11/12/16 07:39
(http://www.klassa.bg/)

Blackstone сключи най-голямата сделка за имоти в Европа за годината

 Американската инвестиционна компания Blackstone сключи сделката на годината в Европа, съобщава Financial Times.

Групата придобива портфейла от имоти на OfficeFirst от компанията за имоти IVG за 3,3 млрд. евро – най-голямата сделка за тази година досега.

Продажбата се случва, след като пропаднаха плановете на IVG да листне OfficeFirst на борсата във Франкфурт. Още преди IPO-то Blackstone е проявила интерес към компанията, посочва изданието.

Първичното публично предлагане обаче се провали заради нестабилните пазарни условия, а американската компания е решила леко да увеличи офертата си, за да се стигне до сделка, посочват запознати източници, пожелали анонимност.

С придобиването портфейлът от имоти на Blackstone в Германия се увеличава от 400 хил. кв.м до 1,8 хил. кв.м.

Американската инвестиционна компания плаща по около 22 евро за акция на компанията за имоти. В цената на сделката е включен и дълг в размер на 1,5 млрд. евро.

Със сделката IVG на практика се освобождава от всички свои ключови активи. Компанията е в процедура по несъстоятелност заради загубите, които натрупа по време на световната криза от 2008-2009 г., припомня FT.

Сделката Blackstone осъществява чрез фонда си European Real Estate Fund IV – опортюнистичен фонд, който цели 20% брутно вътрешно ниво на възвръщаемост. Целевата нетна възвръщаемост след приспадането на таксите е 15%. Фондът планира да задържи активите, които придобива, за период от около 5 години.

Компанията планира да направи основен ремонт на някои от сградите в придобития портфейл, което би подкрепило евентуален ръст на наемите. Те са концентрирани основно във Франкфурт, Берлин, Хамбург, Мюнхен и Дюселдорф.

През първата половина на годината OfficeFirst генерира нетна печалба в размер на 122,5 млн. евро, което е с 39% повече в сравнение със същия период на миналата година. Нетният доход от наеми на компанията достига 99,5 млн. евро.

През 2015 г. инвестициите в бизнес имоти в Германия достигнаха рекордните 78,4 млн. евро. Само през първото тримесечие на тази година инвеститори се ангажираха да вложат 32,7 млрд. евро на германския пазар, като се насочват предимно към активи, които генерират доходи, допълва изданието. 

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване