11/10/16 05:01
(http://www.klassa.bg/)

Тръмп отвя Хилари в битката за Белия дом

 

Шок и сълзи в щаба на us демократите

Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп обеща да бъде лидер на всички американци и призова страната да превърже раните на разделението след оспорваната предизборна кампания, предадоха агенциите.

Републиканецът изуми света, като нанесе тежко поражение на смятаната за фаворит за Белия дом Хилари Клинтън, отбелязва Ройтерс.

С победата си на президентските избори той сложи край на осемгодишното управление на Демократическата партия.

Богат магнат на недвижими имоти и бивш водещ на риалити шоу, Тръмп

се понесе на гребена

на вълна от гняв

към върхушката във Вашингтон и победи Клинтън, която е бивша първа дама и бивш държавен секретар.

Тръмп произнесе победната си реч пред свои ликуващи симпатизанти в балната зала на хотел в Ню Йорк.

Той обеща да използва опита си на бизнесмен, за да помогне на САЩ, и обяви, че има голям икономически план, с който ще удвои растежа на страната и ще направи икономиката й най-силната в света.

Америка няма да бъде нищо друго освен най-великата сила, заяви 45-ият президент на САЩ. Той съобщи, че малко по-рано Хилари Клинтън му е телефонирала, за да признае поражението си. Тръмп изрази готовност да си сътрудничи със своите опоненти.

Искам да кажа на света, че американският интерес винаги ще е на първо място, заяви Тръмп. Той обеща да изгради добри отношения с всички страни. „Ние ще намерим разбирателство с всички държави, повярвайте ми“, каза новият стопанин на Белия дом.

Тръмп подчерта, че американският народ е „способен да се справи с всякакви предизвикателства“. Той призова нацията към единство.

Настъпи часът да

се обединим като

един народ

заяви новият американски президент.

Малко преди Тръмп да започне своята реч на трибуната излезе губернаторът на щата Индиана Майкъл Пенс. Той обяви пред събралите се привърженици, че Доналд Тръмп е избран за 45-ия президент на САЩ.

„Американският народ каза своята дума и изрази своята воля“, каза Пенс, който ще бъде новият вицепрезидент на САЩ. Тръмп печели изборите, набирайки 279 електорални гласа, докато неговият противник Хилари Клинтън успя да спечели 218, пише „Ню Йорк таймс“.

Президентът демократ на САЩ Барак Обама се обади на републиканеца Доналд Тръмп да го поздрави за победата на изборите и да го покани да се срещнат в четвъртък в Белия дом, за да обсъдят предаването на властта, предаде Ройтерс.

Обама, който се обади и на загубилия изборите кандидат на Демократическата партия Хилари Клинтън, се очакваше по-късно вчера да направи изявление, посветено на резултата от вота.

Обама и Тръмп имаха "много сърдечен разговор", каза шефката на предизборния щаб на кандидата на републиканците Келиан Конуей.

Тръмп се е представил по-добре в определени сегменти на американското общество, отколкото се очакваше, а Хилари по-зле, което доведе до развръзка на президентските избори, различна от социологическите прогнози за победа на Клинтън, предаде Ройтерс.

Изследване на Ройтерс/Ипсос сочи, че Клинтън има два процентни пункта преднина пред Тръмп при женския електорат, 49 срещу 47%, което е по-малко от очакваното.

При малцинствата тя има голямо преимущество, но преднината й реално се оказва не по-голяма от тази, която сегашният президент Барак Обама получи през 2012 г.

Тръмп печели сред хората без висше образование, белите евангелисти и живеещите извън големите градски райони.

В щаба на Хилари Клинтън, която буквално се скри и отказа да прави изявления пред медиите, царяха гняв и сълзи, коментира АФП.

Когато Тръмп влезе в Белия дом през януари, той ще е подпомогнат и от победата на своите съпартийци републиканци в Конгреса, където те запазиха контрола си и над двете камари в сегашните избори.

Световни лидери го поздравяват

Руският президент Владимир Путин поздрави вчера Доналд Тръмп за победата на президентските избори в САЩ и каза, че Москва има политическа воля отношенията между Русия и САЩ да бъдат възстановени, предаде ТАСС.

"Разбираме и си даваме сметка, че това няма да бъде лек път предвид влошеното състояние на отношенията между САЩ и Русия", заяви той. Руският президент подчерта, че вината за това не е на Москва.

Трябва да направим всичко, за да върнем руско-американските отношения на устойчива траектория на развитие", заяви Путин.

"Това би било от полза както за руския, така и за американския народ и би оказало положително въздействие върху общия климат в международните дела, отчитайки особената отговорност, която имат Русия и САЩ за поддържането на глобална стабилност и сигурност", каза той.

Германският канцлер Ангела Меркел поздрави Доналд Тръмп за победата му и предложи двамата да работят в тясно сътрудничество въз основа на ценности като демокрация, свобода и уважение към закона и достойнството на хората, съобщи Ройтерс. Меркел посочи, че сътрудничеството със САЩ продължава да бъде важен стълб в германската външна политика.

Китайският президент Си Цзинпин заяви, че няма търпение да работи с Доналд Тръмп, но без конфронтации и запазвайки принципа на взаимното уважение, предаде АФП.

В предизборната кампания Тръмп обеща, че ще наложи мита върху китайските стоки, за да спре девалвацията на валутата, и че ще върне в САЩ изнесените в Китай работни места.

Тръмп получи поздравления от ЕС, НАТО и лидери от целия свят.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване