Турция е вече друга. Неевропейска

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618531

Турция се откъсва от Европа. Вместо с европейските демокрации, Ердоган търси съюз с автократи като властника в Кремъл, коментира Райнер Херман по повод изявлението на Ердоган, че е готов да върне смъртното наказание. Обмислят смъртна присъда за участвалите в опита за преврат в Турция Отношението към смъртното наказа...

Над 200 души търсят изчезналия велосипедист. Борисов прати хеликоптер

http://offnews.bg/news/n_1/n_638871.html

Премиерът Бойко Борисов се е ангажирал с издирването на изчезналия под връх Ботев Мирослав Късовски. Кметът на Калофер Румен Стоянов се е свързал с министър-председателя с молба за съдействие. Веднага е сформиран щаб, в действията са включени и служители на българската армия, съобщи "Дарик". В търсенето участват над 200 души, съобщи кметът на Калофер за радиото. В подбалканския град са пристигнали два големи камиона, два автобуса и джипове, за да превозят участниците в издирването и необходимата техника. В акцията са включени планински спасители и много доброволци, част от които роднини и близки на Мирослав. Очаква се и хеликоптер на 24-та авиобаза да облети в пространството в района. Пети ден няма и следа от изчезналия 34-годишен мъж, който в сряда тръгна от хижа "Тъжа" към връх Ботев с велосипед. Вчера към 18.00 ч. температурата на старопланинския първенец е била минус 8 градуса и в района е имало много гъсти мъгли, което принуди спасителите да прекратят за известно време търсенето.  Загубата на връзка с Мирослав е станала в района на връх Ботев. Сигналът е подаден около 23.45 ч. в сряда на 26 октомври. Колоездачът е тръгнал с два напълно заредени мобилни телефона, но в района на връх Ботев обхватът се губи, а на много места изчезва напълно. В сряда, след потеглянето от хижата, той е успял да проведе само един разговор с близките си, след което връзката с него се загубва. По първоначална информация той е бил облечен с екип на велосипедист - плътни, но сравнително тънки за сезона черен клин и тъмносиво яке. Носил е малка раница. Предполага се, че е имал намерение в рамките на деня да качи върха и да се прибере в хижата. В акцията участват планински спасители от отрядите в Карлово, Калофер, Троян, Ловеч, Пловдив и София, съобщиха от Планинска спасителна служба. Три следови кучета също помагат за намирането на младия мъж. Още от четвъртък в търсенето се включиха и доброволци - роднини и приятели на Мирослав. Опитни планинари коментират, че в подобна ситуация шансовете за оцеляване са нищожни.

Между април и юни 16 хиляди банкноти са били бракувани като негодни

http://www.moreto.net/novini.php?n=334721

Човек може да сбърка, но машините не грешат и не приемат нередовни банкноти. По следите на подобна банкнота от 10 лева върви репортаж в предаването "Хоризонт до обед". Десетолевката е сред най-използваните и най-често фалшифицираните банкноти заедно с тези от 20 и 50 лева.

Филмът "Никой" е сред акцентите на фестивала "So Independent"

http://offnews.bg/news/n_1/n_638870.html

Фестивалът за независимо кино  "So Independent" продължава с прожекциите си в София, представяйки тази вече пореден акцент от програмата си - "Никой" на режисьора Андрей Андонов, тази вечер от 18:30 часа в кино "Одеон". Българската продукция е история за млада психоложка, която наскоро е загубила баща си. Вера живее в неговата къща в Родопите. Тони, нейният годеник, и Таня, много близка приятелка от детството, я изненадват, пристигайки на гости при нея. Междувременно се появяват Ники и Лили, които се настаняват в съседната вила. Ники е заможен скулптор, който е изкупил земята около къщата на Вера и е готов на всичко, за да купи нейната. В ролите: Гергана Плетньова, Силвия Петкова, Стоян Радев, Кристиян Милатинов, Йорданка Ангелова От 20:00 часа в кино „Люмиер”  можете да гледате филма „Големият залог” на режисьора Адам Маккей и с повече от звезден актьорски състав: Раян Гослинг, Крисчън Бейл и Брад Пит. Когато четирима аутсайдери виждат това, което големите банки, медии и правителство отказват да видят, а именно - глобалният срив на икономиката, те създават идеята за „Големият залог“. Тяхната смела инвестиция ни разкрива тъмната част на модерното банково дело, където трябва да подозираме всеки и всичко. „Използвайки книгата на Майкъл Луис като източник, Адам Маккей превръща своя гняв в нещо рядко опитвано в Холивуд, да не говорим за направено успешно: комедия относно истинска трагедия.“, пише за филм Герш Кунцман от Ню Йорк Дейли Нюз. За всички, които не са успели да видят на откриването „Първият понеделник на май” на режисьора Андрю Роси – днес от 20:30, в кино "Одеон" ще имате тази възможност. Очаква ви уникално документално преживяване с подготовката на "Met Gala 2015" – едно от най-престижните събития в света на изкуството и модата. Посветен на Китай, този уникален „бал” е предшестван от огромна работа, за която разказва главният редактор на Vogue Ана Уинтур. За връзката между Китай и западната култура, изкуството и модата говорят дизайнерски светила, като Карл Лагерфелд, Джон Галиано и Жан-Пол Готие, както и икони от света на киното и шоубизнеса, като Уон Каруай и Баз Лурман, Риана и Сара Джесика Паркър. От 21:00 часа в Дома на киното за почитателите на музиката и киното е филма „Кръстопът 48”( продукция между Израел, Германия и САЩ) на режисьора Уди Алони. Карим води безцелен живот между временни занимания и кисне с приятели в престъпното гето на град Лайд. Семейна трагедия го сближава с приятелката му, певица и го мотивира да направи нещо повече с живота си. Карим и групата му ще трябва да се изправят срещу еврейски рапъри-националисти и проблеми с приятели наркодилъри.

БФС иска по 10,15 и 25 лв. за мача България - Беларус

http://www.cross.bg/leva-iventim-mrezha-1524312.html

/КРОСС/ БФС обяви, че от днес билетите за световната квалификация между България и Беларус са в продажба в цялата мрежа на "Ивентим". Двубоят е на 13 ноември от 19:00 часа на "Васил Левски" и ще бъде един от малкото шансове за "лъвовете" да спечелят точки в групата си. Билетите са на цени от 10 лева за секторите Б и Г, 15 лева за В и 25 лева за А. За този мач привържениците на българския отбор имат възможността да се възползват от услугата print@home, като заплатят своите билети с кредитна карта и ги разпечатат от собствения си принтер. Партньорската мрежа на "Ивентим" включва "Български пощи", бензиностанции ОМВ, "Офис 1 Superstore", книжарници "Ориндж", "Технополис", както и билетните каси на НДК и "Арена Армеец", информираха от БФС.  

Тържествено заседание на комисията по образование

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618538

На 1 ноември от 10.00 часа в Зала „Свети Георги“ на Областна администрация-Русе ще се проведе тържествено заседание на Секторната комисия в областта на образованието и пазара на труда. По време на заседанието ще бъдат наградени отличените в провелия се Конкурс за постигнати високи образователни резултати в област Русе. Датата е избрана неслучайно,  защото именно българското училище и българските учители са носители на доброто и качествено образование, а тяхната мисия е не само да дават знания, а и да възпитават в морал, дух и добродетели младот...

Предприемачи ГЕРБ-Сливен освежиха две детски площадки в квартал „Стоян Заимов"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618534

Предприемачи ГЕРБ-Сливен освежиха две детски площадки в квартал „Стоян Заимов" в Сливен. Боядисани са всички детски съоръжения и пейките около тях. Двете детски площадки се намират в различни части на сливенския квартал. Акциите по обновяване на детски съоръжения от ГЕРБ са традиционни. Членове и симпатизанти на партията обновиха преди време площадка в кв. „Даме Груев" и в село Самуилово. Целта на организацията е да създаде по-добри условия за игра на децата и да превърне жилищните райони в по- привлекателно място.  ...

Подготвя се проект за жп линия между центъра на Бургас и летището

http://www.dnevnik.bg/morski/2016/10/31/2854006_podgotvia_se_proekt_za_jp_liniia_mejdu_centura_na/?ref=rss


Работи се проект за изграждане на железопътна линия от Централна гара Бургас до летището в квартал "Сарафово". Обследва се и възможността за трасе от типа лека градска железница, която да достигне до курорта Слънчев бряг. Това каза в Бургас министърът на транспорта Ивайло Московски, цитиран от БТА.

Той направи инспекция на проекта за вертикална планировка в района на Морската гара.

Градският транспорт, който свързва центъра на Бургас с летището, е от автобуси, които се...

Майкъл Дъглас разкри, че Вал Килмър се бори с рак

http://offnews.bg/news/n_1/n_638873.html

Вал Килмър е болен от рак, той преминава през това, през което минах и аз, заяви Майкъл Дъглас в Лондон. Нещата не изглеждат добре за него, каза още Дъглас, съобщи "Ню Йорк пост". Дъглас направи разкритието си по време на интервю в Лондон. Той си спомни за съвместната си работа с Килмър по време на снимките на филма „Призракът и мрака” през 1996 г.  Вал е прекрасен човек, молитвите ми са с него. Ето защо не сте чували за Вал напоследък", каза Дъглас, който се бори рак на езика през 2010 г. Слухове, че Килмър страда от рак на гърлото се появиха през 2015 г., но той отрече твърденията. 

Съдът чака още експертизи за доходите на Братя Галеви

http://www.cross.bg/deloto-galevi-bratya-1524311.html

/КРОСС/До 15 декември трябва да бъде представена съдебно-икономическа експертиза, която да покаже какви доходи са имали Братя Галеви и семействата им и дали са могли да притежават имуществото, с което са разполагали. В средата на декември месец ще продължи делото, заведено от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество срещу Ангел Христов и Пламен Галев, техните съпруги и контролираните от тях дружества. Делото е по реда на Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. Искът е на обща стойност 4 250 189 лева и касае луксозни автомобили, недвижими имоти и дялове от фирми. Съдебният състав прие днес резултатите от назначената по делото автоекспертиза. Припомняме, през пролетта на тази година делото бе отлагано няколко пъти, заради допълнителни искания на адвокатите. Припомняме, двамата бизнесмени с общ прякор Братя Галеви са в неизвестност от 2012 година, след като влезе в сила присъдата им по наказателно дело за организиране и ръководене на престъпна група.  

Даниел Панов и колективът в регионалната библиотека обсъдиха бъдещото на старата градска част

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618533

Бъдещото развитие на старата градска част на Велико Търново бе сред темите на работна среща между кмета Даниел Панов и колектива в Регионална библиотека „П. Р. Славейков”. Единият от проектите в инвестиционната програма на Общината, одобрена от Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020, е за основен ремонт на сградата на културната институция, заедно с реконструкция на музей „Възраждане и Учредително събрание” и Археологически музей”. Изцяло преобразени и обновени ще бъдат площадното пространство между трите сгради,...

30 горски пожара през това лято

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618530

30 пожара на площ 3237 дка са регистрирани в Регионална дирекция по горите Сливен през това лято. В сравнение през 2015 година възникналите пожари са 20, на обща площ 2 077 дка. Най-много пожарите са възникнали на територията на Държавно горско стопанство Котел- 11 на площ 566 дка. За миналата 2015 г. пожарите там са 10, на площ 387 дка. Следват пожарите на територията на ДГС Елхово - 5 пожара, на територията на ДГС Сливен 3, на територията на ДГС Тича и 3 - на територията на ДГС Тунджа; 2 -в обхвата на ДГС Твърдица и в общинските гори на об...

Заместникът на Кристалина Георгиева в ЕС обиди Китай (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/europe/zamestnikyt-na-kristalina-georgieva-v-es-obidi-kitaj-video-news_572142.html

Готвеният за заместник на Кристалина Георгиева като еврокомисар, отговарящ за бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер се забърка в много сериозен скандал, след като беше хванат във видеоклип да отправя обидни реплики към официална делегация от Китай. Йотингер, който

Вече обзавеждат новата детска градина „Чайка“ в Пловдив

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618532

В ход е обзавеждането на новата детска градина „Чайка“, съобщи кметът на район „Източен“ Николай Чунчуков. В много от помещенията вече са монтирани легла, гардеробчета, масички и столчета за малчуганите. Очаква се през следващите десетина дни да пристигне обзавеждането на кухнята, което е в съответствие с всички съвременни изисквания. Работим усилено и моментът, в който малчуганите ще престъпят прага на новото детско заведение, е все по-близо, коментира районният кмет Николай Чунчуков.  Той допълни, че след като минат пробите за пар...

Горанов: Бюджетът 2017 е консервативен, можем да сме умерени оптимисти

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618539

Най-голямото предизвикателство за бюджета за следващата година беше да успеем да вместим нашите приоритети при намаляващ дефицит и запазвана на данъчната система. Тези приоритети са осигуряване на средства за реформата в образованието и увеличаване на разходите в сферата на сигурността, каза пред журналисти днес министърът на финансите Владислав Горанов след заседанието на кабинета. Министрите одобриха проектите за държавния бюджет, бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗ...

300 млн. деца живеят в райони с изключително замърсен въздух

http://www.cross.bg/vuzdyha-detza-miliona-1524310.html

/КРОСС/300 милиона деца по света живеят в райони с изключително голямо замърсяване на въздуха, където токсичните изпарения са надвишили с 6 пъти международните препоръки. Това показва ново изследване на УНИЦЕФ, цитирано от "Гардиън". Изследването, в което са използвани сателитни данни, е първото с глобални данни за изложените на мръсен въздух деца. То разкрива, че почти 90% от децата по света - два милиарда, живеят на места, където замърсяването на въздуха е над наложените от Световната здравна организация (СЗО) ограничения. От УНИЦЕФ алармират, че нивата на замърсяване на въздуха по света са причина за смъртта на 600 хиляди деца на година - повече в сравнение със заболявания като малария и ХИВ. Децата са далеч по-уязвими при замърсяване на въздуха, предупреждават от УНИЦЕФ, подчертавайки, че трайно засяга развитието на детския мозък и като цяло здравето на децата. Организацията призовава страните, участващи на следващата среща на върха за климатичните промени през ноември, да намалят използването на изкопаеми горива. Мащабът на опасността от замърсяване на въздуха е огромен. Нито едно общество не може да си позволи да пренебрегне замърсяването на въздуха. Ние защитаваме нашите деца, когато защитаваме качеството на въздуха ни. И двете са в основата на нашето бъдеще, отбелязва Антъни Лейк, изпълнителен директор на УНИЦЕФ

Наградиха победителите в конкурса на тема „В града без кола“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618529

Кметът на район „Западен“ Димитър Колев награди официално победителите в конкурса за най-добра снимка на тема „В града без кола“. Церемонията по връчването на наградите се състоя в сградата на районното кметство. На трето място се класира Полина Георгиева, която си спечели ролери, а второто място и тротинетка грабна Марина Трендафилова. Победител в конкурса стана Никола Шивачев, който си тръгна с чисто нов велосипед. Тримата печеливши бяха избрани измежду общо 20 снимки, които участваха в конкурса. На 26-ти декември специално жури в състав: пре...

Вотивите – забравеният оброк

http://www.mediapool.bg/votivite-zabraveniyat-obrok-news255884.html

Уникална колекция от оброчни фигурки представи Етнографският институт с музей към БАН в неделя. Вотивите, които са символ на надеждите за плодородие, изцерение, продължение на рода и редица други съкровени желания могат да бъдат видени в Огледалната зала на Националния етнографски музей до 1 февруари, 2017 г. Изложбата "Вотиви" бе открита в Неделя от председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров, доц. Петко Христов, директор на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей и проф. Валерия Фол от Института по балканистика с Център по тракология. Терминът вотиви се извежда от латинската дума ex-voto и на български най-общо означава вричане, оброк. Всичко може да служи за вотив - без оглед на размер, тегло, форма, стига да е посветено на божество. Обикновено това са малки човешки фигурки, направени от различни материали, най-често метал. Този начин на поднасяне на дар на боговете, съчетан с молба, води началото си още от неолита. Подобни традиции са почти забравени и само спомени и артефакти, които могат да се видят в различни музеи по света, а вече и у нас, напомнят за тях. Любопитно е, че въпреки отдалечеността на тази традиция във времето, един от експонатите е бил използван само допреди няколко дни, от жена, която е искала да зачене. Представени са вотиви от колекциите на Националния етнографски музей, Националния исторически музей, Регионалните исторически музеи в Бургас, Варна, Габрово, Хасково, Шумен и Ямбол, Регионалния етнографски музей – Пловдив, Историческите музеи в Малко Търново, Средец и Попово и Етнографския музей на открито "Етър". Куратор на изложбата е д-р Иглика Мишкова, с помощта на Елка Минчева, доц. д-р Светла Ракшиева, Емил Порталски, Силвия Божилова, Илиана Страхилова, Десислава Харалампиева, Димитър Василев, Васил Балтаджиев, Никола Гащаров Това е първият публично огласен резултат от работата на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей (ИЕФЕМ) по общоакадемичния проект на Българска академия на науките "Траките – генезис и развитие на етноса, културни идентичности, цивилизационни взаимодействия и наследство от древността", финансиран от дарение на г-н Петър Манджуков.

Превозвачите, блокирали граничните пунктове у нас, заплашиха с нови протести

http://econ.bg/Новини/Превозвачите-блокирали-граничните-пунктове-у-нас-заплашиха-с-нови-протести_l.a_i.731383_at.1.html

Шофьори на тирове блокираха няколко гранични пункта. Недоволството е породено от продължаващите трудности при преминаването на границите. Около...

Евакуираха британския парламент заради опасност от пожар

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618527

Уестминстърският дворец, където се помещава парламентът на Великобритания, е бил евакуиран заради опасност от пожар, посочва електронното издание „Ивнинг стандарт". Вестникът, който се позовава на свидетелства на очевидци, съобщава за евакуация на всички, намиращи се в сградата, след като се е включила системата за пожарна безопасност. Евакуираха лондонска метростанция заради „съмнителен автомобил" След евакуацията п...

Все още не е ясна причината за смъртта на семейството от Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=334718

Още не е ясна причината за смъртта на двамата съпрузи от Варна, които бяха открити мъртви в с. Хотница. Прокуратурата във Велико Търново очаква резултатите от съдебно-медицинската експертиза, за да излезе с окончателно становище. Вчера 39-годишният варненец и 33-годишната му съпруга бяха открити мъртви в дома на семейство от търновското село, където пренощували.

Аржентински футболист копира хулигана Кантона - ритна фен в лицето (видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/5844643

Аржентински футболист копира хулигана Кантона - ритна фен в лицето (видео)Аржентински футболист изкопира кунг-фу ритника, който легендата на "Манчестър Юнайтед" Ерик Кантона нанесе на фена на „Кристъл Палас“ Матю Симънс през 1995 г. Тогава френският нападател не издържа провокациите отправени към него и се опита да се саморазправи с невъзпитания футболен хулиган. Себастиан Пол от „Аудакс Италиано“ нападна привърженик на

Жените, които откраднаха сърцето на принц Хари (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618528

След раздялата си с актрисата Кресида Бонас през 2014 г., принц Хари неведнъж е казвал, че има желание да се задоми, но е много трудно да намери партньорка, която да е "готова да го приеме". Принц Хари е най-желаният ерген в света И Кресида, и предишната сериозна приятелка на Хари - Челси Дейви, признаха, че не са успели да се справят с предизвикателството да бъдат постоянно под светлината на прожекторите и не са искали да стават част от кралското семейство.

ВСС профукал над 8 000 лева за протоколни подаръци

http://www.cross.bg/bili-podarutzi-dnevnik-1524308.html

/КРОСС/ Над 8 хил. лв. са стрували протоколните подаръци, които Висшият съдебен съвет (ВСС) е раздал на гостите при честването на 25-годишнината от създаването му. Това се разбира от отговор на съвета на запитване на "Дневник" по Закона за достъп до обществена информация. Освен протоколни подаръци за 6997.20 лв. и протоколни подаръци - плакети, за 1237.08 лв. справката на разходите показва още, че за организиране на честването в резиденция "Бояна" са похарчени 6431.98 лв., а за фотограф - 1020 лв. Поканите пък са стрували 414 лв. за над 400 поканени. Представляващият ВСС Димитър Узунов заяви пред "Дневник", че подаръците са били ключодържатели, визитници и сродни на тях пособия. Той каза, че не може да се сети за всичко, което е раздавано на гостите, само допълни, че подаръци са били предвидени за всички поканени. Присъствалите обаче били по-малко от поканените, по негови спомени са били стотици - 200 или 300. "Цялото фоайе на резиденция "Бояна" беше пълно", спомня си Узунов. Общо поканените от списъка, предоставен на "Дневник", са били 426 души, сред които президентът, представители на изпълнителната и законодателната власт, бивши членове на съдебния съвет, негови служители, председатели на съдилища, представители на съсловни организации, дипломати и др. Това означава, че от 8234.28 лв. за подаръци, които са били предназначени за всички поканени - 426 души, се падат по 19.32 лв

Дрон ще обследва чистотата на Черно море

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618526

Летателен апарат - тип "дрон",- който ще обследва чистотата на Черно море бе показан днес в Бургас на международна среща по повод на Деня на Черно море. Инвестицията е в размер на 170 000 лева, а дронът ще се използва и за разрешаване на проблеми, свързани с бедствия и аварии както в морската акватория, така и на сушата. Новата техника ще бъде в услуга както на Община Бургас, така и на "Пожарна безопасност" и на "Морска администрация". Трябват още сондажи, за да се докаже има ли нефт в Чер...

Билетите за мача България - Беларус ще са по 10, 15 и 25 лева

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/10/31/2854003_biletite_za_macha_bulgariia_-_belarus_shte_sa_po_10_15/?ref=rss


БФС обяви, че от днес билетите за световната квалификация между България и Беларус са в продажба в цялата мрежа на "Ивентим".

Двубоят е на 13 ноември от 19:00 часа на "Васил Левски" и ще бъде един от малкото шансове за "лъвовете" да спечелят точки в групата си.

Билетите са на цени от 10 лева за секторите Б и Г, 15 лева за В и 25 лева за А.

За този мач привържениците на българския отбор имат възможността да се възползват от услугата print@home, като заплатят...

За три месеца 16 хиляди банкноти са били бракувани

http://www.cross.bg/banknoti-leva-negodni-1524307.html

/КРОСС/Банкнотите, които се използват най-често, са подложени на най-сериозен риск от износване. С подобен мотив БНБ пусна монета от 2 лева, разказват от БНР. Банкнотите с нисък номинал остават в обращение най-много година, поясняват банкови специалисти. Освен това с по-ниските номинали хората често са небрежни, държат ги по джобовете, вместо в портфейли и така те се мачкат по-лесно. Ако се съмняваме, че държим в ръцете си фалшива или негодна банкнота, освен в банка можем да проверим автентичността й в обменно бюро. По данни на БНБ само за периода от април до юни тази година над 16 хиляди банкноти са били определени като негодни. Най-голям дял сред тях имат двадесетолевките. Следват ги банкнотите по 2, 5 и 10 лева. Човек може да сбърка, но машините не грешат и не приемат нередовни банкноти. Десетолевката, както 20 и 50-те лева са сред най-използваните и най-често фалшифицираните банкноти. Има обаче разлика между фалшиви и негодни за употреба пари, уверяват финансови експерти.  

Засечени са клетки на телефона на изчезналия турист Мирослав

https://www.24chasa.bg/novini/article/5844653

Засечени са клетки на телефона на изчезналия турист МирославЗасечени са клетки на телефона на изчезналия турист Мирослав Късовски. Военен вертолет „Кугър” от министерството на отбраната издирва изчезналия мъж. Военните, които го търсят се вече станаха 300. Всички те са от карловската отбрана. Засечената клетка е около х. Тъжа, съобщи за блиц началникът на отбраната ген. Константин Попов.

Кабинетът одобри бюджета за 2017 г.

http://offnews.bg/news/n_1/n_638864.html

Министерският съвет одобри законопроекта за държавния бюджет за 2017 г. и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2017-2019 г., която представлява мотивите към законопроекта. Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2017-2019 г. съдържа изискваната съгласно Закона за публичните финанси съпоставка на актуалната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите с тази на ЕК, като за първи път е включено и сравнение на прогнозата на Министерството на финансите с прогнозата на ЕК по отношение на показателите на сектор „Държавно управление“. Очакванията за реалния растеж на БВП са той да се запази на относително стабилни нива през прогнозния период, като през 2017 г. слабо ще се забави до 2,5%, а за периода 2018-2019 г. се очаква постепенното му ускоряване до 2,7 на сто. Предвиден е дефицит в размер на 1,330 млрд. лв. или 1,4% от БВП. Ако има дефицит, той може да бъде покрит или с нов заем, или с намаляване на фискалния резерв. Законът за държавния бюджет дава възможност на кабинета да изтегли нов заем до 1,2 млрд. лв. Планираните приходи в консолидирания бюджет за следващата година са 35,439 млрд. лв. Инфлацията, която сега е отрицателна (-1%), ще се увеличи до 1,5%. Минималната работна заплата ще се увеличи на 460 лева от 1 януари 2017 г., като този размер ще се запази през 2018 и 2019 г. Предвижда се увеличение на осигурителната вноска с 1%. От нея се очаква държавата ще ни прибере с 395 млн. лева повече, отколкото е събирала досега. От 1 юли догодина пенсиите ще се увеличат с почти 2,5%, а вноската за пенсия към НОИ ще се увеличи с 1% и става 18,8%. Максималната пенсия остава 910 лв. От 1 януари 2017 г. необходимият осигурителен стаж за придобиване право на пенсия се увеличава с по 2 месеца всяка година до достигане на 35 г. и 8 месеца за жените и 38 г. и 8 месеца за мъжете в 2019 година. Приоритетите в Бюджет 2017 са фокусирани върху мерки, свързани с насърчаване на реформите в сектор „Образование“, поддържане на модерни и боеспособни въоръжени сили и развитие на отбранителните способности на страната, подобряване на функционирането на системата на здравеопазването, както и изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, съобщават от правителствената пресслужба. Спазено е изискването средствата за отбрана за следващата година да не са по-ниски от размера на одобрения минимум за сектора на отбраната в съответствие с решението на Консултативния съвет за национална сигурност при Президента от 27 април 2015 г., като е осигурен ресурс за придобиване на авиационна техника и на многофункционални модулни патрулни кораби за Военноморските сили. В областта на здравеопазването приоритетни направления и дейности остават спешната медицинска помощ, електронното здравеопазване, майчиното и детско здравеопазване, лечебните заведения за болнична помощ, както и лекарствената политика. Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради е насочена към обновяване на многофамилни жилищни сгради, като с нея се цели чрез изпълнение на мерки за енергийна ефективност да се осигурят по-добри условия на живот за гражданите, топлинен комфорт и по-високо качество на жизнената среда.

Най-после делото срещу „Чуковете“ на Таки на път да тръгне

http://www.cross.bg/dimitrov-deloto-kirov-1524306.html

/КРОСС/След двугодишни опити през декември делото срещу "Чуковете" на Таки най-сетне ще тръгне в Специализирания наказателен съд. Хората на Таки отговарят за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици, извършване на грабежи и нанасяне на телесни повреди. Отсъствието на подсъдимия Михаил Димитров всеки път се превръща в пречка за старт на процеса срещу групата на Христофорос Никос Аманатидис - Таки и Христо Хрант Вартерян. Припомняме, през 2014 г. Михаил Димитров бе арестуван в Истанбул за трафик на наркотици и понастоящем излежава присъда от 12 години и 6 месеца в турски затвор. Турските власти отказват да го предадат за наказателното дело в България, докато не си излежи присъдата там. Българският съд е предложил компромисен вариант - Димитров да ни бъде временно предаден за 10 месеца, за да приключи делото срещу "Чуковете" експедитивно. Комуникацията между българския съд и турските власти обаче е изключително затруднена, тъй като се осъществява по дипломатически път, а не директно. Делото не тръгва и заради престъпните изяви зад граница на друг подсъдим - Кирил Киров, който през лятото бе арестуван на остров Бали за източване на банкови карти. Той се сдоби с обвинение и към момента продължава да е в затвора в Индонезия. Останалите подсъдими, които дисциплинирано се явяват на всяко заседание, са недоволни от факта, че делото сериозно е зациклило

Будителят от Монтана Йордан Георгиев за началото на празника и чуждият Хелоуин

https://www.24chasa.bg/region/article/5844640

Будителят от Монтана Йордан Георгиев за началото на празника и чуждият Хелоуин
Празникът Хелоуин помрачава 1-ви ноември- Денят на народните будители, заяви съвременният будител от Монтана учителят и краевед Йордан Георгиев. "Питам се защо ние с лека ръка приемаме празници, характерни с друга нация, друга култура. Нека ги има и Свети Валентин и Хелоуин, но да не съвпадат с българските духовни празници".

Последни номинации преди големия финал на VIP Brother

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618523

Тази вечер във VIP Brother live, от 20.00 часа по NOVA, ще станем свидетели на последните номинации в шоуто, които ще протекат по регламента „черно и бяло". Всеки Съквартирант ще посочи кой е участникът, който заслужава да спечели юбилейния сезон на предаването и кой в никакъв случай не бива да се окичва с титлата „Любима звезда на България" на финала на шоуто - 11-ти ноември. Звездите ще имат възможност да изгледат номинациите на групата и сами да чуят аргументите, с които са предложени за победители или за най-недостойни за престижната титла....

Балансирахме бюджета, за да го продъним отново

http://offnews.bg/news/n_1/n_638857.html

Бюджет 2017 - изпусната възможност и кошмар за малките и средни предприятия. Това накратко са първите ми впечатления от проектобюджета на Министерството на финансите за 2017 г., който бе публикуван преди няколко дни. След като наскоро стана ясно, че поради сериозният излишък от 4% от БВП, натрупан през първите осем месеца на тази година, 2016-а ще е първата година от 2008-а насам, която няма да завършим с бюджетен дефицит, проектобюджетът за 2017 г. уби всякакви надежди, че на хроничните дефицити най-сетне ще бъде сложен край. Даже напротив. И на всичкото отгоре, освен разочарованието от изпуснатия шанс за бюджетно ребалансиране, Бюджет 2017 г. сервира и някои изключително вредни за икономиката повишения на минималната работна заплата и осигурителните вноски. Балансирахме бюджета, само за да го продъним отново Благодарение на изненадващо доброто изпълнение на бюджета за 2016 г., правителството ни има невероятната възможност напълно да елиминира хроничния дефицит, от който фискът страда от 2009 г. насам. Но вместо да направи това, което е разумно, правилно, и в случая дори лесно, то избира да продължи по старому и да продължи безразборно да харчи отвъд приходите си в продължение на още три години. За това, разбира се, то има готово оправдание – дефицити за през след следващите три години така или иначе са заложени в средносрочната бюджетна рамка. Защо да се опитват да подобрят състоянието на фиска, след като вече са убедили публиката да свикне с мисълта, че то ще е все така плачевно през следващите три години? Това изглежда е начинът, по който разсъждават нашите политици. А как министър Горанов рационализира нуждата от какъвто и да е дефицит при положение, че отдавна излязохме от кризата, е пълна мистерия. Но по-лошото е, че бюджетните дефицити, заложени за през следващите три години, идват в контекста на влошаващи се макроикономически прогнози. Министерството на финансите прогнозира БВП да нарасне с 2,6% през 2016 и 2,5% през 2017 г. През последните години се наблюдава тревожната тенденция темпът на ръст на държавните разходи да изпреварва темпа на ръст на БВП, в резултат на което държавното харчене, измерено като процент от БВП, расте със сериозни темпове и през 2014 и 2015 г. дори надвишава 40%. Ръстът на държавния сектор сам по себе си вреди на икономическия растеж. Колкото повече пари биват преразпределени към държавния сектор, толкова по-малко остават за частния. Което е лошо, защото докато в частния сектор финансовите ресурси се усвояват по такъв начин, който гарантира най-ефективното задоволяване на икономическите потребности на потребителите, в политическия сектор те се усвояват по начин, който е най-удобен на политиците и лицата с политически връзки. Комбинацията от по-високи държавни разходи и изкуствено завишаване на цената на труда ще навреди на бизнеса Освен допълнителното надуване на разходите, догодина правителството има намерение да повиши минималната работна заплата до 460 лв. (вдигането на МРЗ означава и вдигане на минималния осигурителен доход), както и пенсионните осигурителни вноски с 1 пр.п. Това в комбинация с увеличаването на държавните разходи допълнително ще задуши бизнеса и тушира икономическата производителност в България. В резултат от административното увеличаване на осигурителните вноски и МРЗ, разходите за труд на производителите ще се увеличат, докато от друга страна държавата продължава да извлича все повече ресурс от пазара докато увеличава своите разходи (най-вероятно чрез тегленето на още заеми). Когато държавата тегли заеми, за да финансира харчове отвъд своите приходи, това избутва пазарните лихвени проценти нагоре. В резултат на по-високите лихвени проценти и съответно по-скъпите заеми, на частните производители им става много по-трудно да инвестират в нови проекти, което означава по-малко нови работни места отколкото иначе (ако такива въобще се появят) и по-ниски нива на производителност. В случая ситуацията е още по-лоша обаче, защото парарелно с източването на все повече и повече финансов ресурс от частния сектор, държавата изкуствено завишава и разходите за труд. Някои бизнеси, при които диференциалът между приходите от продажби и разходите за производствените средства е достатъчно голям, ще могат да понесат тези по-високите лихвени проценти и разходи за труд без сериозни проблеми. Единствената промяна при тях най-вероятно ще е отлагането на планирано разширяване на бизнеса за по-късен етап. При други производители обаче ефектът ще е много по-сериозен и опасен, защото техният марж на печалба е много по-нисък. Това са малките и средноголемите предприятия, които са се появили на пазара сравнително скоро и все още не са успели да си осигурят достатъчно високи и стабилни приходи, за да могат да устоят на подобни увеличения в производствените разходи. За да могат да се справят с по-високите разходи за труд, тези производители имат няколко опции. Те могат или да 1) вземат заеми, или 2) да съкратят капиталовите си разходи, или 3) да започнат да съкращават работници. Поради факта, че държавата увеличава своите разходи и тегли допълнителни заеми, което бута лихвените проценти нагоре, е много малко вероятно тези производители да изберат първата опция, защото тя би била най-скъпа. В резултат на което, най-вероятният сценарий е комбинация между втората и третата опция – смесица между съкращаване на разходи за капитал и съкращаване на работници. Някои бизнеси ще наблегнат на съкращаването на работници повече отколкото на съкращаването на капиталови разходи и обратното. Точната комбинация, която едно предприятие ще избере, зависи от настоящото съотношение на капитал към работна ръка, с което то разполага. Разбира се, някои от тези малки и средноголеми предприятия няма да могат дори и това да си позволят и директно ще фалират. Бюджет 2017 ще доведе до по-ниска производителност и по-малко работни места Накратко казано, политиките заложени в Бюджет 2017 г., са изключително вредни, защото ще нанесат сериозни щети на производствената структура на икономиката. Комбинацията от по-високи държавни разходи чрез дефицитно харчене и повишаване на МРЗ и минималните осигурителни прагове ще доведе до загуба на работни места и по-ниски нива на производителност и тези ефекти ще са най-силно изразени при малките и средни предприятия. Тоест с политиките, заложени в проектобюджета за 2017 г., държавата не само пропуска възможност да балансира бюджета и да възстанови поне някакво минимално ниво на фискална отговорност, но и допълнително влошава бизнес средата. Тук някои могат да възразят, че вдигането на МРЗ и осигурителните вноски не е някаква новост, защото това са отдавна обявени реформи. И биха били прави, но това не променя факта, че това са две реформи, които ще окажат сериозни отрицателни ефекти върху икономиката. Именно затова тяхното официално затвърждаване в Бюджет 2017 г. заслужава да се подложи на критика. Като цяло, основните политики, заложени в проектобюджета, са разочароващи и много вероятно допълнително ще влошат растежа на икономиката, който така или иначе е силно анемичен през последните няколко години. Георги Вулджев е бивш икономист в Института за пазарна икономика, понастоящем член на управителния съвет на Българското либертарианско общество. Участва в авторския колектив на Експертен клуб за икономика и политика. Завършил е международна политика в Англия, основните му интереси са в сферата на публичните финанси, бизнес цикъла и геополитическата теория.

Шофьор отнесе полицай на пътя, за да избегне проверка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618525

Шофьор на автомобил БМВ блъсна униформен полицай при опит да избегне проверка на колата си, в която впоследствие бе открит наркотик, съобщи ОД на МВР-Хасково. Инцидентът е станал в 13.30 ч. в събота на ул."Ген. Скобелев" в Свиленград.31-годишният шофьор потеглил и след като закачил служителя, блъснал отзад полицейския патрулен автомобил, а след това се ударил и в метален парапет на моста на река Марица. В автомобила са били открити 508 грама марихуана.Акцията на криминалистите е продължила с обиск на дома на 21-годишната спътничка на шофьора в ...

Майкъл Дъглас: Вал Килмър е болен от рак

https://www.24chasa.bg/novini/article/5844572

Майкъл Дъглас: Вал Килмър е болен от ракАктьорът Майкъл Дъглас разкри, че Вал Килмър е болен от рак и нещата изобщо не изглеждат цветущо, съобщи "Ню Йорк Поуст".  Той направи разкритието, докато обсъждаше техния общ филм "Призракът в мрака" на Въпроси и Отговори в Лондон в неделя.  "Вал е прекрасен човек, който минава през това, през което и аз преминах, а нещата не изглеждат цветущо.

Превозвачите: Ако няма мерки за опашките на ГКПП-тата, протестираме по-мащабно

https://www.actualno.com/business/prevozvachite-ako-njama-merki-za-opashkite-na-gkpp-tata-protestirame-po-mashtabno-news_572155.html

Националният протест на превозвачите блокира за два часа преминаването през ГКПП "Кулата-Промахон". Блокадата започна в 10:15 часа и бе вдигната в 12:15 часа, предаде БГНЕС. Превозвачите обаче подчертаха, че това е само предупреждение. „Днешният ни протест цели намаляването

Телата на три бежанки бяха открити във фризер в Дания

https://www.24chasa.bg/novini/article/5844627

Телата на три бежанки бяха открити във фризер в ДанияПолицията в Дания е открила телата на 27-годишна сирийка и двете и дъщери, на 7 и на 9 години, във фризер в собствения им апартамент в град Абенра в южната част на Дания, съобщи телевизия CBS.  Ужасяващото откритие се случило в неделя, след като близки на семейството подали сигнал, че не могат да се свържат с жената от няколко дена.

Правителството одобри законопроекта за държавния бюджет за догодина

http://www.moreto.net/novini.php?n=334712

Министерският съвет одобри законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2017 г. и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2017-2019 г., която представлява мотивите към законопроекта. В актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2017-2019 г.

На първи тур е важна партията, на втори - кой е с управляващите, кой - опозиция

http://www.cross.bg/opozitziya-kampaniya-purvi-1524309.html

/КРОСС/ Всички наши изследвания от пролетта до този момент показват, че на първи тур обикновено решаващи са личните качества на кандидатите, от които най-важното е от коя партия е издигнат. Това заяви в интервю за БНР социологът Юлий Павлов:  Изборите може да са мажоритарни, но специално на първи тур особеното, което има значение, е партийният характер на кандидата. Тази година това е още по-засилено, тъй като кампанията си течеше още от пролетта, без да има кандидати. Това беше чисто партийна кампания. На втори тур ще станат вече определени прегрупирания, при които има значение кой е привърженик на управляващите, кой е опозиция, кой е националист, кой е по-либерален, коментира социологът.  Всъщност една от особеностите на кампанията е, че тя тръгна без кандидати, но тръгна точно като президентска кампания, каза политологът Борис Попиванов. Дори в началото на годината премиерът Борисов се чудеше дали има смисъл да бъде избиран президент, ако трябва непременно да се разграничава от партията, която го е сложила на този пост, само че това, което настъпи през последните два месеца, се оказва от съвсем различен порядък. Дневният ред на управлението на правителството остана като централен в президентската кампания

Варшава планира унифицирана данъчна система през 2018 г.

http://econ.bg/Новини/Варшава-планира-унифицирана-данъчна-система-през-2018-г-_l.a_i.731382_at.1.html

Правителството на Полша ще работи върху детайлите на планираната данъчна система „всичко в едно" през следващите седмици и смята, че въвеждането ѝ...

Представители на Скотланд Ярд ще бдят за сигурността на Арсенал

http://www.cross.bg/arsenal-izlyazat-letishte-1524305.html

/КРОСС/ Момчетата на Арсен Венгер няма да тренират на "Васил Левски" Отборът на Арсенал е очакван да пристигне в България около 19 часа тази вечер на летище София. Мерките за сигурност на летище „София" ще са огромни, до вчера от английския тим не бяха заявили на кой вход на терминал 1 ще излязат - през ВИП-а, през правителствения ВИП или ще бъде затворен този за пристигащите. Делегацията на „топчиите" ще наброява над 100 души. Привилегия да пътуват с Арсенал имат само притежателите на сезонна карта от т. нар. платинен абонамент. За него цените тръгват от 5500 паунда, като този клас фенове се ползват големи преференции. С отбора пристигат близо 50 ВИП-фенове. Сред тях има трима милионера, други богаташи и хора от висшите среди на Лондон. Заедно с „артилеристите" на българска територия пристигат и специализирани ченгета - представители на Скотланд Ярд, които ще бдят за отбора и английските фенове. Футболистите на Арсен Венгер няма да тренират на Националния стадион „Васил Левски". Най-вероятно те само ще излязат, за да видят какво е състоянието на терена.

Евакуираха британския парламент заради опасност от пожар

https://www.actualno.com/europe/evakuiraha-britanskija-parlament-zaradi-opasnost-ot-pojar-news_572151.html

Уестминстърският дворец, където се помещава парламентът на Великобритания, е бил евакуиран заради опасност от пожар, посочва електронното издание Evening Standard, цитирано от БГНЕС. Вестникът, който се позовава на свидетелства на очевидци, съобщава за евакуация на всички, намир

Мариано Рахой положи клетва като премиер на Испания

http://www.cross.bg/rahoii-premier-roiiters-1524303.html

/КРОСС/Лидерът на испанските консерватори Мариано Рахой положи днес клетва пред краля като премиер, предаде Ройтерс. С това се слага край на политическата криза в Испания, продължила десет месеца, след като след две поредни гласувания на парламентарни избори не можеше да бъде съставено правителство. Рахой се връща на власт, след като неговата Народна партия загуби абсолютното си мнозинство в парламента. Сега той ще трябва да сключва сделки с опозиционни формации, за да прокарва закони в един раздробен и враждебен към него парламент, отбелязва Ройтерс.  

Време е за Halloween

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618520

Събитията за Halloween стават все по-популярна традиция в България, но ако има едно парти, което не трябва да пропускате, това е партито за Halloween, организирано от YALTA CLUB. Стартирали преди 10 години, Halloween партитата на най-добрия клуб в България добиха такава популярност у нас, че се наложи да заживеят собствен живот извън сградата на булевард Цар Освободител. Дори преместването в огромната Арена Армеец не може да гарантира, че всеки желаещ ще си намери билет за шоуто. Повечето билети на предварителна продажба са вече изчерпани, а по...

Гастарбайтер пострада тежко, прибрал се изненадващо у дома и заварил жена си с друг

https://www.24chasa.bg/novini/article/5844628

Гастарбайтер пострада тежко, прибрал се изненадващо у дома и заварил жена си с другГастарбайтер в отпуск пострада тежко при семеен скандал в Дупница и по спешност е транспортиран за „Пирогов”. Инцидентът се разиграл вчера около 15,30 ч. в кв. "Байкал", пише struma.bg. 44-годишният дупничанин, гурбетчия в Италия, решил да изненада съпругата си и пристигнал в дома си, без да й се обади, но бил неприятно изненадан,

Мтел продължава да работи с „The Smarts“

http://www.cross.bg/mtel-smarts-godina-1524301.html

/КРОСС/Рекламна агенция „The Smarts" ще продължи да обслужва Мтел и през следващата година. През лятото телекомът обяви конкурс, като в надпреварата участваха BBDO, Saatchi&Saatchi, McCann Erickson - София, както и „The Smarts", които са рекламна агенция на Мтел от 2014 година. Основен фактор при избора бяха предложените цялостни решения и демонстрираното познаване на телеком бизнеса от страна на агенцията. През следващите месеци агенцията ще разшири екипа, обслужващ Мтел, за да отговори на по-големия обем работа и на дългосрочните бизнес цели на телекома в посока постоянно развиване и предлагане на всички телеком услуги на клиентите на компанията. „The Smarts" е независима рекламна агенция, създадена през 2008 година. Тя предлага на клиентите си пълно рекламно обслужване и стратегически консултации в сферата на маркетинга. През 2014 година „The Smarts" започнаха работата си за Мтел с имиджовата кампания, която представи новата комуникационна платформа на компанията - „Ти водиш".

Руски балет с грандиозен спектакъл във Варна (видео)

http://www.moreto.net/novini.php?n=334715

Национален балет на Русия „Берёзка” ще изнесе грандиозен спектакъл във Варна, научи Moreto.net. Това ще се случи на 7 декември от 20:00 часа в Двореца на културата и спорта във Варна. В двучасовите постановки „Берёзка” разказват в танц руска народна приказка.

Бундеслига, футбол, биатлон и снукър очакват зрителите на Евроспорт през ноември

http://www.cross.bg/noemvri-grypa-baiiern-1524300.html

/КРОСС/Още първият мач в Бундеслигата през ноември противопоставя два отбора, които се борят за място в Шампионската лига. На 4-и ноември Херта приема Борусия М. Столичани се справят отново повече от добре и бяха надиграни единствено от Байерн, но пък победиха Шалке и измъкнаха точка от Борусия в Дортмунд. При това с много движение и отлично оползотворяване на малкото голови положения, които имат. Що се отнася до Гладбах - отборът е непостоянен в елита, защото влага много сили в Шампионската лига и това си личи най-вече в гостуванията: само една точка от началото на сезона. В съчетание със сложната програма - това ще е седми мач за тима за 20 дни - задачата на Андре Шуберт изглежда доста сложна. Веднага след паузата за световните квалификации е време за голямото дерби - Борусия Дортмунд посреща Байерн от 19:30 часа на 19-и ноември. За Борусия Дортмунд това е второ поредно ключово домакинство след това на Шалке 04 и то трябва да покаже дали наистина през този сезон има шанс Байерн да бъде свален от трона. Историята не е на страната на тима от Дортмунд, който няма победа в четири поредни домакинства на Байерн. Седмица по-късно, на 26-и ноември, шампионите имат още една трудна задача - сблъсък с Байер. Тимът на Рогер Шмидт има проблеми във визитите си и загуби три от тях с един и същ резултат (1:2). Футбол За първи път Папуа-Нова Гвинея ще е домакин на Световното първенство за девойки до 20 г

Купуват нов нефтосъбирач, който ще домува в пристанището в Бургас

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618522

До края на годината ще бъде купен нов специализиран плавателен съд - нефтосъбирач, който ще домува в пристанището в Бургас. Нефтосъбирачът ще е вторият за българската акватория, информира министърът на транспорта и информационните технологии Ивайло Московски. Новината съобщи по време на международна конференция, посветена на Деня на Черно море - 31 октомври.Първият нефтосъбирач е базиран в района на Дунав. Вторият ще бъде купен от българска страна. Той ще бъде включен в мрежата за специални плавателни съдове за ликвидиране на нефтени разливи. <...

Зеленоокото момиче от Афганистан ще бъде освободено под гаранция

https://www.24chasa.bg/novini/article/5844583

Зеленоокото момиче от Афганистан ще бъде освободено под гаранцияАфганистанската бежанка Шарбат Гула, известна със снимката си от корицата на „Нешънъл джиографик”, ще бъде освободена под гаранция от пакистанските власти, съобщава bTV.  Гула беше арестувана миналата седмица заради опит да получи гражданство с фалшиви документи в Пакистан. Според полицията тя живеела в страната незаконно.

Разкриха престъпна група за трафик на жени между България и Германия

http://www.cross.bg/germaniya-grypata-bulgariya-1524304.html

/КРОСС/ Разкрита е престъпна група за трафик на жени между България и Германия. Това е станало при съвместна акция на служби от двете държави. Жертвите са били набирани у нас и изпращани на сутеньори в Берлин. С обвинения са четирима участници в групата, трима от които са задържани преди седмица, по време на операция, осъществена едновременно в България и в Германия. Лидерът на групата, на когото от държавното обвинение съобщават само инициалите - К.Б., е задържан в Пазарджик, след издадена в Германия европейска заповед за арест. Предстои той да бъде предаден на германските власти. Обвинения са повдигнати и на друг участник в групата, който в момента е в български затвор с осъдителна присъда по друго дело. Другите двама задържани българи - отново представени от прокуратурата с инициали - Т. А. и В. Ф., са с повдигнати обвинения в Германия. При извършени от тамошната полиция претърсвания и изземвания в две нощни заведения и няколко адреса са намерени компютърни конфигурации, мобилни телефони, наркотици и документи, доказващи престъпната дейност на групата. Лаптопи, флаш памети, мобилни телефони, SIM карти, златни бижута и други доказателства са открити и при обиските в България. За престъпната дейност има и свидетелски показания. Действията в рамките на съвместния екип за разследване са координирани и финансирани от ЕВРОДЖЪСТ, уточняват от спецпрокуратурата. Video:https://www.youtube.com/watch?v=kxBk89fRhOU&feature=youtu.be

Разкриха престъпна група за трафик на жени между България и Германия

http://www.cross.bg/germaniya-bulgariya-grypata-1524304.html

/КРОСС/ Разкрита е престъпна група за трафик на жени между България и Германия. Това е станало при съвместна акция на служби от двете държави. Жертвите са били набирани у нас и изпращани на сутеньори в Берлин. С обвинения са четирима участници в групата, трима от които са задържани преди седмица, по време на операция, осъществена едновременно в България и в Германия. Лидерът на групата, на когото от държавното обвинение съобщават само инициалите - К.Б., е задържан в Пазарджик, след издадена в Германия европейска заповед за арест. Предстои той да бъде предаден на германските власти. Обвинения са повдигнати и на друг участник в групата, който в момента е в български затвор с осъдителна присъда по друго дело. Другите двама задържани българи - отново представени от прокуратурата с инициали - Т. А. и В. Ф., са с повдигнати обвинения в Германия. При извършени от тамошната полиция претърсвания и изземвания в две нощни заведения и няколко адреса са намерени компютърни конфигурации, мобилни телефони, наркотици и документи, доказващи престъпната дейност на групата. Лаптопи, флаш памети, мобилни телефони, SIM карти, златни бижута и други доказателства са открити и при обиските в България. За престъпната дейност има и свидетелски показания. Действията в рамките на съвместния екип за разследване са координирани и финансирани от ЕВРОДЖЪСТ, уточняват от спецпрокуратурата.  

Започва традиционната акция „Зима"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618518

Традиционната акция „Зима „ започва от утре на територията на цялата страна.В Кюстендилска област ще бъде мобилизиран целия ресурс на „Пътна полиция" , информира главен инспектор Радослав Буюклийски, началник на сектор „Пътна полиция" . „Акцията е на три етапа- от 1 до 8 ноември с акцент към велосипедистите и водачите на превозни средства, теглени от животинска тяга. Втори етап от 9 - 22 ноември, който е насочен към пешеходците и от 16 ноември е третата част. Тя ще бъде насочена към безопасното шофиране през зимния сезон от страна на вод...

Акад. Марков: Само Каракачанов ще защити националния интерес

http://offnews.bg/news/n_1/n_638869.html

"Програмата и идеите на „Обединени патриоти – НСФБ, АТАКА и ВМРО“ в най-голяма степен отговарят на нуждите на страната ни. Заставам зад настояването им за връщане на наборната военна служба, подкрепям политиката им спрямо имигрантите, както и спрямо Турция". Това заяви историкът и общественик акад. Георги Марков пред телевизия „България 24“ в подкрепа на кандидата за президент и негов колега-историк Красимир Каракачанов. "Като президент Красимир Каракачанов най-добре ще защитава националните интереси и ще ги прокара в Европейския съюз и в НАТО, което не бе направено от досегашния президент. Красимир Каракачанов най-добре се вписва в ролята на държавен глава", категоричен е акад. Марков. През лятото на 2016 г. български учени и общественици излязоха с открито писмо с призив за обединение на патриотичните сили зад издигането на Красимир Каракачанов и Явор Нотев за президент и вицепрезидент. Писмото бе подписано от доц. Йордан Величков – ЮЗУ, Никола Алтънков – професор от Калифорнийски университет САЩ, Петър Харалампиев – Сдружение „БГ Патриот“, Николай Захариев – Съюз на патриотичните сили „Защита“, ген. Петър Илиев – председател на Национално сдружение „За честта на пагона“, акад. Иван Юхновски – БАН, проф. Марин Деведжиев, полк. Ангел Тюфекчиев – председател на Националния съвет на Военния съюз и на Независимия национален съюз на офицерите в България, проф. Трендафил Митев – УНСС и Тодор Кондаков – Българско геополитическо дружество. Кандидатпрезидентската двойка на „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ - Красимир Каракачанов и Явор Нотев, е с № 19 в интегралната бюлетина.

Wickeda и Pizza с концерт през ноември

http://offnews.bg/news/n_1/n_638867.html

Датата е 4 ноември , зимата може и да е дошла, а може и въобще да не е тръгнала. Важното е, че на сцената на клуб "Mixtape 5" две любими български банди ще ни сгреят с танци, спомени и малко „уиски с фъстъци“. Wickeda ще ни припомнят в техен стил, че „животът е само миг във вечността“, а пънк-рок приятелите ни Pizza ще долетят директно от Варна. Живите изпълнения на пънк-рок, рок-ска, ска-пънк дейците на България ще разтърсят подлеза и ще подарят на всички присъстващи ценители един незабравим концерт, който да ги зареди с цветни пънк-реге емоции за дългите сиви ноемврийски дни. Вратите отварят в 21:00 часа, като политиката за достъп на непълнолетни може да бъде видяна тук . Билетите са вече в продажба на цена от 8 лв. в мрежата на "Eventim" . Цената на билетите в деня на събитието и на вход ще е 10 лв. при останало налично количество.

Дават 750 000 лева за отчуждаване на имоти за "Модър-Царевец"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618516

750 000 лева са заделени в общинския бюджет за отчуждаване на имоти по ул. „Модър“.  Това съобщи кметът Иван Тотев като поясни, че през тази седмица ще бъдат проведени срещи със собствениците на сградите и терените, попадащи в обхвата на „Модър – Царевец“. Реализацията на проекта, който ще свързва двата пловдивски района „Южен“ и „Западен“, трябва да започне другата година. Първоначално на собствениците на имотите в района, които са около 15 на брой, ще бъде предложено Община Пловдив да закупи терените и сградите по оценка на експерти.

Регионален исторически музей - София ще отбележи Деня на народните будители с тържествена програма

http://www.cross.bg/denkogly-sofiya-myzeii-1524298.html

/КРОСС/ Регионален исторически музей - София ще отбележи Деня на народните будители (1 ноември 2016 г.) с тържествена програма. Тя се посвещава на Иван Николаевич Денкоглу и 235 години от неговото рождение. Началото е в 11:00 ч. във фоайето на Музея.Тържественото отбелязване на Празника на народните будители е традиция в Регионален исторически музей - София. Тази година честванията са посветени на Иван Николаевич Денкоглу и 235 години от неговото рождение. Програмата включва няколко компонента.В този специален за българската просвета и култура ден директорът на Музея, както през изминалите години, така и през настоящата, ще връчи грамоти на 22 души - дарители на Музея през 2016 г.В чест на Деня на народните будители ще бъдат изложени експонати, свързани с Иван Денкоглу и светското образование във възрожденска София. Временно експониран ще бъде маслен портрет на благодетеля, съхраняван в библиотеката на едноименното софийско читалище.В официалната програма са включени рецитации, хорови и танцови изпълнения на групи от столичното училище „Ив. Н. Денкоглу" и читалищата „Ив. Н. Денкоглу - 1867 г." в София и „Ив. Н. Денкоглу - 1927 г." в софийското село Балша.В хода на тържествената програма ще бъде представена изложба от творби на ученици от V, VI и VII клас на 127 у-ще „Ив. Н. Денкоглу" на тема: „Аз си представям будителя..."

Близки на Мирослав: Опитен планинар е, но тръгна с тънък колоездачен екип към върха

https://www.24chasa.bg/novini/article/5844610

Близки на Мирослав: Опитен планинар е, но тръгна с тънък колоездачен екип към върха200 военни от 61-ва стрямска механизирана бригада са в момента в Калофер, а други 100 униформени се намират в района на Павел баня. Всичките общо 300 военнослужещи се включват в издирването на 34-годишният Мирослав Късовски от София, който изчезва в сряда следобед на път за връх Ботев. Това съобщи пред "24 часа" командирът на 61-ва бригада ген.

Работи се по железницата „Бургас-Слънчев бряг”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618515

„По изграждането на железопътна линия между Бургас и Слънчев бряг се работи и в момента". Тази новина съобщи транспортинят министър Ивайло Московски, който е в Бургас по повод Международния ден на Черно море. Той увери, че в момента експерти оглеждат готовата двайсеткилометрова отсечка от Бургас до Поморие, а друга група - теренът, през който тя трябва да бъде продължена до Несебър и Слънчев бряг, както и места за евентуални малки спирки. Министърът не се ангажира със срокове за идеен проект и последващо изпълнение.      ...

Откриха снаряди във вагон в близост до Москва, евакуират района

http://www.cross.bg/snaryadi-vagon-moskva-1524299.html

/КРОСС/ В товарен вагон югоизточно от Москва откриха снаряди, съобщи за РИА Новости източник от правоохранителните органи в столицата на Русия. "Товарният вагон е отцепен, в процес на прочистване е", каза събеседникът за агенцията. По предварителни данни, във вагона има взривоопасни предмети, в това число снаряди и взриватели. Територията около станция "Чухлинка" е отцепена, в ход е евакуация. Но мястото са служители на извънредните служби.

Йоахим Льов ще остане начело на Германия до 2020 година

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/10/31/2853991_ioahim_lyov_shte_ostane_nachelo_na_germaniia_do_2020/?ref=rss


Селекционерът на Германия Йоахим Льов ще остане на поста си до европейското първенство през 2020 година, съобщи ДПА.

56-годишният специалист ще преподпише договора си, който досега бе само до 2018 година.

Льов пое бундестима през 2006 година и го изведе до световната титла на световното първенство по футбол в Бразилия през 2014 г.

След края на европейското първенство във Франция през лятото, когато германците загубиха от домакините на полуфинал, в медиите се...

Силното търсене вдигна аемите на офис помещения

http://econ.bg/Новини/Силното-търсене-вдигна-аемите-на-офис-помещения_l.a_i.731381_at.1.html

Сделките за наем на офис пазара отбелязаха 9% ръст за периода януари - септември в резултат от активното търсене и засилващата се тенденция за...

Досие: Пералнята със/без сушилня

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5844614

Досие: Пералнята със/без сушилняСпоред преброяването на родното население от 2013 г. сред предметите с битово предназначение пералнята се нарежда на трето място след телевизорите, хладилниците и фризерите. И това не е случайно – обичаме си зрелищата, похапването, но без хигиената не можем. Някои семейства са ежедневно със своята Пенка,

Телата на три бежанки бяха открити във фризер в Дания

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618511

Телата на сирийска бежанка и на двете й дъщери, и трите убити, бяха открити в Дания вчера. Полицията издирва бащата на семейството, предаде Франс прес, като се позова на органите на реда. Датчанин, плюл по бежанци, може да отиде зад решетките Труповете на 27-годишната жена и на момичетата,на 7 и на 9 години, бяха намерени във фризера в жилището им от близък, разтревожен, че не са се обаждали от няколко дни. "Съпругът...

Над 500 души са загинали при катастрофи през тази година

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618517

Над 500 човека са загинали при катастрофи през тази година, съобщи началникът на "Пътна полиция" Бойко Рановски при представянето на предстоящата акция "Зима".В страната са регистрирани 5639 тежки пътни произшествия, при които са били ранени 7732 души. Произшествията са със 171 повече спрямо миналата година.Акцията "Зима", традиционна всяка година, ще премине на три етапа. Акция "Зима" вече е в ход, КАТ започва проверки на автомобилите

Eто кога ученето е най-ефективно

http://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/eto-koga-ucheneto-e-naj-efektivno-6060780

В проучването участвали 40 френскоговорящи доброволци, които трябвало да научат 16 думи на суахили.

Облаците над Гърция отново се смрачават

http://www.investor.bg/evropa/334/a/oblacite-nad-gyrciia-otnovo-se-smrachavat-227342/

Международните институции очакват дефицит в бюджета на страната за догодина и очакват мерки за покриването му

Над 10 км опашка от тирове на Капитан Андреево, след протеста на превозвачите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618514

Превозвачите блокираха шестте най-големи гранични пункта на страната. В продължение на два часа от 10 до 12 достъпът до „Капитан Андреево", „Лесово", „Кулата", „Дунав мост 1", Дунав мост 2" и „Калотина" беше възпрепятстван. Причина за недоволството на превозвачите е бавното преминаване през граничните пунктове, което понякога отнема до 60 часа. Протестът на граничен пункт Капитан Андреево премина без инциденти. А опашката от тирове и автомобили на пункта вече е над 10 км. От бран...

ДПС: През 89-а година свалихме тоталитарна власт и днес сме призвани да сме защитници на демокрацията

http://offnews.bg/news/n_1/n_638868.html

Oще през месец май ДПС зададе профила на бъдещия президент, който партията ще подкрепи и единственият кандидат, който на 100% влиза в този профил, е Пламен Орешарски. Това заяви в Разград лидерът Мустафа Карадайъ. Той добави, че партията подкрепя за президент Пламен Орешарски, защото е демократ и евроатлантик, надпартиен е, може да бъде обединител на нацията и е чувствителен към правата и свободите на личността. "ДПС сме призвани да сме носители на промяната в нашата родина. Така го направихме ‘89-та година – свалихме една тоталитарна власт, свалихме от власт един диктатор и докарахме демокрацията в нашата родина. Но имаме и още едно призвание – да сме защитниците на демокрацията в нашата родина днес”, каза Карадайъ.  Лидерът на ДПС каза, че и днес България се управлява от диктатор с еднолична и авторитарна власт, а в страната на практика няма Конституция, парламент и президент. Според него президентските избори ще са трамплин към предсрочните парламентарни, за да може в НС да се сформира хомогенно мнозинство на ценностите. Тази нова изпълнителна власт ще даде възможност на страната ни с гордост да поеме председателството на Съвета на Европа от 1 януари 2018 г., добави Карадайъ. Кандидатът за президент Пламен Орешарски призова „Подкрепете ме, за да бъдем горди, че сме български граждани тук у нас и по света. Вашата подкрепа значи много за мен".

Мрачната история на Джак, обречен да скита между Рая и Ада само с един фенер

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618510

Легендите разказват, че декорирането на тиква за Хелоуин идва от историята на един ирландец на име Джак, затова и тиквеният фенер се нарича Jack-o-lantern или Светещият Джак. Джак живеел в ирландско село преди много, много години. Всички го познавали като пияница, мошеник и хитрец, който можел да надхитри дори самия Дявол. Тъй като Дяволът имал уши навсякъде, той разбрал за Джак и решил да провери дали наистина е толкова хитър. Най-странните суеверия и поверия за Хелоуин ...

Осигурителната вноска за пенсия се увеличава в 1 %

http://www.moreto.net/novini.php?n=334707

Правителството одобри законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2017 г. С проекта се предлага от 1 януари размерът на осигурителната вноска за фонд „Пенсии“ да се увеличи с един процентен пункт до 18,8% за родените преди 1 януари 1960 г.

Parkway Drive идват за най-голямото си шоу у нас

http://offnews.bg/news/n_1/n_638866.html

Parkway Drive се завръщат в София на 21 април, когато ще забият в "Маймунарника" заедно с Darkest Hour, съобщиха организаторите от BGTSC. Шоуто ще започне в 18:00 и ще приключи в 22:00 часа, като ще е отворено за всички възрасти, но алкохол няма да се продава или сервира на лица до 18 години. Първите 100 билета ще са на цена от 35 лева, а след това и до деня на концерта цената ще е 40 лева. В случай на налични места в деня на събитието и на място в клуба цената на входа ще е 45 лева. Билети за събитието ще се продават от 12:00 часа на 31 октомври, понеделник, в мрежата на "Ивентим" в цялата страна.

Горя ректоратът на Тракийския университет

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618512

Пожар горя в сградата на ректората на Тракийския университет в Стара Загора. Запалило се е западното крило на ректората. Към момента пожарът е ограничен.Няма жертви и пострадали хора, веднага след възникване на пожара е извършена евакуация на студентите и работещите в учебното заведение.Повикана е линейка за жена, която е била обгазена.Изясняват се причините за пожара....

И военни се включват в издирването на изчезналия в Стара планина мъж

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618509

Началникът на отбраната ген. Константин Попов заминава за Карлово днес, където се сформира кризисен щаб за търсенето на изчезналия в Стара планина 34-годишен мъж, съобщават от пресцентъра на Министерството на отбраната. Над 200 души издирват Мирослав, премиерът изпраща подкрепление и техника Поради необходимост от съдействие на армията министър Николай Ненчев е разпоредил в дейностите по издирването да се включат до 300 военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада и вертолет от 24...

Повече разходи за лечение, но под реалните, са заложени в бюжета на здравната каса за 2017 г.

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2016/10/31/2853947_poveche_razhodi_za_lechenie_no_pod_realnite_sa/?ref=rss


На извънредно заседание правителството одобри проектобюджета и на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2017 г. Той претърпя промени в последния момент в петък, преди да бъде разгледан от тристранката. В същото време заложените по-високи приходи не гарантират повече пари за лечение.

Повече приходи, но остават под реалните разходи

Общо за годината са предвидени 3.452 млрд. лв. приходи и трансфери при 3.204 млрд. лева през тази година. Приходите от...

ООН: Офанзивата на бунтовниците в Алепо може да се определи като военно престъпление

https://www.actualno.com/asia/oon-ofanzivata-na-buntovnicite-v-alepo-moje-da-se-opredeli-kato-voenno-prestyplenie-news_572141.html

Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура заяви, че е „ужасен и шокиран“ от безразборния ракетен обстрел срещу цивилни в Алепо след три дни на бунтовническа офанзива, при които загинаха десетки души. „Тези, които спорят, че това е с цел освобождаване

Бъди дизайнер у дома: Време за оранжево

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5844598

Бъди дизайнер у дома: Време за оранжевоЕсента е един от двата преходни сезона, в които често ни се иска да направим по-сериозни промени у дома. Вече писахме за начините да се внесат вкъщи дребни есеннни елементи, като например букети от листа или аксесоари, включително декоративни възглавници. Но ако тази гама много ви харесва, може да добавите смело още от нея - в допълнителни малки

Папа Франциск на историческо посещение в Швеция (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5844564

Папа Франциск на историческо посещение в Швеция (снимки)Папа Франциск пристигна днес на посещение в Швеция, информира БНТ. Самолетът му кацна преди броени минути на летището в южния град Малмьо, а  повод за посещението на папата в Швеция е предстоящото честване на 500 години от Реформацията. Франциск бе посрещнат официално от шведския министър-председател Стефан Льовен,

Социални иноватори от цял свят се събират на форум във Враца

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/10/31/2853964_socialni_inovatori_ot_cial_sviat_se_subirat_na_forum/?ref=rss


От 11 до 30 ноември Враца ще се превърне в магнит за младежи от България и чужбина с над 30 атрактивни събития – изложби, намеси в градска среда, интерактивни панели, театрално представление, международни и български вдъхновяващи лектори, концерти, презентации, алтернативни турове в и около града.

Градът ще е домакин на международния форум за социална промяна, движена от емпатия "Empatheast", организира от Фабрика за идеи, които са и движещата сила зад инициативата "Резиденция баба",...

Акция "Зима" вече е в ход, КАТ започва проверки на автомобилите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618513

От утре пътната агенция въвежда зимното поддържане на пътищата. Над 3000 снегопочистващи машини ще осигуряват проходимостта на 20 000 км републиканска пътна мрежа. Към момента във всички области има необходимите количества сол и пясък, а пътните управления ще следят дали своевременно се обработват пътищата във високопланинските части и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания.От пътната агенция съветват шофьорите да подготвят автомобилите си, като сменят летните гуми със зимни и припомнят, че при снеговалеж е допустимо на ...

Назначиха съдебно-икономическа експертиза по делото за конфискация на имуществото на Пламен Галев и Ангел Христов

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618507

Кюстендилски окръжен съд назначи съдебно- икономическа експертиза по делото за конфискация на имуществото на Пламен Галев и Ангел Христов.На днешното заседание беше приета от съдия Таня Костадинова изготвената допълнителна авто-техническа експертиза,а оръжейната експертиза не беше разгледана, защото е внесена в съда извън изискуемия срок. Съдебно- икономическата експертиза е обемна, в нея вещо лице трябва да покаже с какви доходи са разполагали Пламен Галев и съпругата му , както и Ангел Христов и съпругата му от деня на сключване на брако...

Цачева във Велинград: Ще работя за просперираща България, в която жизненият стандарт се повишава

https://www.24chasa.bg/novini/article/5844580

Цачева във Велинград: Ще работя за просперираща България, в която жизненият стандарт се повишаваЩе работя за просперираща България, в която жизненият стандарт се повишава. Ще работя за една подредена и уважавана държава. Такава България искаме да оставим на следващите поколения. Това зави кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева по време на среща с граждани във Велинград. „Ние с вицеадмирал Пламен Манушев сме хора,

Мариано Рахой положи клетва като премиер на Испания

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618504

Лидерът на испанските консерватори Мариано Рахой положи днес клетва пред краля като премиер, предаде Ройтерс. Испания избра премиер след 10-месечна безизходица (СНИМКИ/ВИДЕО) С това се слага край на политическата криза в Испания, продължила десет месеца, след като след две поредни гласувания на парламентарни избори не можеше да бъде съставено правителство. Рахой се връща на власт, след като неговата Народна партия за...

Възстановено е движението по всички гранични пунктове

https://www.24chasa.bg/novini/article/5844581

Възстановено е движението по всички гранични пунктовеПо информация на ГД “Гранична полиция“ движението по граничните пунктове е възстановено, съобщиха от МВР. Предприети са действия за оперативното обработване на чакащите автомобили, които са образували колони на ГКПП – Капитан Андреево и Лесово. Движението беше блокирано от 10 до 12 часа заради организиран национален протест на превозвачите по

Черно море е в сърцата на децата

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/oszCXGuBSJ8/

31 октомври международен ден на Черно море

Малчуганите, които носят традициите на своите предци за съжителство с Черно море, и техните по-големи съграждани днес отбелязаха Международния ден на Черно море с популярни стихчета, песнички, забавна викторина и много знания за морето и неговите обитатели.

Всички ние изразихме своята радост от това, че водите на Черно море са толкова чисти, че вече месеци наред морето ври от разнообразни видове риба. Децата и ние сме щастливи, че нашите съграждани – поморийските рибари, излизат с препълнени от улов лодки от морето. Риба в изобилие. Делфините играят пред и около лодките. Всички са доволни – човек и природа.

Въпреки огромния туристически поток това лято, изследванията на РЗИ в края на сезона, показват отлични качества на крайбрежните води. Поредния успешен риболовен сезон доказва, че местните черноморски общности знаят как и могат да живеят в синхрон с природата. Нашите деца разбират това подсъзнателно, но и съвместно го изговорихме. Щастливи сме, че става дума за резултат, който не е на базата на доклади, конференции, семинари или други подобни форми на харчене на пари, а чисто и просто на разширяване и изграждане на нови пречиствателни станции по нашето Черноморие и старанието на местните хора. Радостта на всички нас сподели и г-н Илия Джингов – зам. кмет на Община Поморие.

20161031_101643

Днес, 31.10.2016 г. в сградата на ОДЗ „Детелина”, Национална асоциация „Българско Черноморие” и ОДЗ „Детелина” – Поморие заедно отпразнуваха юбилейния международен ден на Черно море. Събитието се организира с подкрепата на Сдружение „Черноморски институт” – Бургас, „Бургаска морска асоциация“ и дарители.

Децата са щастливи със своя голям приятел Черно море!

Министър: Ще пазим Черно море от замърсяване

http://www.moreto.net/novini.php?n=334703

България ще спази всички екологични изисквания, за да предпази водите на Черно море от замърсяване при евентуални действия по добив на нефт. Това заяви в Бургас еко министърът Ивелина Василева, дни след като се появи информация за открит нефт в родни води.

Възрастен мъж хвърли от терасата си над 1600 лева на измамници

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618505

75-годишен мъж от Добрич е станал поредната жертва на измамници. На 29 октомври, около 11.00 часа той получил обаждане на домашния си телефон от мъж, който се представил за служител на МВР. Мнимия полицай заявил, че се провежда операция за предотвратяване на телефонна измама и е необходимо неговото съдействие. Малко по-късно тъжителят изхвърлил от тераса на жилището си сумата от 1 610 лева....

Пушков: Антируската параноя е най-важната част от кампанията на Клинтън

http://www.cross.bg/paranoya-klintun-pyshkov-1524296.html

/КРОСС/ Сенаторът и председател на външнополитическата комисия в Шестата Държавна дума Алексей Пушков заяви, че ако на президентските избори в САЩ победи Хилари Клинтън, антируската параноя ще бъде издигната до нови висоти. Това написа той в профила си в Twitter, цитиран от Газета.ru. "Антируската параноя на Запада може да се третира с чувство за хумор, ако авторите ѝ не подготвят страната си за конфронтация с Русия. Без съмнение, ако Клинтън спечели, тази параноя ще бъде принесена до едно ново ниво", каза той. Пушков добави, че тази параноя е най-важната част от предизборната кампания на Клинтън и тя няма да се откаже от нея. По-рано днес конгресменът от Демократическата партия на САЩ Тим Райън заяви, че в разследването на ФБР по случая с електронната поща на кандидата за президент на демократите Хилари Клинтън може да е била намесена и Русия.

Министър Московски в Бургас: Няма политика в протеста на превозвачите

https://www.24chasa.bg/novini/article/5844552

Министър Московски в Бургас: Няма политика в протеста на превозвачитеМинистерството на транспорта е оказало необходимото съдействие на превозвачите във връзка с техните оплаквания за дълъг престой по ГКПП-ата, заяви в Бургас министър Ивайло Московски.  Причината за тричасовия предупредителен протест е, че те имат претенции към работата на Гранична полиция и Митниците,

Проф. Любомир Христов: Държавното пенсионно осигуряване е по-изгодно за хората

http://econ.bg/Новини/Проф-Любомир-Христов-Държавното-пенсионно-осигуряване-е-по-изгодно-за-хората_l.a_i.731380_at.1.html

Две пенсии да се окажат по-малко от една е гарантирана от Кодекса за социалното осигуряване ситуация. На хората бе дадена възможност да се откажат от...

Национален балет на Русия „Берёзка”

http://www.cross.bg/berzka-balet-rysiya-1524297.html

/КРОСС/ По покана на DEGRIS EVENTS, Национален балет на Русия „Берёзка" ще изнесе 3 спектакъла в България - 7 декември Варна, 8 декември Бургас и 9 декември София.   video: https://www.youtube.com/watch?v=yWofz8frpSw В двучасовите постановки „Берёзка" разказват в танц руска народна приказка. Хореографията, музиката, актьорското майсторство и костюмите са подчинени на руската култура и душевност. Ансамбълът пристига в България с 55 танцьори, автентичини руски костюми - ръчна изработка, украсени със скъпоценни камъни. Жените съчетават класическа елегантност и собствен чар. Те са нежни и тихи. Техният свят е спокоен, мирен, хладнокръвен, невъзмутим. Мъжките танци се отличават с енергичност и акробатични движения. Националният балет на Русия „Берёзка" е създаден през 1948 г. в сърцето на руските сценични и изящни изкуства - Москва. Основател на трупата е Надежда Надеждина , която световната критика определя като „Безусловно един от най-талантливите хореографи на нашата епоха, а хореографията и, като шедьовър на вкус, мисъл и естетика". Експерт в руското народно творчество, Надежда Надеждина успешно комбинира класическия балет и руските народни танци. Хореографията и на женския танц /по мотиви на руската народна песен „Во поле березонька стояла"/ с необичайната „плаваща" стъпка се превръща в запазена марка на ансамбъла и вече 70 г

Национален балет на Русия „Берёзка”

http://www.cross.bg/berzka-balet-dekemvri-1524297.html

/КРОСС/ По покана на DEGRIS EVENTS, Национален балет на Русия „Берёзка" ще изнесе 3 спектакъла в България - 7 декември Варна, 8 декември Бургас и 9 декември София. В двучасовите постановки „Берёзка" разказват в танц руска народна приказка. Хореографията, музиката, актьорското майсторство и костюмите са подчинени на руската култура и душевност. Ансамбълът пристига в България с 55 танцьори, автентичини руски костюми - ръчна изработка, украсени със скъпоценни камъни. Жените съчетават класическа елегантност и собствен чар. Те са нежни и тихи. Техният свят е спокоен, мирен, хладнокръвен, невъзмутим. Мъжките танци се отличават с енергичност и акробатични движения. Националният балет на Русия „Берёзка" е създаден през 1948 г. в сърцето на руските сценични и изящни изкуства - Москва. Основател на трупата е Надежда Надеждина , която световната критика определя като „Безусловно един от най-талантливите хореографи на нашата епоха, а хореографията и, като шедьовър на вкус, мисъл и естетика". Експерт в руското народно творчество, Надежда Надеждина успешно комбинира класическия балет и руските народни танци. Хореографията и на женския танц /по мотиви на руската народна песен „Во поле березонька стояла"/ с необичайната „плаваща" стъпка се превръща в запазена марка на ансамбъла и вече 70 г. задържа вниманието на милиони зрители на 5 континета

Увеличават броя на контейнерите за пепел

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618503

Община Хасково и сметопочистващата фирма поставиха контейнери за пепел във всички квартали на града. От днес гражданите на Хасково могат да изхвърлят пепел в 699 специални съда. Миналата година са били 662. От сметопочиствщата фирма гарантират, че съдовете ще бъдат почиствани регулярно.От там призовават гражданите да не изхвърлят други видове смет в специалните контейнери за пепел. Освен това обръщат внимание,че е забранено изхвърлянето на жар в съдовете.    ...

Партия ДЕОС ще подкрепи Трайчо Трайков на президентския вот

http://www.mediapool.bg/partiya-deos-shte-podkrepi-traicho-traikov-na-prezidentskiya-vot-news255883.html

Партия ДЕОС ще подкрепи кандидата на РБ за президент Трайчо Трайков. Решението е взето чрез специална процедура, наречена тест "за презигодност". "С негова помощ прекарахме възгледите и качествата на основните петима претенденти: Цецка Цачева, Румен Радев, Ивайло Калфин, Татяна Дончева и Трайчо Трайков, през цедката на нашите основни ценности и принципи", пишат от партията. "За да вземем решение, направихме списък с 11 въпроса, с чиито отговори да видим кой от основните кандидати се приближава най-много до нашите програмни ценности, изложени в нашия манифест "Либерализъм в 9 точки и ½"; друг списък от 8 въпроса служеше да ни ориентира доколко личните качества на тестваните кандидати съответстват на изискванията за заемане на най-високия пост в държавата", обясняват процедурата от партията. Събралите се на 30 октомври членове на ДЕОС са дали отговори на всички въпроси в теста, като резултатът за всяка кандидатура представлява сумата от положителните и отрицателните точки, които тя е набрала, разделена на броя на участниците в събранието. "По този начин първо място в предпочитанията ни зае Трайчо Трайков. Той набра 14,75 точки (от 22 възможни) по въпросника за близост до програмните положения на ДЕОС, изпреварвайки значително Татяна Дончева, която получи отрицателния сбор от минус 5,29 точки. Трети се класира Ивайло Калфин с минус 15,71 точки, а Радев и Цачева затвориха ариергарда на класацията с минус 20,5 и минус 21,5 точки. Трайчо Трайков получи също така и най-много точки по скалата за пригодност за президентския пост", съобщиха от ДЕОС. В изказванията си Трайков по редица въпроси застава доста близо до либералните ценности, които в ДЕОС възприемат като свое символ-верую. "За съжаление другите кандидати не само са много далеч от тях, но някои, като Цецка Цачева например, получиха и много ниски оценки по скалата за пригодност да изпълняват службата президент на републиката", съобщиха от либералната партия. Тестът "за презигодност" е включвал детайлно запознаване с изказванията на кандидатите. Той е показал още, че кандидат-президентската кампания като цяло е силно повърхностна, че много важни въпроси на държавата буквално отсъстват от посланията на претендентите, че рационалният дебат за бъдещето е заменен от заклинания, празни обещания и нагнетяване на страх. "ДЕОС знаем, че оздравяването на обществото и държавата минава през разбиването на башибозушко-ченгесарския политически монопол, олицетворяван от ГЕРБ и псевдопротивниците й от БСП. Началото на този процес може да бъде поставено само след успешен избор на президент, приемащ либералните ценности на върховенството на закона, пазарната икономика и активната външна политика като част от свободния свят. В този смисъл призоваваме своите членове, симпатизанти и избиратели на тези президентски избори да подкрепят кандидатурата на Трайчо Трайков", завършва съобщението на ДЕОС.

Акад. Георги Марков: Само Каракачанов ще защити националния интерес

http://www.cross.bg/karakachanov-krasimir-prezident-1524295.html

/КРОСС/ Програмата и идеите на „Обединени патриоти - НСФБ, АТАКА и ВМРО" в най-голяма степен отговарят на нуждите на страната ни. Заставам зад настояването им за връщане на наборната военна служба, подкрепям политиката им спрямо имигрантите, както и спрямо Турция. Това заяви историкът и общественик акад. Георги Марков пред телевизия „България 24" в подкрепа на кандидата за президент и негов колега-историк Красимир Каракачанов. Като президент Красимир Каракачанов най-добре ще защитава националните интереси и ще ги прокара в Европейския съюз и в НАТО, което не бе направено от досегашния президент. Красимир Каракачанов най-добре се вписва в ролята на държавен глава, категоричен е акад. Марков. През лятото на 2016 г. български учени и общественици излязоха с открито писмо с призив за обединение на патриотичните сили зад издигането на Красимир Каракачанов и Явор Нотев за президент и вицепрезидент. Писмото бе подписано от доц. Йордан Величков - ЮЗУ, Никола Алтънков - професор от Калифорнийски университет САЩ, Петър Харалампиев - Сдружение „БГ Патриот", Николай Захариев - Съюз на патриотичните сили „Защита", ген. Петър Илиев - председател на Национално сдружение „За честта на пагона", акад. Иван Юхновски - БАН, проф. Марин Деведжиев, полк. Ангел Тюфекчиев - председател на Националния съвет на Военния съюз и на Независимия национален съюз на офицерите в България, проф

АПИ: От 1 ноември се въвежда зимното поддържане на пътищата

https://www.actualno.com/society/api-ot-1-noemvri-se-vyvejda-zimnoto-poddyrjane-na-pytishtata-news_572138.html

Със заповед на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров от утре - 1 ноември, се въвежда зимното поддържане на републиканските пътища, съобщиха от пресцентъра на АПИ. Макар прогнозата на метеоролозите през следващите дни

Созопол с номинация от Строителните Оскари за Green Life Beach Resor

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/mqMqG41qVmQ/

Общински проекти от Бургас и София също участват в престижните награди

Най-мащабният луксозен проект в Созопол, ширещ се на 120 000 квадрата, Green Life Beach Resort получи номинация за годишните награди за луксозно строителство. Най-добрите проекти във високия клас на строителството и архитектурата ще бъдат отличени от шестото издание на годишните награди LUXURY PROPERTY AWARDS 2016  на 3.11.2016 в GRAND HOTEL BULGARIA, съобщават организаторите от VIP COMMUNICATION.

Грийн Лайф Town House Day 3 - Copy Грийн Лайф TownHouse 2

Следвайки соята концепция  инвеститорът Green Life Development & Resorts активно изгражда втора зона с луксозни къщи – Town Houses, с което отговаря на засиленото търсене от страна на български клиенти към подобни имоти. Купувачите имат възможността да съчетаят предимствата на живота в самостоятелна къща с удобствата на цялостното управление. През този сезон холдингът активно изгражда и открит фитнес и горски парк. В унисон със зелената политика собствениците в комплекса имат възможността сами да се грижат за растенията в парковата зона.
Green Life Beach Resort разполага с удобства за всеки един вкус – разнообразни спортни и водни развлечения, а за най-малките малчугани – специално създаденият детски център с анимация. Уникалността на плажа Green Life Beach се състои в съчетанието от кристално чиста вода, широката и дълга плажна ивица, слънчевите девствени дюни, нежния морски бриз и прохладната зеленина на местността.

Сред номинираните  за престижните награди е и друго морско бижу – Belle Époque Beach Residence. Това е първокласна резиденция с апартаменти, разположена на морския бряг. Заема един от последните свободни терени на първа морска линия в най-живописната част на курорта Лозенец — плаж “Амбелиц”, до едноименния скалист нос. Резиденцията е проектирана от един от най-успешните български архитектурни екипи през последните години – Genig Studio. Тяхно творческо вдъхновение е била атмосферата на Лазурния бряг във Франция и неговите световно известни курорти Сен Тропе, Ница и Кан.

Друг номиниран морски комплекс – „Хармони Сюитс Монте Карло“, представя изобилие от изящество в дизайна и качество на строителството. Дизайнът на комплекса е вдъхновен от величествения стил на Монте Карло, съчетаващ всичко необходимо за комфортен и незабравим престой. Намира се в уютната и тиха част на Слънчев бряг, само на 400 метра от плажа.

Курортът Хисаря участва в конкурса с луксозния Sana Spa Hotel – целогодишен четиризвезден СПА хотел, разположен в обявения за “Най–зелен град на България”.  Комплексът  се намира до градския парк, както и до римската стена от времето на античен Диоклецианополис, която по своята запазеност и архитектура се нарежда сред първите археологически обекти в Европа.

Конкурсът е организиран за шеста поредна година от агенция ВИП Комюникейшън, а негови партньори са  Международната академия на архитектурата, Камара на Строителите в България, Българската Предприемаческа Камара, Бизнес Клуб Лондон и други.

Събитието ще популяризира инициативата на PR-агенция ВИП Комюникейшън за подпомагане на социално слаби отличници, които искат да останат да учат и да работят в България. Под патронажа на Ротари Клуб Самоков и ERP България.

Редовен доставчик на НСО е единствен кандидат за новите бронирани автомобили

http://offnews.bg/news/n_1/n_638861.html

Фирма, която редовно печели обществени поръчки на Националната служба за охрана (НСО) за доставка на автомобили и резервни части за тях, остана единствен фаворит за новата поръчка на бронирани автомобили за властта.   През септември службата обяви, че има намерение да похарчи близо 2.5 млн. лв. за два бронирани автомобила от висок клас. Процедурата беше обявена през септември, като изискванията са автомобилите да са фабрично нови, неупотребявани, произведени не по-рано от 2016 г. и да са от една марка. Колите трябва да бъдат доставени до 31 януари 2017 година.  На обявения конкурс са се явили две фирми, става ясно от документацията по поръчката. На 11 октомври комисията по избора на доставчик е отворила заявленията за участие на "Балкан Стар Ритейл" и "Спешъл Тактикъл Съплайс". При отварянето на заявленията е участвал представител на първата фирма, който е поискал да се запознае с документите и заявлението на другата фирма. Една седмица по-късно е проведено ново заседание, на което са разгледани документите на двете фирми и е установено, че "Спешъл Тактикъл Съплайс" не са предоставили две неща - сертификат за доставка на автомобили и доказателство, че фирмата е част от дистрибуторската мрежа в България на производител на автомобили. Вместо това кандидатът е предоставил оторизационно писмо от "Траско - Бремен" , които са доставчик и производител на бронирани машини.  В искания срок от пет дни исканите документи не са предоставени и на 27 октомври комисията обявява, че отстранява "Спешъл Тактикъл Съплайс" от надпреварата, като смята да покани за оферта "Балкан Стар Ритейл". Проучване на НСО показало, че фирмата, която се представлява от "Спешъл Тактикъл Съплайс", всъщност "не произвежда марки автомобили, а извършва брониране на превозни средства, произведени от друг производител, като последният притежава правата за производството на съответната марка автомобили".  Фирмата, която трябва да предостави оферта на НСО, е неин редовен контрагент . През септември 2014 година "Балкан Стар Ритейл" печели поръчка за доставка на нов товарен автомобил Мицубиши Фузо 9C 15 Кантер за 103 704.36 с ДДС. Година по-късно печели и поръчката за доставка на резервни части на тази кола. Освен това "Балкан Стар Ритейл" доставя резервни части за Jeep и Mercedes за около 440 хил. лв. с ДДС. 

От 1 ноември се въвежда зимното поддържане на пътищата

http://www.cross.bg/nivo-putishtata-poddurzhane-1524294.html

/КРОСС/ Със заповед на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров от утре - 1 ноември, се въвежда зимното поддържане на републиканските пътища. Макар прогнозата на метеоролозите през следващите дни да е за хубаво време се предприемат необходимите действия за осигуряване на безопасното пътуване на шофьорите по високопланинските пътища и проходи като Петрохан, Шипка, Предела, участъци в област Смолян и др.Агенция „Пътна инфраструктура" призовава шофьорите да започнат подготовката на автомобилите си и да сменят летните гуми със зимни. Да карат внимателно със съобразена скорост, да спазват правилата за движение, необходимата дистанция и указанията на контролните органи.Над 3 000 снегопочистващи машини ще осигуряват проходимостта на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци. Ще са необходими близо 108 000 т сол и около 300 000 т пясък. Всички области са обезпечени с необходимитe суровини и имат готовност да посрещнат първия сняг. На директорите на 27-те областни пътни управления е разпоредено да следят метеорологичните прогнози по райони и да предприемат необходимите действия за обработка на пътищата във високопланинските части и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания по усойните места.Четири са нивата за зимно поддържане на пътната инфраструктура, регламентирани в Наредбата за поддържане и текущ ремонт на пътищата от 2012 г

Бюджетът мина през Министерски съвет, следва парламентът

https://www.actualno.com/business/budjetyt-mina-prez-ministerski-syvet-sledva-parlamentyt-news_572132.html

Министерският съвет одобри законопроекта за държавния бюджет за 2017 г. и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2017-2019 г., която представлява мотивите към законопроекта. Припомняме, че в него е заложено минималната работна заплата да достигне 460 лева. Пре

Бюджетът мина през Министерски съвет, следва парламента

https://www.actualno.com/business/budjetyt-mina-prez-ministerski-syvet-sledva-parlamenta-news_572132.html

Министерският съвет одобри законопроекта за държавния бюджет за 2017 г. и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2017-2019 г., която представлява мотивите към законопроекта. Припомняме, че в него е заложено минималната работна заплата да достигне 460 лева. Пре

Министерският съвет одобри законопроекта за бюджета на ДОО за 2017 г.

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/RK4Oar2pr-A/

Правителството одобри законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2017 г.

С проекта се предлага от 1 януари размерът на осигурителната вноска за фонд „Пенсии“ да се увеличи с един процентен пункт до 18,8% за родените преди 1 януари 1960 г. 10,5% ще се плащат от работодателя, а 8,3% – от работника. За родените след 31 декември 1959 г. предложеният размер на осигуровките за държавния фонд „Пенсии“ е 13,8%.

В законопроекта се предлага от 2017 г. осигурителната вноска за фонд „Пенсии за лицата по чл. 69“ да се увеличи с 20 процентни пункта – до 60,8% за родените преди 1 януари 1960 г. и до 55,8% за родените след 31 декември 1959 г.

За останалите осигурителни рискове не се предвижда промяна в размера на осигуровките. За фонд „Общо заболяване и майчинство“ вноската остава 3,5%, за фонд „Безработица“ – 1 процент. За фонд „Трудова злополука и професионална болест“ осигуровката е между 0,4% до 1,1% и е за сметка на работодателя.

С проекта се предлага диференцираният минимален осигурителен доход за самоосигуряващите се да се увеличи съответно на 460 лв., 500 лв., 550 лв. и 600 лв., съобразно облагаемия им доход за 2015 г. Минималният осигурителен доход за земеделски стопани се запазва на 300 лв. Без промяна остава и максималният осигурителен доход – 2600 лв.

От 1 януари 2017 г. процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула ще се увеличи от 1,1 на 1,126. От 1 юли 2017 г. пенсиите, отпуснати през предходната година, ще се преизчислят с този коефициент, което ще ги увеличи с 2,4 на сто. От 1 юли минималният размер на пенсията за стаж и възраст ще се повиши до 165,25 лв. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се запазва 35% от максималния осигурителен доход – 910 лв. Средният размер на пенсията през 2017 г. се очаква да стигне 341 лв.

Периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане остава 410 дни. С промени в Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване се създава възможност майките, които се върнат на работа преди края на отпуска за бременност и раждане, да получават 50% от полагащото им се обезщетение, докато детето навърши 1 година. Предлага се осиновителят на дете до 5-годишна възраст да може да ползва 15-дневен отпуск от деня на предаването на детето за осиновяване, ако е женен или живее в едно домакинство с осиновителката.

Над 200 души издирват Мирослав, премиерът изпраща подкрепление и техника

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618502

Премиерът Бойко Борисов се е ангажирал лично с издирването на изчезналия под връх Ботев Мирослав Късовски. Кметът на Калофер Румен Стоянов се е свързал с министър-председателя с молба за съдействие. Веднага е сформиран щаб, в действията са включени и служители на българската армия. В търсенето участват над 200 души, съобщи за Дарик кметът на Калофер. В подбалканския град са пристигнали два големи камиона, два автобуса и джипове, за да превозят участниците в издирването и необходимата техника. В акцията са включени планински спаси...

Райфайзенбанк с нова промоция за потребителски кредити в лева

http://www.cross.bg/krediti-leva-potrebitelski-1524293.html

/КРОСС/ Райфайзенбанк стартира промоционална кампания за нови потребителски кредити в лева, с фиксирана годишна лихва в размер на 4.95% за първите две години. Промоцията е валидна за кредити с минимален размер 15 000 лева и срок на изплащане до 10 години.Лихвеният процент за остатъчния период на кредита към момента е 5,95%, плаващ и се формира на база пазарен индекс 6-месечен SOFIBOR плюс фиксирана надбавка. Новото предложение от банката е валидно за подадени искания за потребителски кредит до 15 февруари 2017 г. Промоционалните условия важат за клиенти, които ползват услугите превод на работна заплата, пакет „Комфорт" и застраховка „Живот +" от банката. Повече информация за промоционалното предложение може да бъде намерена на сайта на банката www.rbb.bg, както и на телефони 0700 10 000 (за абонати на Vivacom) и 1721 (за абонати на Mtel и Telenor).

ФБР получи заповед за имейлите на Клинтън, кампанията й е застрашена

https://www.24chasa.bg/novini/article/5844480

ФБР получи заповед за имейлите на Клинтън, кампанията й е застрашенаФедералните следователи са получили заповед да разгледа новооткритите имейли, свързани с частните сървъри на Хилъри Клинтън, след като видния демократ Хари Рийд обвини директора на ФБР Джеймс Коми в нарушаване на закона, опитвайки се да повлияе на изборите, предаде Ройтерс.  Заповедта ще позволи на Федералното бюро за разследване да разгледа

Медиите в Англия започнаха "изчисления" какви са заплатите на Бейл и Роналдо

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/10/31/2853957_mediite_v_angliia_zapochnaha_izchisleniia_kakvi_sa/?ref=rss


Вчера "Реал" (Мадрид) официално обяви, че една големите звезди на отбора - Гарет Бейл, е подписал нов шестгодишен договор с клуба.

Това предизвика широк отзвук в медиите на Острова, които започнаха да спекулират с това колко е седмичната заплата на уелския национал и дали тя е по-висока от тази на Кристиано Роналдо.

Според "Телеграф" случаят е точно такъв. Изданието твърди, че Бейл ще получава по 350 000 паунда на седмица след всички данъци и такси. Според вестника...

Без изменение: родителите в „Орел“ си искат площадката, кметът няма да я върне

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618500

Без промяна на позициите ни на йота завърши срещата между кмета на Разград д-р Валентин Василев и четирима родители от жк „Орел“, тя се проведе днес в сградата на местната управа. Няколко дни по-рано гражданите внесоха подписка в общинската управа с настояване да бъде възстановена детската площадка пред блок 24 в жилищния комплекс. 133 човека подкрепиха искането им. Пред четиримата представители на живеещите в „Орел“ обаче кметът бе непреклонен: „люлките и пързалките няма да са върнат, тъй като площадката е опасна и незаконна“. Казусът е от пр...

Един град в Италия изчезна (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_638865.html

Слънцето в Италия и днес изгря, за да огрее страната, осъмнала в страх и развалини след труса от 6,6 по Рихтер. Равносметката е следната: Страх, студ, хиляди без дом, без ток, без вода, много разрушени сгради и един напъолно съборен град - Норча, където беше последното звме Световните агенции пускат снимки на улици, на сгради и много често просто на камъни – остатъци от старинни постройки. Добрата новина е, че въпреки силният трус, който разлюля Италия в събота срещу неделя, жертви няма.   „Можем да потвърдим, че информация за жертви няма“, съобщиха официално властите, уточнявайки, че са спасени още 20 леко ранени. След труса обаче много исторически сгради са унищожени напълно и има проблеми с електричеството и водата, съобщава The Local.   Кулата в Аматриче от 13 век, която пострада от земетресението през август, вече я няма след последния трус в неделя.  Последното земетресение е било толкова силно, че е задействало алармите на колите в Рим, които са се намирали на 120 километра от епицентъра. Част от железопътната мрежа на столицата също е унищожена от труса и много пътища са разбити, блокирани и затворени. Днес училищата в Италия също не работят. Няма го А град Норча, където беше епицентърът на земетресението от август - него вече го няма, пишат местните медии. Целият град е затворен, пише The Local. Огромна стена е паднала по продължение на целия център на града, а градът е преграден с ленти и влизането в него е абсолютно забранено. Град Норча вече няма, хиляди са останалите без дом. Градчето е известно като едно от най-старинните, затова и сградите в него вече са рухнали напълно.     Известната Базилика в Сан Антонио се срина. снимки: AFP

Превозвачи блокираха шестте най-големи гранични пункта на страната в знак на протест

http://www.moreto.net/novini.php?n=334704

Превозвачите блокираха шестте най-големи гранични пункта на страната. В продължение на два часа от 10 до 12 достъпът до „Капитан Андреево", „Лесово", „Кулата", „Дунав мост 1", Дунав мост 2" и „Калотина" беше възпрепятстван.

Акция "Зима" започва от утре с масови проверки на Пътна полиция

http://www.dnevnik.bg/skorost/2016/10/31/2853912_akciia_zima_zapochva_ot_utre_s_masovi_proverki_na/?ref=rss


Пътна полиция започва масови контролни проверки в цялата страна от утре в рамките на акция "Зима". При нея се проверява подготовката на автомобилите за движение в зимни условия. На първо място КАТ ще проверява състоянието на гумите, светлините, чистачките, включително системата за измиване на прозорците.

В първите 10 дни от кампанията -

до 11 ноември всички шофьори могат безплатно да проверят готовността на своя автомобил за зимния период във всеки пункт

на...

Откраднаха 4500 евро от къща в село Септемврийци

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618499

4500 евро са откраднати от къща в село Септемврийци, съобщават от полицията. По данни на тъжителя кражбата е извършена вчера, между 18.00 и 21.30 часа.Крадецът е взел парите от намиращата се в жилището дамска чанта. По случая е образувано досъдебно производство. Normal 0 21 false false

Намериха чувалите от обира на пощата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618498

Чувалите, в които са били парите от обира на хасковската поща са намерени в Асеновград, заявиха неофициални източници пред Дарик. Освободеният под парична гаранция от 5 000 лв., Антон Найденов е от Асеновград и също е състезател по мотокрос, както и Кадир Масар – Катката, който е с парична гаранция и задържаният под стража Красен Кънчев – Красивия. Разследващите съобщават, че парите не са намерени. Установено е, че след обира, парите, които бяха за пенсии са натоварени в кола с русенска регистрация.   В събота съдът остави в арес...

Пристанището ще има кораб-нефточистач

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618501

Пристанище Бургас ще се сдобие с кораб-нефточистач, който ще се справя с евентуални разливи, съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски. Неговото закупуване ще бъде по оперативна програма „Транспорт", а оборудването му ще струва 1 300 000 евро. Предстои одобрение на процедурата. Корабът няма нишо общо с новините, че френската компания „Тотал" е открила нефт при сондирането на участък „Хан Аспарух" в Черно море.    ...

Еврокомисарят по търговията: ТТИП не е мъртво и преговорите ще продължат

http://econ.bg/Новини/Еврокомисарят-по-търговията-ТТИП-не-е-мъртво-и-преговорите-ще-продължат_l.a_i.731379_at.1.html

Търговското споразумение между Европейския съюз и САЩ не е мъртво и преговорите ще продължат с новата администрация на САЩ след изборите през...

Съд иска нова експертиза за конфискация на имуществото на братя Галеви

https://www.24chasa.bg/novini/article/5844560

Съд иска нова експертиза за конфискация на имуществото на братя ГалевиОкръжният съд в Кюстендил постанови извършването на икономическа експертиза по делото за конфискация на имуществото на Пламен Галев и Ангел Христов, съобщи „Фокус”. По време на днешното заседание беше приета изготвената допълнителна автотехническа експертиза. Срещу приемането й се противопоставиха част от особените представители на Пламен Галев и

Горанов: Бюджет 2017 дава основание за умерен оптимизъм

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/goranov-biudjet-2017-dava-osnovanie-za-umeren-optimizym-227341/

Правителството одобри бюджета за следващата година без нов външен дълг и очакван бюджетен дефицит от 1,4%

Над 200 души искат бързо и ефективно разследване на нападението над Красимир Кънев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/31/2853943_nad_200_dushi_iskat_burzo_i_efektivno_razsledvane_na/?ref=rss


Учени, преподаватели, журналисти и граждани са се подписали в открито писмо до разследващите органи и прокуратурата с призив да бъдат открите максимално бързо и да бъдат наказани извършителите на побоя над Красимир Кънев от 27 октомври 2016 година, съобщава сайтът "Marginalia.bg". Кънев, който е председател на Българския хелзинкски комитет беше нападнат миналия четвъртък пред хотел "Радисън". Нападателите му избягаха, а прокуратурата започна досъдебно производство.

От МВР заявиха в...

Полицията в Добрич и Дулово разкри незаконна сеч и дърва с неясен произход

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1618496

Незаконна сеч и дърва с неясен произход са разкрили полицаи от Добрич и Дулово. На 30 октомври в частен имот в село Одърци, област Добрич са намерени 11 кубика дърва - от видовете цер, ясен и акация. 47-годишният ползвател на имота не е представил  необходимите документи и разрешителни за тях.Подобен случай е имало в дуловското село Чернолик. При полицейска проверка в частен имот там са намерени 2 куб.м дърва без контролни горски марки. 35-годишният собственик не е притежавал документи за произхода на дървесината.Полицията в Дулово изяснява и с...

Не можем да помогнем повече на превозвачите, призна Московски

http://offnews.bg/news/n_1/n_638863.html

Това, което са обявили и пред мен превозвачите е тричасов предупредителен протест по КПП-ата, коментира в Бургас министърът на транспорта Ивайло Московски. Фирмите имат претенции към работата на „Гранична полиция“ и на митниците, добави Московски: „Според тях или бавното действие на тия служби, или други причини, ги бавят, стоят по 20 – 30 часа с камионите, което им нанася някакви щети. Имаше преди 2-3 седмици в министерството, (на транспорта – б.а), бяхме домакини на такава среща между митниците, „Гранична полиция“ дойдоха, превозвачите, съответно – и нашите колеги от министерството. Изговориха се темите, знае се че това е проблем, явно до момента не са видели адекватна реакция превозвачите и това ги е принудило“, коментира Московски. Браншът е декларирал пред него, че ще даде един месец срок на службите да подобрят работата си. Ако това не се случи, ще протестират отново, добави Московски. Министърът поясни, че каквото е било в неговите възможности е свършено с тази среща, която са организирали. Превозвачите нямат претенции към нас, поясни Ивайло Московски.

Читалището във "Владиславово" с безплатен концерт за 1-ви ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=334699

Концерт със свободен вход ще се проведе в читалище „П. Р. Славейков 1928“ във Владиславово днес от 18.30 часа. Събитието е посветено на Деня на народните будители-1 ноември, научи Moreto.net. В проявата ще се включат детски танцов ансамбъл „Китка цвете“, вокално студио „Angel voices”, танцов клуб „Сборенка“, фолклорна група „Ружица“, група за популярни и шлагерни песни „Морски сирени“, както и брейк формация „Crazy force”.

Бат' Сали: Орешарски - на балотаж, ДПС – с повече от гласовете от местния вот

http://www.mediapool.bg/bat-sali-oresharski---na-balotazh-dps-s-poveche-ot-glasovete-ot-mestniya-vot-news255882.html

Бившият премиер Пламен Орешарски е най-подготвеният за президентския пост и с номинацията му ДПС ще получи по-добър резултат отколкото на местните и парламентарните избори в предходните две години. Това заяви в понеделник пред бТВ народният представител от движението Александър Методиев, известен като Бат' Сали. С уточнението, че не го бивало в прогнозите, обвиняемият за заплаха на полицай народен представител уточни, че очаква Орешарски да отиде на балотаж. На въпрос дали бившият премиер в правителството на ДПС и БСП е наложен на движението, Методиев отговори, че "в ДПС няма спуснати парашутисти, има избор от всички членове и симпатизанти". "В партията се гласува по съвест на Централен съвет. Единодушно Пламен Орешарски беше избран за кандидат-президент на България”, каза още народният представител.

Шварценегер, Чан и Флеминг се снимат в руско–китайски филм

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5844533

Шварценегер, Чан и Флеминг се снимат в руско–китайски филм Холивудският актьор Арнолд Шварценегер ще се появи в една от ролите в продължението на киносагата на Олег Степченко „Вий” – „Пътешествие в Китай: Тайната на Желязната маска”, съобщи РИА-Новости, цитиран от БГНЕС. "Снимките с участието на Шварценегер вървят в Китай. Заедно с него във филма "Вий-2" се снима и друга холивудска звезда – Джеки Чан",

Правителствота прие бюджет 2017. Владислав Горанов: Изпълним е!

https://www.24chasa.bg/novini/article/5844530

Правителствота прие бюджет 2017. Владислав Горанов: Изпълним е!Бюджет 2017 е изпълним, заяви финансовият министър Владислав Горанов, след като правителството одобри законопроекта за държавния бюджет за следващата година, съобщи БГНЕС. Заложената фискална рамка за следващата година гарантира изпълнението на всички основни държавни функции, коментира Горанов. На днешното си заседание Министерският съвет одобри

Речта на омразата тръгва от правителството

http://www.cross.bg/pravitelstvoto-omrazata-hora-1524292.html

/КРОСС/ Речта на омразата води до насилие, а тя тръгва от правителството. То води информационна война срещу гражданите и хората започват да се плашат от призраци. Побоят над правозащитник е нормално следствие, дори закъсня. Това каза пред Bulgaria ON AIR юристът Николай Хаджигенов, коментирайки побоя над председателя на БХК Красимир Кънев. По думите му правителството дори поръчва определени хора. "Правителството опита да създаде доброволни отряди. Сега намери начин да ги създаде неформално, създавайки несъществуваща заплаха от бежанците. Не сме нормална държава - у нас строят огради, а не могат да хванат крадец на чанта от пазара. Къде е МВР?", каза още той. Юристът посочи, че премиерът праща главния секретар да поздравява ловци на бежанци, а когато обществото гледа настрани, то не гледа където трябва. Според историка Емил Джасим правителството мълчи по определени теми, най-вече по речта на омразата. "Тя е дело на хора, които нямат нищо общо с правителството. Рано или късно се стига до действия. Някой, който използва реч на омразата, по никакъв начин не може да понесе последствия", обясни той.  По думите му МВР не може да реагира поради липсата на подготвени кадри. "Върви група афганистанци, към тях се насочват двама български полицаи. Колко от тях могат да говорят езика и да разберат какво се случва на улицата? Колко могат да разберат реално историята на тези хора?", попита Джасим.    

Фандъкова: Изградено е видеонаблюдение около софийската джамия

https://www.actualno.com/society/fandykova-izgradeno-e-videonabludenie-okolo-sofijskata-djamija-news_572129.html

Столична община има над 400 обекта, които наблюдава с общинската система за видеонаблюдение. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред журналисти, след срещата с представители на Националната асоциация на фирмите за охрана, предаде Фокус. „В района око

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване