11/14/16 18:27
(http://www.klassa.bg/)

За победата на Радев са помогнали и избиратели на ГЕРБ, ДПС, ПФ и РБ

 За победата на Румен Радев на президентските избори освен БСП солиден процент са дали и ГЕРБ, ДПС, Патриотичния фронт (ПФ), даже и Реформаторският блок (РБ).

Това става ясно от демографските профили на гласувалите на балотажа, изработени от "Галъп интернешънъл", с които в нощта на вота работи Investor Media Group.

42% от вота за Радев е от привърженици на БСП. 15% от общия му вот е от такива, които твърдят, че на последните парламентарни избори са гласували за ГЕРБ.

Почти толкова са и онези, които твърдят, че не са гласували на последните парламентарни избори.

По около 9% идват от ДПС и от партиите на обединените патриоти, сочи проучването.

Данните показват, че привържениците на БСП са почти 100% зад Радев.

23% от гласувалите за ГЕРБ на предишните парламентарни избори сега са предпочели Радев. Това са около 300 хиляди гласа, които са отишли при новия президент.

Около 200 хиляди гласа Радев е получил от патриотите. Те са две трети от тези, които са гласували за Красимир Каракачанов на първи тур и са участвали и на балотажа.

Новият президент е взел и около 130 хиляди гласа от тези, които са гласували за Марешки.

Цецка Цачева пък е получила основна подкрепа от своята партия. 80% от гласовете за нея са от ГЕРБ.

Шефката на парламента е взела по-малко от една трета от гласовете на патриотите (70 хиляди гласа ) и около една трета от тези, които на първия тур са гласували за Марешки (80 хил. гласа).

Цачева печели вота на реформаторите – две трети от гласовете им са отишли при нея, а една трета – при Радев, пресмятат социолозите от "Галъп интернешънъл".

По статията работиха: автор Вера Александрова, редактор Надежда Бочева

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване