10/31/16 05:08
(http://www.klassa.bg/)

Rio Tinto продава дела си в голям минен проект

 Rio Tinto обяви намеренията си да продаде дела си от 46,6% в проекта за добив на желязна руда Симанду в Папуа-Новой Гвинее, пише Financial Times. Според изданието в зависимост от конюнктурата на пазара австралийско-британския минен концерн може да вземе за пакета акции от 1,1 до 1,3 млрд. долара. Общо инвестициите в проекта се оценяват на 20 млрд. долара, като в тази сума се включва изграждането на 650 км жп и ново пристанище. Най-вероятно делът ще бъде купен от китайската държавна компания Chalco (Aluminum Corporation of China Limited), която вече има 41,3% от проекта.

През 2008 г. под натиск от страна правителството на Нова Гвинея Rio Tinto отстъпи северната част на находището на BSG Resources, свързвана с израелския милиардер Бени Щейнмец. Едновременно с това властите на островната държава отнемат от Rio Tinto правото да работи и в южната част, като обвиняват минната компания в нарушаване на поетите срокове. По същото време обаче ФБР и правосъдното министерство на САЩ започват разследване срещу Щейнмец в подозрение за корупция при получаването на лиценза за работа в Симанду.

Три години по-късно Rio Tinto урежда споровете си с властите на страната, но през 2014 г. отлага пускането на рудника за 2018 г., заради падане на цените на желязната руда на световните пазари.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване