11/10/16 05:11
(http://www.klassa.bg/)

Цачева: Радев застрашава европейските ценности

 "Румен Радев застрашава европейските ценности с едно говорене и популизъм. Той знае, че няма да му се наложи да изпълнява това, за което говори. Аз съм отговорна и затова съм се затворила само в компетенциите на президента.". Това каза в ефира на Нова ТВ кандидатът за президент на ГЕРБ Цецка Цачева по адрес на подкрепения от БСП претендент за поста, с който ще мери сили на балотаж в неделя.

"Обръщам се към всички български граждани. В момента е избор на ценности. Дали да останем с тези демократични завоевания, които имаме, или да приберем децата си и да стимулираме българския бизнес. Икономиката ни трябва да расте, но това може да стане само с качествено образовани родни кадри. В момента сме между първи и втори тур. Исках да участвам в битка, минало е само едното сражение. Заради младите и активни хора на България, за онези които създават БВП, заради тях са моите усилия. Голяма част от тези хора просто не излязоха да гласуват. Казвам го за съжаление. Голяма част от активните хора в София не излязоха, това е и моето предизвикателство тези дни", коментира Цачева.

След като получи подкрепата на РБ за втория тур, тя каза, че и предстои и отделна среща с Обединените земеделци.

Президентската институция не е място за героични пози, а място, където всеки ден се взимат решения. Човек, който само е изпълнявал заповеди и човек, който никога не е взел едно политическо решение и не знае какво е да събереш три политически сили с различни идеи за бъдещето на България, не мисля, че може да се справи тепърва с това нещо", каза още Цачева и добави, че, ако Румен Радев е искал да помогне на българската армия е нямало да се пенсионира, а да остане точно сега, когато започва процес на нейната модернизация.

Тя определи заявката на премиера Бойко Борисов да подаде оставка, ако ГЕРБ не спечели вота като достойна постъпка. "Аз съм човек, който помни прехода и животът ми е минал в системата преди и тази сега. Няма друг лидер който да носи отговорност за случващото се в държавата. Ако не срещаме подкрепата на гражданите, нека да си върнат Орешарски. Никой друг освен премиера не даде ясна заявка „Това са правилата, по които аз управлявам, ако нямам гаранция, че мога да продължа тази успешна политика, ще подам оставка", посочи Цачева.

В същото време стана ясно, че Радев е изразил готовност да откликне на призива на Цачева

за дебат между двамата, като е отправил оферта той да се състои в четвъртък.
"Иван Костов прави всички възможно, за да спечели Румен Радев на балотажа. Не знам защо го прави, хубаво си мълчеше в "Драгалевци", заяви пък пред БЛИЦ по повод медийната изява и коментара на вота от страна на Командира Красимир Каракачанов, който постигна трети резултат на първия тур на президентските избори и чието име също бе споменато от експремиера.
Самият премиер още в нощта след вота намекна, че електората на ДСБ е гласувал не за десния кандидат, а за Радев, въпреки че партията на Костов се е зачислила към дясното. Тогава Борисов посочи още, че има обединение между БСП, ДПС и ДСБ.
"Аз за разлика от Костов не съм завършил в Съветския съюз. Това, че искам страната ни да има добри отношения с Русия, Индия, Бразилия и Китай, за да подпомогне почти убитата си икономика не ме определя нито като русофил, нито като русофоб. Моята единствена кауза е България. Не клоня нито към Москва, нито към Вашингтон", отбеляза Каракачанов.
По-късно през деня стана ясно, че ДОСТ ще подкрепи Цачева и на втори тур. По думите на лидера на партията Лютви Местан, важен е евроатлантическият път на страна, а в лицето на Цачева в ДОСТ виждали убеден евроатлантик.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване