11/09/16 05:14
(http://www.klassa.bg/)

Клинтън направи най-богатите хора в света с 35,4 млрд. долара по-богати

 Най-богатите хора станаха с 35,4 млрд. долара по-богати в понеделник сутринта, когато фондовите пазари се повишиха на фона на спекулациите, че Хилари Клинтън ще бъде избрана за президент на САЩ, съобщава Bloomberg.

Нетната стойност на богатството им според Bloomberg Billionaires Index се увеличи с 0,8% спрямо петък до 4,4 трлн. долара при затварянето на борсовата сесия в Ню Йорк.

Акциите поскъпнаха, след като Федералното бюро за разследване (ФБР) обяви, че няма установено престъпление при проверката на имейл кореспонденцията на Хилари Клинтън от времето, когато заемаше поста държавен секретар на САЩ. Това увеличи шансовете кандидатът на демократите да стане 45-тият президент на САЩ.

А американските богаташи изглежда предпочитат Клинтън, ако се имат предвид даренията, които са направени за двамата кандидати. Според Bloomberg 17 от най-богатите хора в страната са подпомогнали финансово кандидата на Демократическата партия.

„Възприятието на пазара е, че политиката на Клинтън като президент ще бъде подобна на тази през последните осем години от гледна точка на регулации. Така че, промените от икономическа гледна точка ще бъдат по-малко, отколкото ако Тръмп спечели“, коментира Робърт Лютс, главен инвестиционен директор на Cabot Wealth Management Inc. в Масачузетс.

Американските милиардери съставляват една трета от всички участници в класацията на Bloomberg по богатство и в понеделник са спечелили най-много – цели 22 млрд. долара.

Най-големият печеливш е основателят на Amazon Джеф Безос, който е класиран на трето място по богатство в света.  Състопянието му се оценява на 68,2 млрд. долара, като сумата нараства с 2,6 млрд. долара благодарение на движенията на борсата в първия ден от седмицата.

Уорън Бъфет, четвъртият най-богат човек в света, прибави към състоянието си от 66 млрд. долара още 1,5 млрд. долара.

Различни сектори и индустрии са сред печелившите на борсата, като 118 милиардери са увеличили богатството си със 100 млн. долара и повече, посочва още Bloomberg.

Най-богатият човек в Мексико Карлос Слим добави към състоянието си 2,5 млрд. долара благодарение на поскъпването на мексиканското песо заради очакваното поражение на Тръмп.

Бил Гейтс - най-богатият човек в света, с нетно състояние от 86,3 млрд. долара, в понеделник стана с 1,5 млрд. долара по-богат.

По статията работи: Веселина Василева

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване