11/06/16 06:16
(http://www.klassa.bg/)

Италиански топпрокурор сензационно: Разследваме още българи от ранга на Брендо!

 -Прокурор Гратери, живеете 27 години под полицейска защита. Как се чувствате като една от най-важните мишени на италианската мафия?
-Живея под охрана от 1989 г. Много е тежко да живееш в такава ситуация, но в крайна сметка разбираш, че целта, която следваш, е много голяма и си заслужава цялата тази саможертва. Въпреки че рискът е много голям, има хиляди хора, които вярват в мен и няма как да ги разочаровам, няма да е честно.

-Кога за последно получихте заплаха за живота си?
-Миналата година. Опитаха се да отвлекат сина ми.

-Знаете ли кой е поръчал отвличането и защо?
-Наркоорганизация е. Повече от 30 г. се боря срещу мафиотския клан Ндрангета и организираната престъпност, затова съм сигурен, че това дразни и е пречка за много хора. Пречи им да продължат мисията на мафията.

-Цялото ви семейство ли е под полицейска закрила или само вие?
-Винаги има контрол макар и не толкова видимо вкъщи. У нас живее полиция, която бди за сигурността ни.

-В момента докато говорим има ли охрана край нас, виждам няколко мъже, които не ви изпускат от поглед? Питам ви, защото в Италия, в Колумбия, Перу, ви охраняват с калашници.
-Да, има, но не е редно да се виждат, да се открояват. Целта на охраната ми не е да е явна, за да я виждат всички.

-Знаете ли, че в България вие сте известен като първообраза на Корадо Катани от „Октопод“?
-Не, не знам, така ли е ...(смее се).

-Вие сте най-известният прокурор, който се бори срещу италианската мафия. Кажете къде са българите в цялата схема, какво точно правят?
-Ндрангета е пуснала пипалата си в целия свят на всички континенти и е организацията, която успява да внесе от Южна Америка огромни количества кокаин. Тя е свързана с всички криминални сфери, които са познати въобще в света. В България Ндрангета е свързана с важни лица, които действат в сферата на наркотрафика.

-Кои са другите българи, освен кокаиновия крал Брендо, които работят за италианската мафия?
-В този момент няма как да ви кажа, защото има разследвания. Когато моментът настъпи, ще разберете.

-Да разбирам, че не става въпрос само за един човек, а за няколко от ранга на Брендо?
-Ще разберете, има време.

-Казвате, че италианската мафия инвестира около 160 млн. евро в България. Какво купува освен ресторанти и хотели?
-Ндрангета разполага с много пари-не само отпреди години, но и в момента. Тя е навлязла в Източна Европа още след падането на Берлинската стена. Купува всичко това, което й харесва. Основно обаче избира да инвестира в ресторантьорство, хотелиерство, туризма, заведения. Също така и в сферата на недвижимото имущество.

-Още преди години сте споделяли, че много ваши приятели от детинство са станали мафиоти. Гледате ли ги в очите, когато ги арестувате?
-Гледам ги в очите, винаги ги гледам по време на арест. Все пак това е моята работа, това е моят дълг. Ако са тръгнали по пътя на мафията, аз ще ги арестувам. Просто са поели по грешен път в живота си. Моята работа е да водя разследвания и да стигам до хора, които са свързани с тези престъпления. Независимо кои са те, аз ги арестувам.

-Какво ви струва това в емоционален план?
-Съжалявам. В такива моменти изпитвам огромно съжаление, че този човек е избрал да поеме по лошия път в живота, по пътя на мафията. Аз обаче вървя по друг и моят дълг изисква да не правя разлика кой е мой приятел от детството и кой не. Това е въпрос на вяра. Аз вярвам адски много в това, което правя. Другото нещо, към което се стремя, е да направя Италия по-лесна и по-добра за живот.

-Повечето хора имат много романтична представа за мафиотите-богати и властни фамилии, кокаин, омерта, вярност. Вие обаче смятате, че те са страхливци, защо?
-Мафиотите са страхливци по натура, и то знаете ли защо, защото убиват в гръб. Иначе когато техен човек отива в затвора, веднага му оказват една тиха подкрепа. Например дават пари на неговата съпруга, или плащат на адвокат. Но това всичко се прави с идеята арестуваният да смекчи криминалното си минало.

-Предлагали ли са подкупи, за да стъпчете разследване?
-Никога не са ми предлагали подкупи, защото всички ме познават още от детството ми. Отгледаха ме изключително добри и честни родители по начин, по който ценя важните неща в живота, държа на тях. Няма как да успеят мафиотите да ме купят с пари, с други облаги, аз просто съм възпитан по друг начин и зная истинските ценности в живота, а те не са финансови. Мафиотите знаят това и дори не опитват. Ако някой дойде да предложи пари за дадена работа, това означава, че ти по някакъв начин си показал, че може да се приближи към теб, да ти позволи да го подкупиш. Аз никога не съм показвал това с поведението си и никога няма да го направя.

-Кой е последният бандит, който вкарахте в затвора?
-Миналата седмица арестувах 30 човека за престъпления, свързани с мафията. Те стоят зад 3 убийства и за трафик на дрога.

-Спокойно говорите за тези грандиозни операции срещу мафията. Ние тук се вълнуваме в пъти повече.
-Трябва да си спокоен, защото ако се тревожиш, ако гледаш по-разтревожено, действаш по-разтревожено, се губи пътят и това вреди на начина на работа, респективно това не е добре и за целта, която си си поставил. Винаги трябва да контролираш себе си.

-Какво казвате на мафиотите, когато ги арестувате и ги гледате в очите?
-Много е важно да ги гледаш в очите. А на въпроса какво им казвам-каквото трябва да се каже по време на арест. „Ти си задържан, ще влезеш в затвора. Аз ще поискам за теб минимум 30 години решетки. Единственото, което може да направиш, е да съдействаш на правосъдието“. Арестувах и най-големия трафикант, който е вкарвал в Италия от 3000 до  4000 килограма кокаин всеки месец. Той ми предложи да го пусна от затвора, като обеща, че всеки месец ще ми помага да залавям по 3000 кг кокаин, който влиза в Италия.

-Това е уникална сделка, вие приехте ли?
-Не, отказах му категорично. Заявих му, че това няма как да се случи да го пусна, а единственото, което той може да направи, е да съдейства на правосъдието. В противен случай остава да си лежи в затвора.

-На какво ниво са българите в наркотрафика, който вие разследвате?
-Кокаинът пристига от балканските страни, например Босна и Херцеговина и Черна гора, където има излаз на морета, тъй като пътува често по море. Не мога да кажа точно българите на какво ниво са в целия наркотрафик, но самия факт, че наркотикът идва при вас по море, разпространява се в различни области, говори, че имате сериозни хора в този бизнес. Там където има кокаин, означава, че има и мафия. В България също се продава „бялото злато“, което означава, че също има мафия.

-Познавате и български прокурори. Добре ли се справят според вас?
-Да, познавам. Справят се добре, но имате нужда от много по-силна съдебна система тук в България, подобна на италианската. Българските магистрати трябва да бъдат много по-улеснени.

-В какъв смисъл улеснени?
-Те трябва да имат възможност да водят разследвания навсякъде, да имат много по-големи правомощия в различните сфери на разследването, да участват и да имат достъп до тези криминални организации.

-Италия обаче също е наричана и държава на мафията. Защо, при положение че вашата прокуратура е толкова силна?
-Системата при нас в Италия е по-добра в сравнение с тези в другите европейски страни, но ние, магистратите, твърдим, че трябва да се въведат нови правила и подобрения, за да стане още по-добре функционираща.

-Задържате най-големите наркоиграчи в Италия, действащи и в цял свят. Те ви заплашват постоянно. Страх ли ви е от нещо, прокурор Гратери?
-Да, като всеки човек и аз се страхувам. Но страхът трябва да се овладее, да се подчини. Трябва да си говориш със смъртта.

-Вие говорите ли с нея?
-Да, говоря, мислейки си за това, което може да се случи днес, и утре смъртта да ме застигне. В същото време мисля за това, което съм направил и какво още мога да сторя, и то по-добре. Оценявам пътя, по който вървя. 

Интервю: Виктория Пенкова, в. "Телеграф"

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване