10/31/16 05:56
(http://www.klassa.bg/)

Цецка Цачева е неподготвена да бъде президент на България

 

Необходим ни е план „Маршал“ за спасяване на българското село

 

 

ГЕРБ стремглаво се е устремил надолу, затова Борисов ще се опита да спаси каквото може с предсрочни избори

Илияна Йотова, евродепутат, кандидат за вицепрезидент, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП

КАРЕ:

Плевнелиев вече е затворена страница, петте му години бяха провал Имаме огромна нужда да внесем спокойствие в държавата си, защото пред нас стоят опасни предизвикателства

Очевидно има политически чадър над каналджийските мрежи, щом държавата не може да се справи Борисов се хвали с послушанието си, вместо да участва във формиране на европейската политика за мигрантската криза

Имаме дълг пред следващите поколения да запазим си православната си идентичност Не разбирам защо българското правителство е сред най-големите „ястреби“ в Европа по отношение на Русия

* Министрите на РБ са загубили уважението на избирателите си, но не искат да изпуснат кокала на властта

- Госпожо Йотова, кампанията за предстоящите президентски избори е в своята „гореща“ фаза. Какво показват срещите Ви в София и страната? Какви са обществените настроения и проблемите, които българските граждани Ви поставят?

- Много отдавна не е имало избори, толкова натоварени с надежди и очаквания на хората. Думата промяна е ключова, чуваме я навсякъде при срещите си в страната. Хората ни казват — „тези, които ни управляваха, вече ги видяхме — не се справят, искаме нови личности в президентската институция“. Явно хората имат желание да бъдат чути, защото се чувстват изоставени.

- Каква е Вашата политическа оценка за мандата на президента Росен Плевнелиев? Какво е новото, което ще внесете с ген. Румен Радев в институцията, ако получите доверието на обществото?

- Оценката беше дадена много точно от БСП. Последните 5 години бяха провал не само на личността Росен Плевнелиев в президентската институция. Това е провал на партия ГЕРБ. Преди 5 години Борисов извади този човек от нищото. Тогава твърдеше — ние сме в разцвета си, и магаре да вържем, ще стане президент. Така Росен Плевнелиев бе назначен на този пост на цената на 250 000невалидни бюлетини. Отбелязвам този факт, за да подчертая, че само 150 000 гласа беше разликата с нашата президентска двойка. Г-н Плевнелиев няма да остави нищо след себе си. Освен две неща, които са много показателни. Той е първият български президент, който се опита да раздели хората и за съжаление, младите хора — на „умни и красиви“ и други. Другите са тези, които не искаха да участват в протести и които не одобряваха това, което се случва, включително и неговата намеса без всякакви правомощия в политическите процеси.

Във външнополитически план няма да запомним нито едно негово посещение, нито един конкретен резултат за България. На няколко пъти се опита да поеме ангажименти по време на служебните правителства, които бяха изцяло негативни за страната ни както по отношение на превъоръжаването, така и за създаване на флотилия в Черно море. Въобще през целия си мандат той по никакъв начин не представляваше държавата ни в международните отношения. По-скоро ставаше видна разликата между трите външни политики, които България провеждаше — на президента, на външния министър и на премиера Борисов. Затова си мисля, че даването на оценки за него е губене на време. Плевнелиев вече е затворена страница.

Предлагаме съвсем друг стил и начин на разговор както с българските граждани, така и с институциите. Имаме огромна нужда да внесем спокойствие в държавата си, защото има опасни предизвикателства, които стоят пред нас като нация, като страна в тази част на Европа. Президент е онзи, който трябва да разговаря с институциите и политическите партии, а не да провежда политика за сметка на едните срещу другите.

- Един от най-актуалните проблеми днес в България е бежанският, а Вие не от вчера сте критик на бежанската политика на кабинета „Борисов“. Каква алтернатива предлагате, ако тандемът „Радев — Йотова“ победи на изборите?

- Твърдя, че сме много по-добре подготвени по тази тема отколкото правителството, партия ГЕРБ и тяхната кандидатпрезидентска двойка Цачева-Манушев. За нас с Румен Радев решаването на този въпрос трябва да стане по две направления. Първо, трябва да си дадем сметка от какви спешни мерки се нуждаем и каква трябва да бъде политиката ни вътре в страната. И второ, как България да защити своя интерес в Европа, там, където се вземат общите решения за справяне с мигрантската криза. За съжаление, кризата наистина е много голяма. Неслучайно се говори за ново голямо преселение на народите след Втората световна война. Европейската политика се раздели с понятия като солидарност и взаимна помощ. Всяка държава тръгна да прави политика сама за себе си. България е сред страните, които позволяват да им се налагат политики, вместо да ги формира.

Във вътрешнополитически план най-големите ни проблеми са два — опазването на границата и разбиването на каналджийските схеми. Защото, ако не се справим с това, както казват старите хора, всичко друго е наливане на вода в продънена каца. В момента границата не се охранява добре. Нужно е по-сериозно участие на българската армия. Трябва да използваме европейските средства, за да я направим недостъпна за нелегалните мигранти, които са нарушители на държавна граница. Никой не може да ме убеди, че ако държавата си е на мястото, тя не може да се справи с трафикантските мрежи. Очевидно има политически чадър.

- Традиционно БСП залага на темите, свързани с образованието и социалната политика. Какви са приоритетите в тези сфери, които ще отстоявате?

- Знам, че много хора ще възразят, че президентът няма правомощия за действие в тези сфери. Според мен има, защото е длъжен да се грижи за сигурността на българските граждани. За нас с Румен Радев образованието, здравеопазването и демографията са елемент от националната сигурност. Може ли да си представите, че е възможно да има силна нация, която не е образована и е болна? Да не говорим, че според статистиките и прогнозите на водещи институции България е с най-бързо намаляващо население и обезлюдяващи територии. За съжаление, демографската криза вече е демографска катастрофа. Президентът трябва да постави тези въпроси на най-високо ниво, да събере институциите, политическите партии, службите, за да се направи дългосрочна стратегия за излизане от демографската криза. Това не е задача по силите на един човек и дори на едно правителство. Трябва да има национално единение и единодействие. Разбира се, ние имаме конкретни предложения. Трябва да започнем с грижата за младите хора. Държавата трябва да им подаде ръка, за да останат тук. Усилията ни трябва да бъдат съсредоточени в подпомагане на икономиката. В момента се занимаваме с всичко и следователно — с нищо. Нашите приоритети са развитие на туризма, земеделието и високите технологии. Ако съсредоточим националните си ресурси и европейското подпомагане в следващите години точно в тези три направления, ще успеем да се преборим с демографската криза. Разберете, тревожно е, че по данни на Световната банка през 2050 г. България ще бъде 5-милионна, ако продължаваме в същия дух.

- Продължителни и вълнуващи бяха срещите Ви в Северозападна България. Какво може да се направи за този регион, който от години е най-бедният на територията на ЕС?

- За съжаление, към тази мрачна статистика ще прибавя още една. Не само че имаме най-бедният регион в Европа — Северозападният, но у нас е и най-бързо обезлюдяващият — Смолянска област. България е малка страна, но различните й краища се сблъскват с различни проблеми. Конкретно за Северозапада, който обезлюдяваше пред очите ми, защото работих в този регион години наред като евродепутат, какво видях през годините? Първо, затвориха училищата и детските градини, после домовете на хората, а сега — цели села. Там задължително трябва да има държавен план. Държавата трябва да застане и ясно да каже какво ще развива като икономика. Очевидно е, че вече не може да се мисли за тежко машиностроене. Но това е една част от България, която предлага други възможности — за селско стопанство, за инвестиране в инфраструктура, защо не и за малък и среден бизнес, даже бих го поставила на първо място. Можем да ползваме опита на много други европейски страни и държавата да помогне с преференции, облекчаване на данъчния режим за този регион и други инструменти. Няма защо да откриваме тепърва топлата вода. Хората в Европа и света ги знаят отдавна. И отново ще повторя нещо много важно — тези политики трябва да бъдат скрепени с печата на всички политически партии, да бъдат изпълнявани от всяко правителство, което дойде на власт. Необходим ни е план „Маршал“ за българското село.

- Имате богат опит от работата в европейските институции. Какъв е правилният модел на действие, така че България да отстоява реално националния си интерес пред Брюксел?

- Като държава-член на ЕС трябва да бъдем много внимателни през следващите години. За съжаление, управлението на десните партии в Европа, които са завзели всички институции, ни води към политика, убийствена за страни като България. Има тенденция да няма вече политика на сближаване, т.е. да няма европейско финансиране по фондове, а всичко да се замени с инвестиционни проекти по т.нар. план „Юнкер“. Това означава, че Брюксел ще финансира само онези дейности и проекти, които носят печалба. Философията на политиката на сближаването целеше изравняване на регионите, на стандарта на живота в тях, на производителния потенциал. Нека го кажем направо — това беше донорска политика. В момента 80 % от дейността, която се извършва в българските общини, се дължи на европейските средства. Както и всичко направено досега. Ако това загубим, ние ще изпаднем в много критична ситуация. Затова нашата задача като политици е да отстояваме българската кауза — в никакъв случай да не се допуска разрушаването на кохезионната политика в Европа. Аз така разчитам националните интереси.

Разбира се, не по-малко важен е въпросът за сигурността. България се намира в южната част на ЕС и е сред най-потърпевшите от мигрантския натиск. Неслучайно след Гърция и Италия вече се говори за „третия път“ на нелегалната миграция — през българо-турската граница. Къде е обаче България в оформянето на общата европейска политика по този въпрос? Докога ще слушаме само началниците? Управляващите трябваше ясно да заявят позиция. И дори да инициират коалиция от тази част на Европа заедно с Гърция, Италия, Малта за драстична и коренна промяна на Дъблинското споразумение и в двата пункта. Припомням, става дума за това, че като външна граница сме задължени да даваме убежище на хората, които влизат на наша територия, като първа държава и възможността да ни връщат мигранти, които вече са били регистрирани у нас. Вместо да отстояваме националния си интерес, българската позиция в момента е, бих казала, безсмислена. Борисов се хвали с послушанието си. Но Германия например има своите интереси, особено след като й се наложи бързо да разбере, че не може да се справи с мигрантския поток. И какво направи българският премиер — бързо-бързо се съгласи да получи няколкостотин милиона евро, за да задържи нелегалната миграция на наша територия, извън Шенгенските граници, и да строи тук бежански лагери. Това не бива да се допуска! Аз имах срещи с кмета и жителите на село Бояново, на които буквално е заповядано да превърнат старите казарми в бежански лагери. Само че ние нито имаме ресурса, нито традициите за това. И още нещо важно искам да подчертая. Ние сме длъжни и отговорни пред следващите поколения — да запазим нашата християнска култура. Етническите и религиозните дисбаланси във всяка страна на Балканите са нещо много опасно, още повече за страна като България.

- Какво е виждането Ви за отношенията между България и Русия?

- Нееднократно сме го заявявали. Ние сме единствената кандидатпрезидентска двойка с ген. Румен Радев, която иска категорична промяна на отношението ни към Русия. Резултатът от досегашната политика е, че вече няма „Белене“ и „Южен поток“, но пък се появи „Турски поток“. Не само че загубихме тези проекти, но и влошихме отношенията си. Ние искаме да предложим друга перспектива на българските граждани — възстановяване на отношенията ни не само заради общите славянските корени и общата история, но и защото необятният руски пазар може да доведе до добри съвместни проекти, добро икономическо взаимодействие помежду ни. Аз не разбирам защо българското правителство е сред най-големите „ястреби“ в Европа по отношение на Русия. Защо и на каква база министър-председателят преди няколко дни направи предложения за нови икономически санкции към вече съществуващите? При положение, че заради тях България е загубила над половин милиард долара за 2015-та, а само от началото на тези година те са вече няколкостотин милиона. Нашата политика ще бъде точно обратната.

- Какъв е Вашият коментар на опитите на ГЕРБ да си присвои подкрепа от кметове, избрани с бюлетината на БСП?

- Единствено мога да го коментирам като пристъп на паника и страх, че ще загубят изборите. Направиха известни червените ни кметове, защото те бяха принудени да пишат дълги опровержения. Такъв натиск има в цялата страна — към хора, било то директори на читалища, учители или селски кметове. Навсякъде ни се оплакват, че ги заплашват — ако не гласуват за ГЕРБ, ако не организират вота в полза на ГЕРБ, на другия ден ще останат без работа. Точно за това си мисля, че на тези избори трябва да победим страха. Каквото и да се опитват да направят, както и да задвижват държавната машина за политическия натиск, за търговията с влияние, за купуване на гласуваме, сигурна съм, че всички ние, разумните български граждани, сме повече от тези, които искат да спечелят служебна победа. И вярвам, че на тези избори ще го покажем.

- Управляващите внушават, че ако не се гласува за двойката Цачева — Манушев, стабилността в България ще бъде поставена на риск. Какъв е Вашият коментар?

- Това са шаблони на ГЕРБ, на внушения, които се опитват да прокарат в българското общество. И показват дълбоката криза в самата управляваща партия, която очевидно има стремеж да се превърне в партия-държава. Но аз смятам, че сме се разделили много отдавна с подобен модел. Разпадът в управляващото мнозинство вече е видим. Преди седмица премиерът привика четирима министри на Реформаторския блок — Кунева, Лукарски, Москов и Ненчев, които буквално паднаха на колене. Те много добре знаят, че загубвайки министерските си постове, губят всичко. Макар че отдавна са загубили уважението на собствените си избиратели, явно кокалът на властта е по-сладък за тях. Самият министър-председател призна, че вече няма мнозинство в парламента. Другото име на тази ситуация е политическа криза. Аз правя една прогноза — какъвто и да е резултатът от изборите, г-н Борисов ще се опита да направи предсрочни избори на две стъпки. Първата ще е с подмяната на кабинета, изхвърлянето на реформаторите и замяната им с министри, предложени от Патриотичния фронт. Втората стъпка е предсрочни избори. Той знае, че стремглаво се е устремил надолу и ще се опита да спаси за втори път ГЕРБ, предизвиквайки предсрочен парламентарен вот.

- Каква е вашата оценка за дебата между ген. Румен Радев и Цецка Цачева?

- Безспорният победител в телевизионния дебат е ген. Румен Радев. Няма да коментирам неговите достойнства, те станаха ясни за всички — и подготовката му, и професионализмът, и познанията, и реакцията. Изненадана съм обаче, че човек като г-жа Цачева — втори мандат председател на Народното събрание, юрист по образование при това, може да оспори върховенството на закона и с лека ръка да пренебрегва човешки права. Това е много опасно за един кандидат за държавен глава. Изненадана съм, че тя не познава нито процесите във външната политика, нито предизвикателствата към страната. За мен г-жа Цачева е неподготвеният политик да заеме този висок пост — президент на Република България. За капак тя нанесе безпрецедентната обида на всички социалисти. Ние сме слушали за себе си какво ли не в тези години на преход. Сочени бяхме за виновни за всички провали — дали от Иван Костов или от Бойко Борисов, но за пръв път някой си позволява толкова грозна обида, такова безпардонно поведение. Знаете, че освен гневната реакция на нашата парламентарна група и председателят на БСП Корнелия Нинова, г-жа Цачева получи тежка оценка от европейските социалисти в лицето на г-н Джани Питела, председател на Групата на социалистите и демократите в ЕП. Наложи се от Европа да обяснят на кандидата за президент на ГЕРБ, че социалистите изповядват една от най-прогресивните политически идеологии, защото се борим за справедливост и солидарност. Интересно какъв ще бъде коментарът на ЕНП, която винаги е държала да има взаимно уважение между автентичните партии срещу популизма в Европа.

Интервюто взе Теофан Германов

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване