11/01/16 05:17
(http://www.klassa.bg/)

Външната политика е сведена до едноличните решения на премиера

 В момента външната политика е сведена до еднолични изказвания, указания и действия на премиера - невинаги премерени, невинаги обосновани и невинаги защитаващи нашето национално достойнство. Затова говорим за изпълнение на политиката на "началниците", затова говорим за внос на външна политика. Това обобщение направи вчера ген. Румен Радев пред Българското дипломатическо дружество и Националната асоциация за международни отношения.

Генералът изброи няколко основни изисквания, за да има страната ефективна и балансирана външна политика. На първо място са надеждните източници на информация, които да работят в реално време. След това са необходими канали, по които тази информация да тече бързо. Третият компонент са органите, които да анализират задълбочено и експертно информацията. "На тази база да се изработват стратегически проекти и ежедневни решения. Тези анализи трябва да достигат до хората, които вземат решения. Те трябва да работят по ясни процедури", смята кандидатът за президент. Той изрази съжаление, че в момента наличните източници на информация не се използват пълноценно и няма координация, не е ясно кой и по какви критерии извършва анализа и най-важното - как се ползва експертизата. Тя се ползва основно за справки и за обосновка на вече взети политически решения, възмути се Радев. Той допълни, че България има достатъчно експерти, добре подготвени дипломати, които могат да извършват анализ и да работят за рационална, единна външна политика.
Радев смята, че липсва ясна, недвусмислена нормативна база, с която да се разработва единна национална позиция. "Имахме три позиции за флотилията в Черно море, имахме и две кандидатури за генерален секретар на ООН. Такива разминавания не водят до единна позиция, а трябва да сме последователни и предсказуеми партньори", добави той.
Амбициите за националните цели са паднали на много ниско ниво, смята кандидатът за президент. Той попита каква е следващата национална цел. Едва ли е само усвояването на еврофондове, вметна той, а присъстващите дипломати от кариерата започнаха да се смеят. "Трябва да си поставим амбициозни цели. Една такава може да е България да излезе от дъното на Европа и да се придвижи нагоре", предложи Радев.
Кандидатът за президент подчерта, че България трябва да търси партньорство и със страните от Азия. Той отбеляза, че Китай напредва не само с икономическо, но вече и с военно присъствие. Радев вижда възможности за партньорство в сферата на високите технологии с Япония. Добри взаимоотношения трябва да се търсят и с други, набиращи скорост, страни от Азия.
"Чакаме с интерес да приключат изборите в САЩ, за да имаме ясна ориентация, видяхме Путин, който на два пъти извърши стратегическа изненада - в Крим и в Сирия, видяхме Китай, който разраства своето икономическо и военно влияние, виждаме как кризата в Близкия изток се разраства, виждаме как в Украйна, в Босна и Македония не е спокойно. Виждаме как мигрантската криза става и цивилизационна в Европа. Заплахите към националната сигурност растат, а светът става все по-трудно предсказуем и ние трябва да мислим за по-широк диапазон на нашите собствени способности, за да реагираме бързо и адекватно", обобщи Радев.
След обяд Радев гостува и на Съюза на тракийските дружества.

 След среща с ръководството на Българската търговско-промишлена палата ген. Радев коментира, че експертите на организацията могат да съдействат експертно за икономическото развитие на страната. На срещата бяха обсъдени потенциалните ни стратегически цели и развитието на икономиката като елемент от националната сигурност
 

Генералът за:

За Ненчев и бойните самолети

Крайно време е министър Ненчев да понесе не само морална, но и юридическа отговорност за състоянието на военната ни авиация и това, което направи с нея, категоричен бе Радев. На въпрос, свързан с купуването на нови бойни самолети, той коментира, че военният министър, под принудата на обстоятелствата, най сетне е тръгнал в посоката, в която още преди 2 г. е било ясно, че трябва да вървим. "Най-сетне имаме позиция, макар и закъсняла. Миг29 бе моята война с министъра на отбраната от 2 г. Имах ясни отчети, докладни, устни становища, че договорите с РСК МиГ не трябва да бъдат прекратявани, защото не знаем как ще бъде осъществявана поддръжката им. Всичките ми прогнози за съжаление се сбъднаха", коментира бившият шеф на ВСС. Той добави, че България е имала нужда от нов боен самолет, защото тези, които имаме, изчерпват своя капацитет. "Не му прави чест на Ненчев - все говори, че само съм плашел, че авиацията ни щяла да бъде приземена, пък тя летяла. Тя беше приземена два пъти, защото ресурсът на важни агрегати се изчерпа. Министър Ненчев гледаше на другата страна. Със свой подпис, с моите заместници, с много труд на инженерно-техническия състав и риск, поет от летците, на два пъти подписвах продължаване на ресурса на всеки един самолет от тези, които летят в момента", обясни генералът.


Служба "Военна информация"

На оплакване в залата, че звеното "Военна информация" е понижено и пренебрегнато, ген. Радев коментира, че проблемът в превръщането му в обикновена служба идва от Закона за функциониране и управление на системата за защита на националната сигурност. Този закон е недоносче, отсече бившият шеф на ВСС. "Той управлява нещо, което не описва. Системата я няма. Само са споменати службите, но няма вътре механизмите за взаимодействието. То е описано с един-единствен член от едно изречение и така и не е разписано как си взаимодействат службите", възмути се той. Генералът добави, че познава много хора от "Военна информация" и смята, че тяхната експертиза трябва да се използва по най-добрия начин. "За мен ще бъде най-важно да има изключително добър екип от експерти по въпросите на външната политика. Ще работя за уточняване на механизмите за изработване на тази политика. Ще работя с активен диалог с всички институции, от които зависи разработването й", добави кандидатът за президент.


Природните богатства и концесиите

С цел решителното подобряване на благосъстоянието на България Радев смята да създаде Съвет за икономическо развитие. Това ще бъде експертен постоянно действащ орган, който ще се опита да икономизира и външната политика. Генералът бе провокиран от въпрос за "хищническото разграбване на природните ни богатства" и безбройните концесии. "Не става въпрос само за хищническото разграбване, то удря и по морала на българите. Ние сме 10-15 пъти на по-унизителни условия спрямо редица африкански държави и за мен това е абдикиране на държавата от важни стратегически дейности - в енергетиката, в добива на злато, и спрямо водата", коментира кандидатът за президент. Генералът се спря на концесията в Челопеч, не пропусна да определи като стратегическа грешка и приватизацията на "Софийска вода". Той бе категоричен, че множество такива грешки има и в концесиите на полезни изкопаеми. Знам, че договорите трудно ще бъдат прекратени, защото има убийствени неустойки в тях, но можем да засилим контрола, добави Радев.


За Ирина Бокова и ООН

България извърши естрадно самоубийство на сцената на ООН - с тези думи генералът отговори на въпрос, свързан с решението на кабинета да оттегли подкрепата си за кандидатурата на Ирина Бокова начело на международната организация. Радев бе категоричен, че държавата в лицето на Бойко Борисов трябва да й се извини. По думите му само по този начин ще успеем, макар и само частично, да изтрием срама от създалата се ситуация. "С тази постъпка страната стана отрицателен пример в учебниците по дипломация. Ако аз бях направил подобно нещо, щях да се извиня", добави Радев.


САЩ и Русия

България може и трябва да допринася за възстановяване на диалога между НАТО и Русия - така Радев отговори на въпрос на чия страна би застанал като бъдещ главнокомандващ на военните сили при евентуална война между Русия и САЩ. "Да, България е малка държава. Нашият глас може би трудно ще се чуе, но ние трябва да настояваме и да имаме активна политика в това отношение", добави той. Основа за превръщането на България в балансьор са доброто стратегическо партньорство със САЩ и вековните духовни и културни връзки с руския народ. "Ние нямаме интерес от това противопоставяне. Ако има такова, страдат първо държавите от източния фланг на НАТО, а ние сме сред тези държави. Доказа го и Украйна", обоснова се кандидатът за президент. Той отново припомни позицията си за отпадането на санкциите на ЕС за Русия. "България е член на НАТО и ЕС, но моята амбиция е да не приключваме това членство с демонстрация на лоялност, с послушна и пасивна политика. Аз се обявих за преразглеждане на начина на членство в тези съюзи - да бъдем активни и с ясна позиция", подчерта генералът.


Македония

България отстъпи от своята водеща позиция на Балканите, смята Радев. Той бе попитан какво трябва да се промени в политиката към съседните балкански страни и в частност с Македония. Генералът призна, че очаква с нетърпение резултата от декемврийските избори в Скопие. Според него е важно да се подпише Споразумението за двустранно сътрудничество с Македония, но на тяхното държавно ръководство трябва да се покаже, че няма да получат подкрепа за ЕС, ако продължат да крепят своята идентичност с кражба от нашата история и литература. Радев смята, че македонците не само трябва да уважават българските паметници, но дори да се грижат за тях.
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване