11/11/16 10:56
(http://www.klassa.bg/)

Общуването на Красимир Гергов с държавното дружество АДИС

 Кълбото от обвързаности между бизнеса и властта постепенно започва да се разплита. Появяват се все нови и нови факти, които сами по себе си красноречиво доказват откровената "държавна подкрепа" за отбран кръг от хора. Но тези факти в крайна сметка… не водят до никъде.

 

 

Нашите законодатели отдавна са се прославили със СЛЕДварителните си реакции. Точно такъв е и случаят с предложението на депутатите от Реформаторския блок Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев продажбата на имоти от забранителния списък за приватизация или обособени части от тях да става само с одобрението на Народното събрание по предложение на Министерския съвет. Поводът за искането им е скандалната сделка за Дипломатическия клуб "Бояна" (за 8.5 млн. лв.) - актив на "АДИС" ЕООД, което отдавна е включено в забранителната листа .

 

 

Тримата реформатори смятат, че не се налага цялостна промяна на текста в Закона за приватизация, а е нужно само т. нар. тълкувателно решение. То може да бъде гласувано директно в пленарната зала и по този начин да се сложи ред в "повратното" прилагане на норматива. "Тълкуването на "двойно изискване" за включване в забранителния списък и на дружествата, и на всяка обособена част от тях не само е ненужно, то би затруднило съществено законодателния процес. Така законът ще трябва да бъде допълнен с хиляди индивидуални обекти - гари, зали, магазини, цехове, ресторанти, хотели, стадиони и пр.", пишат в мотивите си народните представители.

 

 

В заключителна разпоредба на законопроекта се предлага да се предвиди обратно действие на тълкувателното решение от момента на влизане в сила на Закона за приватизация и следприватизационен контрол (Обн., ДВ, бр. 28 от 2002 г.). Според Димитров така всички сделки, осъществени без решение на парламента, ще могат да бъдат атакувани като нищожни.

 

 

Дали народните избраници ще подкрепят тази инициатива, все още не е ясно. Цялата "дандания" обаче отвори врати, зад които изскочиха още доста любопитни подробности за

 

 

неправомерно сключвани сделки

 

 

Оказа се, че държавното предприятие "АДИС", което е под шапката на Министерството на външните работи и стопанисва дипломатическите имоти в страната, е извършвало редица продажби, въпреки че са в забранителния списък. Потвърждава го и писменият отговор, даден преди седмица от външния министър Даниел Митов на депутатите от Реформаторския блок.

 

 

Направени са общо шест сделки

 

 

под благовидната формула "обособени части"

 

 

За да бъдат узаконени действията на управителя на АДИС, документално те са "подплатени" с решения на правителството на Сергей Станишев в края на неговия мандат. По предложение на тогавашния министър на външните работи и сегашен кандидат-президент от АБВ Ивайло Калфин кабинетът  "Станишев" дава съгласие АДИС да продава обособени части без търг или конкурс. Това става чрез промяна на правилника за реда за упражняване на правата на държавата в търговските дружества с нейно участие в капитала. И ако за две от решенията (от 11 ноември и 8 декември 2008-а) можем да открием някаква логика, тъй като засягат продажбата на имоти на посолства - в случая на Сирия и Кувейт, за останалите сделки логиката е само една - частният интерес на приближени до властта хора.

 

 

Как иначе да си обясним решението от 15 май 2009-а, с което става възможно една от най-красивите сгради в центъра на София (къща със сутерен, два етажа и тавански етаж със застроена площ от по 309 кв. м всеки плюс урегулирания поземлен имот, върху който е построена - с площ от 1251.30 кв. м, разположена на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" №125) да бъде заменена срещу три апартамента, офис и 12 гаража в полза на рекламния бос Красимир Гергов? При това бързането е било голямо, защото сделката е изповядана две седмици по-късно - на 29 май. Според нотариалния акт (с който в. "БАНКЕРЪ" разполага) пазарните оценки на "взаимозаменяемите имоти" не се различават сериозно от данъчните - нещо, което при тогавашния бум в цените на недвижимостите у нас е направо абсурдно. Имотите, които Гергов заменя, са с данъчна оценка 2 610 996.40 лв., а тази на имота на АДИС е 1 782 162.90 лева. "Експертната" им оценка пък е  2 650 872 лв. срещу 2 113 584 лева. За да бъде постигната "равнопоставеност" при договорките между страните, тогавашният управител на АДИС Асен Македонов и представителите на едноличното акционерно дружество на Гергов "К Консултинг" са подписали протокол за извършено пряко договаряне (от 25 май). От него се разбира, че и двамата са оценили собствеността си на 2.7 млн. лв., и така се стига до самата заменка.

 

 

Другият любопитен момент е, че по същото време всички преотстъпени от Гергов имоти са… ипотекирани. Разбира се, той поема ангажимента да се справи с този проблем и както е видно от партидата на неговото дружество в имотния регистър, това се случва лесно - само няколко месеца по-късно кредитът срещу ипотеката е обезпечен с… новопридобития имот.  И тъй като той е значително по-атрактивен от апартаментите и гаражите, бързо се превръща в

 

 

удобен ипотекарен инструмент

 

 

за доста по-големи суми от стойността на сделката.

 

 

През на 2011-а, на 7 октомври, фирмата на Красимир Гергов спазарява луксозния имот за 6.8 млн. евро без ДДС (или общо за 8 160 000 евро) и простата сметка показва, че за по-малко от две години (и то при драстичен спад в цените на имотите) бизнесменът е спечелил от бившия държавен имот близо шест пъти повече пари от тези, за които го е купил...?!

 

 

Съдейки по документите, сегашният собственик на къщата е акционерното дружество "Юлита 2002", чийто капитал е 50 хил. лв. и при придобиването й негов основен акционер е Красимир Зарев (с 499 акции от общо 500-те). Името на компанията се появи сред най-големите длъжници на фалиралата Корпоративна търговска банка с дълг от близо 55 млн. лева.

 

 

Общуването на Гергов с държавното дружество АДИС

 

 

не се изчерпва само с описаната сделка

 

 

Освен добре спазарената заменка, отново с подписа на управителя Македонов, той успява (чрез "К Консултинг") да се сдобие с договор за 10-годишен наем на къща в престижния и скъп столичен квартал "Изгрев" на ул. "Чарлз Дарвин" №4. Според вписания в имотния регистър контракт за парцела с площ от 755 кв. м, върху който е построена въпросната къща с обща застроена площ от 650.80 кв. м, гараж от 36 кв. м и двор 461 кв. м, на месец се плащат по 3 хил. евро. Но и това не е всичко. Гергов взема и втора къща под наем -  на ул."Панорамен път" 51. Тя е на два етажа със сутерен и гараж от 296 кв. м и парк от 5438 кв. метра.

 

 

Ще припомним, че рекламният магнат беше един от "най-облажилите се" от заменките, за които държавата ни влезе в полезрението на Европейската комисия за "недопустима държавна помощ". В последния момент преди мораториумът върху тях да влезе в сила, той получи "своите" 138.5 дка край Каварна чрез фирмата "Про консулт 2004". Горите край морето бяха оценени за 7.87 лв. за квадрат. Да не говорим за другите 280 дка държавни гори в района на Балчик, срещу които "предостави" на държавата  около 1500 дка частни гори на различни места в страната. Само от тази "врътка" по изчисления на експерти загубата на държавата е била над 4 млн. лева.

 

 

Другите облагодетелствани

 

 

по времето, когато АДИС е в забранителния списък за приватизация, са д-р Бранимир Кирилов (известен орален хирург и имплантолог). През 2011-а той купува апартамент в центъра на София - на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" 129 с площ 139.89 кв. м за смешната сума от 274 500 лв. с ДДС. Както коментират брокери - няма такава оценка.

 

 

С решение на правителството на Сергей Станишев от ноември 2008-а е изтъргувана резиденция в столицата, на ул. "Йосиф Валдхард" №8, с площ от 1060 кв. метра. Сделката е на стойност 3.62 млн. лв. с ДДС. Купувач е Сирийската арабска република въз основа на Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Кабинетът "Станишев" се разпорежда и с друга резиденция на ул. "Йосиф Валдхард". Нейната площ е 1783 кв. м, а цената - 6.25 млн. лева. Купувач е държавата Кувейт, отново след споразумение по виенската конвенция. На ръководството на АДИС е позволено още да продаде ресторант (456 кв. м) и 13 подземни паркоместа в жилищния комплекс "Ембаси сюитс" за 1.62 млн. лв. с ДДС. Купувач е "Бултрако" - представител на "Хонда" за България.

 

 

Дали сегашното предложение на депутатите от Реформаторския блок ще успее да пресече своеобразните тълкувания на Закона за приватизация е въпрос с повишена трудност. Особено когато на всички е ясно, че и продавачите, и купувачите при "странните" раздържавителни сделки не са случайни фигури и отлично знаят "дупките", през които при необходимост да се проврат…

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване