11/03/16 05:09
(http://www.klassa.bg/)

Министър Лиляна Павлова: Над 414 млн.лв. са планираните инвестиции в Югозападния регион по линия на градското развитие

 Благоевград има огромен потенциал за развитие, като в последните години се очертава като един своеобразен хъб за туризъм, транспорт, икономика,  логистика и притегателен център за младите. Благоевград  е сред населените места с най-голяма концентрация на млади хора и това развива потенциала и дава още по-големи възможности на региона. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова  на  форума „Региони в растеж”, който се провежда в югозападния град. 

 

Министърът подчерта, че Югозападният регион за планиране в момента е най-силно развитият в страната, което се дължи основно на столицата, но веднага след нея с добри показатели се нарежда и Благоевград.  „Кметовете на общини в региона са важен фактор  за развитието на икономиката, земеделието и  туризма. Искаме да постигнем още по-добър растеж и по-добри показатели за развитие и това до голяма степен се покрива с приоритетните политики на правителството и европейските фондове“, отбеляза още тя. Регионалният министър изтъкна, че благодарение на доброто управление, усвоените евросредства и подкрепата от държавата Благоевград е част от големите градове, двигатели на растежа. По-малките населени места в  региона като Кюстендил, Петрич, Дупница, Сандански, Гоце Делчев и др. също са важни опорни центрове за правилното, балансирано развитие на страната като опорни градове. „Безспорно няма да можем да постигнем ефекта на балансираното регионално развитие, на градското развитие, нито да можем да подкрепяме различните сектори на икономиката, затова имаме целенасочени инвестиции не само в Благоевград, но и в по-малките населени места, всеки със своя приоритет, всеки със своята значимост“, отбеляза още Павлова. 

Министърът на регионалното развитие и благоустройството поясни, че в програмния период до 2020 г. само по линия на Оперативна програма „Региони в растеж“  югозападният район може да разчита на  инвестиции за над 414 млн. лв. като директна целенасочена подкрепа по интегрираните планове за развитие на градовете. За община Благоевград, например, средствата по това перо са в размер на 44 млн. лв. за проектите за градска среда, градски транспорт, социални жилища, образователна инфраструктура и др.

По-малките градове са с гарантирани средства за инвестиции в енергийна ефективност на публични и жилищни сгради, което е важен приоритет на програмата. Отделно 200 млн. лв. са средствата за инвестиции в обновяването и оборудването на професионалните гимназии. Те са приоритетни обекти, тъй като в последните години се усеща, че професионалното образование в страната ни „куца“, а то е това, което произвежда най-нужните кадри в бизнеса, в икономиката във всички сектори на развитие. 

Министър Павлова запозна представителите на бизнеса и местната власт с възможностите на програмите за териториално и трансгранично сътрудничество. В настоящия програмен период МРРБ управлява 12 програми с бюджет от над 1 млрд. лв. като възможности за инвестиции в пограничния регион. „Проектите, които в момента са подадени, са много повече от възможностите за финансиране, което показва натрупания опит“, отбеляза министър Павлова и напомни, че в Благоевградско са реализирани доста успешни проекти през миналия програмен период. 

Тя фокусира и възможностите на бизнеса и неправителствения сектор към финансовите инструменти за нисколихвено кредитиране на проекти, допринасящи за подобряване на градската среда, разкриването на работни места и източник на доходи. „Всяка добра идея може да бъде подкрепена с дългосрочно нисколихвено финансиране“, отбеляза Павлова и даде пример, че това може да са проекти в областта на спортната, културна, туристическа и др. градска инфраструктура. До края на месец ноември, ще подпишем споразумение между МРРБ като управляващ орган и Фонда на фондовете към Министерство на финансите за създаването и трансферирането на 270-те млн. лв. стартов капитал. Надявам се най-късно до пролетта на следващата година, след процедура, Фондът да избере трима оператори – фонд мениджъри, които да управляват фондовете, след което на ход е бизнесът, общините – заедно или поотделно, да предлагат проекти, които да подкрепим в дългосрочен план“, отбеляза министър Павлова. Като част от тези фондове ще има подфонд, който е свързан с развитието на туризма, на туристическите атракции и инфраструктура. 

Министър Павлова напомни, че в предходния програмен период със средства по оперативната програма са обновени и социализирани 145 туристически атракции. Сега това не е възможно, защото европейските фондове като безвъзмездна помощ не могат да отиват директно за туристически атракции. За това е взето решение развитието на туризма, туристическите атракции и културните паметници да се подпомагат чрез фондовете за финансов инженеринг. През фонда за градско развитие проектът може да бъде финансиран на 100% , коментира още Павлова. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване