „За всичко това ще се борим заедно с Илияна Йотова, ако получим доверието на българските граждани“, категоричен бе Радев. 

"Реал" (Мадрид) преподписа с Гарет Бейл до 2022 година

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/10/30/2853522_real_madrid_prepodpisa_s_garet_beil_do_2022_godina/?ref=rss


Ръководството на "Реал" (Мадрид) обяви официално, че Гарет Бейл е подписал нов договор с клуба до 2022 година.

Досегашният контракт на уелския нападател изтичаше през 2019 г. С това официално се сложи край на слуховете, че 27-годишният футболист може да напусне в посока "Манчестър юнайтед", каквито бяха най-честите спекулации за неговото бъдеще.

Бейл пристигна на "Сантяго Бернабеу" през лятото на 2013 г., когато за него испанците платиха 85 млн. паунда на "Тотнъм",...

ОПЕК обсъжда свиване на добива на черно злато

https://www.24chasa.bg/novini/article/5842860

ОПЕК обсъжда свиване на добива на черно златоРъководителите на ОПЕК обсъждат във Виена с Русия и други страни извън картела как да бъде намалено предлагането на черно злато, за да се свие свръхпредлагането и да се вдигнат цените, предаде АФП, цитира "Дарик". "Процедурата на ребалансиране продължава вече прекалено дълго и ние не можем да поемем риска да бавим още дълго корекциите",

Три награди „Будител 2016” за НДК

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5842798

Три награди „Будител 2016” за НДКНационалният дворец на културата получи тройна награда „Будител 2016” г. на официална церемония в аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” броени дни преди празника на народните будители – 1 ноември. Признанието е за институцията, екипа и изпълнителния директор на Двореца Мирослав Боршош.

Четири 30-етажни кули ще се издигнат в имот на българската общност в Истанбул

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/10/30/2853526_chetiri_30-etajni_kuli_shte_se_izdignat_v_imot_na/?ref=rss


Многофункционален, модерен комплекс, включващ четири 30-етажни кули, подземни паркинги и зелена зона започва да се строи в един от най-големите имоти на българската общност в престижния квартал на Истанбул - "Шишли", съобщава кореспондентът на БТА в града.

Собствеността върху терена, с площ от около 70 декара, бе възстановена през 2012 г. в рамките на инициатива на турското правителство с премиер Реджеп Ердоган по това време, припомня агенцията. Брокери го оценяват на 130 млн....

Парите, които жените дават за чанти, стигат за малка кола

http://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/parite-koito-zhenite-davat-za-chanti-stigat-za-malka-kola-6060648

Средностатистическата дама притежава 14 чанти - три за "редовна употреба", две "резервни", пет "най-добри" за съчетаване с определени тоалети, и четири вечерни

Нараства рискът от ядрена война между Индия и Пакистан заради водата

http://www.mediapool.bg/narastva-riskat-ot-yadrena-voina-mezhdu-indiya-i-pakistan-zaradi-vodata-news255854.html

Първият ядрен конфликт на планетата ни може да избухне не между Русия и САЩ, а между Индия и Пакистан заради изострящите се проблеми с достъп до питейна вода на полуостров Индостан и конфликтите около акваторията на река Инд. Това твърдят учени от Университета на ООН според публикация на "РИА Новости", цитирана от БГНЕС. "Басейнът на река Инд е водна "часовникова бомба", която може да се взриви всеки момент", смята Владимир Смахтин, директор на Института на ООН за водни ресурси, околната среда и здравето, който се намира в канадския град Хамилтън. Ученият разказва, че конфликтът за водните ресурси в Индостан се изостри през последните години. Буквално преди месец Индия обяви, че спира участието си в постоянната двустранна комисия за река Инд, която регулира водните отношения между Индия и Пакистан от 1960 година. Тогава двете страни подписаха договор за водите на Инд. Съгласно договора Индия получи правото да ползва водите на трите източни притока на Инд, а Пакистан – водите на двата й западни притока и на самата Инд. Договорът бе породен от опасенията на Исламабад, че Делхи може да лиши Пакистан от достъп до вода, като блокира притоците, които преминават през територията на Индия, ако между двете стана пламне поредната война. През септември 2016 година Индия за пръв път изрази намерение да преразгледа споразумението или да излезе от него. Исламабад окачестви това като враждебно действие и заяви, че подобна стъпка ще бъде възприета като "обявяване на война". Експертите на ООН смятат, че недостигът на питейна вода в Индостан наистина представлява много сериозен и остър проблем, който може да доведе до война между двете съседни държави. Част от проблема се дължи на външни причини. Едната са климатичните промени, които намаляват водите в притоците на Инд. Другата е нарастващото потребление на вода в Китай и Афганистан, които граничат с Индия и Пакистан. Според учените Инд и другите реки в Южна Азия ще пострадат най-силно от климатичните промени, а последиците - суши и хроничен недостиг на вода, ще се появят най-бързо именно в този регион. Втората част на проблема носи вътрешен характер. Увеличаващият се дефицит на водни ресурси крие сериозен риск от вътрешнополитическа нестабилност в Индия и Пакистан. Това важи особено за Пакистан, където равнището на потребление на вода е високо, а политическата система е на ръба "на пропадналата държава". Както отбелязва Бобърт Уърсинг, един от авторите на доклада на Университета на ООН, дългата конфликтна история между трите ядрени държавни Пакистан, Индия и Китай позволява да се говори за крайно негативни прогнози. Това засилва и вероятността от конфликт в близките години, включително и ядрен. Отказът от договора от 1960 година само ще увеличи тази вероятност, посочва изследователят.

Русия продава още 10% от „Роснефт” догодина

https://www.24chasa.bg/novini/article/5842864

Русия продава още 10% от „Роснефт” догодинаПравителство на Русия е готово да продаде догодина още 10% от акциите на „Роснефт”, съобщава RNS. Така делът на държавата ще падне до 40%. До края на 2016 г. е планирано да бъде продаден дял от 19,5% за 700 млрд. рубли (около 11,1 млрд. долара). На 12 октомври „Роснефт” купи държавният пакет от 50,08% на „Башнефт” за 330 млрд. рубли (5,24 млрд.

Защо Олег Ковачев направи експеримент с черешово топче във фейсбук

https://www.24chasa.bg/novini/article/5842885

Защо Олег Ковачев направи експеримент с черешово топче във фейсбукРежисьорът Олег Ковачев с нов социален експеримент, реализиран по време на концерта на Слави Трифонов снощи. Разказът му за черешовото топче от стиропор, с което бил спипан да минава през Борисовата градина и арестуван, взриви социалната мрежа. Този път отново много хора "се вързаха", не толкова, колкото при предишната история с ножа.

Патриарх, премиер и цар осветиха нова църква в Асеновград (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618319

Правителството е обновило и изградило стотици църкви и манастири изтъкна при освещаването на новопостроената църква "Св. Архангел Михаил" в Асеновград премиерът Бойко Борисов."Виждате колко е красиво, колко е хубаво, колко е добре за вярата, за образованието, за националната сигурност, защото това е за българина", посочи министър-председателят. Изграждането на храма e започнало през 1998 г. и през последните години държавата отпусна за него 40 000 лв. На церемонията присъстваха патриарх Неофит, представители на Светия синод, Симеон Сакскобургго...

Борисов: Борим се за еврокомисар по екология или регионално развитие (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5842884

Борисов: Борим се за еврокомисар по екология или регионално развитие (обзор)- Кристалина Георгиева си изпълни ролята - бюджетът на България се завишава от 12 на 15 милиарда евро, каза премиерът - Догодина откриваме магистрала Пловдив-Асеновград, нямам неизпълнено обещание, допълни той - Тигърът в пловдивския зоопарк ще се казва Тотев, отсече министър-председателят Трябва ни еврокомисар на екологията или на регионалното

Делчев: Орешарски и Радев са двете лица на една монета

http://offnews.bg/news/n_1/n_638807.html

Радев и Орешарски са двете лица на една монета - подставени лица, зад които се крият чужди интереси. Това заяви в Русе Димитър Делчев, председател на предизборния щаб на ДБГ и секретар на ПГ на РБ, на среща на Трайчо Трайков със симпатизанти и членове на РБ.  БСП сами ограбиха партийната си каса. Сега използват "черни каси" за финансиране на кампанията на Радев, за което РБ е подал сигнал до Сметната палата. Не можем да очакваме този кандидат да бъде добър държавен глава, след като дори в кампанията си не спазва закона и се финансира по съмнителни начини, с фрапиращи разлики между приходите и разходите на кампанията му и при забранено по закон финансиране на Инициативния му комитет от БСП, каза Делчев за Румен Радев. Той подчерта също, че очаква Сметната палата да направи незабавни проверки на БСП и Комитета на Радев. Според думите му, основна цел на РБ е недопускането на БСП и ДПС отново на власт, както и да бъде коректив на ГЕРБ при неефективни управленски решения. Ние сме в управлението, за да изпълняваме реформаторската политическа платформа, за което имаме мандат от нашите членове и симпатизанти, за нас тази власт не е самоцел, каза още Делчев. Кандидатпрезидентската двойка на РБ Трайчо Трайков и ген. Съби Събев са десните кандидати, които ще затвърдят евроатлантическата насоченост на страната и ще бъдат водачи на обществото, като гарантират, че президентството ще сложи фокуса върху по-добрите доходи на хората, гаранитрането на заетост и работа за всички, намаляването на административната тежест, реформите в образованието, съдената система и здравеопазването, битката с корупцията, заяви Делчев. Той призова Русе за мобилизация в подкрепата на двойката на РБ Трайков – Събев.

Най-коментираното в "Дневник" през седмицата - ФБР, нефт, юмрук, концерт

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/30/2853327_nai-komentiranoto_v_dnevnik_prez_sedmicata_-_fbr_neft/?ref=rss


ФБР, нефт, юмрук и концерт - тези сюжети предизвикаха най-много коментари в "Дневник" през седмицата. Ето десетте най-коментирани статии в низходящ ред според справка, генерирана в 19 ч на 29 октомври.

1. ФБР подновява разследването за имейлите на Хилъри Клинтън - 484 коментара
2. "Тотал" е открила нефт в блок "Хан Аспарух" в Черно море - 469 коментара
3. Русия иска $ 23 490, за да започне преговори за заграбените български архиви - 450 коментара
4. Следващият юмрук -...

Нова фериботна линия ще свърже Измир и Солун

https://www.24chasa.bg/novini/article/5842852

Нова фериботна линия ще свърже Измир и СолунТурция и Гърция работят върху пускането на нова фериботна линия, която в началото на 2017 г. ще свърже Солун и Измир, предава Dogan News Agency, цитирана от "Фокус". Солунският кмет Янис Бутарис, който е ентусиаст в насърчаването на турските посещения в гръцкия град, бе в Анкара, където проведе преговори за проекта за фериботна линия,

Морето край Варна се препълни с хищника чернокоп

http://www.moreto.net/novini.php?n=334640

Морето тази година изобилства от чернокоп. Рибарите се хвалят с огромни количества улов и 100 % успеваемост при излизане за риболов. „Основно ловим чернокоп. Има много от рибата, тази година е много добра, всички рибари са доволни“, каза пред „Агрозона“ Емил Милев – председател на варненското рибарско сдружение „Черноморски изгрев“.

Партия ДОСТ учреди общинската си организация в Плевен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618318

На 30 октомври в Плевен беше проведена учредителна конференция на партия Демократи за отговорност, свобода и толерантност/ДОСТ/, на която беше избрано ръководството на Общинската организация на партията. С участието на 254 учредители на конференцията - половината от реалните членове на ДОСТ в община Плевен, за председател е избрана Севджан Аледжикова. „Ръководството беше избрано след едно открито състезание, както приляга на една нова, неавторитарна и нетоталитарна, а на една истински демократична партия", каза лидерът на ДОСТ Лютви Местан. Мес...

Патриарх и архиереи от БПЦ присъстваха на освещаването на нова църква в Асеновград

http://www.cross.bg/hrama-asenovgrad-arhangel-1524210.html

/КРОСС/ Негово светейшество патриарх Неофит и част от архиереите на БПЦ присъстваха на освещаването на най-новия, 12-ти православен храм в Асеновград, чийто патрон е Свети Архангел Михаил. Църквата се намира на площад "Зелено дърво" в квартал "Изток", а първата му копка и освещаване бе през юни 1996 година от тогавашния пловдивски митрополит Арсений. Днес празничната света литургия бе възглавена от неговия наследник - митрополит Николай, който лично освети храма. На ритуала присъства Симеон Сакскобурготски, който е участвал и в церемонията, с която се дава начало на строителството на храма през 1996 година. В края на богослужението пристигна министър-председателят Бойко Борисов заедно с министъра на отбраната Николай Ненчев. До момента стотици асеновградчани и гости на града се поклониха в новата църква. Храмът е интересен с това, че в него има 3 проскинитария - на св. Георги Победоносец, св. Фанурий и на св. Архангел Михаил, които заедно с иконостаса и троновете в храма са изработени в Гърция. Църквата е изградена изцяло от даренията на благочестиви християни от различни точки на света. Под храма има параклис-крипта, който е посветен на всички български светии. Там се съхранява и чудотворната икона, на която са изобразени св. Спиридон, св. Атанасий, св. цар Борис-Михаил и св. Стилиян. Параклисът всъщност дълги години бе единствения действащ храм на това място

Библиотерапевти: След раздяла с любимия четете “Пепеляшка”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5841933

Библиотерапевти: След раздяла с любимия четете “Пепеляшка”Психолозите Дончо Донев и Минчо Николов написаха наръчник за терапия чрез четене След раздяла или загуба на любим човек четете приказката “Пепеляшка” на Шарл Перо, ако се чувствате самотен - прелистете “Малкият принц” на Екзюпери. На хора с ниско самочувствие може да помогне Хари Потър, при проблеми в семейството се препоръчва “Железният

Липсата на контрол на работното място ни убива

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618292

Стресът и липсата на контрол и отговорности на работното място скъсяват продължителността на живота на служителите, съобщи агенция ЮПИ.Учени от Университета на Индиана и Университета на Айова провели изследване с 2400 доброволци на възраст между 63 и 67 години, като сравнили здравословното им състояние и мнението им за работното им място и позиция през 2004 г. и през 2011 г. Половината от участниците били мъже, а другата половина - жени. Всеки втори ходи уморен на работа

Стоматолог лее чанове с технология от зъботехниката

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5841922

Стоматолог лее чанове с технология от зъботехникатаСпазарил се с майстор да го научи да кове бакър, а той му направил хубави зъбни протези Стоматолог от Пазарджик майстори уникални чанове през свободното си време. Любопитното е, че д-р Станимир Куюмджиев няма и представа от старинната технология за направата на звънците, които векове огласят пасищата.

Трима астронавти се завърнаха успешно на Земята

http://www.mediapool.bg/trima-astronavti-se-zavarnaha-uspeshno-na-zemyata-news255853.html

Тримата астронавти, чиято мисия на Международната космическа станция (МКС) изтече, се завърнаха успешно на Земята. Руснакът Анатолий Иванишин, японецът Такуя Ониши и американката Кейт Рубинс се приземиха в Казахстан при ясно, но студено време след 115 дни в околоземна орбита, предаде "Агенция Франс Прес", цитирана от БГНЕС. За биолозите Рубинс и Ониши това е първата мисия в открития космос, докато за техния командир Иванишин тя е втора. "Всички се чувстват прекрасно", заяви Иванишин в първи коментар веднага след кацането. След като триото бъде откарано в казахстанския град Караганда, пътят им ще се раздели. Иванишин ще отиде в т. нар. "Звездно градче" – селище от градски тип край Москва, където се намира център за подготовка на космонавти. Рубинс и Ониши пък ще заминат за Хюстън, Тексас, където е Центърът за управление на полети на НАСА. Успешното приключване на тяхната мисия бележи първата пълна мисия за и от МКС на новото поколение руски ракети "Союз". Връщането на космонавтите на Земята беше забавено с две седмици, тъй като руските техници искаха да направят допълнителни тестове на софтуера на ракетата, преди тя да потегли обратно към дома. Мисията на тримата ще остане в историята и като първата, в рамките на която се секвенира ДНК в Космоса. Процесът, при който се определя точната последователност на геномите в ДНК, беше извършен на борда на МКС за първи път от Рубинс през август. Според НАСА този метод би могъл да помогне за откриването на потенциално опасни микроби на борда на МКС, като също така да помогне за установяването на болести в Космоса. Рубинс е и едва втората жена на МКС след италианката Саманта Кристофорети. През ноември третата жена ще замине за космическата лаборатория. Това ще е американката Пеги Уитсън на 56 години, която ще се отправи към околоземна орбита заедно с французина Тома Песке и руснака Олег Новитски. МКС е активна от 1998 г. насам и обикаля Земята със скорост от 28 000 км/ч.

Ген. Радев във Ветово: ГЕРБ вече загубиха морално

https://www.24chasa.bg/novini/article/5842840

Ген. Радев във Ветово: ГЕРБ вече загубиха морално„В България се надига вълна от енергия на хората, които искат промяна. Сега те говорят смело и открито, изчезват страхът и апатията. Обединени можем да постигнем тази промяна, за доброто на България на 6-ти номври“. Това заяви на среща с граждани в община Ветово, Русе кандидатът за президент, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП, ген.

Велосипедист изчезнал до връх Ботев, спасители го издирват трети ден

http://offnews.bg/news/n_1/n_638806.html

34-годишен мъж е изчезнал в района на връх Ботев, планинските спасители го издирват трети ден. Сигналът за изчезналия турист е получен в ПСС в 23.45 часа на 27 октомври, съобщи Фокус. „Туристът е тръгнал с колело на 26 октомври от хижа Тъжа към връх Ботев”, уточняват от ПСС. Към момента няма никаква информация за мъжа. 

Страните от ЕС отказват да помагат на Гърция за бежанците

http://www.moreto.net/novini.php?n=334617

Страните-членки от ЕС отказват да изпратят в Гърция свои експерти, които да помагат при разглеждането на документите за бежански статут на хилядите мигранти, пристигнали в страната. Оказването на експертна помощ на Гърция беше договорено през март по време на преговорите за споразумението между ЕС и Турция.

Защо България е бедна?

http://offnews.bg/news/n_1/n_638805.html

Между предстоящия президентски вот в България и САЩ има 1 милион разлики, и само една прилика. Тя е, че и американските, и българските избори няма да променят нищо. Който и да стане президент отвъд океана, САЩ ще продължат да бъдат най-могъщата страна в света. Който и да стане президент у нас, ще си останем най-бедната държава в ЕС. Защото Съединените щати имат работещи политически и икономически институции, а ние нямаме. Това е цялата философия и разковничето на проблема. Затова и конкретната личност, представена на избирателите, и там и тук, е само живописна подробност от пейзажа. САЩ са станали толкова богати, не защото притежават колосални залежи от нефт, газ, злато и природни ресурси/ в това отношение Русия ги превъзхожда значително/. Не защото са експлоатирали безогледно векове наред свои колонии по света/като Англия, Холандия и Испания/. Не просто защото са се родили богати /през 19 век, например, Мексико е по-богата държава от Щатите, а Аржентина една от най-богатите/, а защото в течение на около 250 години американските граждани са отстранили елитите, които са контролирали само в свой интерес властта, и са създали политическа система и общество, в което политическите права са разпределени между максимален брой хора - оттам и максимален брой хора се възползват от икономическите възможности за личен и обществен просперитет. И щяха да бъдат още по-богати, ако не беше маниакалната им страст да изнасят демокрация по света /дори там, където тя посмъртно не може да се прихване/, и да разпалват периодично дълготрайни военни конфликти, поглъщащи стотици милиарди долари. Христоматиен пример за двата типа държави е град Ногалес, разделен от ограда на две половини. Едната, северната част, е град Ногалес, щата Аризона, САЩ. Тук населението живее, общо взето, спокойно и доволно със среден доход на домакинство от 30 хил. долара годишно. Престъпността е ниска, улиците чисти и асфалтирани, продължителността на живота е дълга. Когато видят, че управниците им не си вършат работата или възникнат случаи с дразнеща корупция, да кажем, жителите на Ногалес, Аризона свободно избират друг кмет, конгресмен или сенатор, и дори президент, когото да натоварят с определени отговорности. От другата страна на оградата, южната част, е град Ногалес в област Сонора, Мексико. Само на няколко метра от оградата тук действителността е коренно различна. Доходът на населението е около 10 хил. долара годишно/ при все, че северната част на Мексико е най-малко бедната в страната, а Аризона е най-малко богатата част на Щатите/, улиците са мръсни, престъпността висока, законът и редът се престъпват поголовно, хората живеят много по-кратко понеже нямат достъп до качествено здравеопазване, а да започнеш бизнес е цяло приключение, поради всеизвестният факт, че трябва да платиш маса рушвети по цялата верига. Това са две половини на един и същ град. Те не се различават по климат, природни дадености, болести, които се срещат в района. Хората имат общи родове, ядат еднаква храна, слушат еднаква музика, много от тях са роднини, които живеят от двете страни на оградата. Каква е причината за това огромно различие в стандарта на живот? Институциите – това е обяснението. Едните живеят в държава с работещи институции, с върховенство на закона, с големи политически права на гражданите, които могат ефективно да търсят отговорност от своето правителство. Другите живеят в държава с неработещи политически и икономически институции, с корумпирани правителства, с могъщи олигарси /мексиканският телекомуникационен бос Карлос Слим е най-богатия човек на планетата, но неговите сънародници са в редиците на бедните/, с огромна престъпност и всесилна мафия. България има всички природни и географски дадености да не е бедна държава: плодородна земя, прекрасен климат, красиви планини и равнини, хиляди лечебни минерални извори, гъсти гори, изобилие от питейна вода, топло море, кръстопътно географско положение, благоприятстващо търговията и транснационалните комуникационни и енергийни проекти, допреди двайсетина години и добре образовано население по евростандартите. Но за съжаление всичко това отиде на халост, тъй като през последните 130 год. нашият малък, героичен, но и доста егоистичен народ така и не успя да премахне корумпираните политически касти, обрасли властта, а оттам и не успя да изгради работещи институции, които да му гарантират просперитет. Разбира се, едва ли качеството на българските институции е сравнимо с тези на държавата от южната страна на оградата в Ногалес. Но ако кажем, че нивото им е на светлинни години от тези в държавата от северната страна, ще сме доста близо до истината. Какво е състоянието, например, на най-важната институция в нашата държава - парламента? Той се радва на доверие на около 10 процента от българите. Какви депутати пращат в Народното събрание партиите е по-малкото зло. По-голямото е, че партия вече стана мръсна дума у нас. Ами съдебната система? Кой не се изказа, че тя изначално право седи, но криво съди – от баба Пена на село до френския посланик. Кой ще дойде да вкарва пари в държава, в която да се купи съдията и да му откраднат бизнеса е фасулска работа? Корупцията е най-големият бич в България. Това е ясно. Дали навремето Тодор Живков е построил две Българии, както самият той се хвалеше, не е сигурно. Но, че след като го свали от власт, новият елит открадна цяла една България, е вън от съмнение. И все пак, поне на думи, у нас пада голяма борба с корупцията. За целта са създадени безброй органи, структури и институции. Ето само част от тях: Прокуратура, Специализирана прокуратура, БОРКОР, Комисията по отнемане на незаконно придобито имущество, Комисията за финансов надзор, Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Инспекторатът към Висшия съдебен съвет. Инспекторати към всяко едно министерство. И най-сетне Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в Народното събрание. И каква е тяхната ефективност? Някъде около нулата. Прокуратурата между избори я кара по-лежерно и се активизира неимоверно само по избори, когато печалния финал на медийните им дела е по правило предизвестен. И как да не завиждаме на Румъния, например, където зад решетките имат цяло правителство – бивши премиер, вицепремиери, министри, шефове на агенции. У нас, тишина и спокойствие. Въпреки обилните антикорупционни структури, по всички официални данни сме на първото място като страната с най-висока корупция в ЕС. Казват, че банковата ни система е стабилна. Дай боже! Но, както си беше стабилна, преди две години КТБ гръмна за една нощ и, и без това бедните граждани, обедняха с още няколко милиарда. А това можеше да не се случи, ако имаше работеща за случая институция, т.е. банковият надзор в БНБ. Но той, разбира се, не работеше, по различни причини. Които, между впрочем, още не са установени. Всички богати държави имат страховити антимонополни институции, които охраняват конкуренцията на пазара, без която няма икономически просперитет. У нас, обаче, повече от две десетилетия Комисията за защита на конкуренция е имагинерен орган, защитаващ повече монополите и картелите, нежели да въдворява здравословна конкуренция на пазарите. Въпросната комисия не случайно повече от десетилетие се ръководеше от един префинен Остап Бендер, слагащ се на всички власти. Но дори и след като бе пратен на заслужен отдих нещата продължиха по старому. Преди месец КЗК героично и самоотвержено реши да установява картел на веригите бензиностанции. Който междувпрочем отдавна е всеизвестен, включително и на учениците в 4-ти клас. И как започна тази „битка“? С официална пресконференция на КЗК, така че обектите на проверка да бъдат официално предупредени, ако има нещо да крият и покриват, да имат достатъчно време да го направят… Това е или върховно скудоумие, или най-обикновена корупция. Нека комисарите си изберат сами. Както им харесва. Всички богати страни имат свободни медии. Те са най-силния коректив на властта, тъй като овластяват обикновения народ и създават благоприятни възможности за институционално развитие. За тази цел въпросните богати държави си имат и силни независими регулатори на медийния пазар. Струва ли да говорим за горкия наш СЕМ, който няколко петилетки, под ръководството на Георги Лозанов, наблюдава отблизо медийния терор на модела КОЙ, без никаква реакция? Дали новият състав на медийния регулатор ще направи нещо по въпроса? Ще е цяло чудо. За да получим поне малко представа за неописуемата пропаст, която ни дели в тази област от Англия, например, ще припомним, че след 1688 год. английската държава официално престава да цензурира медиите! 1688-а, уважаеми читатели… Всъщност, по това време и у нас не е имало цензура, защото не е имало вестници. Да се изброят всички неработещи или лошо работещи институции у нас е тежък и изнурителен труд. Което е отчайващо. Защото България ще се раздели с бедността чак когато изградим държава с работещи институции и общество, което да ги зачита и почита. Иначе, на 6 ноември, ако ще да възкресим и Уинстън Чърчил, и да го изберем за президент, все тая.

Ани Салич и Ники Дойнов - близо до хората в "Говори България" (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618316

Лицата на Новините на NOVA Ани Салич и Николай Дойнов завършиха обиколката си по родните места на част от кандидатите за президент. Впечатленията си от турнето "Говори България", което премина по трасето на предизборната кампания, водещите споделиха в ефира на "Събуди се". Новините на NOVA обикалят България преди изборите "По-възрастните хора възрастните знаят за кого ще гласуват, но младите хора са много объркани", каза Ани Салич.<...

Бойко Борисов благодари на Слави Трифонов за цивилизования концерт на Орлов мост

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618317

Правителството е обновило и изградило стотици църкви и манастири – виждате колко е красиво, колко е хубаво, колко е добре за вярата, за образованието, за националната сигурност, защото това е за българина, каза министър-председателят Бойко Борисов след освещаването на новопостроената църква „Св. Архангел Михаил“ в Асеновград. Изграждането на храма e започнало през 1998 г. и през последните години държавата отпусна за него 40 000 лв. На церемонията присъстваха патриарх Неофит, представители на Светия синод, Симеон Сакскобургготски и много миряни...

Ученичка и млада варненка изчезнаха безследно

https://www.24chasa.bg/novini/article/5842820

Ученичка и млада варненка изчезнаха безследно17-годишно момиче и млада жена от Варна изчезнаха безследно. Двете са обявени за международно издирване, показа проверка на Дарик.  Ученичката Адрияна Юлиева Цонева е видяна за последно в морската столица няколко дни след началото на учебната година. След 20 септември никой не знае местонахождението й, става ясно от страницата на Интерпол.

Бюджет 2017 – отново дефицитно харчене

http://www.cross.bg/godina-rastezh-godini-1524209.html

/КРОСС/ Проектобюджетът за 2017 г., който беше публикуван на страницата на Министерството на финансите в сряда следобед, е поредният бюджет с дефицит от 2009 г. насам. По-конкретно, за 2017 г. дефицитът в консолидирания бюджет е заложен да достигне 1.4% от БВП, а в следващите 2 години се предвижда постепенното му свиване до 1% през 2018 г. и 0.5% през 2019 г. Всъщност дефицитите за следващите три години не се различават от заложените в средносрочната бюджетна рамка, придружаваща бюджета за 2016 г. В този смисъл изненада няма. Разочарование, обаче, има и при това - голямо. Разочарованието произтича от изключително доброто изпълнение до момента на бюджета за 2016 г. и излишъкът от почти 4% от БВП за първите осем месеца на годината. Предвид това, МФ е подобрило очакванията си за бюджетното салдо тази година от планиран дефицит от 2% на балансиран бюджет, т.е. на 0% дефицит. Това се вижда ясно от актуализираната средносрочна бюджетна прогноза, придружаваща проектобюджета за 2017 г. Т.е. хем тази година очакваме балансиран бюджет, хем следващите години отново ще трупаме дефицити. С други думи, бюджет 2017 предвижда поредното разпускане на фискалната политика и поредната година на дефицитно харчене. Въпреки огромния шанс за затваряне на страницата с хроничните дефицити от последните 8 години (2009-2016 г.), даден на правителството тази година с добрата събираемост на приходите и нереализираните разходи по европейски проекти, това очевидно няма да се случи и в следващите 3 години

Фен на Алавес се разголи пред Роналдо и Бейл (СНИМКА)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618311

Фен на Алавес свали панталона си и показа задните си части на суперзвездите на Реал Мадрид Кристиано Роналдо и Гарет Бейл, докато двамата празнуваха гол. Това стана по време на вчерашния мач между двата отбора, който столичани спечелиха с 4:1. Запалянкото не се поколеба да демонстрира отношението си към противниковите футболисти, но сега е заплашен от строга санкция. Тъй като лицето му се вижда ясно и може би вече е разпознат, напълно възможно е Алавес да забрани на фена да посещава домакинските мачове на отбора във Витория.

Наказанието на Ник Кириос ще бъде намалено на три седмици

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/10/30/2853472_nakazanieto_na_nik_kirios_shte_bude_namaleno_na_tri/?ref=rss


Ник Кириос се е съгласил да приеме плана на АТП, според който ще трябва да работи със спортен психолог по специално изготвена програма, за да се справи с агресивното си поведение на корта, съобщава пресата в Австралия.

Това означава, че наказанието на тенисиста да не играе в турнири ще бъде намалено от осем на три седмици. 21-годишният австралиец бе наказан, след като се скара със зрител по време на мача си от втория кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Шанхай.

Освен че...

Организация и мерки за сигурност преди „Лудогорец“ – „Арсенал“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618315

ПФК“Лудогорец“ съобщава на всички фенове, които ще гледат на живо мача от група „А“ на Шампионската лига срещу английския гранд „Арсенал“ във вторник (1 ноември), че същия ден стадион „Васил Левски“ отваря врати в 19,45 ч. Клубът призовава привържениците да дойдат на стадиона по-рано, за да се избегне струпване по пропускателните пунктове и входовете, където ще има сериозни мерки за сигурност. Клубът ще вземи всички необходими мерки, за да няма струп...

Кристалина Георгиева: Решението да напусна ЕК е добре за мен, добре за Европа, добре за България

https://www.24chasa.bg/novini/article/5842833

Кристалина Георгиева: Решението да напусна ЕК е добре за мен, добре за Европа, добре за БългарияВ света, в който живеем, все повече най-големите проблеми, с които се сблъскваме, са глобални – от климатични изменения до миграция. Това не са проблеми, които една страна или регион може да решава сам. Глобалните институции като Световната банка са по-значими днес, отколкото бяха, когато преди 7 години аз работех там.

168 часа: Как срамежливият Хишам стана садистът Багдади

https://www.24chasa.bg/novini/article/5841945

168 часа: Как срамежливият Хишам стана садистът БагдадиРанният му живот е обвит в мистерия. Знае се, че се ражда 1971 година в град Самара. Става духовник и изучава религията в университета в Багдад. Роднините му твърдят, че е избран, защото корените му могат да са проследени чак до пророка Мохамед. Пред шведските медии обаче бившата му жена, която успява да се спаси от него навреме, споделя,

Сръбският премиер и семейството му са изведени от дома им заради открити в близост гранати

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/10/30/2853466_srubskiiat_premier_i_semeistvoto_mu_sa_izvedeni_ot/?ref=rss


Премиерът на Сърбия Александър Вучич и семейството му са отведени на безопасно място, след като полицията откри близо до дома на родителите му складирани оръжия, съобщава "Ройтерс".

Властите открили гранатомет, ръчни гранати и патрони за автомат, скрити в храсти в квартал "Яйинци", където живеят родителите на сръбския премиер и където той често ходи. Оръжията били близо до кръстовище, на което автоколоната на Вучич трябва да намали скоростта на път за къщата, каза пред журналисти...

Тиквата е сред най-полезните храни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618302

Тиквата е една от най-полезните храни и трябва да е постоянно на трапезите ни, а не само на Хелоуин. Тя е диетична, помага на очите, сърцето и кожата, съдържа много антиоксиданти и витамини, повишава настроението, съобщи в. "Дейли мейл".Тиквата съдържа малко калории, а вкусът й е отличен. Тя е много засищаща, защото съдържа много фибри и затова е отлична за всички, спазващи диета, изтъква диетоложката Касандра Барнс. Четир...

Ген. Радев: Има вълна от енергия на хората, искащи промяна. Изчезват страхът и апатията

http://www.cross.bg/radev-horata-poveche-1524208.html

/КРОСС/ ГЕРБ вече загубиха морално, остава да загубят и фактически изборите „В България се надига вълна от енергия на хората, които искат промяна. Сега те говорят смело и открито, изчезват страхът и апатията. Обединени можем да постигнем тази промяна, за доброто на България на 6-ти номври“. Това заяви на среща с граждани в община Ветово, Русе кандидатът за президент, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП, ген. Румен Радев. Той изтъкна, че ГЕРБ разбират че губят, и че може да има президент, който да не участва в техните схеми и да обединява нацията около значими национални цели. Радев заяви, че с напускането на честното съревнование и използването на компромати и други методи, ГЕРБ вече са загубили морално, остава да загубят и фактически. „Няма да бягам и да се крия от критично важни за държавата проблеми – демографска криза, образование, селско стопанство, земеделие, икономическо развитие, местна власт“, каза още генералът.  Радев заяви, че трябва да имаме президент здраво стъпил на краката си, да се води само от интерсите на българския народ, да стои зад приоритетите на България и да се ангажира с основните проблеми в държавата

Салата "Гнездо"

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5841972

Салата "Гнездо" Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Трима астронавти от МКС се завърнаха успешно на Земята

http://www.moreto.net/novini.php?n=334627

Тримата астронавти, чиято мисия на Международната космическа станция (МКС) изтече, се завърнаха успешно на Земята. Руснакът Анатолий Иванишин, японецът Такуя Ониши и американката Кейт Рубинс се приземиха в Казахстан при ясно, но студено време след 115 дни в околоземна орбита.

Цачева в Съединение: Като президент ще продължа да отстоявам върховенството на закона

https://www.24chasa.bg/novini/article/5842821

Цачева в Съединение: Като президент ще продължа да отстоявам върховенството на законаНе трябва да допускаме да настъпи политическа криза, защото потърпевши от това ще бъдат българските граждани. Опонентите ни предизвикват ненужна конфронтация между политическите сили, но за нас на първо място седи националния интерес. Това каза кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева пред жители на Съединение.

Откриха кола с бомба до дома на сръбския премиер

http://www.cross.bg/vychich-parkirana-bila-1524207.html

/КРОСС/ Недалеч от дома на сръбския премиер Александър Вучич в столицата на западната ни съседка Белград бе открит брониран автомобил, който е бил натъпкан с оръжие. Колата е била паркирана недалеч от парка "Яйинци", където се намира семейната къщата, която често посещава премиерът Вучич. Във возилото са открити бомби, минохвъргачки и боеприпаси. По информация на местни медии, колата е била паркирана на пътя, на 50 метра от къщата на премиера Вучич. Силите на реда са реагирали бързо. Те обследват оставените боеприпаси за отпечатъци и всевъзможни следи.  

Земетресението в Италия нанесе щети на катедралата "Свети Павел" (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618314

Катедралата "Свети Павел" в Рим е пострадала от земетресението, което се състоя тази сутрин в центъра на Италия и храмът е бил закрит за посетители, предава ТАСС. Нови силни трусове разлюляха Италия (ВИДЕО) По стените са се появили пукнатини. "Свети Павел" е един от четирите катедрални храмове на апостолската столица.

Борисов определи концерта на Слави Трифонов като партиен

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/30/2853465_borisov_opredeli_koncerta_na_slavi_trifonov_kato/?ref=rss


Премиерът Бойко Борисов определя вчерашния концерт на Слави Трифонов в подкрепа на референдума като партиен. Той благодари на телевизионния водещ за спазването на обществения ред по време на мероприятието.

"Много ни критикуваха, че сме разрешили този, на практика, партиен митинг-концерт на "Орлов мост", който причини доста задръствания. Въпреки всичко, проявата се проведе и беше мирно и спокойно", каза Борисов. При друга проява вчера той направи аналогия с митинга на БСП и ДПС на...

ЕС подписва споразумението с Канада без да го обвързва с преговорите с Вашингтон и Лондон

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618313

Европейският съюз и Канада подписват днес в Брюксел споразумението за двустранна търговия след продължили седем години преговори. Представителите на ЕС коментираха по този повод днес, че принципите на това споразумение поставят нови най-високи стандарти.Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отбеляза пред журналисти, че в момента ЕС води търговски преговори по 20 споразумения. Той изрази очакването споразумението с Канада да постави нови стандарти, които да се отразят на преговорите с останалите европейски партньори.

Този, който често се обръща назад, може лесно да се препъне и да падне

http://www.cross.bg/prepune-padne-lesno-1524206.html

/КРОСС/ Този, който често се обръща назад, може лесно да се препъне и да падне Ерих Мария Ремарк (1898-1970)

Борисов благодари на Слави, че на Орлов мост беше мирно

http://offnews.bg/news/n_1/n_638802.html

Много ни критикуваха, че сме разрешили този, на практика, партиен митинг-концерт на Орлов мост, който причини доста задръствания в София. Въпреки всичко Слави Трифонов си проведе проявата, беше мирно, беше спокойно. Благодаря му, че и той положи усилия - да мине в рамките на това, което демокрацията и общественият ред заслужават. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след освещаването на новопостроената църква „Св. Архангел Михаил“ в Асеновград.  Премиерът каза, че МВР и службите ще положат всички усилия изборите да бъдат спокойни - каквито са очакванията на всички. Правителството е обновило и изградило стотици църкви и манастири. Виждате колко е красиво, колко е хубаво, колко е добре за вярата, за образованието, за националната сигурност, защото това е за българина, заяви още Борисов след освещаването на новопостроената църква. Изграждането на храма „Св. Архангел Михаил“ в Асеновград е започнало през 1998 г. и за него правителството отпусна през последните години 40 000 лв, уточняват от правителствената пресслужба.

Нощно бдение за празника на светците Козма и Дамян

https://www.24chasa.bg/novini/article/5840249

Нощно бдение за празника на светците Козма и ДамянБратята били прочути лечители, не вземали дарове за добрините и затова църквата ги нарича безсребърници КРАСИ МЕТОДИЕВА АГЕНЦИЯ “МИРОГЛЕД” С нощно бдение ще бъде отбелязан храмовият празник на Църногорския манастир “Св. св. Козма и Дамян” в брезнишкото село Гигинци, който е на 1 ноември. По традиция стотици миряни се стичат към светата обител и

Предпазен тунел до строеж на столичния бул. "Витоша" се срути

http://www.cross.bg/sryti-konstryktziyata-predpazen-1524205.html

/КРОСС/ Предпазен тунел до строеж на столичния бул. "Витоша" се срути, съобщи bTV. Тази сутрин конструкцията, която трябва да обезопасява движението на пешеходците, пропадна. Металните панели са паднали върху тротоара, велоалеята и най-дясното платно за движение. За щастие пострадали няма поради факта, че се е случило в ранните часове на почивен ден. Според фирмата, която е изградила конструкцията, тунелът е на повече от 5 години.  

Родители: Фондът за лечение на деца предизвиква редица неразрешени трагедии

https://www.actualno.com/society/roditeli-fondyt-za-lechenie-na-deca-predizvikva-redica-nerazresheni-tragedii-news_571968.html

Всяко едно семейство, което пред последните месеци се е сблъсквало с Фонда за лечение на деца към Министерството на здравеопазването, преживява една неизяснена и неразрешена трагедия. Това заяви Арлин Каспарян. Тя е майка на пострадалия от нелеп инцидент 10-годишен Джорджо

Сеизмолог от БАН: Земетресенията на Апенините не могат да имат връзка с Балканите

http://www.cross.bg/zemetreseniya-botev-tursi-1524204.html

/КРОСС/ Не може да се търси връзка между сеизмичната активност на Апенините и тази в Югоизточна Европа не може да се търси. Минава се през различни геотектонски структури и микроплочи Това каза пред БНР ръководителят на департамент „Сеизмология" към Геофизичния институт на БАН Емил Ботев. Той коментира, че по принцип след силен трус не следва нов такъв, а ставащото в Италия е по-скоро изключение. „В теорията, а и в практиката, в много редки случаи се получават т. нар. „рой земетресения", когато едно силно земетресение предизвиква неравновесие в дълбочина при земекорните блокове и те, след това, се наместват допълнително. Това са относително редки случаи. За съжаление, са и много по-опасни, защото предходните земетресения отслабват в значителна степен сеизмичната устойчивост на сградите и следващите вече „си свършват работата"обясни Ботев. В Италия станаха 3 земетресения с магнитуд над 6 само за два месеца.

Следващият Рамбо ще бъде без Силвестър Сталоун

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618301

Силвестър Сталоун няма да участва в римейка на филма "Рамбо". Актьорът, който влезе в ролята на култовия Джон Рамбо за четири поредни филма, ще предаде щафетата на по-млад свой колега. За момента все още не е известно кой ще изиграе образа на главния герой в римейка "Рамбо: Нова кръв". Известни обаче са режисьорът и сценаристът - това са Ариел Вромен и Брукс Макларън. Според изданието "Холивуд рипортър" новата лента ще представи Рамбо като екшън герой в стил Джеймс Бонд. Това е едно от малкото неща, известни за новия филм, който все още няма да...

Куклен театър подарява варненския район "Младост" днес на децата

http://www.moreto.net/novini.php?n=334612

С безплатен куклен театър ще бъдат зарадвани най-малките жители и гости на район "Младост", съобщиха от района за Moreto.net. Днес от 17 часа, в централното фоайе на Мол-Варна, актьорите от Държавен куклен театър ще запознаят децата с необятния свят на плодовете и зеленчуците.

С фенартикули на Арсенал - само в сектора за гости

http://www.cross.bg/arsenal-lydogoretz-rukovodstvoto-1524203.html

/КРОСС/ Привържениците на английския гранд "Арсенал" ще могат да носят фланелки и фен-артикули на клуба само в сектора за гости по време на мача от груповата фаза на Шампионската лига срещу "Лудогорец". Това обявиха от ръководството на българските шампиони. Срещата между двата тима е на 1 ноември на стадион "Васил Левски" в София, като се очаква трибуните на съоръжението да са пълни. От "Лудогорец" съобщават, че стюардите на входовете на домакинските сектори ще следят за спазването на желанието на ръководството на разградчани. Все пак "орлите" ще допуснат разпъването на голям транспарант на феновете на гостите, с който те ще благодарят на дългогодишния мениджър на "Арсенал" - Арсен Венгер. Ето и цялото съобщение на ръководството на "Лудогорец": "С фенартикули на Арсенал - само в сектора за гости ПФК Лудогорец съобщава, че привърженици на Арсенал, които са си закупили билети за секторите на домакините, няма да бъдат допускани с фенартикули и клубни символи на лондонския гранд. Те ще бъдат спирани на входовете от стюардите. ПФК Лудогорец призовава привържениците на Арсенал да спазват указанията на службите за сигурност, за да могат да наблюдават мача в случай, че са си закупили билет за домакинските сектори

Първи симпозиум за опазване на биоразнообразието на Европейските крайбрежия

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/01vhrUT7b0o/

Крайбрежната зона на Европа представлява огромен природен конгломерат, формиран от няколко основни екологични комплекса. Част от тях е брегът на Черно море – крайбрежни гори, естуари, крайбрежни лагуни, лимани, блата и други влажни зони, клифове (високи стръмни крайморски брегове), крайморски дюни и пясъци и др.

Бреговата ивица е буфер между морето и сушата. Проучването на процесите, които протичат там, показва състоянието на природната среда и биоразнообразието, както и резултатите от човешката инвазия (пример -Слънчев бряг). Европейската агенция за природна среда в част V, абзац 35, на своите доклади акцентира предимно заплахите и последствията от лошо управление. Но съвременния мениджър може да управлява ефективно само тогава, когато познава достатъчно и в дълбочина проблемите пред които се изправя. А знанието е отговорност на учените, експертите.

Първият европейски симпозиум, посветен на проучването и опазването на биоразнообразието на Европейските крайморски крайбрежия ще се проведе от 8-12 май 2017 г. в Приморско, ваканционно селище „Приморско клуб“, хотел „Магнолия”. Той ще допринесе за бързия трансфер на научните постижения и концентрация на значителна част от капацитета на научния потенциал на ЕС по важен проблем на общността – неговото крайбрежие. В Международния ден на Черно море за тази среща, съобщават от ЕКОПАН.

Достигането на целите на мащабната научна проява се гарантира от петте основни направления по които се изготвят и ще бъдат изнесени доклади: История и формиране на крайбрежието на Европа; Богатство и опазване на флората и растителността; Богатство и опазване на фауната и зооценозите; Богатство и опазване на хабитатите; Добри практики в управлението.

Предвидените „кръгли маси“ и постерни сесии ще дадат възможност за богато илюстриране на темите и разширяване на връзката „наука – практика”. Присъстващият голям брой експерти от сходни научни области ще допринесе за уточняване на различните мнения,  ще позволи коректна оценка и критичен поглед върху съвременното състояние на Крайбрежието. Това е здравата основа, която дава възможност да се формулират препоръки и решения към ЕС, ЕП и страните от ЕС. Те са важни не само за науката, но и за крайморските общини на целия съюз.

За провеждането на престижната среща бе избран хотел „Магнолия“, който не само предоставя подходящи условия за конгресна работа, но е разположен в изключително богата паркова среда и в близко съседство със защитени територии и ПП “Странджа“.

Освен докладите организаторите планират и няколко малки експедиции за запознаване с българската крайбрежна флора и фауна, с исторически забележителности, които изобилстват в района. Особено важна е близостта с голямото реликтно богатство на Странджа планина и нейното Черноморие.

На картата на Европа българското черноморско крайбрежие е дълго само 350-400 км. Но тук са съсредоточени около 30% от националното биоразнообразие и около 15% от консервационно значимите видове и съобщества. Много от тях са уникални. Цялото европейско крайбрежие е 100 пъти по-дълго от българското. С крайбрежията на вътрешните морета цифрата е още по-внушителна. Но ако в работата си симпозиумът достигне до опознаването на дори малка част от живите богатства (и проблемите) на европейското крайбрежие, това ще бъде несъмнен успех. Досега в Европейския съюз не е имало подобен научен форум.

За този успех работят вече няколко години учени и представители на БАН, Биологическия факултет на СУ „Климент Охридски“, Университета в гр. Инсбрук (Австрия), ЕКОПАН в сътрудничество с Община Приморско и „Приморско клуб” ЕАД, както и неправителствените организации „Опимус“, „Черноморска Странджа”, „Морски сговор” и черноморски  общини.

Организацията на европейската научна среща в Приморско е в напреднала фаза. Над 50 водещи наши и чужди специалисти са заявили доклади и участия. Това позволи на Почетния председател на симпозиума академик Никола Съботинов (дългогодишен председател на БАН) да подготви  официална покана за патронаж към вицепремиера Томислав Дончев, Министъра на околната среда и водите и Областния управител на Бургас.

Думата „Първи европейски“ издава намерението на Организаторите да поставят началото на поредица от научни събития и срещи в Приморско. По този начин гр. Приморско и „Магнолия” ще се превърнат в действен конгресен център от европейски мащаб.

Срути се предпазен тунел до строеж на столичния бул. "Витоша"

https://www.24chasa.bg/region/article/5842797

Срути се предпазен тунел до строеж на столичния бул. "Витоша"Предпазен тунел до строеж на столичния бул. "Витоша" се срути. Тази сутрин конструкцията, която трябва да обезопасява движението на пешеходците, пропадна. Металните панели са паднали върху тротоара, велоалеята и най-дясното платно за движение. За щастие пострадали няма поради факта, че се е случило в ранните часове на почивен ден.

Осмото биенале на малките форми "Плевен 2016" е с международно участие

http://www.cross.bg/pleven-bienale-osmoto-1524202.html

/КРОСС/ Осмото по ред биенале на малките форми "Плевен 2016" тази година е с международно участие. В залите на художествената галерия „Илия Бешков" са изложени творбите на 248 автори от областта на живописта, графиката и скулптурата. За първи път в тазгодишното Осмо биенале участват творци от Румъния, Украйна, Швейцария, Сърбия, Израел, Австрия, Литва, Полша, Белгия и Холандия. Изключителен интерес има към биеналето, което с конкурсен характер. За участие са изпратени над 500 творби. Голямата награда на община Плевен получи Пламен Аврамов. Наградата на Съюза на българските художници журито присъди на Димо Колибаров. За живопис бе награден Димитър Василев от Плевен, за графика Ивелин Широв, за скулптура Димитър Рашков, за млад автор Траяна Панайотова, а за чуждестранен автор наградата заслужи Диана Чиплияну от Румъния. Плевенчани и гости на града могат да видят изящните творби от Осмото биенале на малките форми в залата на художествената галерия до края на годината. Източник: БНР  

САЩ предупредиха за опасност от терористични нападения в Истанбул

https://www.actualno.com/america/sasht-preduprediha-za-opasnost-ot-teroristichni-napadenija-v-istanbul-news_571967.html

Държавният департамент на САЩ предупреди за засилена заплаха от терористични нападения срещу американски граждани в Истанбул. Департаментът разпореди на семействата на служителите в консулството на САЩ в мегаполиса да напуснат Турция. Същевременно американските гражд

Есенни круши в бътърскоч сос

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/10/30/2853106_esenni_krushi_v_buturskoch_sos/?ref=rss


Рецептата е част от новия брой на Бакхус, който може да бъде намерен в Inmedio, Relay, CASAVINO, Кауфланд, Билла, Пикадили, Фантастико, OMV. Повече информация вижте тук.

Продукти:

* 5 големи твърди круши
* 50 г орехи
* 50 г стафиди
* 2 супени лъжици мед
* 2 щипки канела
* Щипка индийско орехче

За соса

* 200 г захар
* 30 г масло

Обелете крушите, без да махате дръжките. Дъното им се отрязва съвсем малко, колкото...

Обединени патриоти: Минималната пенсия - 300 лв., равна с прага на бедността

http://www.cross.bg/ataka-nfsb-patrioti-1524201.html

/КРОСС/ Срещата на кандидатите за президент и вицепрезидент на „Обединени патриоти - НФСБ, АТАКА и ВМРО" Красимир Каракачанов и Явор Нотев в Стара Загора беше посетена от стотици избиратели. Гражданите, които бяха изпълнили залата, не спираха да скандират „Победа" и „България". На събитието присъстваха и лидерите на НФСБ и АТАКА Валери Симеонов и Волен Сидеров. Кандидатът за президент Красимир Каракачанов за пореден път подчерта, че геноцидът над българските пенсионери трябва да спре. Недопустимо е тези хора, които са преживели тегобите на тоталитарния строй, борили са се и са работили за България повече от 40 години, днес да мизерстват, заяви Красимир Каракачанов. Над 900 хил. пенсионери живеят с пенсии от по 157 лв. при праг на бедността - 300 лв. Ние, „Обединени патриоти - НФСБ, АТАКА и ВМРО", още сега, при гласуването на Бюджет 2017 г., ще изискваме минималната пенсия да се изравни с прага на бедността. Тези пари могат да дойдат от бюджетния излишък. Вместо с него да се строят магистрали или спортни зали, които никой не посещава, могат да се дадат на пенсионерите. Това са пари, които ще влязат в икономиката, поясни той. Кандидатът за президент на „Обединени патриоти - НФСБ, АТАКА и ВМРО" отново даде за пример поредната демагогия на управляващите, а именно узаконяване на издръжката на бежанците за сметка на българския народ

Българин в тежко състояние след срутването на магистрален мост в Италия

http://www.moreto.net/novini.php?n=334638

Български шофьор на камион е в тежко състояние след инцидентът, при който надлез на магистрала в Северна Италия рухна. Сънародникът ни минавал с камиона си по моста в мига, в който съоръжението се срутило. Според информация в италианските медии 50-годишният българин е изхвърчал от кабината.

Празник в Поморие по случай Международния ден на Черно море

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/IpC6D0w2H1M/

На 31.10.2016 г. от 10.00 часа в сградата на ОДЗ „Детелина”  на  ул.”Солна” 1, Национална асоциация „Българско Черноморие” и ОДЗ „Детелина” – Поморие заедно ще отбележат юбилейния празник – 20 години от обявяването на 31 октомври 1996 г. за Международен ден на Черно море. Събитието се организира и с подкрепата на Сдружение „Черноморски институт” – Бургас, „Бургаска морска асоциация“ и дарители.

Малчуганите, които носят традициите на своите предци за съжителство с Черно море, и техните по-големи съграждани ще отбележат празника с популярни стихчета, песнички, забавна викторина и др.

От Управителния съвет на НАБЧ изразяват  радостта си от това, че водите на Черно море са толкова чисти, че вече месеци наред морето ври от разнообразни видове риба. Поморийските рибари излизат с препълнени от улов лодки от морето. Риба има  в изобилие. Делфините играят пред и около лодките. Всички са доволни от хармонията човек и природа,гласи  прессъобщението на НАБЧ.

 

Цветанов в Съединение: Опонентите ни обещават невъзможното

https://www.24chasa.bg/novini/article/5842791

Цветанов в Съединение: Опонентите ни обещават невъзможнотоОпонентите ни си играят със страховете на хората. Обещават невъзможни неща и показват, че не знаят какви са правомощията на президента. Ние сме тук, за да ви кажем истината. Това каза пред жители на Съединение председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Как режисьорът Олег Ковачев заприлича на Боримечката?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618300

Режисьорът Олег Ковачев с нов социален експеримент, реализиран по време на  концерта на Слави Трифонов снощи. Този път отново много хора "се вързаха", не толкова, колкото при предишната история с ножа. Олег Ковачев в ареста, разхождал се с 30-сантиметров нож под носа на премиера Разказът му за черешовото топче от стиропор, с което бил спипан да минава през Борисовата градина и арестуван, взриви социалната мрежа.Пред Дарик Олег Ковачев разказва защо п...

"Лудогорец" забрани артикули на "Арсенал" в домакинските сектори

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/10/30/2853463_ludogorec_zabrani_artikuli_na_arsenal_v_domakinskite/?ref=rss


39-годишният холандец Бас Нийхуис ще ръководи мача между "Лудогорец" и "Арсенал" от груповата фаза на Шампионска лига, съобщиха от УЕФА.

Двубоят на стадион "Васил Левски" е на 1 ноември (вторник) от 21.45 часа. Асистенти на Нийхуис ще бъдат сънародниците му Роб ван де Вен и Чарлс Скхаап.

През 2015 година холандецът ръководи евроквалификацията България – Норвегия (0:1), а през 2009 година бе съдия и на контролата между Малта и Българи (1:4).

Междувременно...

Борисов благодари на Слави, че концертът е минал спокойно

https://www.actualno.com/politics/borisov-blagodari-na-slavi-che-koncertyt-e-minal-spokojno-news_571966.html

"Благодаря на Слави Трифонов, въпреки че много ни критикуваха защо сме разрешили този на практика партиен митинг на Орлов мост. Но въпреки всичко, той си проведе проявата спокойно. Благодаря, че и Трифонов положи усилия за спазване на реда". Това заяви премиерът Бойко Борисо

Барселона шокира с договор за 1,5 млрд. евро

http://offnews.bg/news/n_1/n_638803.html

Испанският футболен колос Барселона шокира футболния свят с рекорден спонсорски договор с американския производител на спортни стоки Nike. От сезон 2018/2019 г. каталунците ще получават от партньора си по 155 милиона евро на сезон. Контрактът е за 10 години, което значи че в касата на "Камп Ноу" ще влязат чудовщните 1,55 милиарда евро. Барселона и Nike работят заедно от 1998 г., но никога не са разкривали параметри по сделката. Според новите подобрени условия ръстът във финансирането е 48%. Договорът с американците е толкова добър, че в ръководството на Барселона са обсъждали вариант да се откажат от този с Qatar Airways. Подобно предложение беше внесено на генералната асамблея на клуба, но с 483 гласа "За", 251 "Против" и 60 "Въздържали си", той беше запазен. Амбицията на Барселона е да стане първия клуб в света с годишни доходи от над 1 милиард евро. Досегашният рекорд се държи от Реал Мадрид, който направи оборот от 679 милиона евро през миналия сезон.

Тежка катастрофа във Варна, двама души са ранени (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618310

Водачите на два автомобила са ранени след тежка катастрофа във Варна. Инцидентът е станал днес около 11:30 ч. на кръстовището на ул. “Струга” и бул. “Сливница”. Ударените коли “Фолксваген Голф” и “Пежо” са смачкани до неузнаваемост, съобщава Petel.bg. Причините за сблъсъка се изясняват....

Жена и дете са в болница след катастрофа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618312

Жена и дете са приети в болница след катастрофа в Пловдив. Сигналът е подаден около 22.10 часа, съобщиха от полицията. На кръстовището между бул. “Свобода” и ул. “Владивосток” лек автомобил “Нисан”, управляван от 22-годишен пловдивчанин, отнел предимство и се сблъскал с лек автомобил “Рено”. 48-годишната шофьорка на втората кола и 13-годишно момче, което пътувало в нея, са хоспитализирани. Няма данни за употреба на алкохол от двамата водачи. По случая е образувано досъдебно производство.  ...

Внучка вкарала незаконно ток на дядо си

https://www.24chasa.bg/novini/article/5842786

Внучка вкарала незаконно ток на дядо си16- годишната внучка на 70- годишния дядо Цветан от берковското село Боровци прикачила проводник в къщата на дядо си , съобщиха от ОД на МВР Монтана. Незконното присъединяване към ЧЕЗ било разкрито на 28-ми октомври в 11 и 40 часа. Разследващите открили, че жицата е метната под стряхата на къщата без да преминава през електромера.

На 31 октомври ще бъде отслужена вечерна служба в храм „Св. св. Козма и Дамян” в Смолян

http://www.cross.bg/otslyzhena-noemvri-okoliya-1524197.html

/КРОСС/ Вечерна служба ще бъде отслужена в храм „Св. св. Козма и Дамян" на 31 октомври, а на 1 ноември ще бъде отбелязан храмовият празник на светците. Това съобщи за Радио „Фокус" - Смолян сестра Христина от манастир „Свети Пантелеймон". На 1 ноември литургията ще бъде отслужена от 9.30 ч. от архимандрит Висарион - архиерейски наместник на Смолянска духовна околия, изпълняващия длъжността игумен на манастира свещеноиконом Запрян Шиков и други свещеници от Смолянска духовна околия. От 11.30 ч. ще бъде извършен празничен водосвет, а в 12.00 часа ще има благословена трапеза за здраве и благоденствие на всички присъстващи. За желаещите да уважат събитието има организиран безплатен автобус, който тръгва в 8.30 ч. от Супермаркета в квартал Райково и ще спира на всички спирки до манастира.

Най-новата книга на Валя Георгиева -“Княз Борис І Покръстител”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/q7HxXvX5pKw/

Специално за Деня на будителите излезе най- новата книга на Валя Георгиева-„Княз Борис І Покръстител”. Това е четвъртата книга на авторката от поредицата разкази за история на България. “Княз Борис І Покръстител”  излиза след двете книги за родния  град Поморие: “Духовното пробуждане на Анхиало” (2015) и “Анхиало, Византия и българските владетели през Средновековието” (2016), и книгата с разкази за исторически събития по българските земи от времето на траките до падането на Второто българско царство – “България – държава на духа” (2015). На корицата на книгата на Валя Георгиева е стенописът на княз Борис I Покръстител от църквата “Рождество на Пресвета Богородица” в Поморие.

Студентите с право на обезщетение, когато останат без работа

http://www.moreto.net/novini.php?n=334624

Държавата ще разреши на студентите, които са работили и са се осигурявали, да получават обезщетение, в случай че останат без работа. Мярката беше приета на второ четене в пленарната зала на Народното събрание на 27 Октомври 2016 година след като Националното представителство на студентските съвети в Република България (НПСС) сезира всички институции.

Кале след "Джунглата" - търговците се надяват на подем

http://www.investor.bg/evropa/334/a/kale-sled-djunglata-tyrgovcite-se-nadiavat-na-podem-227305/

Във френския пристанищен град очакват завръщане към активен живот след премахването на огромния мигрантски лагер

Българин в тежко състояние след срутването на магистрален мост в Италия (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5842781

Български шофьор на камион е в тежко състояние след инцидентът, при който надлез на магистрала в Северна Италия рухна. Сънародникът ни минавал с камиона си по моста в мига, в който съоръжението се срутило. Според информация в италианските медии 50-годишният българин е изхвърчал от кабината. Камионът имал разрешение от властите да превози

Нови уволнения в Турция, закриха 15 медии

http://vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-opit-za-prevrat-v-turciia/novi-uvolneniia-v-turciia-zakriha-15-medii-6060748

Това се случва в рамките на продължаващата чистка в страната срещу предполагаемите извършители на преврата от 15 юли

Георгиева: Напускането ми на ЕК няма връзка с кампанията за шеф на ООН

http://offnews.bg/news/n_1/n_638800.html

Напускането на ЕК няма никаква връзка с кампанията за генерален секретар на ООН, заяви пред БНР българският еврокомисар в оставка Кристалина Георгиева. Тя уточни, че   учаситето ѝ в надпреварата за шеф на ООН е било резултат от това, че няколко източноевропейски страни са помолили Борисов да я издигне - като последен шанс Източна Европа да получи тази позиция. Според Георгиева постъпката на премиера е била правилна: " Правилно беше и моето решение. Аз нямам никакво съжаление за това, че опитахме". Аз съм много благодарна на президента на Световната банка, че ми направи това предложение и че смята, че аз съм точно този човек, който може да бъде първият главен изпълнителен директор в Световната банка. Когато се появи такава възможност, разумният отговор е един и той е „Да”, каза още Кристалина Георгиева. Винаги сме имали и ще имаме еврокомисар. Но само един път можем да имаме главен изпълнителен директор на Световната банка. Този пост е много значим. Той се създава за първи път в историята на групата на Световната банка. За първи път в едни ръце се дава управлението на най-голямата съставка на тази група, която се занимава с финансиране на проекти в страните със среден доход и в най-бедните страни, коментира Георгиева. Европа е собственик на около 30% от институциите в групата на Световната банка и е много важно да използва своята инвестиция там добре. В дискусията в Съвета на директорите на Световната банка представителите на Европа са били изключително доволни, че има шанс европеец да заеме позицията, допълни тя. Благодаря на всички, които са ме подкрепяли и ме подкрепят. Това не е сбогом! Довиждане е! Обичам България и се гордея много с това, че мога да работя така, че за България ефектът от моята работа да бъде положителен, каза още Георгиева.

Борисов благодари на Слави за спокойния митинг-концерт

https://www.24chasa.bg/novini/article/5842777

Борисов благодари на Слави за спокойния митинг-концерт"Благодаря на Слави Трифонов, въпреки че много ни критикуваха защо сме разрешили този на практика партиен митинг на Орлов мост. Но въпреки всичко, той си проведе проявата спокойно. Благодаря, че и Трифонов положи усилия за спазване на реда". Това заяви премиерът Бойко Борисов на излизане от новата асеновградска църква.

Посещенията при зъболекаря намаляват риска от пневмония

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618266

Редовното дентално почистване осигурява не само хубава усмивка, но и добро здраве на белите дробове, съобщи ЮПИ. Резултатите от ново изследване навеждат на мисълта, че редовното дентално почистване може да намали риска от пневмония, понижавайки нивата на бактериите, които я предизвикват.Всяка година близо 1 милион американци развиват пневмония. Тя е по-често срещана сред възрастните хора и засегнатите от белодробни болести и СПИН.В рамките на изследването учени анализирали медицински данни за над 26 000 души. Установено било, че хората, които н...

Кристалина Георгиева: Решението ми е добро за мен, за Европа и за България

http://www.mediapool.bg/kristalina-georgieva-reshenieto-mi-e-dobro-za-men-za-evropa-i-za-bulgaria-news255852.html

"Много съжалявам, че трябва да напусна, но това е едно решение, което е добре за мен, добре за Европа, добре за България". Това заяви еврокомисарят в оставка от България Кристалина Георгиева в интервю за предаването "Неделя 150" на БНР по повод обявлението от петък, че тя ще напусне поста си в Еврокомисията, за да стане главен изпълнителен директор на Световната банка. Позицията на Георгиева на практика е нова за международната институция. Кристалина Георгиева на практика ще е втора в йерархията след президента на финансовата институция Джим Йон Ким, който преди около месец бе преизбран за нов 5-годишен мандат. Негово е било и предложението към българката. "Този пост е много значим, той се създава за първи път в историята на групата на Световната банка. За пръв път в едни ръце се дава управлението на най-голямата съставка на тази група, която се занимава с финансиране на проекти в страните със среден доход и в най-бедните страни", посочи Георгиева. По думите й предложението, което й е било направено, е "уникално" и се случва "веднъж в живота". "За мен, но и за страната ни това е предложение, което определено си заслужава да бъде прието. Ние имаме шанс българка да оглави Световната банка. И съм благодарна на президента на СБ, който ми направи това предложение, че аз съм този човек, който да бъде първият главен изпълнителен директор в СБ. За съжаление, човек не може да предвиди тези неща. За щастие, когато се появи такава възможност, разумният отговор е един и той е "да", посочи Георгиева. Тя не приема нито критиките по отношение на намесата й в кампанията за ООН, нито, че с нейната оставка България губи важен пост в Еврокомисията – зам.-председателското място и ресор "Бюджет". "Ако направим аритметиката, то ние винаги сме имали, имаме и ще имаме еврокомисар, но само един път можем да имаме главния изпълнителен директор на Световната банка. Както и да го смятаме, това е повече, отколкото имаме сега", посочи Георгиева. Тя отново заяви, че не съжалява, че влезе в кампанията за генерален секретар на ООН въпреки слабия резултат. "Кампанията за ООН и моето участие в нея беше резултат на това, че няколко източноевропейски страни се обърнаха към нашия премиер и казаха да пробваме, последен шанс, ние, Източна Европа, да получим тази позиция. Знаем какъв е резултатът. Правилна беше постъпката на премиера да пробваме, правилно беше и моето решение, аз нямам никакво съжаление за това да опитаме. Сега има друг европеец, аз го познавам, работили сме заедно, Антониу Гутиереш е прекрасен, желая му успех. Не е нашият регион, мъчно ми е малко за това, но е Европа", посочи Георгиева. По думите й Европа е собственик на около 30% от институциите в групата на Световната банка и е много важно да използва своята инвестиция там добре. В дискусията в Съвета на директорите на Световната банка представителите на Европа са били изключително доволни, че има шанс европеец да заеме позицията, допълни тя. Тя отрече оставката й да е свързана с неудовлетворение от досегашната й работа в ЕК. "Работя с прекрасни хора, имах и имам колеги, с които много се гордея", посочи Георгиева. Тя твърди още, че отношенията й с българското правителство също са отлични. "Аз съм сигурна, че ще намерим възможности това, което правя там, да има отношение и към България", обеща Георгиева. В събота премиерът Бойко Борисов отхвърли вероятността президентът Росен Плевнелиев да е номинацията за следващ български еврокомисар.

Трюдо потегли за Брюксел за подписването на СЕТА, но повреда на самолета го върна в Отава

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/10/30/2853436_trjudo_potegli_za_brjuksel_za_podpisvaneto_na_seta_no/?ref=rss


Премиерът на Канада Джъстин Трюдо потегли тази сутрин за Брюксел за подписване на търговското споразумение с Европейския съюз, постигнато след продължителни преговори. Нова неочаквана спънка осуети парафирането на документа, след като самолетът му трябваше да се върне в Отава заради технически проблем, съобщиха световните агенции.

Британският "Гардиън" отбелязва, че машина се е върнала почти веднага след излитането.

Трюдо трябваше да пристигне днес в белгийската столица,...

Представители на ГЕРБ – Враца откриха детска и спортна площадка в Челопек

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618307

Народният представител и областен координатор на ГЕРБ – Враца Петя Аврамова, общинският ръководител на партията Малина Николова, общинският съветник Таня Георгиева и кметът на Челопек Тихомир Тошев откриха детски кът за отдих и развлечение и изградена нова спортна площадка в селото в деня на традиционния празник на населеното място. „Днешното събитие е значимо за нашето родно място, защото за пореден път свидетелства, че работата в интерес на гражданите дава очакваните резултати за развитие и по-добри условия на живот. Благодарение на възможнос...

Община Тервел тегли кредит от 1 милион лева за пречиствателната станция

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618309

Община Тервел ще внесе на 1 ноември Фонд ФЛАГ искане за краткосрочен кредит, с който ще се финансират плащанията към изпълнителя на строежа на пречиствателната станция в града, съобщиха от общината. Кредитът е на стойност 1 млн.лева. Това се налага, тъй като изпълнителят вече е приключил половината от договорения обем на строителството. Крайният срок за погасяване на кредита е октомври 2017 година. Одобрен е проектът за пречиствателна станция в Тервел В историята на общ...

Силвестър Сталоун няма да участва в римейка на филма „Рамбо"

http://www.cross.bg/rambo-geroii-filma-1524199.html

/КРОСС/ Силвестър Сталоун няма да участва в римейка на филма „Рамбо". Актьорът, който влезе в ролята на култовия Джон Рамбо за четири поредни филма, ще предаде щафетата на по-млад свой колега. За момента все още не е известно кой ще изиграе образа на главния герой в римейка „Рамбо: Нова кръв". Известни обаче са режисьорът и сценаристът - това са Ариел Вромен и Брукс Макларън. Според изданието „Холивуд рипортър" новата лента ще представи Рамбо като екшън герой в стил Джеймс Бонд. Това е едно от малкото неща, известни за новия филм, който все още няма дата за начало на снимките или дата за пускане по кината. Джон Рамбо е герой на книгата от 1972 г. „Първа кръв", която впоследствие се превръща във филм със същото име, който излиза по кината през 1982 г. Следват още три продължения на лентата от 1985, 1988 и 2008 г.  

Шофьори в болница след тежка катастрофа във Варна (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=334637

Водачите на два автомобила бяха откарани в болница след тежка катастрофа в района на градската пожарна във Варна, научи Moreto.net. Инцидентът стана малко преди обед на кръстовището на ул. “Струга” и бул. “Сливница”. Вследствие на сблъсъка, колите с марки “Фолксваген Голф” и “Пежо” са смачкани до неузнаваемост.

Българин в тежко състояние след срутването на магистрален мост в Италия (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618306

Български шофьор на камион е в тежко състояние след инцидента, при който надлез на магистрала в Северна Италия рухна. Сънародникът ни минавал с камиона си по моста в мига, в който съоръжението се срутило, съобщава

Нова чистка в Турция – 10 000 уволнени от администрацията

http://www.mediapool.bg/nova-chistka-v-turtsiya-10-000-uvolneni-ot-administratsiyata-news255851.html

Турските власти са уволнили още 10 000 държавни служители в рамките на продължаващата чистка в страната срещу предполагаемите извършители на преврата от 15 юли, предаде БГНЕС, цитирайки "Агенция Франс прес" и ДПА. При поредната чистка работата си са загубили общо 10 031 служители на държавната администрация, като основната част от тях са били заети в министерствата на образованието, правосъдието и здравеопазването. Новите уволнения и ограничения влизат в сила три месеца след неуспешния преврат срещу президента, за който се предполага, че е организиран от поддръжници на проповедника Фетхулах Гюлен. Досега повече от 35 000 души бяха арестувани, а хиляди други бяха уволнени или отстранени от работа. Правителството в Анкара съобщи още, че затваря и 15 прокюрдски медии. Чистката след преврата засегна и кюрдското малцинство в страната, което представлява около 15% от населението. Вследствие на правителствените мерки бяха закрити редица кюрдски медии, а множество държавни служители бяха уволнени заради предполагаеми връзки със забранената Кюрдска работническа партия (ПКК). Поредният пакет решения на властите в борбата срещу "гюленистите" са били обявени в два нови правителствени декрета. Те включват и редица рестрикции, сред които ограничения за това кога и как адвокати могат да се виждат с клиентите си. Декретите отменят и процедурата по избор на ректори на университети, поставяйки я под контрола на държавата. Според новите разпоредби президентът Реджеп Таип Ердоган ще избира ректорите от списък с кандидати, одобрен от образователните власти.

Шарков: Да биеш лекар е идиотизъм

https://www.actualno.com/healthy/sharkov-da-biesh-lekar-e-idiotizym-news_571960.html

90% от болниците в страната са готови за работа с новата система за прием на болни с пръстов идентификатор. Това обяви пред Дарик заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. "Повече от два месеца се провежда тестове изпитване на системата. Лечебните заведения

В последната чистка в Турция бяха уволнени още над 10 000 държавни служители

http://www.cross.bg/slyzhiteli-durzhavni-yvolneni-1524198.html

/КРОСС/ Турските власти са уволнили над 10 000 държавни служители в рамките на продължаващата чистка в страната срещу предполагаемите извършители на преврата срещу президента Реджеп Ердоган от 15 юли, предаде БГНЕС. Общо 10 031 служители на държавната администрация са загубили работата си. Най-голям брой от тях са били заетите в министерствата на образованието, правосъдието и здравеопазването. Правителството също така съобщи, че затваря и 15 прокюрдски медии. Решенията на властите са били обявени в два нови правителствени декрета. Те включват и редица рестрикции, сред които ограничения за това кога и как адвокати могат да се виждат с клиентите си. Декретите отменят и процедурата по избор на ректори на университети, поставяйки я под контрола на държавата. Според новите разпоредби президентът Реджеп Ердоган ще избира ректорите от списък с кандидати, одобрен от образователните власти. Новите уволнения и ограничения влизат в сила три месеца след неуспешния преврат срещу президента, за който се предполага, че е организиран от поддръжници на проповедника Фетхулах Гюлен. Досега повече от 35 000 души бяха арестувани, а хиляди други бяха уволнени или отстранени от работа. Чистката след преврата засегна и кюрдското малцинство в страната, което представлява около 15% от населението. Вследствие на правителствените мерки бяха закрити редица кюрдски медии, а множество държавни служители бяха уволнени заради предполагаеми връзки със забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).

Сезонът на суджука и виното е открит (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618308

След закриването на летния сезон с Фестивал на домашната бира в шуменското село Кюлевча откриха друг - свързан с по-студените месеци и подходящите за тях атрибути на масата. Фестивалът на суджука и младото вино събра стотици жители и гости на селото на центъра, където бяха разпънати скари и бурета с вино. Хубавият суджук става от качествео месо, но е важни и подправките, казва Веселин Тодоров, който освен кмет на Кюлевча е и един от производителите на месните деликатеси. Той обаче не разкри рецептата за деликатеса. Балканът има своите тайни - К...

15-годишен американец подаде жалба срещу ФИФА

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/10/30/2853431_15-godishen_amerikanec_podade_jalba_sreshtu_fifa/?ref=rss


Американският тийнейджър Джон Хилтън чрез свои представители е подал жалба в Спортния арбитражен съд (КАС) срещу забрана на ФИФА да премине в школата на "Аякс" (Амстердам).

От холандския клуб обясниха, че решението на световната централа е базирано на правилата, че футболистът е на 15 години и на тази възраст не може да попадне в правилата за трансфери на юноши и младежи.

15-годишният Хилтън, известен с прякора си Чучу, в момента играе в школата на "Чивас" (САЩ), е бил...

Наско от Б.Т.Р. е петата гост-звезда в "Пееш или лъжеш"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618304

Вокалът на една от емблематичните български рок банди Б.Т.Р. - Атанас Пенев, е петата гост-звезда в новото забавно музикално шоу "Пееш или лъжеш", което стартира на 3 ноември от 21.00 ч. по NOVA. "Ще ме лъжат много, но се надявам да разпознавам истината", пошегува се Наско, който ще трябва да отсее пеещите кандидати след поредица музикални истории, предизвикателства на сцената и подвеждащи вокални доказателства. "До себе си имам страхотен Съвет от професионалисти, на които ще разчитам много в своя избор. Радвам се, че ще се забавляваме заедно н...

Базиликата в Норча е напълно разрушена (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5842766

Базиликата в Норча е напълно разрушена (Снимки)Базиликата „Сан Бенедето“ в Норча, област Умбрия, беше напълно разрушена при последното земетресение. Тя се смяташе за историческото и религиозното сърце на града, което в миналото беше понасяло различни щети. Мнозина я сравняваха с християнски символ на Средновековието. Според традициите базиликата е била изградена върху родната къща на светците

Има ли връзка между сеизмичната активност на Апенините и тази в Югоизточна Европа?

https://www.24chasa.bg/novini/article/5842757

Има ли връзка между сеизмичната активност на Апенините и тази в Югоизточна Европа?Не може да се търси връзка между сеизмичната активност на Апенините и тази в Югоизточна Европа не може да се търси. Минава се през различни геотектонски структури и микроплочи. Това заяви ръководителят на департамент „Сеизмология“ към Геофизичния институт на БАН Емил Ботев. Пред БНР той коментира, че по принцип след силен трус не следва нов такъв,

Нападателят на лекаря от Пазарджик я съди за обида

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/30/2853428_napadateliat_na_lekaria_ot_pazardjik_ia_sudi_za_obida/?ref=rss


Нападната лекарка от спешното отделение на Многопрофилната болница в Пазарджик е обвинена от нападателя си в обида. За това съобщава Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ, която настоява Министерството на здравеопазването да осигури юридическата й защита като принципал на лечебното заведение.

В съобщение на съсловната организация се посочва, че пребитата д-р Гергана Анчева е обвинена от нападателя си за нанесена им според него обида. Той е 18-годишен мъж от...

Българин пострада тежко при срутването на мост в Италия

http://vesti.bg/sviat/evropa/bylgarin-postrada-tezhko-pri-srutvaneto-na-most-v-italiia-6060747

Според информация в италианските медии 50-годишният българин е изхвърчал от кабината на камиона, който е управлявал

Веселяка от Лестър стъжни живота на Дин

http://offnews.bg/news/n_1/n_638801.html

Световният шампион и лидер в ранглистата Марк Селби даде сериозна заявка за титлата от ранкинг турнира International Championship в Дачин (Китай). Британецът поведе с 8:1 фрейма след сутрешната сесия на местния любимец Дин Дзюнхуей. В следобедната сесия Веселяка от Лестър има нужда от само два фрейма, за да спечели трофея и да прибави нови 125 000 евро към банковата си сметка. Евентуален успех ще бъде сладък реванш за Селби за загубата с 6:10 фрейма на финала на турнира в Шанхай в края на септември. Китаецът и англичанинът са играли общо 24 мача помежду си до момента, като в 12 победител е излизал Селби, а в 11 - Дзюнхуей. Двамата имат и едно равенство в групите на Висшата лига през 2008 година.

Brexit-ът ще бъде пагубен за шотландските университети

https://www.actualno.com/europe/brexit-yt-shte-byde-paguben-za-shotlandskite-universiteti-news_571956.html

Brexit ще окаже разрушително въздействие върху шотландските университети, като световният престиж на образованието им е застрашен, пише The Herald Scotland. Висшите учебни заведения се притесняват, че ако не бъде решен скоро въпросът за бъдещето на гражданите от Европейския съюз, мо

Volkswagen Group пое курс към №1 в света

http://www.cross.bg/miliona-group-rust-1524200.html

/КРОСС/ Въпреки "Дизелгейт" продажбите на компанията растат Volkswagen Group има всички шансове да завърши годината като автомобилен производител №1 света, съобщи Automotive News. Продажбите на компанията продължават да растат, въпреки опустошителните за имиджа на Volkswagen последствия от глобалния скандал „Дизелгейт", а решаващ принос за ръста има представянето на компанията в Китай. За първите девет месеца на годината VW Group отчита 7,61 милиона продадени автомобила в цял свят, което е ръст с 2,4% в сравнение със същия период на миналата година. В същото време Toyota, компанията, която е №1 в света в последните четири години, постигна ръст от едва 0,4% и записа 7,53 милиона продажби за първите девет месеца на 2016 година. Продажбите на VW Group се ускоряват сериозно през третото тримесечие на годината, тъй като за първите шест месеца данните показала ръст от 1,5% и общо 5,12 милиона продажби. Въпреки последиците от „Дизелгейт" и спирането на продажбите на някои модели на VW Group, германската компания успява да навакса тези трудности. В САЩ Toyota продава много повече автомобили от VW, но това едва ли е изненада. В Китай обаче картинката е по-различна - на всеки един автомобил, продаден от Toyota, VW отговаря с три. А Китай е най-големият автомобилен пазар на света, като там за първите 9 месеца VW постигна ръст от 11% и общо 2,58 милиона продадени коли

Няма загинали и пострадали при земетресението в Италия

http://www.moreto.net/novini.php?n=334635

Няма загинали и тежко ранени при днешното силно земетресение в Централна Италия, съобщиха от службата за гражданска защита в страната. „Има няколко ранени, но към момента не сме получили съобщения за жертви“, каза ръководителят на службата Фабрицио Курчио по време на пресконференция.

Времето на 31 октомври: Вятърът отслабва, слънцето пак се показва

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618303

Прогноза за понеделник, 31 октомври През следващото денонощие ще има променлива облачност, през деня в много райони, намаляваща до предимно слънчево. Само на изолирани места в планинските райони е възможно да превали краткотрайно. Северозападният вятър ще отслабне до умерен. Температурите ще се понижат, минималните ще бъдат между 0 и 5 градуса, максималните предимно между 8-13 градуса, в крайните югозападни райони до 15 градуса.Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за октомври.Над планините ще има променлива облачност,...

Исландските "пирати" се представиха под очакванията на изборите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/10/30/2853426_islandskite_pirati_se_predstaviha_pod_ochakvaniiata_na/?ref=rss


Подкрепата за исландската Пиратска партия на парламентарните избори в събота се оказа по-малка от очакваното и участието ѝ в управляваща коалиция трудно ще се състои.

При преброени около 40% от бюлетините дясноцентристката Партия на независимостта води с 30%, следвана от лявата Зелена партия с 16% и пиратите с почти 14%.

Биргита Йонсдотир, лидер на пиратите, заяви, че прогнозите на партията са сочели привличане на 10 - 15% от гласувалите, така че данните са в горната част...

Загива не културата, а мъртвороденото в нея

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/10/30/2844059_zagiva_ne_kulturata_a_murtvorodenoto_v_neia/?ref=rss


Виолета К. Радева е завършила гимназия в Русе, българска филология и философия в Софийския университет. Защитава докторска дисертация за естетическите възгледи на д-р Кръстю Кръстев в Института по философия при БАН. Установява се в София, където работи последователно във вестниците "Кооперативно село", "Земеделско знаме", "Подкрепа" и "Демокрация". Публикува множество статии на литературни и исторически теми, интервюта и политически коментари в списания - "Философска мисъл", "Родна реч",...

От кореспондентката на "24 часа" в Рим: Асансьор излезе от "релси", мост се напука

https://www.24chasa.bg/novini/article/5842680

От кореспондентката на "24 часа" в Рим: Асансьор излезе от "релси", мост се напукаВъпреки че хората, които живеят в Рим, донякъде свикнаха със земетресенията, това от тази сутрин предизвика у повечето ужас и състояние на безсилие. За човек, който живее на петия етаж например и не може да избяга нито по стълби, нито с асансьор, е като ситуация на безизходица, в която се намира – чувстваш се като завързан на стълб,

Сталоун няма да участва в римейка на "Рамбо"

https://www.actualno.com/showbusiness/staloun-njama-da-uchastva-v-rimejka-na-rambo-news_571955.html

Силвестър Сталоун няма да участва в римейка на филма „Рамбо“. Актьорът, който влезе в ролята на култовия Джон Рамбо за четири поредни филма, ще предаде щафетата на по-млад свой колега. За момента все още не е известно кой ще изиграе образа на главния герой в римейка &bdquo

UKIP - британската партия, която се самоунищожи

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ukip-britanskata-partiia-koiato-se-samounishtoji-225909/

Партията на независимостта на Обединеното кралство е в криза, което не е изненада за никого

Задържаха трима от Видинско, превозвали нелегално мигранти

https://www.24chasa.bg/region/article/5842674

Задържаха трима от Видинско, превозвали нелегално мигрантиТрима шофьори от Видинско бяха задържани край Враца да превозват нелегално бежанци. Срещу каналджиите е образувано досъдебно производство, а случаят е докладван на дежурния прокурор. Сигналът за нерегламентирания превоз полицията получила късно вечерта в събота. От бензиностанция край ботевградското с.

Студентите с право на обезщетение, когато останат без работа

http://www.cross.bg/obezshtetenie-bezrabotitza-vsichki-1524196.html

/КРОСС/ Държавата ще разреши на студентите, които са работили и са се осигурявали, да получават обезщетение, в случай че останат без работа. Мярката беше приета на второ четене в пленарната зала на Народното събрание на 27 Октомври 2016 година след като Националното представителство на студентските съвети в Република България (НПСС) сезира всички институции. Наложената форма, която ощетяваше работещите хора с активни студентски права, е в сила от началото на 2016 година. От НПСС смятат, че приетите в началото на годината промени, с които се лишаваха от обезщетение учащите, е недопустима форма на дискриминация. В процеса на обучение студентите също заплащат своите данъци в пълен размер и спрямо тях не следва да се прилага каквато и да било форма на дискриминация.До момента всички засегнати, които са съкратени, нямаха право на това обезщетение, дори когато съответният човек има нужния осигурителен стаж, тъй като попада в категорията "учащи". Промените в Закона за насърчаване на заетостта, които уреждат правото на студентите да получават обезщетение за безработица, вече са приети на второ четене в парламента. В началото на август правителството гласува законопроект, с който се променя определението за безработен и се дава право на учащите да се регистрират като безработни. С приетите на второ четене промени вече се дава възможност на всички учащи да получават обезщетение в случай на безработица

Два района без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=334636

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария без вода ще останат абонатите в следните райони: - кв."Аспарухово" абонатите около улуци : "Галац" , "Новгород" , "Перикоп" и "Розова долина" до около 16 ч.

Турция вече е само с лятно часово време

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/10/30/2853407_turciia_veche_e_samo_s_liatno_chasovo_vreme/?ref=rss


За пръв път от 1940 г. насам Турция не премина в неделя към зимното часово време, с което напуска часовата зона, в която бе заедно с България, и остава в тази на Мека и Медина.

Промяната бе мотивирана от енергийното министерство с твърдения, че ще се спестят над 800 млн. долара от сметките за ток за зимните месеци. Освен това за мюсюлманите става по-лесно да следват часовете за молитва, пост и религиозните празници.

Мнозина обаче реагират с критики, че това отдалечава...

Животът не може да бъде справедлив, или Правото и справедливостта нямат нищо общо (видео)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/30/2853423_jivotut_ne_moje_da_bude_spravedliv_ili_pravoto_i/?ref=rss


"Дневник" публикува видеозапис от лекцията на доц Кристиан Таков на тема "Справедливостта". Вчера той я изнесе в 272 аудитория в Софийския университет, а организацията беше на Клуба на юриста "Теодор Пиперков".Очаквайте по-късно и извадки от лекцията.

Вижте земетресението в Италия (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5842666

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Десетки ранени от труса в Италия

https://www.24chasa.bg/novini/article/5842662

Десетки ранени от труса в ИталияНяколко десетки души са ранени в резултат от силното земетресение в Централна Италия, но няма загинали, съобщава ТАСС, позовавайки се на ръководителя на Гражданската отбрана Фабрицио Курчо. „Няма загинали. Имаме информация за няколко десетки ранени. Сериозно е състоянието на само един човек. Трябва обаче време за проверка“, заяви той.

Направиха мастило за татуировки от ...човешка коса (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618290

Швейцарец си направи татуировка с революционни мастила, изработени от човешка коса. Откривател на иновативните бои е 54-годишният Андреас.Мъжът решил да докаже, че измислените от него бои са безопасни и дълготрайни, като ги приложи именно на себе си. Мастилото е направено от космите на двете му деца - Николай и Наталия. Татуировката изрисувал известен германски художник - Диди Гаснер. Когато рисунката била завършена, 54-годишният мъж коментирал, че "сега наистина има децата си под кожата си".Иновативното мастило все още не е дост...

Български ръчно тъкани килими ще красят Версай

http://www.moreto.net/novini.php?n=334634

Български ръчно тъкани килими ще красят Версай. Производителите им вече се радват и на признанието на английския кралски двор и едва смогват с поръчките на знатни особи от цял свят. Джема е една от 30-те жени, чиито труд високо ценят величия като принц Чарлз.

Агентът на Яя Туре отново нападна "лицемера" Хосеп Гуардиола

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/10/30/2853421_agentut_na_iaia_ture_otnovo_napadna_licemera_hosep/?ref=rss


Агентът на Яя Туре Димитри Селюк за пореден път нападна остро мениджъра на "Манчестър сити" Хосеп Гуардиола, като го нарече лицемерен и заяви, че не показва уважение към играчите си.

Задочната война, която двамата водят по медиите, започна още през лятото с идването на испанския специалист на "Етихад". След това Туре не попадна в групата за Шампионската лига, а специалистът заяви, че той няма да играе, докато агентът му не се извини.

"Когато Яя бе оставен извън състава за...

Д-р Ваньо Шарков: Да биеш лекар е идиотизъм

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618299

90% от болниците в страната са готови за работа с новата система за прием на болни с пръстов идентификатор. Това обяви пред Дарик заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Отлагат с месец въвеждането на пръстовия идентификатор в болниците? "Повече от два месеца се провежда тестове изпитване на системата. Лечебните заведения имат системата, с която да се прави идентификацията. Около 90% от лечебните заведения почти на 100% регистрират пациентите си през сист...

Коя нация пие най-много (видео)

http://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/koia-naciia-pie-naj-mnogo-video-6060746

Данните показват колко алкохол се пада на човек от населението седмично

71-годишен мъж е загинал при пожар в село Куртово Конаре

https://www.24chasa.bg/region/article/5842627

71-годишен мъж е загинал при пожар в село Куртово Конаре71-годишен мъж е загинал при пожар в пловдивското село Куртово Конаре, община Стамболийски. Това каза за Радио „Фокус" - Пловдив инсп. Цвятко Дешев, говорител на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Пловдив. По думите му сигналът за възникнал пожар в къща в село Куртово Конаре е подаден в 03.42 часа днес.

Кама сутра - култура или наръчник с пози

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618265

Всеобщо е мнението, че Камасутра е най-древният в света трактат за любовта, в него са събрани знанията, уменията и мъдростта на хиляди двойки. Книгата е написана от Малла-нагой Ватсяяна, индийски мъдрец, живял през III-IV в. от н.е.Камасутра има 35 глави, събрани в 7 раздела, всеки от който е написан от лице, което е просветно в съответната област. Следват разделите: „Наръчник за женените мъже” - бестселърът на Османската империя Въведение (4 глави) - за любовта изобщо, за нейно...

Борисов пристигна в Асеновград, хората се блъскат да го поздравят (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/5842630

Борисов пристигна в Асеновград, хората се блъскат да го поздравят (Снимки)Премиерът Бойко Борисов пристигна преди малко в новия храм "Св Архангел Михаил" и предизвика фурор сред присъстващите богомолци.  В храма влезе и военният министър Николай Ненчев. Премиерът поздрави присъстващите, мнозина се бутаха, за да го посрещнат и се отправи към службата, която все още продължава.

От Спешната помощ търсят юридическа защита на нападнат медик от МЗ

https://www.actualno.com/healthy/ot-speshnata-pomosht-tyrsjat-uridicheska-zashtita-na-napadnat-medik-ot-mz-news_571953.html

Членовете на Националната асоциация на работещите спешна медицинска помощ настояват в писмо до министъра на здравеопазването Петър Москов Министерството на здравеопазването да осигури юридическа защита на нападнат техен колега. Д-р Гергана Анчева е пострадала по време

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване