11/01/16 05:31
(http://www.klassa.bg/)

С излишъците в хазната догодина свалят дефицита

 

Владислав Горанов: Оставаме умерени оптимисти

Всеки лев, постъпил допълнително в хазната догодина, ще послужи за намаляване на дефицита. Това каза финансовият министър Владислав Горанов след заседанието на правителството днес, на което бе одобрен проектът за държавния бюджет за 2017 г.

Според него най-голямото предизвикателство за бюджета за следващата година ще бъде да успеем да вместим нашите приоритети при

 

намаляващ дефицит и запазване на данъците.

 

“Тези приоритети са осигуряване на средства за реформата в образованието и увеличаване на разходите в сферата на сигурността”, уточни Горанов.

„Продължава и политиката за увеличаване на минималната работна заплата (на 460 лв.)”, каза още Горанов. „Очаквам доста интензивни дебати по бюджета в парламента, защото финалът на бюджетната процедура през тази година съвпадна с изборите за президент”, добави финансовият министър.

По думите му бюджетът за следващата година осигурява средства за нормалната работа на държавните органи. „Бюджетът за 2017 г.

 

е консервативен, изпълним

 

и е съставен в условията на растящ БВП. Това ни дава основание да бъдем умерени оптимисти, че ще можем да изпълним бюджета дори и по-добре”, поясни Горанов.

На заседанието си в понеделник кабинетът одобри и проектите за бюджетите, които ще внесе в НС на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК+ за 2017 г. Одобрена бе и тригодишната бюджетна прогноза за периода 2017-2019 г.

Според министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова бюджетът за ДОО за 2017 г. цели осигуряване на започналата пенсионна реформа. „Предвиждаме увеличение на пенсиите с 2,4 на сто от 1 юли идната година, средният размер на пенсията за 2017 г. да бъде 341,57 лева, с 3% по-висок на годишна база”, поясни тя. По думите й планира се и

 

ръст на средния осигурителен доход с около 40 лева.

 

„Ще увеличим подкрепата за осиновяването с увеличаване на отпуските за осиновителите на деца и с подкрепата за работещите майки, които да получават допълнително средства, ако се върнат по-рано на работа”, обясни Русинова.

Министърът на здравеопазването Петър Москов смята, че бюджетът на НЗОК за догодина е балансиран, изпълним и е съобразен с целите, заложени в Националната здравна стратегия. През следващата година НЗОК ще може да плати за дейности с 247 млн. лв. повече. „Има увеличение по параметрите за извънболничната, за болничната помощ, както и допълнително пари за лекарства. Резервът на НЗОК през следващата година ще е с 24 млн. лева повече и сме приели, че може да бъде отблокиран еднократно и не по-рано от края на март 2017 г.”, допълни той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване