11/08/16 04:48
(http://www.klassa.bg/)

Инвеститорите от Китай засилват активността си на пазара на имоти в Лондон

 Инвеститорите от Китай засилват активността си на пазара на имоти в Лондон, пише Financial Times. Отчасти това се дължи на понижението на обменния курс на паунда, както и на очертаващия се край на бума на пазара на имоти в Китай, допълва изданието.

След вота за Brexit през юни продажбите на луксозни жилища в най-ексклузивните райони на Лондон нарастват. Инвестициите в бизнес имоти от Китай също се увеличават през тази година, макар че други инвеститори се оттеглят от пазара заради неяснотите около напускането на Европейския съюз (ЕС).

“В момента обменният курс на британската валута е на 30-годишно дъно. Пазарът на имоти в Китай пък е на 25-годишен връх. Какво още можем да искаме и да очакваме“, коментира Тери Ли, директор проекти на базираната в Пекин CY Infotech. Самият Ли притежава дом в Кенсингтън, Западен Лондон.

Онлайн порталът Juwai.com съобщава за рекорден брой запитвания от китайски купувачи на британски имоти през септември. През третото тримесечие сделките на китайски купувачи на пазара в Лондон отчитат ръст от 2,6% при ръст от 1,8% през предходните три месеца.

Брокери на имоти в Лондон също отчитат засилване на интереса от страна на китайците. Един от анкетираните от FT брокери посочва, че е продал жилище за 160 млн. паунда в Мейфеър на китайски купувач, което от месеци е стояло на пазара.

„Слабият паунд е факторът, който влияе на китайските купувачи. На практика това спасява пазара на жилища в Лондон“, коментира Чарлз МакДауъл, който притежава брокерска компания.

Ръстът на активността на китайците на пазара на бизнес имоти е още по-видим. След вота за Brexit инвеститори са вложили над 1,7 млрд. долара на британския пазар на бизнес имоти, което е със 75% повече спрямо целия вложен обем за цялата 2015 г., отчита консултантската компания Knight Frank.

Сред по-значимите сделки са първата инвестиция в Лондон на китайската банка Minsheng, която придоби офис сграда за 84,5 млн. паунда чрез дъщерното си дружество от Хонконг.

Въпреки Brexit китайските инвеститори виждат дългосрочна стабилност на пазара на имоти на Острова, както и на британската валута. Резултатите от проучване на Hurun Institute сред китайци с активи на стойност 1,5 млн. долара показват, че над 60% от тях планират да инвестират в имот в чужбина през следващите три години. Най-предпочитаната от тях дестинация е Великобритания.

Междувременно данните на China Real Estate Information Corp. показват, че ръстовете на пазара на имоти в Китай започват да се укротяват, съобщава Bloomberg. През миналия месец продажбите на имоти в Пекин например отчитат спад от 41% на годишна база, а в Шанхай – от 48%. В други по-малки градове сделките намаляват и с повече от 50% на фона на мерките, които предприеха някои локални правителства.

Така секторът на имотите едва ли ще окаже сериозна подкрепа на икономиката на Китай през следващата година, както оказа през тази. Това отново поставя под въпрос правителствените цели за растежа.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване