11/12/16 07:11
(http://www.klassa.bg/)

Компании не признават за картел в горивата

 Нито една от петролните компании обвинение в картел за горивата не е признала за участие в него, с цел да си спести глобата. Тази възможност им даваше Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на фирмите, които сътрудничат. Това стана ясно от думите на председателят на КЗК Юлия Ненкова.

Някои от дружествата са поискали разкриване на защитената тайна, която антимонополната организация е използвала в обвинението си. Тя съдържа информация за кореспонденция между фирмите. Ненкова обясни, че най-често тя се разкрива, защото дава право на фирмите да се защитят. И уточни, че ако това не стане компаниите могат да обвинят комисията, че им ограничава правото на защита. В момента искове за разкриване са подали Лукойл България ЕООД, Петрол АД, НИС Петрол и Еко България, като това са 4-ри от 6-те дружества обвинени в картел на горивата. Все още обаче срока за заявяване на това желание не е изтекъл, а след това КЗК ще разгледа молбите и ще се произнесе.

По думите на председателя на комисията все още е твърде рано да се пита за окончателно решение за картела. Ненкова коментира, че в много Европейски държави един картел се разкрива за между 5 и 9 години. И допълни, че има процедура, която трябва да се извърви.

След като приключи срока за подаване на изкове за разкриване на тайната ще предстои обжалване и произнасяне на КЗК. При приключване на този етап от процедурата ще има публично изслушване и чак тогава комисията ще се произнесе по същество, обясни още Ненкова.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване