Фандъкова: Никой не е говорил с мен за моята оставка

http://offnews.bg/news/n_1/n_640010.html

След резултата от президентските избори оставката на кабинета на Бойко Борисов беше изключително отговорно решение, което показва, че ГЕРБ може да носи отговорност.  Това заяви столичния кмет Йорданка Фандъкова при проверка на реконструкцията на бул. "Черни връх". Премиерът е показал многократно, че може да носи отговорност и това трябва да се оцени по достойнство, каза кметът. "Когато хората имат други приоритети очевидно трябва да се даде възможност да направят отново своя избор", посочи Фандъкова, цитирана от Дарик.  Столичният кмет поздрави новоизбрания президент Румен Радев и му пожела успех. "Вярвам, че успехът на българския президент е успех за България", отбеляза кметът. Тя изрази надежда казаното от Радев по време на кампанията му за обединение на нацията наистина да се случи. "Надявам се Радев да прояви разбиране за ролята и мястото на столицата и големите градове за цялостното развитие на страната, такова, каквото е виждането на Европейската комисия", заяви Фандъкова.  Помолена да коментира публикации в медиите за предстоящи оставки на кметове на ГЕРБ в цялата страна, Фандъкова каза, че не знае откъде идва тази информация. "С мен не са водени такива разговори", посочи тя.

Арестуваха 22-годишен шофьор, влетял в траурна агенция в Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/5874967

Арестуваха 22-годишен шофьор,
влетял в траурна агенция в Търново22-годишен водач, допуснал пътен инцидент и напуснал местопроизшествието е задържан от служители на пътна полиция, съобщиха от МВР. Тази нощ в 01,30 ч. в полицейското управление е получен сигнал за катастрофирал лек автомобил на ул. "Беляковско шосе" във Велико Търново. БМВ-то влязло с висока скорост и "на врати" в дясна крива.

Психично болен мъж нахлу в училище в София

http://vesti.bg/bulgaria/incidenti/psihichno-bolen-myzh-nahlu-v-uchilishte-v-sofiia-6061495

Той влязъл в учебното заведение и първо е скочил в басейна пред погледите на десетки ученици

Президентът Барак Обама пристига в Гърция

http://www.moreto.net/novini.php?n=336049

Президентът Барак Обама пристига в Гърция. Това е последната му обиколка в чужбина като държавен глава на Съединените щати. По време на двудневната си визита той ще се срещне с президента на страната Прокопис Павлопулос и с премиера Алексис Ципрас.

Пловдивчанин вади нож на полицай, опитал се да го заколи

https://www.24chasa.bg/novini/article/5874917

Пловдивчанин вади нож на полицай, опитал се да го заколиПловдивчанин е задържан за проявена агресия към полицай. Около 17.20 часа вчера на ул. “Ген. Данаил Николаев” в града криминалист от Второ РУ се усъмнил в поведението на мъж, който бутал детска тротинетка, и го спрял за проверка. Установена била самоличността му - А.Р. /56 г./, който внезапно извадил нож и замахнал срещу служителя на реда,

Евростат: 85 на сто от българите имат собствен дом

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273934_%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%3A+85+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%BE+%D0%BE%D1%82+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82+%D1%81%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%8

 Над от половината от българското население обитава жилища в тухлени къщи, а около 45% живеят в апартаменти в блокове, отбелязва БТА.

Агенцията цитирана обобщени данни на Евростат за жилищните условия в 28-те страни членки на ЕС през 2014 г. Анализът отчита няколко показателя: качество на жилищните условия, проблеми в жилищния район, удовлетвореност от жилището, собственост на дома и други.

Около 85 на сто от българите притежават собствен дом, което е един от най-високите показатели в Европейския съюз. На първа позиция е Румъния с 96 на сто частна собственост на жилищния фонд, следват Хърватия и Литва - с по 90 на сто.

Българите притежават общо около 3,9 милиона жилища; 2,6 милиона са в градовете и около 1,3 млн. - в селата.

900 хиляди апартамента в 19 000 панелки

Значителен е броят на жилищните сгради от тухли - над 600 хил. сгради са от бетон и тухли, а над 1,5 млн. - от тухли и гредоред. Близо 75 хил. са жилищните сгради (с над 500 хил. апартамента в тях), изградени със стоманобетон.

Около 19 хиляди са панелните сгради у нас, в които има над 900 000 апартамента, обитавани от близо 1,7 млн. българи. Немалък е и делът на необитаемите сгради, предимно в селски райони.

Като цяло българите са удовлетворени от жилището което обитават, но около 27% от тях, (приблизително всеки четвърти) се страхува от обир в дома си или някакво престъпление или вандализъм в жилището му.

Към 16 на сто от българите не са доволни от средата около дома им - липсата на чистота, екологични проблеми, лоша комуникация, липса на удобства. Други 12 на сто от сънародниците ни се оплакват от шумни съседи или шумна околна среда.

Средният размер на жилището, което българинът обитава, е около 72 кв. метра, при средна жилищна площ от 96 кв. м в ЕС-28, сочи европейската статистика.

На свои къщи се радват най-много ирландци и британци

На най-много средна площ на едно жилище се радват хората в Кипър - 141 кв. м. Следват ги от жителите на Люксембург - 130 кв. м, Белгия - 126 кв. м и Дания - 115 кв. метра.

Най-притеснени откъм жилищна площ са румънците - средно по 44 кв. м на жилище. Този показател в Латвия е 62 кв. м, а в Литва - 63 кв. м.

Като цяло около 60 на сто от населението на ЕС живее в къщи и около 40 на сто - в апартаменти. Делът на обитаващите апартаменти е най-висок в Испания - 67 на сто, Латвия - 65 на сто и Естония - 63 на сто.

Най-много хора живеят в къщи в Ирландия - 93 на сто от всички, Великобритания - 85 на сто, Хърватия - 80 на сто и Белгия - 78 на сто.

В Швейцария повече хора обитават жилища под наем, по-малко - собствени. Близо 56 на сто от швейцарците са наематели.

В някои страни над половината от населението е в в жилища, обременени с ипотека или заем - в Швеция този дял е 61 на сто, в Холандия - 59 на сто и в Дания - 50 на сто.

Българинът най-много се опасява от посегателства към дома му

Най-много от вредни замърсявания на шумовата среда се оплакват жителите на Малта - близо 30 на сто, Германия - 26 на сто и Холандия - 25 на сто.

Проблеми със замърсяване на околната среда, липса на удобства и др. отново са отчетени най-много в Малта - 37 на сто, Гърция - 23 на сто и Германия - 22 на сто.

От обири или друг вид престъпления свързани с дома, най-висок в Западна Европа е процентът на недоволните хора в Италия и Холандия - по 18 на сто.

По този показател безспорен "лидер" в ЕС обаче е България - както бе посочено, 27 на сто от сънародниците ни се страхуват от кражби в дома си, от вандалщина или друго престъпление, свързано с жилищната среда.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/balgari-zhilishta-evrostat-sobstvenost-24490881?nt=6

Евростат: 85% от българите имат собствен дом

https://www.24chasa.bg/novini/article/5874975

Евростат: 85% от българите имат собствен домПовече от половината от българското население обитава жилища в тухлени къщи, а около 45 на сто от българите живеят в апартаменти в блокове, сочат обобщени данни на Евростат за жилищните условия в страните на ЕС през 2014 г. Анализът отчита няколко показателя: качество на жилищните условия, проблеми в жилищния район, удовлетвореност от жилището,

Полиция нахлу в джамии и апартаменти в Германия, забраниха ислямистка групировка

http://www.cross.bg/ministur-provintzii-nabirane-1525762.html

/КРОСС/ Германската полиция е започнала на зазоряване внезапни проверки на джамии, апартаменти и офиси в 10 германски провинции, а правителството е забранило групировка, която обвинява в опит за набиране на бойци за терористичната организация ДАЕШ ("Ислямска държава"). Това обявиха от германското вътрешно министерство, цитирани от "Ройтерс". Говорителката на ведомството определи ислямистката организация, наречена "Истинската религия", като мрежа за набиране на кадри за ДАЕШ, въпреки че по думите ? нямало индикации да е планирала нападения. Вътрешният министър Томас де Мезиер смята, че групировката е нарушила конституцията на Германия и подбуждала омраза, добяви говорителката и информира, че вътрешният министър е наложил забрана на групировката. Тя е обвинена в пропагандирането на омраза. Много хора, които са пътували до Сирия, са имали контакти с нея. Уточнява се, че германската полиция е претърсила 200 обекта в 10-те провинции. Групировката също така е известна със спорната си инициатива, озаглавена "Лъжи!", която разпространява копия на Корана на немски език. Но експерти посочват, че този превод е особено строга версия на оригиналния арабски текст. "Посланието към радикалните ислямисти е ясно: ние не толерираме фанатици, които се опитват да радикализират млади хора и ги изпращат на джихад", изтъкна вътрешният министър на провинция Хесен.

Санират три обществени сгради в Петрич по проект за близо 2 млн. лв.

https://www.24chasa.bg/region/article/5874993

Санират три обществени сгради в Петрич по проект за близо 2 млн. лв.В Петрич започва саниране на три сгради от обществения сектор по оперативна програма "Регони в растеж". Сградата на Районното полицейско управление и РСПБЗН са в общ проект "Енергийна ефективност в административни сгради на държавна администрация", а сградата на Общинска администрация е по проекта "Енергийна ефективност на административна сграда

Трима напушени шофьори пипнаха за нощ в Търновско

https://www.24chasa.bg/novini/article/5874933

Трима напушени шофьори пипнаха за нощ в ТърновскоТрима водачи, употребил наркотични вещества, единият обявен за издирване са установени в Г. Оряховица и В. Търново. Снощи в 21,00 ч. в Г. Оряховица е извършена проверка на лек автомобил ,,Ситроен", управляван от 20-годишния М. М. от с. Върбица. При проверка на водача за употреба на наркотични вещества,

Британското правителство няма ясен план за Брекзит

http://econ.bg/Новини/Британското-правителство-няма-ясен-план-за-Брекзит_l.a_i.732167_at.1.html

Британското правителство няма ясен план за Брекзит и стратегия за водене на преговорите едва ли ще бъде постигната от кабинета до шест месеца,...

Въвеждат мерки за недопускане на африканска чума по свинете и инфлуенца по птиците

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622671

На територията на област Добрич се въвеждат ограничителни мерки с цел недопускане на болестта африканска чума по свинете и високопатогенна инфлуенца по птиците, съобщават от областната управа. Мерките се набелязват по заповеди на Изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните заради възникнали огнища на тези болести в Европа. Областната епизоотична комисия задължи общинските комисии и граничните полицейски управления да обсъдят до 22 ноември предприемането на действия, свързани с проблема, и да докладват до 28...

Ще се отрази ли BREXIT на Кино индустрията?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273933_%D0%A9%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8+%D0%BB%D0%B8+BREXIT+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%B8%D0%BD%D0%BE+%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D1%83%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0%3F

  Ефектът от излизането на Великобритания от ЕС ще се усети от почти всяка индустрия, като филмовата и телевизионната не правят изключение, пише „Индипендънт”, цитиран от БГНЕС.

    Все още е рано, за да станат ясни точните икономически и културни последствия от решението на мнозинството британци да не бъдат част от съюза. Първоначалните реакции от някои видни дейци във филмовия бизнес и изкуство обаче не са добри. Излизането от ЕС е от особено голямо значение за независимата филмова индустрия, която не може да разчита дотолкова на пазарния успех на продукцията си, колкото на съвместно финансиране от европейски страни, понякога и по програми на Брюксел.

  „Решението да се излезе от ЕС е голям удар за филмовата и телевизионна индустрия във Великобритания. Продуцирането на филми и предавания е много скъп и рискован бизнес и е нужна голяма сигурност относно правилата, които го засягат. Това решение взриви основите ни. От днес вече не знаем какви ще са отношенията ни с копродуценти, благодетели и дистрибутори, дали ще има нови данъци върху дейността ни в останалата част от Европа и как ще събираме средства без европейското финансиране. Креативният сектор на Великобритания е постоянен и жизнен участник в икономиката. Това ще е съсипващо за нас”, заявява Майкъл Райън, председател на Алианса на независимите филмови и телевизионни дейци.

  Според Харви Уайнстийн от холивудското студио „The Weinstein Company” предстои фактическа дискриминация срещу част от продукцията на европейския пазар. Той се позовава на факта, че много телевизии в Европа работят на квотен принцип и са длъжни да купуват и включват в програмата си филми от ЕС. В това число обаче вече няма да влизат британските продукции.

    „Това е от голямо значение за младите британски кинаджии”, заяви Уайнстийн. „От огромно значение е, че швейцарските филми са класифицирани като европейски. Ако британските филми не бъдат зачитани като европейски, това ще е голям проблем за нашия бизнес”, заяви Дани Пъркинс от британското звено на „Studiocanal”

  „Ние сме глобална компания и имаме международен обхват. Движението в компанията вече ще е по-трудно”, допълни Пъркинс. Той също се присъедини към мнението, че „брекзит” е далеч по-голям проблем за малките кинаджии, но и за голямата индустрия, която няма да участва в диалога за единния дигитален пазар в ЕС.

Източник: eCasting.bg

 

Мръсотията по смартфона разкрива начина ни на живот

http://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/mrysotiiata-po-smartfona-razkriva-nachina-ni-na-zhivot-6061493

Благодарение на този метод за снемане на "химически подпис" може да се добие представа за притежателя на предмета дори при липсата на пръстови отпечатъци

След 56 г. Джеки Чан получи мечтаната награда

http://vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/sled-56-g.-dzheki-chan-poluchi-mechtanata-nagrada-6061490

Когато преди 23 г. Джеки Чан видял статуетката в дома на колегата си Силвестър Сталоун, той си пожелал да има такава някой ден

Шекспир вдъхновява 8 презентатори в навечерието на Нощ на театрите

http://www.cross.bg/kucha-pecha-teatrite-1525767.html

/КРОСС/ „Знаем, че сме, но не знаем какво можем да бъдем - ако бях герой от пиеса на Шекспир, щях да бъда..." е темата на 16-ото издание на Pecha Kucha Night в София, което ще се проведе в навечерието на Нощта на театрите. На 18 ноември от 20:00 ч. в клуб C2H5OH (площад Петко Р. Славейков 4) 8 презентатори, свързани с театъра и изкуството, ще посрещнат публиката с интерпретация на Шекспировия цитат и ще разкажат кои Шекспирови герои биха искали да бъдат. Събитието се организира от фондация „Арт проджектс" и сайта за театър Love Theater.bg. "Всеки ден влизаме в различни спектакли - жестока драма, комедия от грешки, ирония на съдбата или изгаряща любов. Да участваш в пиесата „Живот", да бъдеш сценарист, продуцент и режисьор сам на себе си е повече от трудно", разказват организаторите за темата, избрана в унисон с концепцията на това издание на Нощ на театрите, която е посветена на 400 години от смъртта на Уилям Шекспир. Форматът на събитието Pecha Kucha (от японски означава „свободен разговор") за пръв път е организиран в Япония, където в началото се провежда от млади архитекти и дизайнери. Запазената му марка е рамката 20х20 - участниците правят свята презентация чрез визуален материал в рамките на 20 слайда, за не повече от 20 секунди всеки. У нас събитието се случва за първи път през 2009 г. През 2013 г

Германия забранява салафистка организация

https://www.24chasa.bg/novini/article/5874972

Германия забранява салафистка организацияГерманската полиция извърши обиски в десет провинции срещу заподозрени поддръжници на терористичната организация "Ислямска държава". Претърсени са офиси и жилища на поддръжници на салафитската групировка "Истинската религия". Германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер обяви, че тази групировка ще бъде забранена.

Фандъкова: Оставката на Борисов беше отговорно решение

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622670

След резултата от президентските избори оставката на кабинета на Бойко Борисов беше изключително отговорно решение, което показва, че ГЕРБ може да носи отговорност. Това заяви пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на реконструкцията на бул. "Черни връх". Бойко Борисов депозира оставката на правителството Премиерът е показал многократно, че може да носи отговорност и това трябва да се оцени по достойнство, каза кметът. "Когато хората имат други приор...

Министерството на икономическото развитие на Русия ще работи в обичаен режим

http://www.cross.bg/rabotyat-ministerstvoto-rezhim-1525766.html

/КРОСС/ Служителите в Министерството на икономическото развитие на Русия работят в обичаен режим, независимо от скандала с Алексей Улюкаев, предава ТАСС. От информационната агенция са интервюирали общо 27 служители във ведомството, като повечето са отбелязали, че са информирани за случващото се, но имат намерение да работят както обикновено. „Учудена съм, но планирам да започна деня с кафе и да работя както винаги", заяви служител на секретариата.

Варненски автомобилист: Не рискувайте със зимни гуми втора употреба

http://www.moreto.net/novini.php?n=336052

Много водачи подценяват ролята на светлините и карат с нерегулирани фарове. Това може да бъде опасно, тъй като видимостта се затруднява и водачът губи представа за пътя, обясни пред Дарик Георги Гинев – председател на Съюза на автомобилистите във Варна.

Психично болен нахлу в столично училище

http://offnews.bg/news/n_1/n_640007.html

Психично болен мъж нахлу в училище в столичния квартал "Дружба" и заплаши да се запали в учебното заведение. Пристигналите на място екипи на полицията са успели да го обезвредят и арестуват. Няма пострадали ученици при инцидента, съобщи БНР.  Психично болният мъж е на видима възраст около 30 години. Той влязъл в учебното заведение и първо е скочил в басейна пред погледите на десетки ученици, които в този момент са били в училището. След това мъжът е излязъл от басейна и се е заключил в една от съблекалните, като е започнал да се залива с течности, които се намират там, и да заплашва, че ще се запали. Заради това е подаден сигнал в Столичната дирекция на вътрешните работи, а на място са изпратени екипи на полицията. Те са успели да обезвредят агресивният психично болен мъж и да го изведат от учебното заведение. От СДВР уточниха, че е нямало пряка заплаха за намиращите се в училището ученици. В момента се установява самоличността на човека, тъй като той е бил без лични документи.

Източен Лондон: хулиганското дерби

https://www.24chasa.bg/sport/article/5874964

Източен Лондон: хулиганското дербиНад заспалото летище “Станстед” се чува първото служебно съобщение, което уведомява, че контролът по сигурността е отворил и пътниците могат да се отправят към него. Това не трогва почти никого, защото е три сутринта. “Станстед” не само е едно от най-развиващите се летища във Великобритания, но и едно от най-натоварените като трафик на пътници,

Омбудсманът подхвана централата край Труд, която бълва зловония и шум

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622674

Омбудсманът Мая Манолова ще настоява пред министъра на образованието в спешен порядък да бъдат изготвени правила и критерии за разполагането на промишлени обекти със специфична дейност в близост до населени места. Повод за това е негодуванието на жителите на пловдивското село Труд от неприятните миризми и шума, отделяни от централата за производство на електроенергия чрез използване на биомаса. Кирил Кирилов с подробностите. Мая Манолова ще направи пълна проверка в РИОСВ, РЗИ и община „Марица“ какво са направили институциите във връзка с изграж...

Големият испански романист Мартинес де Писóн знае как да ни пречиства чрез думите

https://www.actualno.com/books/golemijat-ispanski-romanist-martines-de-pisn-znae-kak-da-ni-prechistva-chrez-dumite-news_575518.html

Игнасио Мартинес де Писóн, за който водещите испански критици смятат, че е писател, който знае как да ни пречиства чрез думите, пристига в България за премиерата на най-значимия си роман - „Присъдата на утрешния ден” (издание на „Персей”). Събитието ще бъде на 22

"Фолксваген" мисли за модели, съобразени с американския вкус

http://www.dnevnik.bg/skorost/2016/11/15/2864184_folksvagen_misli_za_modeli_suobrazeni_s_amerikanskiia/?ref=rss


Американското подразделение на "Фолксваген" направи концептуален модел, съобразен с вкуса на местните клиенти. "Пасат GT концепт" комбинира динамично излъчване с мощен V6 бензинов мотор с мощност 280 конски сили. Скоростната кутия е автоматична с двоен съединител (DSG) с планки за смяна от волана.

"Моделът демонстрира как "Фолксваген" може да отговори на нуждите на своите клиенти в тази част на света", коментира шефът на инженерния отдел за Северна Америка в германската компанията...

WWF: Строежи и сеч заплашват парк "Пирин"

https://www.actualno.com/society/wwf-stroeji-i-sech-zaplashvat-park-pirin-news_575504.html

Международната природозащитна организация WWF започва световна кампания за опазване на Национален парк „Пирин“ като природното наследство под заплаха . Поводът е опасният проект за нов план за управление на парка, който вместо да забранява изрично посегателства на

На Турция й омръзна снизходителното отношение в преговорите с ЕС, заяви Чавушоглу

http://offnews.bg/news/n_1/n_640004.html

На Турция й е омръзнало снизходителното отношения в преговорите за присъединяване към Европейския съюз, заяви външният министър Мевлют Чарушоглу, цитиран от Ройтерс. Министърът направи изявлението по време на пресконференция с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер, който е на посещение в Анкара. Чавушоглу допълни, че връщането на смъртното наказание, което на практика би сложило край на преговорите с Брюксел, е решение на турския народ. Изказването му идва ден след като президентът Реджеп Тайип Ердоган отбеляза възможността за провеждане на референдум за членството на Турция в блока.  Щайнмайер от своя страна коментира, че е против прекратяването на преговорите между Брюксел и Анкара, която е ключов партньор на съюза в ограничаване на мигрантския поток. Остро изказване направи и премиерът Бинали Йълдъръм. "Европейският съюз трябва да избира между Турция и своите врагове", заяви Йълдъръм пред съпартийци от Партията на справедливостта и развитието. Той допълни, че Турция няма намерение да промени антитерористичните си закони, което е основно изискване на ЕС. 

Проф. Пимпирев с изложба и филм за Антарктида в АУБ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622669

Професор Христо Пимпирев и Никола Петков откриват днес изложба „Открий Антарктида" в Американския университет в България в 19 часа в библиотека „Паница". След събитието студентите на АУБГ ще имат възможност да гледат филма „Антарктида - Ледена любов" от 19:30 часа в аудитория „Андрей Делчев", академичен център „Балкански", кампус на АУБГ. Автори на филма са Христо Пимпирев, Ема Константинова, Георги Тошев и Румен Василев. Събитието е по инициатива на преподавателя по история в Американския университет в България професор Евелина Келбечева. Проф...

Задържаха психично болен, влязъл в столично училище и заплашил да се самозапали

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622665

Психично болен млад мъж е влязъл в училище в столичния квартал „Дружба" и е заплашил да се самозапали. От МВР уточниха, че пострадали ученици при инцидента няма. Пращат в психиатрична клиника опасния мъж, нападал хора в центъра на София Мъжът е нахлул в учебното заведение и е скочил в басейн, след което се е заключил в стая, служеща като склад. Тогава е започнал да заплашва, че ще се самозапали. До ескалация на напрежението не се е стигнало, тъй като екипи на полицията са ...

Задържаха 58-годишия ревнивец от Тънково, който рани бивша

http://www.cross.bg/zhena-dinko-kameno-1525760.html

/КРОСС/ Полицията откри и задържа 58-годишния мъж от несебърското село Тънково, който нарани бившата си жена и след това избяга. Това е станало в резултат на полицейските действия на служители от Районно управление - Камено. Динко Д. е направил пълни самопризнания и е разказал пред криминалисти за случилото се. На 13 ноември около 14.24 ч. двамата бивши пътували с лек автомобил «Сузуки Вагон». Зад волана била 49-годишната жена от Камено, с която похитителят живеел на семейни начала до преди два месеца. Двамата се скарали и Динко я нападнал нанасяйки й прорезна рана с нож по врата.След това я изкарал от купето на «Сузуки»-то и потеглил с автомобила й към село Ливада, община Камено. Превъзбуден от случилото се, Динко загубил контрол върху автомобила и катастрофирал самостоятелно. След това зарязал колата и продължил пеша към с. Тръстиково. Ножът, с който е причинена телесната повреда на 49-годишната жена, също е намерен, съобщиха от полицията. Предстои на нападателя да бъде повдигнато обвинение.

Психично болен мъж нахлу в училище в София и заплаши да се запали

https://www.24chasa.bg/novini/article/5874963

Психично болен мъж нахлу в училище в София и заплаши да се запалиПсихично болен мъж нахлу в училище в столичния квартал "Дружба" и заплаши да се запали в учебното заведение. Пристигналите на място екипи на полицията са успели да го обезвредят и арестуват. Няма пострадали ученици при инцидента, съобщава БНР. Психично болният мъж е на видима възраст около 30 години.

Санират три обществени сгради в Петрич

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622668

Три обществени сгради ще бъдат санирани в Петрич със средства по Оперативна програма „Региони в растеж". Това са сградата на полицията, пожарната служба, както и сградата на Общината. В сградата на Районното управление работят 95 служители, средно дневно има по около 30 посетители. В сградата на РС „РБЗН" работят 28 служители, средно дневно има по 10 посетители. Двете сгради не са ремонтирани основно години наред. В сградата на Общинска администрация Петрич общо 130 работещи и посетители дневно. Предвидените мерки целят подобряване като цяло на...

Бизнесът е против лобистки поправки в проектобюджета за 2017-та година

http://econ.bg/Новини/Бизнесът-е-против-лобистки-поправки-в-проектобюджета-за-2017-та-година_l.a_i.732166_at.1.html

Един от най-важните въпроси в следващите седмици ще е приемането на Бюджета за следващата година. Правителството не планира да оттегли внесения вече...

"Vertigo" провокира и тази вечер с варненски перформанс

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622667

Фестивалът "Vertigo", който представя съвременни танцови проекти и алтернативни изпълнителски изкуства, стартира своето трето издание. Началото беше поставено вчера с авторския спектакъл на Мирослав Йорданов – КАЛИБАН. Събитието продължава до 17-ти ноември, като днес на сцената на Социалната чайна (ул. „Преслав“ 53) от 20:00ч. ще видим изцяло варненския танцов перформанс ТHE SPACE IN BETWEEN, реализиран и менажиран от хореографа Искра Иванова и културолога Светлозара Христова. „Тази година имахме желание да разделим програмата на две части, кат...

Осъдиха мъж платил цигари с фалшива банкнота

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622666

Осъдиха мъж, който платил цигари с фалшива банкнота от 100 лева. На 24 септември, в магазин в Сухиндол мъжът  си купил цигари с фалшива банкнота от 100 лева. Той знаел, че паричният знак е подправен и въпреки това платил на продавача с него. 37 – годишният мъж се е признал за виновен. Наложеното наказание е  четири месеца лишаване от свобода.На основание чл. 66 от НК наказанието е отложено с  три години изпитателен срок. ...

Бюджетна дисциплина при политическа криза: Ето ги рисковете

http://offnews.bg/news/n_1/n_640005.html

Има ли рискове за влошаване на бюджетната дисциплина в настоящата политическа криза? Поне няколко „вратички“ се отварят в създалата се ситуация, пише във фейсбук икономистът от "Индъстри Уоч" Лъчезар Богданов. В бюджета за 2016 г., по предварителна прогноза, се очаква да се „спестят“ (да не се похарчат) разходи за около 1.7 милиарда лева. Основно заради тази „икономия“ очаквахме балансиран бюджет, вместо дефицит от 1.8 милиарда. Законът за публичните финанси обаче разрешава на правителството, без актуализация на бюджета в Народното събрание, да прави пренасочване на средства между отделни пера в бюджета, до размера на одобрения таван на разходите. Така дори за месец изпълнителната власт може по усмотрение да похарчи (поне) 1.7 млрд. без дори да наруши закона. Това може да направи както правителство в оставка, така и служебен кабинет. Същото може да се каже и за разходите през 2017 г. – дори парламентът да одобри проекта, внесен към момента, няма пречка още от 2 януари изпълнителната власт да започне да „мести“ пари от една сфера в друга. Министерски съвет също така утвърждава разходите за персонал по бюджетите на ведомствата – следователно, стремеж към популизъм в предизборна обстановка може лесно да доведе до увеличение на заплатите в администрацията (а към септември вече отчитаме нарастване на заплатите в обществения сектор с около 7% спрямо миналата година). Ако няма приет бюджет за 2017 г., Законът за публините финанси позволява правителството месец по месец да харчи не повече от размера на разходите за същия период на предходната година, до размера на постъпилите приходи, помощи и дарения – т.е. без да формира дефицит. На пръв поглед, това изглежда като достатъчна „спирачка“ – например за първото тримесечие на 2016 г. разходите бяха около 7.2 млрд., при излишък от близо 1.9 млрд. лева. Детайлите обаче са важни – кое да е правителство, без с или без нов бюджет, може да прави споменатите по-горе размествания между ведомства и функции, може да увеличава заплати и т.н. в рамките на този лимит. Има политики, които много трудно (политически) могат да бъдат обърнати – например увеличени пенсии и заплати в България не са намалявани от следващо правителство никога в историята (през 2009 г., в разгара на икономическата криза, пенсиите бяха увеличени значително месец преди избори). Друг детайл е, че въпреки ограничението да се харчи до размера на разходите за съответния месец на предходната година, законът позволява да се насочат разходи за да се отчетат влезли в сила актове на Народното събрание – т.е. депутатите могат да приемат популистки закони, които изискват допълнително финансиране, и правителството трябва да се съобрази с това, независимо, че работи в режим без приет бюджет. Същевременно, този риск не може да бъде избегнат независимо дали правителството в оставка оттегли или поддържа проекта си за бюджет за 2017 г. – както знаем, по конституция законодателната инициатива на народните представители не може да бъде ограничена, и в такава политическа ситуация е напълно възможно проектът да бъде „украсен“ с популистки обещания и харчове. Дори в рамките на общия таван за разходи и дефицит, предложени за 2017 г., депутатите с поредица „сделки“ и „консенсуси“ могат да пренаредят приоритетите по начин, който да предизвика актуализация след нови избори. А както стана ясно, има разходи, които, веднъж завишени, трудно се свиват – т.е. ново мнозинство ще трябва да реализира собствените си приоритети с увеличение на разходите, защото ще е политически трудно да „отнеме“ вече даденото. Ако имахме действащо правителство с мнозинство, такива инициативи се блокират – сега обаче няма политически стимул за противопоставяне на опасни идеи, застрашаващи бюджетната дисциплнина. А Законът за публичните финанси „налага“ редица фискални правила единствено върху изпълнителната власт, когато подготвя и предлага бюджет – за размер на дълга, за дефицит, за ръст на разходите, за таван на разходите и други. За отделните народни представители такава „правила“ не са и не могат да бъдат предписани.

EVN България и Зелени Балкани обезопасиха 100 електрически стълба за опазване на птиците в защитена зона „Сакар“

http://www.cross.bg/ptitzite-zona-zashtitena-1525764.html

/КРОСС/ EVN България и Зелени Балкани обезопасиха 100 електрически стълба за опазване на птиците в защитена зона „Сакар", част от екологичната мрежа НАТУРА 2000. Обезопасяването беше извършено от сътрудници на EVN в Свиленград. То включваше монтиране на изолации на рискови за птиците стълбове в района на проекта на Зелени Балкани „Възстановяване на белошипата ветрушка". По този начин ще се осигурят безопасни условия не само за белошипите ветрушки, но и други видове като царски орли, щъркели и други птици, които често използват елементите от електроразпределителната мрежа като места за кацане, почивка или дори гнездене. В рамките на тези дейности предстои да бъдат обезопасени още 100 други стълба на територията защитена зона „Бяла река" в обхвата на община Ивайловград и защитена зона „Крумовица" в района на община Крумовград. По този начин не само ще се редуцира броя на птиците, които стават жертва на необезопасени стълбове и проводници в тези райони, но също така ще се намалят и случаите, в които електричеството бива прекъснато в резултат на сблъсък на птици с елементи от електроразпределителната мрежа

"Аеросмит" обявиха "прощално" турне из Европа

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/11/15/2864162_aerosmit_obiaviha_proshtalno_turne_iz_evropa/?ref=rss


Американските рок музиканти от "Аеросмит", заедно от 45 години, се отправят на прощална обиколка из Европа през 2017 г., обявиха самите те, цитирани от "Ройтерс".

"Аеросмит" за завръщат от другата страна на Атлантическия океан с едно от най-големите рок шоута, което някога сте виждали, и вероятно най-важното събитие, което трябва да посетите през 2017 г., част от тяхното прощално турне, с което казват "Aero-Vederci Baby!", гласи изявлението на групата.


Едно от...

Европейският съюз прие план за отбрана, независим от САЩ

http://www.moreto.net/novini.php?n=336043

Европейският съюз е приел план за отбрана, който за първи път предвижда изпращането на сили за бързо реагиране в чужбина, предава Euronews. Министрите на отбраната и външните работи, които се срещнаха в Брюксел заявиха, че тяхната обновена стратегия, която включва по-голяма координация между мироопазващите мисии, водени от ЕС, отразяват желанието да се действа независимо от САЩ.

Полицаи преследваха шофьор без книжка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622664

27-годишен варненец е бил задържан, след като отказал да се подчини на полицейско разпореждане. Вчера около 16:20 часа, на бул. «Вл. Варненчик» - близо до кръстовището с ул. «Отец Паисий», полицейски служители направили опит да спрат за проверка лека кола «Ауди». Водачът, известен на МВР, не се съобразил с разпореждането и продължил своето движение в посока центъра на града. Автомобилът бил застигнат и спрян. Установено е, че мъжът шофира без книжка и никога не е притежавал такава. Преди дни му е връчено наказателно постановление за същото нару...

Викингските нападения – заради жени

http://vesti.bg/vikingskite-napadeniia-zaradi-zheni-6061492

Много от ергените, търсещи брак, може да са се впуснали в набезите, за да получат статут, богатство и пленници и така да си осигурят съпруги и наложници

Лекари искат повече ваксинации и засилен контрол за поставянето им

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2016/11/15/2864187_lekari_iskat_poveche_vaksinacii_i_zasilen_kontrol_za/?ref=rss


Личните лекари искат разширяване на имунизационния календар и по-сериозни санкции за отказ от имунизация, пише вестник "Стандарт".

От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари предлагат задължителният имунизационен календар да включва и ваксини срещу менингит тип Б и варицела, а към препоръчителните да се прибавят и нови - против грип, ротавируси и хепатит А, като те се плащат поне частично от държавата.

Личните лекари искат и по-сериозни санкции за хората, които...

Лекари искат повече ваксинации и засилен контрол при поставянето им

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2016/11/15/2864187_lekari_iskat_poveche_vaksinacii_i_zasilen_kontrol_pri/?ref=rss


Личните лекари искат разширяване на имунизационния календар и по-сериозни санкции за отказ от имунизация, пише вестник "Стандарт".

От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари предлагат задължителният имунизационен календар да включва и ваксини срещу менингит тип Б и варицела, а към препоръчителните да се прибавят и нови - против грип, ротавируси и хепатит А, като те се плащат поне частично от държавата.

Личните лекари искат и по-сериозни санкции за хората, които...

Щефан Трьобст: Много българи очевидно копнеят за силна ръка

http://www.mediapool.bg/shtefan-tryobst-mnogo-balgari-ochevidno-kopneyat-za-silna-raka-news256553.html

Във времена на несигурност, особено когато имаш за съсед "султан" Ердоган, много българи очевидно копнеят за "силна ръка", казва в интервю за Дойче веле германският историк проф. Щефан Трьобст, който добре познава България.   Проф. Трьобст, изненада ли Ви фактът, че кандидатът на социалистите Румен Радев спечели президентските избори в България?   Да, доколкото социологическите проучвания предричаха победа на Цецка Цачева. Но изглежда, че времето на надеждните прогнози, съставяни въз основа на допитвания до общественото мнение, отминава - при това в глобален мащаб. Ще дам само два примера: Брекзит и Тръмп. Но преднината на Радев е определено поразителна. Вярно е, че кандидатката на ГЕРБ изглеждаше някак безцветна, но за победата на посткомунистическия бивш военен трябва да има и други причини. Роля е изиграла със сигурност неговата проруска ориентация, както и военната му кариера. Във времена на несигурност, особено когато имаш за съсед непредвидимия "султан" Ердоган, много българи очевидно копнеят за "силна ръка". Още в деня след изборите премиерът Бойко Борисов депозира в парламента оставката на своето правителство. Как ще коментирате това негово решение?   Трудно ми е да определя точната причина за тази стъпка. Борисов е може би фрустриран. Или пък го прави от инат. А може да има и нещо трето, което ние не знаем. Ако обаче по този начин Борисов се надява да извоюва убедителна победа на евентуални предсрочни избори, това определено е много опасен ход.   Ще предизвика ли, според Вас, оставката на Борисов нова фаза на нестабилност?   Зависи от това какво ще се случи до предсрочните избори. А те трябва да се проведат възможно най-скоро, включително защото след по-малко от 14 месеца България ще поеме за първи път ротационното председателство на ЕС. Никое българско правителство не може да си позволи да пропилее този шанс. Как, според Вас, би могло да изглежда следващото българско правителство?   Не знам дали Борисов няма да представи сега всичко като свое лично решение и така да преотстъпи инициативата на някого от по-задните редици в ГЕРБ. Възможно е също така той да продължи временно да изпълнява премиерските си задължения. От гледна точка на политическата хигиена би било най-добре да бъде излъчено технократско правителство, в което да са представени различни партии. Един такъв кабинет обаче няма да има особена тежест на равнище ЕС и НАТО.   В този ред на мисли - как ще се отрази резултатът от тези избори върху българската външна политика?   Тя неизбежно ще се окаже парализирана. Но едва ли ще се стигне до някаква сериозна промяна на курса, тъй като правомощията на българския президент са в това отношение ограничени. Отсега е ясно обаче, че в лицето на Борисов германската канцлерка Меркел губи един относително надежден съюзник. А България ще загуби, поне временно, част от своята тежест в ЕС.

Путин празнува победата на президентите Радев и Тръмп

http://vesti.bg/bulgaria/putin-praznuva-pobedata-na-prezidentite-radev-i-trymp-6061487

"Дойче веле" и "Ню Йорк таймс" съобщиха, че Путин е особено доволен от изборите в София, Вашингтон и Кишинев

Британското правителство няма стратегия за Брекзит, сочи изтекъл документ

http://www.dnevnik.bg/evropa/2016/11/15/2864165_britanskoto_pravitelstvo_niama_strategiia_za_brekzit/?ref=rss


Британското правителство няма план за Брекзит и липсата на държавна стратегия може да продължи още 6 месеца. За това говори изтекъл меморандум за подготовка за правителствено заседание, съобщава Би Би Си.

Бележката, до която се е добрал в. "Таймс" и е видяна и от журналисти на Би Би Си, гласи, че кабинетът работи по 500 проекта, свързани с Брекзит, и може да се нуждае от още 30 000 държавни служители, за да изпълни задачите си.

Въпреки това според документа "все още няма...

ПРОМЯНАТА: "Живот със Синдром на Даун"

http://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/promianata-zhivot-sys-sindrom-na-daun-6061486

Проектът "Живот със Синдром на Даун" е един от финалистите в най-голямата социално отговорна инициатива

Путин празнува победата на "руските" президенти Радев и Тръмп

http://vesti.bg/bulgaria/putin-praznuva-pobedata-na-ruskite-prezidenti-radev-i-trymp-6061487

"Дойче веле" и "Ню Йорк таймс" съобщиха, че Путин е особено доволен от изборите в София, Вашингтон и Кишинев

Динко нападна бившата с нож, после катастрофира и избяга

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622663

Полицията арестува 58-годишния Динко Д. от несебърското село Тънково, който рани с нож бившата си жена, а след това избяга. Нападателят е разкрит от служители на Районно управление на МВР в Камено. След ареста Динко направил пълни самопризнания и разказал подборно за събитията. На 13 ноември, към 14.20 часа пътувал с бившата с автомобил „Сузуки Вагон". Зад волана била именно жената. Двамата се скарали, Динко извадил нож и я ранил с острието по врата. После я изкарал от купето, замият той застанал зад волана и потеглил с автомобила й към село Ли...

Супер Луната от България (галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5874929

Супер Луната от България (галерия)Снощи Луната бе по-близо до нас от всякога. Видимо е около 14% по-голяма и близо 30 на сто по-ярка. Това се случва веднъж на 411 денонощия. Според астрономите Луната няма да е толкова близо до Земята чак до 2034 година, а последното такова явление е било през 1948 година. Суперлуната ще окаже ефект и върху природата,

Мобилен оператор заблуждавал с договори за услуги при неясни условия

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/11/15/2864164_mobilen_operator_zablujdaval_s_dogovori_za_uslugi_pri/?ref=rss


Един от мобилните оператори заблуждава потребители да сключват договори извън търговски обект, без да им предоставя пълна информация за услугите, които ще получат срещу месечната такса.

Това е установила Комисията за защита на потребителите (КЗП), обяви пред БНР председателят на комисията Димитър Маргаритов и уточни, че мобилният оператор заблуждава по-възрастните хора.

"Освен, че се представя на вниманието ви много изгоден пакет с дадено наименование, вие нямате...

Здравната комисия обсъжда бюджета на НЗОК

http://econ.bg/Новини/Здравната-комисия-обсъжда-бюджета-на-НЗОК_l.a_i.732164_at.1.html

Здравната комисия в парламента обсъжда бюджета на Националната здравна каса за 2017 година  Управителят на касата  д-р Глинка Комитов...

Депутати искат от НС подкрепа за "Правосъдие за всеки"

http://offnews.bg/news/n_1/n_640006.html

Народните представители Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев внасят днес в деловодството на Народното събрание Проект за решение за принципна подкрепа на предложенията на Национална гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“ за радикална съдебна реформа, гарантираща независимостта на съда и ефективността и отчетността в работата на прокуратурата. Проектът за решение „препоръчва на народните представители да съобразят предложенията на гражданската инициатива в законодателната си дейност, а когато същите изискват промени в Конституцията от обикновено или Велико Народно събрание – те да бъдат съобразени при изготвянето на законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията на Република България, съответно при внасяне на такъв заедно с проекторешение за свикване на Велико Народно събрание.“ Славов, Димитров и Андреев настояват още парламентът да изрази принципна подкрепа за гражданската инициатива, внесена с подписите на над 5 000 граждани в началото на месец декември 2015 година. Според Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление органът, до който е отправена подписката, е длъжен да разгледа инициативата в срок от 3 месеца. Въпреки това, една година след внасянето на подписката, тя „отлежава“ в деловодството на Народното събрание, като до момента не е включвана в седмичната програма за работа на Народното събрание. Като член на парламентарната правна комисия Петър Славов многократно настоява пред нейния председател и членове законът да се спази и инициативата да не се бави повече. „През последния месец чухме от кандидатите за президент на почти всички парламентарно представени сили, в това число и на достигналите до балотаж, че искат съдебна реформа, държат на гласа на гражданите и одобряват румънския модел за работа на прокуратурата. Сега е време да потвърдят думите си като приемат този проект за решение и реално включат предложенията в своите бъдещи инициативи – независимо дали ще бъдат проекторешения за свикване на Велико Народно събрание, или нещо друго“, заяви Петър Славов.

Молекули върху телефона разкриват начина ни на живот

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5874924

Молекули върху телефона разкриват начина ни на животМолекули, открити върху мобилни телефони, разкриват огромно количество информация за начина на живот на собствениците им - от предпочитанията им за храна до медикаментите, които употребяват, информира БиБиСи.  Калифорнийски учени открили следи от кофеин, съставки на крем за ръце и на антидепресанти върху четиридесетте телефона, които изследвали.

Оркестър №1 на Сърбия идва за най-голямото надсвирване в София

http://www.cross.bg/surbiya-balkanitza-myzika-1525771.html

/КРОСС/ Специално за най-голямото и лудешко надсвирване БАЛКАНИЦА, което ще се проведе за първи път в София на 26 февруари 2017 г. на сцената в Зала 1 на НДК, ще зазвучат тромпетите на най-добрия брас оркестър за духова музика в Сърбия. „Orkestar Danjiela" е участвал и е отличен в едни от най-престижните световни фестивали и музикални състезания в Сърбия, Полша, Испания, Швейцария, Гърция и др. Бендът е и единственият на Балканите, който е ръководен от жена. По-известна като сръбската кралица на тромпета, Даниела Веселинович е определяна като един от най-добрите виртуози на тромпет. В Сърбия, страната на духовата музика и веселието, тя разбива всички стереотипи, показвайки как една магнетична жена може да покорява публиката и да свири блестящо. В комбинация с динамичните ритми на останалите талантливи музиканти от формацията, участието на групата в БАЛКАНИЦА ще е шумно и незабравимо, като всяко тяхно появяване на сцена. Уникалният стил на бенда е брилянтно съчетание от традиционна балканска музика със запомнящо се фолклорно и съвременно звучене. За своята 13-годишна история оркестърът не спира да печели множество награди всяка година. За момичето с тромпета и „Orkestar Danjiela" има създадени дори няколко документални филма, които ги превръщат в една от най-голямата духова сензация в света. БАЛКАНИЦА е на 26 февруари 2017 г. в Зала 1 на НДК . Начало 20:00 часа. Билети в мрежата на Eventim в цялата страна

Осъдиха студентка за кражба на дрехи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622662

Студентка беше осъдена от Районния съд на пробация за кражба на дрехи от различни магазини в един от моловете в града. Кражбата е извършена на 28 миналата година. Младата жена взела дамски облекла и аксесоари от четири отделни търговски обекта. На тази дата 20-годишната девойка се видяла със своя непълнолетна братовчедка и двете заедно отишли в мола с нагласата да си вземат дрехи от популярни марки, без да ги плащат, като за целта им премахнат алармите. В следобедните часове двете момичета последователно влизали и пробвали дрехи в съблекалните ...

Лудогорец готви изненадващ трансфер за вратата си

https://www.actualno.com/bgfootball/ludogorec-gotvi-iznenadvasht-transfer-za-vratata-si-news_575508.html

Лудогорец може да осъществи изненадващ трансфер по време на зимната пауза. Разградчани следят ситуацията около вратар, който определене добре познат у нас, твърди вестник "Тема Спорт". 28-годишният страж е вариант за подсилване на тима през зимата. Причината е, че договорът на шампионите с Владислав Стоянов изтича през лятото на 2017 година и засега не са водени разговори за подновяването му. Кой ще е новият вратар на българския шампион вижте в Sportlive.bg!  

Варненци изобретиха уникален дървен велосипед

http://www.moreto.net/novini.php?n=336051

Единственият в света дървен електрически велосипед с вградена в рамката батерия е разработен от варненци. Моделът е кръстен Galex и разполага и с много други екстри, сред които навигация и GPS проследяване. А създателите му го определят като Ролс Ройс на велосипедите.

Диетата на Аткинс била вредна за сърцето

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5874916

Диетата на Аткинс била вредна за сърцетоНово американско проучване показва, че жените на средна възраст, които следват диетата на Аткинс са изложени на повишен риск от сърдечна недостатъчност, предава "Дейли мейл". Диетите, базирани на консумацията на месо, увеличават значително риска от изпадане в нелечимо здравословно състояние при хората над 50 години.

Кольо Парамов: Ако бюджетът не мине, всички политици в парламента нямат перспектива

http://www.cross.bg/nyama-paramov-parlamenta-1525773.html

/КРОСС/ Бюджетът за догодина категорично трябва да бъде приет от този състав на парламента, заяви пред bTV икономистът Кольо Парамов. Ако бюджетът не мине, всички политици в парламента не могат да се надяват на никаква политическа перспектива, подчерта Парамов. Липсата на пари в следващите 2-3 месеца до новите парламентарни избори ще отекне в кандидатите за депутати. Те добре си правят сметката и знаят, че ако допуснат груба грешка с бюджета, няма да бъдат избрани, допълни той. Според финансиста Емил Хърсев обаче държавата няма да спре, ако няма бюджет, тъй като в такива ситуации се изпълнява всеки месец по 1/12 от предишния. Хърсев определи Бюджет 2017 като добър, конвенционален и предпазлив. Не могат да се правят рискови начинания от гледна точка на данъчната политика. Нужна е нова доходна политика, каза още Парамов. Заемите на България не са сериозни, ние сме една от страните в ЕС сме с най-малко заеми. Когато влезем в еврозоната, ще се окаже, че България няма нито лев задължение. В този момент ще се освободи резервът, който в момента покрива лева, и той е по-голям от всичко, което дължим, обясни Хърсев.  

От успеха на Радев не следва задължителна победа на БСП на следващите избори, смята Курумбашев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/15/2864169_ot_uspeha_na_radev_ne_sledva_zaduljitelna_pobeda_na/?ref=rss


"Ако някой си мисли, че от победата на Румен Радев на изборите, следва и победа на БСП на следващите, ще бъде заблуден", каза днес по БНТ новият евродепутат Петър Курумбашев, който беше и в предизборния щаб на новоизбрания президент. Той заема мястото в европарламента на избраната за вицепрезидент Илияна Йотова.

"Би било доста елементарно да се екстраполират тези резултати върху директни партийни резултати. Нашите опоненти през цялото време искаха да кажат, че това са директни...

18-годишен шофьор влезе в насрещното, пострадаха трима

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622660

Трима души са пострадали в катастрофа на бул. «Княз Борис I», в района на Делфинариума. Инцидентът е станал снощи, минути преди 19:00 часа, съобщават от полицията. 18-годишният водач на лека кола «Пежо», поради движение с несъобразена скорост, загубил контрол и се ударил в бордюр. Автомобилът се преобърнал, навлязъл в платното за насрещно движение и се блъснал във «Фолксваген». Шофьорът на първия автомобил е получил контузия на главата, но няма опасност за живота му. Неговата непълнолетна спътница е настанена за лечение с фрактури на носни кост...

Германия иска преговорите с Турция за членство в ЕС да продължат

https://www.actualno.com/europe/germanija-iska-pregovorite-s-turcija-za-chlenstvo-v-es-da-prodyljat-news_575505.html

Германия смята, че е необходимо преговорите на Турция за членство в ЕС да бъдат продължени. Това заяви днес германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер след преговори със своя турски колега Мевлют Чавушоглу в Анкара. „Знам, че в Европейския съюз има хора, които

Гледаме "Светът е Берое" и в интернет

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622659

В залата на Регионалната библиотека „З. Княжески" в Стара Загора се състоя премиерната прожекция на филма „Светът е Берое", посветен на 100-годишнината на футбола в града. Това е заключителното събитие от програмата на Община Стара Загора по отбелязване на юбилея. Документалният филм е създаден от продуцентската къща „Файв стар медия" по поръчка на Община Стара Загора. Той обхваща историята на организирания футбол в града, от парцалената топка и първите подавания в района на ж.п. гарата, сформирането на първия футболен клуб в града, през постро...

Две работни места за младши експерти по "Старт на кариерата"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622658

За поредна година Областна администрация Русе е работодател по Програмата „Старт на кариерата“. Обявени са 2 работни места за младши експерти в направленията: „Администрация и управление“, „Архитектура, строителство и геодезия“, „Икономика“, „Политически науки“, „Право“, „Социални дейности“ и „Счетоводство“. Програмата дава възможност на висшисти до 29 години да работят 9 месеца през 2017 г. и да натрупат трудов стаж и опит в своята специалност. Срокът за подаване на документи в Дирекция „Бюро по труда“ Русе е 18 ноември....

3-годишна в болница, майка й се заби в дърво

https://www.24chasa.bg/region/article/5874915

3-годишна в болница, майка й се заби в дървоДете е ранено при пътен инцидент вчера между селата Певците и Кърнаре, съобщиха от пловдивската полиция. Сигналът е подаден около 13 часа. На място служители на РУ – Карлово установили, че фолксваген излязъл вляво извън пътя, блъснал се в дърво и се преобърнал. В болница е настанено 3-годишно момиченце, което пътувало в обезопасително столче.

Съдийската колегия отказа да се занимава с избора на преподавател на младшите съдии

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/15/2864013_sudiiskata_kolegiia_otkaza_da_se_zanimava_s_izbora_na/?ref=rss


Съдийската колегия не прие предложението на Калин Калпакчиев и още двама членове да бъде обсъден отказът на управителния съвет на Националния институт по правосъдие да назначи за постоянен преподавател на младшите съдии по наказателно право първия класиран в конкурса - бившият заместник-министър на правосъдието Петко Петков.

Вчера "Дневник" съобщи, че въпреки че е получил най-много точки, Петков не е бил назначен. Мотивите за това не са публично известни. Той не е бил уведомен за...

Служителите-бумеранг

http://web.barometar.net/86858/

Независимо дали са млади или стари, над една трета от кандидатите по света (34%) гледат на възрастта си като на най-голямата пречка пред кариерното си развитие според глобално проучване на Manpower. Изследването показва, че този страх е неоснователен предвид многото компании, които използват разнообразието от поколения като начин да се справят с недостига на таланти, […]

Евакуираха детска градина заради неизправен бойлер

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622661

Детска градина бе евакуирана заради неизправен бойлер. 22 деца от филиала на ДГ "Звънче" са преместени от сградата в близка градина. Причината за бързото преместване на малчуганите бил бойлер в сградата. Водонагревателят не работел и затова бил повикан техник. Той го поправил и бойлерът заработил, след което майсторът си тръгнал. Директорът на градината Галина Благомилова обясни, че служители усетили проблем с елетричеството от помещението с б...

Председателят на Апелативен съд Пловдив: Дистанционното гласуване за избор на членове на ВСС е успех за системата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622642

Висшият съдебен съвет подготвя на 16 и 17 ноември експериментален избор на членове на нов състав. Това ще е първото в историята на съвета дистанционно гласуване. Като успех определи въвеждането на тази възможност в интервю за Дарик радио председателят на Апелативния съд в Пловдив Магдалина Иванова. Тя е убедена, че по този начин на гласуване ще се спестят най-малкото финансови средства, за разли...

„Ястребово око“ на турнира в София

https://www.24chasa.bg/sport/article/5874911

„Ястребово око“ на турнира в СофияСофия, 15 ноември, 2016 г. - Второто издание на тенис турнира Garanti Koza Sofia Open ще разполага с видеоповторение на спорни ситуации, известно като „ястребово око“, съобщиха организаторите. Състезанието е от 5 до 12 февруари 2017 година в столичната зала „Арена Армеец“. „Ястребовото око“ е страхотно развитие и повишаване на стандарта за София.

Тенис турнирът в София ще разполага с "ястребово око"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/11/15/2864150_tenis_turnirut_v_sofiia_shte_razpolaga_s_iastrebovo_oko/?ref=rss


Второто издание на тенис турнира Garanti Koza Sofia Open ще разполага със системата "ястребово око", съобщиха организаторите.

"Ястребовото око" е страхотно развитие и повишаване на стандарта за София. Повечето, но не всички турнири, от категория АТР 250 вече използват технологията. Феновете на тениса в залата ще харесат много това нововъведение", заяви директорът на турнир Пол Макнами.

Отговорник за видеоповторението в София ще бъде Марта Мрозинска от Полша, която е...

Тенис турнирът в София ще разполага със система "ястребово око"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/11/15/2864150_tenis_turnirut_v_sofiia_shte_razpolaga_sus_sistema/?ref=rss


Второто издание на тенис турнира Garanti Koza Sofia Open ще разполага със системата "ястребово око", съобщиха организаторите.

"Ястребовото око" е страхотно развитие и повишаване на стандарта за София. Повечето, но не всички турнири, от категория АТР 250 вече използват технологията. Феновете на тениса в залата ще харесат много това нововъведение", заяви директорът на турнир Пол Макнами.

Отговорник за видеоповторението в София ще бъде Марта Мрозинска от Полша, която е...

Българската песен за детската Евровизия ще звучи в училищата

http://www.moreto.net/novini.php?n=336054

Българската песен за Детска Евровизия 2016 ще звучи в повечето училища в страната през ноември, съобщиха от Министерството на образованието за Moreto.net. „Вълшебен ден“ е специалният поздрав на нашия представител в престижния конкурс - Лидия Ганева, към всички ученици в България.

Лидия Ганева ще излезе под номер 6 на сцената на детска Евровизия 2016

http://www.cross.bg/lidiya-ganeva-izpulneniyata-1525772.html

/КРОСС/ Българският представител в Детската Евровизия 2016 Лидия Ганева ще представи страната ни под номер 6 в концерта на 20-ти ноември. Това стана ясно снощи, когато бе дадено началото на 14-то издание на конкурса на специална церемония. По време на откриващото събитие делегациите на всички 17 участващи страни преминаха по червения килим в театър „Маноел" в малтийската столица Ла Валета. Според регламента на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) проведеният жребий определя директно първата и последна позиция на изпълненията, а за останалите участници става ясно в коя част на шоуто ще се представят. Креативният екип на конкурса подреди изпълненията в следната последователност: 1. Ирландия2. Армения3. Албания4. Русия5. Малта6. България7. Македония8. Полша9. Беларус10. Украйна11. Италия12. Сърбия13. Израел14. Австралия15. Холандия16. Кипър17. Грузия Лидия Ганева направи впечатление със стилния си тоалет, създаден специално за събитието от дизайнерката Радина Томчева (автор на детски облекла с българската марка FamilyHASKI). Красивата рокля носи духа на българските традиции, представен чрез стилизирана златна бродерия, която е характерна за женските народни носии.

Metallica ще излъчи онлайн концерта си в Лондон

https://www.actualno.com/music/metallica-shte-izlychi-onlajn-koncerta-si-v-london-news_575501.html

Metallica избраха Лондон за място, на което да промотират новия си студиен албум "Hardwired...To Self-Destryct" в деня на издаването му - 18 ноември. Събитието ще се състои в "House of Vans" в 23 ч. българско време и ще бъде излъчвано на живо онлайн на този адрес. Групата ще изпълни песни от новия си двое

Щатският долар продължава ралито си

http://www.investor.bg/analizi/9/a/shtatskiiat-dolar-prodyljava-ralito-si-228358/

Валутата, която поевтиня най-много спрямо долара през вчерашния ден, беше японската йена

Прокуратурата в Бургас разследва случая с грубата треньорка (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5874858

Прокуратурата в Бургас разследва случая с грубата треньорка (Видео)Районната прокуратура в Бургас се самосезира и назначи проверка заради инцидента с треньорката по художествена гимнастика Елена Симеонова, която бе заснета да се държи агресивно с една от състезателките си по време на тренировка. Скандалните кадри бяха направени ден преди старта на Държавното първенство за ансамбли, което се проведе в морския град.

Първи телефонен разговор между Тръмп и Путин

http://www.mediapool.bg/parvi-telefonen-razgovor-mezhdu-tramp-i-putin-news256552.html

В първия разговор по телефона между новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп и руския президент Владимир Путин снощи двамата обещаха да изградят нови отношения между страните, основаващи се на взаимното уважение и определиха сегашното състояние на двустранните отношения като незадоволително, пише британският в. "Телеграф". Още в първото си интервю след изборите Тръмп заяви, че ще оттегли американската подкрепа за бунтовниците в Сирия и вместо това ще се фокусира върху унищожаването на Ислямска държава, което може да доведе до дипломатическа криза между Вашингтон и Лондон, припомня британското издание. Макар че Путин старателно поддържаше неутралитет по време на президентските избори в САЩ, руските държавни медии очевидно подкрепяха Тръмп, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Голяма част от краткото изявление на Кремъл за телефонния разговор повтаряше предишните изявления на Путин за плановете му за отношенията с Вашингтон - включително "завръщане към прагматично, взаимноизгодно сътрудничество", отбелязва вестникът. Руският президент открито подкрепя идеята, че светът трябва да се върне към времето, когато две свръхсили като цяло носеха отговорност за глобалната сигурност и стабилност, пише в. "Ню Йорк таймс". Изданието обаче отбелязва, че някои аналитици смятат Тръмп за непредсказуем и допускат, че традиционната склонност на Републиканската партия да представя Русия като страховита заплаха все още може да се прояви. Възгледите на Тръмп за Путин го противопоставят открито на мнозина експерти по отбраната от Републиканската партия, които са настроени конфронтационно, пише и в. "Вашингтон пост". Те одобряват решението на новоизбрания президент да повиши разходите за отбрана, но са настроени подозрително към Москва и порицават действията на Русия в Източна Европа, Украйна и Сирия. Предложението за сътрудничество може да доведе до противопоставяне и между Тръмп и Пентагона, смята изданието, посочвайки, че много военни и цивилни лидери на министерството на отбраната на САЩ са против сътрудничеството с Русия, особено в Сирия. Отношенията на Тръмп с Русия може да се окажат едни от най-сложните за поддържане, въпреки че според новоизбрания президент сближаването с Русия ще попречи на установяването на тесни връзки между Москва и Пекин, подчертава "Вашингтон пост".

Супер луна: Най-лошите снимки в социалните мрежи. (ГАЛЕРИЯ)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5874684

Супер луна: Най-лошите снимки в социалните мрежи. (ГАЛЕРИЯ)В понеделник вечерта имахме възможността да наблюдаваме Супер луна, която беше най-близо до Земята от 68 години насам. Професионалисти и любители фотографи по целия свят очакваха с нетърпение небесното явление. За отрицателно време те споделиха "творенията" си в социалните мрежи . Но не всички опити бяха толкова добри.

Универсалните фондове подобряват доходността си

http://www.dnevnik.bg/biznes/lichni_finansi/2016/11/15/2864040_universalnite_fondove_podobriavat_dohodnostta_si/?ref=rss


Средната годишна доходност на универсалните пенсионни фондове се повишава за пръв път от началото на годината, като тя е 2.76 на сто. Това показват данните на Комисията за финансов надзор, цитирани в днешния брой на "Капитал daily". Те се изчисляват на базата на генерираната доходност за последния 2-годишен период към края на съответното тримесечие – в случая към септември.

Към края на септември най-добро е представянето на универсалния фонд на "Съгласие" с малко над 5% средногодишна...

Дончев: Безотговорно е да оставим държавата без бюджет

http://offnews.bg/news/n_1/n_640001.html

Съвършено безотговорно е в такава ситуация държавата да се остави без бюджет. Ние ще се борим да има такъв, заяви пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев. Според него всички в ГЕРБ ще направят всичко възможно бюджетът на страната да бъде приет възможно най-скоро. По повод позицията на Патриотичния фронт, който обяви, че няма да подкрепи бюджета за 2017 г., тъй като в него не е предвидено увеличение на минималните пенсии, Дончев заяви: "За да мине в парламента някое от предложенията на партньорите ни, те се нуждаят от нашите гласове, но не всеки път това се случва. Стабилността е икономически капитал, който трябва да постигнем", каза още Дончев. Вицепреремиерът коментира и резултата от референдума. "Без значение на кого му харесва, на кого не му харесва при този резултат от референдума няма значение дали е валиден, или не. Разликата е толкова малка, че не може да се коментира. Изборните правила трябва да се променят и добре това да се случи максимално рано", каза той. Дончев обясни и причините за загубата на ГЕРБ на президентските избори. "Няма как да коментираме, че сме сбъркали само в изборите. Един резултат от изборите не е резултат само от качествата на кандидатурата и от проведената кампания. Малко или много, може би съдим сурово себе си, това е резултат от начина, по който сме се държали през последните две години", заяви вицепремиерът.

Година и шест месеца за шофиране без книжка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622653

Бургазлията Михаил Шивачев получи ефективно наказание от 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода" за управление на лек автомобил без съответно свидетелство. Той признал изцяло фактите от обвинението и приел наказанието за извършеното от него на 15 юни. Наказанието трябва да бъде изтърпяно при първоначален „строг" режим в затвор. Шивачев ще трябва да заплати и глоба в размер на 500 лева. Споразумението, което на 15 ноември е одобрено от Районния съд, е окончателно и не подлежи на обжалване. Тридесет и четири годишният Шивачев е осъждан ...

Пентагонът съветва страните от НАТО да разговарят с правителството на Тръмп

http://www.mediapool.bg/pentagonat-savetva-stranite-ot-nato-da-razgovaryat-s-pravitelstvoto-na-tramp-news256551.html

Министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър посъветва страните от НАТО, обезпокоени от предстоящото влизане на Доналд Тръмп в Белия дом, да разговарят с новото правителство, за да защитят постиженията на Атлантическия съюз, предаде Франс прес. В предизборната кампания Тръмп обяви, че може да постави условия, за да продължи да спазва съюзническите ангажименти на САЩ в НАТО и това предизвика тревоги в Европа, напомня АФП. Министърът на отбраната в правителството на Обама бе запитан какво е посланието му към тези страни. Той отвърна, че няма мандат да говори от името на бъдещото правителство. "Единственото, което мога да кажа на европейските страни, е: разговаряйте с новото правителство. Работете с него, останете привързани към ценностите и принципите, които отстояваме. Ние можем да се защитаваме много по-добре, когато работим заедно", каза Картър. Независимо кой е на власт в САЩ, Вашингтон винаги е смятал, че европейските страни разчитат твърде много на САЩ за колективната отбрана в НАТО и от години настояват европейците да увеличат разходите за отбрана, напомня АФП. Повечето европейски страни отделят за отбрана по-малко от 2-та процента от брутния вътрешен продукт, определени от съюза. САЩ, чиито разходи за отбрана възлизат на около 3,3 на сто от БВП, осигуряват около 70 на сто от разходите в НАТО. Пентагонът и Държавният департамент заявиха, че все още нямат никаква информация от екипа на избрания за президент Доналд Тръмп какви са намеренията му за прехода във властта, предаде ДПА. "До днес следобед не сме имали никакви контакти", написа вчера пресаташето на Пентагона Гордън Троубридж в електронно писмо в отговор на въпрос на ДПА. Говорителката Елизабет Трюдо даде подобен отговор на репортерски въпрос дали има информация за прехода във властта. Тя обаче отбеляза, че това не е необичайно. Министърът на отбраната Аштън Картър отново заяви снощи, че ще направи всичко възможно за гладко предаване на властта, добавя ДПА. Предаването на правомощията в държавата трябва да се извърши до 20 януари, когато встъпва в длъжност новият президент.

Министерството на отбраната иска още 11 млн. лв. в бюджета за догодина

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622657

За минимум 11 милиона лева допълнително към бюджета си за 2017 година настоява Министерството на отбраната, за да бъде решен частично въпросът с недостига на кадри в армията. Незаетите вакантни места в момента са 5500, съобщи зам. военният министър Десислава Йосифова. Тя предупреди, че недокомплектът на армията вече е толкова голям, че съществува риск от инциденти, застрашаващи живота и здравето на българските военнослужещи. Средства за увеличение на заплатите на военните не са предвидени. Бюджетът за армията бе приет на първо четене в Комис...

Пожар избухна в Дом за възрастни хора в Драганово

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622655

Пожар избухна в Дома за възрастни хора с умствена изостаналост в горнооряховското село Драганово. Сигналът за инцидента е подаден в 10.10  днес. На място са изпратени 3 пожарни коли. Работещите в дома и пожарникарите са евакуирали близо 100 – те домуващи. Персоналът е локализирал огъня с пожарогасители. За по – малко от 30 минути пожарът е бил потушен, информира директорът на РДПБЗН комисар Красимир Кръстев. Благодарение на бързата намеса на огнеборците са предотвратени сериозни щети. Няма пострадали. Изгорели са 5 кв. метра покривна конструкци...

Работата на държавата ще бъде парализирана поне до пролетта, твърди политолог

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/15/2864075_rabotata_na_durjavata_shte_bude_paralizirana_pone_do/?ref=rss


Политическата криза в страната ще продължи поне до пролетта и държавата ще бъде като парализирана. Тази прогноза направи политологът Стойчо Стойчев пред Българското национално радио.

Според него подадената оставка на премиера Бойко Борисов след загубата на ГЕРБ на президентските избори ще доведе до сигурни предсрочни избори, а до провеждането им ключови административни процеси ще спрат.

Стойчев подчерта, че съставът на следващия парламент зависи основно от това какви...

Представят у нас стрийминг платформата Apache Kafka

http://www.cross.bg/kafka-apache-tick-1525770.html

/КРОСС/ Създадената от LinkedIn стрийминг платформа Apache Kafka ще бъде представена на конференцията Java2Days в София от българската фирма Tick42, информира technews.bg.Apache Kafka, чийто код бе отворен скоро след създаването й, е стрийминг платформа с висока производителност, която намира все по-широко приложение в компании като Netflix, Uber, CloudFlare и Spotify. Тя е написана на Scala и Java и целта й е да предостави унифицирана платформа за управление и обработка на големи потоци от данни в реално време.Нейният слой за съхранение на данните е проектиран и оптимизиран специфично с идеята за стрийминг. Това, заедно с възможностите за интеграция с външни системи чрез Kafka Connect, прави Apache Kafka много подходяща за компании и системи, които работят с големи потоци от данни в реално време и е нужно да гарантират минимално забавяне във времето за достъп до информацията.Софтуерната компания Tick42, базирана в София, ще проведе интензивно практическо обучение по Apache Kafka. Практическата сесия на 16 ноември в Интер Експо Център е озаглавена Hands-on Kafka и ще бъде водена от Владимир Цанев от Tick42. Той е един от най-добрите български Java програмисти, има значителен принос в редица проекти с отворен код, като Spring Boot, Spring Session и Orika и е съавтор на книгата „Въведение в програмирането с Java".Сесията е базирана на опита на Tick42 с прилагането на Apache Kafka в мащабен проект в международна инвестиционна банка

"Икономист": Радев е по-скоро продукт на български олигарси

http://www.mediapool.bg/ikonomist-radev-e-po-skoro-produkt-na-balgarski-oligarsi-news256550.html

"Новинарските заглавия, че проруски кандидати са спечелили изборите в България и Молдова, може да разтревожат някого на Запад и да предизвикат аплодисменти от Москва. Но реалността е, че политиката в двете страни се движи от вътрешни сили и предимно от усилията на олигарси да гарантират финансовите си интереси. Техните лидери са умели в изкуството да противопоставят Запада и Русия. Но очаквайте повече от това, което виждаме до момента, отколкото някакви драматични геополитически поврати". Tака авторитетното издание "Икономист" коментира изборите в България и Молдова, които бяха спечелени от определяните от мнозина като проруски кандидати Румен Радев и Игор Додон.   Изданието коментира, че ситуацията и в двете държави е малко по-сложна. Действително и двамата са приятелски настроени към Москва, но едва ли някой от двамата ще предприеме някакви радикални промени в геополитическата ориентация на страните им поне в близко бъдеще.   "Икономист" посочва, че Радев е получил подкрепата на етническата турска общност в България, чиято основна партия се свързва с имената на местни олигарси и руски бизнесмени. Социалистите в България се подкрепят от консервативна група пенсионери и свързваната с Москва православна църква. В предишни правителства обаче партията разреши разкриването на американски военни бази в страната и прегърна членството на България в НАТО, припомня изданието.   Димитър Бечев от Университета в Харвард коментира пред "Икономист", че положението в страната е "и вълкът сит, и агнето цяло“. България остава лоялен член на ЕС и НАТО, но се обръща и към Русия.   Изданието цитира самия Радев, който казва: „Доскоро летях на съветски изтребител. Завършил съм Американската академия. Само че съм изцяло български. Моята кауза е България“.   Според Бечев следизборните позиции в страната ще бъдат определени от и за българските политици, а не заради Путин или Брюксел.   Изданието отделя повече внимание на ситуацията в Молдова, където победи лидерът на социалистите Игор Додон. Той е привлякъл гласовете на няколко хиляди жители на контролираната от Русия отцепническа територия в Приднестровието.    Опонентът му Мая Санду спечели гласовете на молдовската диаспора на Запад, но не и в Русия.   Изкушаващо е изборите да се опишат просто като състезание между проруски и проевропейски политици. Всъщност обаче геополитическият живот в Молдова се доминира от олигарси, мотивирани повече от финансови, отколкото от геополитически интереси. Премиерът Павел Филип се свързва с името на Влад Плахотнюк, най-влиятелния бизнесмен в Молдова, който е и най-непопулярният политик, отбелязва "Икономист".   Според анализатора най-вероятно предизборните обещания на Игор Додон да прекрати споразуменията на Молдова с Европейския съюз (ЕС) няма да бъдат реализирани не на последно място заради помощта, която страната получи от ЕС и Америка, но не и от Русия.   Откакто през 2014 г. 1 млрд. долара изчезнаха от банковата система на страната – вероятно откраднати от местните олигарси, страната е зависима от подкрепата на Международния валутен фонд (МВФ), за да оцелее финансовата ѝ система.        

"Живот със Синдром на Даун": Семейство снима живота си

http://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/zhivot-sys-sindrom-na-daun-semejstvo-snima-zhivota-si-6061486

История за момиченце със Синдром на Даун, която ни кара да се замислим, колко са важни семейството и подкрепата

МОН: Българската песен за Детска Евровизия 2016 ще звучи в училища (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5874834

МОН: Българската песен за Детска Евровизия 2016 ще звучи в училища (видео)Българската песен за Детска Евровизия 2016 ще звучи в повечето училища в страната през ноември. „Вълшебен ден“ е специалният поздрав на нашия представител в престижния конкурс - Лидия Ганева, към всички ученици в България, съобщават от Министерството на образованието. „Радвам се, че моята песен ще стигне до толкова много деца.

МОН одобри учебниците за първи клас на "Просвета"

https://www.actualno.com/education/mon-odobri-uchebnicite-za-pyrvi-klas-na-prosveta-news_575496.html

Всички нови учебни комплекти и учебници за 1. клас на издателска група „Просвета“ са одобрени от Министерството на образованието и науката (МОН). Заедно с печатните издания одобрение получават и електронните им варианти, съобщиха от издателството. Новите учебници на

Цените на инвестиционните метали са под натиск

http://econ.bg/Новини/Цените-на-инвестиционните-метали-са-под-натиск_l.a_i.732160_at.1.html

Златото се търгува в тесни граници от 1210-1225 долара за тройунция, което представлява спад от около половин процент. Благородните метали са под...

В разговор по телефона Тръмп и Путин изрази готовност за установяване на партньорски диалог

http://www.cross.bg/trump-prezident-pytin-1525769.html

/КРОСС/ В разговор по телефона снощи с новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп руският президент Владимир Путин изрази готовност за установяване на партньорски диалог с бъдещата администрация в САЩ, предаде ТАСС, цитирана от Дарик. Двамата се обявиха за съвместна работа за нормализиране на руско-американските отношения, съобщи пресслужбата на Кремъл. Те говорили и за необходимостта от обединяване на усилията в борбата с международния тероризъм. Разбрали се да продължат да поддържат контакти по телефона и в перспектива да уговорят лична среща. Според съобщението на Кремъл Путин отново поздравил Тръмп за избирането му на президентския пост и посочил, че установяването на партньорски диалог трябва да стане на принципите на равноправието, взаимното уважение и ненамесата във вътрешните работи. В първия разговор по телефона между новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп и руския президент Владимир Путин снощи двамата обещаха да изградят нови отношения между страните, основаващи се на взаимното уважение и определиха сегашното състояние на двустранните отношения като незадоволително, пише британският в. "Телеграф". Още в първото си интервю след изборите Тръмп заяви, че ще оттегли американската подкрепа за бунтовниците в Сирия и вместо това ще се фокусира върху унищожаването на Ислямска държава, което може да доведе до дипломатическа криза между Вашингтон и Лондон, припомня британското издание

Чолата отървава решетките с условна присъда

https://www.24chasa.bg/novini/article/5874810

Чолата отървава решетките с условна присъдаОт затвора ще се отърве обвиненият в сводничество бивш шеф на ръгбито Росен Чолов-Чолата. Запознати разкриват пред "България Днес", че той ще иска споразумение с прокуратурата и се надявал то да бъде одобрено от спецсъда. Това развитие на казуса щяло да стане по време на делата му, които са насрочени за 17 ноември и 2 декември.

Диан Димитров показва "Вертикална структура" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=336039

Самостоятелна изложба вернисаж ще покаже на варненската публика Диан Димитров, научи Moreto.net. Името на изложбата е "Вертикална структура". Авторът възприема идеята за света, като изграден на основата на две структури – хоризонтална и вертикална.

Галя Чунтова с изложба "Дванайсет месеца"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5874836

Галя Чунтова с изложба "Дванайсет месеца"Галя Чунтова представя изложбата си "Дванайсет мсеца" от 16 ноември до 6 декември в галерия "Теа Алба" в София. 15 от 17-те творби на изложбата "Дванайсет месеца" са нарисувани с техниката маслени бои върху платно. Останалите две – "Май" и "Август", са със специфичния за авторката стил сериграфия и акварел,

ЕС одобри създаване на собствен център за координиране на военни операции

http://www.dnevnik.bg/evropa/2016/11/15/2864073_es_odobri_suzdavane_na_sobstven_centur_za_koordinirane/?ref=rss


Европейският съюз прие пътна карта за укрепване на отбраната си в момент, когато изборът на Доналд Тръмп за американски президент породи опасения, че САЩ може да се откажат от ангажимента си за военна защита на Европа, предаде Франс прес.

Съвпадението между изненадващата победа на кандидата популист на изборите в САЩ и тази голяма стъпка напред за европейската отбрана е чиста случайност, увериха няколко участници в съвещание на министрите на външните работи и отбраната от ЕС в...

ПРОМЯНАТА е смехът, който лекува!

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622643

Янита и Ива: „Има една по-силна светлина от тази на прожекторите в театъра и тя идва от очите на децата." Те са Янита и Ива. Искреният смях е не само на лицата, но и в сърцата им. Янита е от София, а Ива от Разград. Водени от любовта си към театъра, се срещат преди 5 години в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов", където още от първи курс стават неразделни и започват да мислят как да случат Промяната. Там научават и ценния урок, че „И най-невъзможните неща могат да станат реалност, стига да използваш правилните средства." Янита Кирова е човек с всестранни ...

Мъж от Созопол загина в катастрофа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622651

Петдесетгодишен мъж от Созопол загина в тежка катастрофа на пътя между къмпинг "Златна рибка" и входа на града. Поради несъобразена скорост, зад волана на „БМВ", той се блъснал челно в автобус „Сетра", след дясна крива на отсечката. Човекът починал на място.    ...

Парите за "Белене" трябва да бъдат намерени до 15 декември независимо от оставката на правителството

http://www.cross.bg/nikolov-bulgarskata-parite-1525768.html

/КРОСС/ Парите за АЕЦ "Белене", които дължим на руснаците, трябва да бъдат намерени независимо от оставката на правителството. Този разход е залегнал в решение на парламента и е със силата на закон, предупреди заместник-председателят на енергийната комисия Валентин Николов. След като заместник генералният директор на "Росатом" - Комаров подписа споразумението с г-н Горанов, с което на българската страна се спестяват 90 милиона евро, българската страна се ангажира до 15-и декември тази година да извърши плащанията по арбитражното споразумение. Ако новото правителство дойде и реши да не изпълни този ангажимент, то тогава тези пари ще трябва да бъдат добавени към сумата и тя ще нарасне заедно с лихвите, които се плащат на ден, така че ще трябва да понесе отговорността за това, че ще трябва да плати повече пари, каза Николов пред БНР.   

Депутат и зам.-кмет чистят опасни гуми на пътното платно в Ловеч

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622652

Депутатът Антон Долапчиев и зам.-кметът на Ловеч инж. Ивелина Радевска влязоха спешно в ролята на служители от общинското звено „Контрол и сигурност" и почистиха пътното платно от опасно пръснати гуми. Това стана в изборната нощ срещу понеделник, малко преди 23:00 ч., на ул. „Осъмска" в Ловеч, уточняват от пресцентъра на кметската администрация. До случката се стигнало, след като зам.-кметът Радевска получила сигнал от гражданин, който констатирал странна барикада, преграждаща напряко цялата улицата. Каучуковите изделия, грабнати от близкия сер...

Жена почина, след като беше блъсната от кола

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622650

Жена на 61 години е починала на място, след като е била ударена от автомобил във Видин. Това съобщават от Областна дирекция на МВР. Инцидентът е станал вчера около 18.00 часа. Лек автомобил "Хюндай", управляван от видинчанин на 76 години, при движение с несъобразена скорост е блъснал 61-годишна пешеходка във Видин. Жената е починала на място, а трупът е транспортиран за аутопсия във видинската болница.  ...

Интегрират шуменски роми с швейцарско финансиране

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622656

Проект за социалното включване на роми и други уязвими групи, финансиран от Швейцария, стартира на територията на община Шумен, Това обявиха днес на брифинг ръководителите на проекта. Той ще обхваща хора от кварталите Витоша, Млада гвардия, Еверест и село Ивански. "Взаимодействието с общността - фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция" е на стойснот 723 656 лв., съобщи Христина Баева, която ръководи проекта. Швейцарското финансиране е в размер на 533 682 лв., а съфинансирането от българска страна е 18 974 лв. Община Шумен осигурява 25 55...

Обезопасиха 100 стълба в Свиленград, спасяват птици

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622649

100 електрически стълба бяха обезопасени за опазване на птиците в защитена зона „Сакар“, част от екологичната мрежа НАТУРА 2000. Обезопасяването беше извършено в Свиленград. Монтирани са изолации на рискови за птиците стълбове. По този начин ще се осигурят безопасни условия не само за белошипите ветрушки, но и други видове като царски орли, щъркели и други птици. По данни на еколозите, те често използват елементите от електроразпределителната мрежа като места за кацане, почивка или дори гнездене.   ...

Растежът на икономиката се ускорява

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/11/15/2864066_rastejut_na_ikonomikata_se_uskoriava/?ref=rss


През третото тримесечие на годината брутният вътрешен продукт(БВП) на България по сезонно изгладени данни нараства с 3.5% спрямо същото тримесечие на предходната година. това показват експресните оценки на Националния статистически институт.

Брутната добавена стойност се увеличава с 2.5%.

От данните се вижда, че това се дължи в по-голяма степен на износа, който през периода юли-септември нараства с 8.5 на сто на годишна база и в по-малка степен на крайното потребление,...

"Най-опасният политик в САЩ" ще е новият главен стратег на Белия дом

http://www.mediapool.bg/nai-opasniyat-politik-v-sasht-shte-e-noviyat-glaven-strateg-na-beliya-dom-news256549.html

Решението на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп да назначи за следващ главен стратег на Белия дом Стивън Банън, доскоро ръководил крайнодесния информационен сайт "Брайтбар нюз", засили опасенията на либералните активисти, че следващата президентска администрация в САЩ ще насърчава и подкрепя антисемити, расисти и женомразци, пише британският в. "Гардиън". Темата е сред основните за много от водещите издания на Запад. Решението на Тръмп беше осъдено и от много активисти, които го обвиниха, че дава обществена платформа на омразата на маргиналите. Подборът на членове на бъдещата президентска администрация е първия тест за обещанието на Тръмп към американците, че благодарение на опита си като бизнесмен ще бъде по-добър президент от който и да е досега, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". "Изборът на членове на екипа му ще покаже уменията му да управлява най-важната "компания" в целия свят и милионите й служители", подчертава изданието. В същото време действащият президент на САЩ Барак Обама разочарова някои поддръжници на Демократическата партия, като нарече Тръмп "прагматичен, а не водещ се от идеологията" и отказа да подложи на критика решението му да назначи Банън за главен стратег, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". "Важно е той да вземе собствените си решения", а американците ще могат да преценят дали те им харесват, подчерта Обама, цитиран от изданието. Стивън Банън е "най-опасният политик в САЩ", пише френският в. "Паризиен". Относително нов член на консервативните среди, опитът му начело на "Брайтбар" го прави глас на "алтернативната десница", движение, което обединява антиимигрантски настроени бели националисти и противници на политическия елит. В събота френската крайнодясна депутатка Марион Марешал-льо Пен заяви, че е готова да работи с Банън, припомня френското издание в портрета си на бъдещия главен стратег на Тръмп. Същевременно агенция Асошиейтед прес съобщи, че бившият кмет на Ню Йорк Руди Джулиани е фаворит за поста държавен секретар в бъдещото правителство на Доналд Тръмп. Агенцията се позова на приближен на Джулиани, пожелал анонимност. Джулиани е без конкурент за поста държавен секретар, добавил източникът, цитиран от АП.

Британското правителство няма ясен план за Brexit

https://www.actualno.com/europe/britanskoto-pravitelstvo-njama-jasen-plan-za-brexit-news_575494.html

Британското правителство няма ясен план за Brexit и стратегия за водене на преговорите едва ли ще бъде постигната от кабинета до шест месеца, показва изтекла информация, станала достояние на вестник „Таймс“. От паметна записка на консултант от 7 ноември става ясно, че Уа

Мелания Тръмп и Десислава Генчева – какво видяхме от бъдещите първи дами

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622648

До всеки успял мъж стои една жена. Тази фраза е особено валидна, когато говорим за президенти. Целият свят очаква встъпването на Доналд Тръмп в длъжност като новия президент на САЩ и поради още една причина - новата първа дама, която е източноевропейка, бивш фотомодел и говори пет езика. Новото първо семейство на САЩ: Три брака, пет деца и осем внуци (СНИМКИ) У нас също очаквахме с нетърпение да разберем коя е ще е първата ни дама, след като...

Защо децата мразят броколи? Най-накрая има отговор

http://vesti.bg/zashto-decata-mraziat-brokoli-naj-nakraia-ima-otgovor-6061484

И защо хората естествено предпочитат да избират червени храни като месото пред зелени като броколито

Доходността на американския суверенен дълг е на почти годишен пик

http://econ.bg/Новини/Доходността-на-американския-суверенен-дълг-е-на-почти-годишен-пик_l.a_i.732159_at.1.html

Доходността по 10-годишните щатски облигации достигна 2.301% - най-високото ниво от 30 декември 2015 година. Очакванията за повишение на лихвите през...

„Еврофутбол“ – Аржентина ще се реваншира с победа над Колумбия

http://www.cross.bg/leva-bulgariya-sreshti-1525765.html

/КРОСС/ „Еврофутбол" счита, че Аржентина ще победи без проблеми отбора на Колумбия в световна квалификация на 16.11. от 01.30 часа и по този начин ще се реваншира пред родна публика за загубата от Бразилия преди няколко дни: Аржентина - Колумбия Сингъл „1"-1.41 „Х"-3.25 „2"-5.50 Ето други интересни футболни срещи от квалификациите за Световното първенство в Русия през 2018 година, европейски квалификации за отбори до 19 г., Първа професионална лига на България, международни срещи и бразилския шампионат:Беларус /19/ - България /19/ Сингъл, Live, „1"-3.50 „Х"-3.00 „2"-1.69Украйна - Сърбия Сингъл, Live, „1"-2.07 „Х"-2.71 „2"-2.79Чехия - Дания Сингъл, Live, „1"-2.16 „Х"-2.75 „2"-2.62Италия - Германия Сингъл, Live, „1"-2.45 „Х"-2.81 „2"-2.24Англия - Испания Сингъл, Live, „1"-2.54 „Х"-2.72 „2"-2.23Боливия - Парагвай Сингъл, Live, „1"-2.41 „Х"-2.80 „2"-2.35Еквадор - Венецуела Сингъл „1"-1.26 „Х"-3.80 „2"-6.80Чили - Уругвай Сингъл „1"-2.20 „Х"-2.80 „2"-2.60Коста Рика - САЩ Сингъл „1"-1

Малкото жилище: Уютно и компактно в 30 кв. м

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5874819

Малкото жилище:
Уютно и компактно в 30 кв. мНякои може да определят това малко жилище от 30 кв. м като хотелска стая, но всъщност то е далеч по-персонализирано. Заслугата е на украинското бюро Newzboy. В апартамента в Одеса в момента живее един човек. Той ползва пространство, което е смесица от японски и скандинавски минимализъм, решен в топла цветова гама.

Удар между три коли затапи Е-79 между Ботевград и Мездра

https://www.24chasa.bg/novini/article/5874817

Удар между три коли затапи Е-79 между Ботевград и МездраКатастрофа на международния път Е-79 между Мездра и Ботевград, в участъка между селата Люти дол и Ребърково е станала тази сутрин малко преди 6 ч. В инцидента са участвали лек автомобил „Ланчия Либра“, товарен микробус с врачанска регистрации и камион цистерна на столична фирма за производство на бетони и циментови разтвори.

Агресивен мъж се опита да намушка полицай! Задържан е!

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622647

Пловдивчанин е задържан за проявена агресия към полицай. Около 17.20 часа вчера на ул. “Ген. Данаил Николаев” в областния град криминалист от Второ РУ се усъмнил в поведението на мъж, който бутал детска тротинетка и го спрял за проверка. Установена била самоличността на 56-годишния мъж, който внезапно извадил нож и замахнал срещу служителя на реда, без да успее да го рани, а после побягнал. По време на краткото му преследване пловдивчанинът направил още няколко неуспешни опита да намушка полицая, който обаче реагирал хладнокръвно и успял да зад...

Блъснаха пешеходка, пресичала неправилно

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622646

59-годишна жена е ударена от автомобил, докато пресичала неправилно. Това съобщиха от ОД на МВР Шумен. Сигнал за пътен инцидент на ул."Ген. Скобелев" е получен вчера малко след 17.40 часа. На място бил пратен полицейски екип. Изяснено било, че 59-годишна жена била ударена от водач на лек автомобил Опел "Астра" с шуменска регистрация докато пресичала пътното платно на необозначено за пресичане място. След преглед в болницата е установена фрактура на глезен. Водачът, 60-годишен шуменец е тестван за алкохол, наличие не е установено....

Варненци изобретиха уникален дървен велосипед (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1622512

Единственият в света дървен електрически велосипед с вградена в рамката батерия е разработен от варненци. Моделът е кръстен Galex и разполага и с много други екстри, сред които навигация и GPS проследяване. А създателите му го определят като Ролс Ройс на велосипедите. Бутуковият Galex вече впечатли публиката и бе признат за един от най-красивите на специализираното изложение Eurobike в Германия през август, разкриха от екипа, разработил иновативното превозно средство. Уникалният велосипед е п...

Новата първа дама обяви, че Плевнелиев бил жена

http://web.barometar.net/86856/

Досега си имахме президент без първа дама. А дали не ни очаква първа дама за президент?, пише pik.bg Десислава Генчева е родена в Бургас. Завършила е английска гимназия, а след това финанси и маркетинг. Работила е като пиар на Румен Радев във ВВС. Тръгва си с него, когато той подава оставка и се отдава на […]

Хасан и Ибрахим покоряват Китай

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5874815

Хасан и Ибрахим покоряват КитайХасан и Ибрахим често са канени на конкурси Европа и Америка отесняха за Хасан и Ибрахим! Малките таланти ще покоряват и Китай с виртуозните си изпълнения, научи "България Днес". "Синовете ми получиха покана за изключително престижен конкурс в Китай, където ще има участници от цял свят. Състезанието ще се проведе чак през септември 2017 година,

Хасан и Ибрахим покоряват Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/5874815

Хасан и Ибрахим покоряват КитайХасан и Ибрахим често са канени на конкурси Европа и Америка отесняха за Хасан и Ибрахим! Малките таланти ще покоряват и Китай с виртуозните си изпълнения, научи "България Днес". "Синовете ми получиха покана за изключително престижен конкурс в Китай, където ще има участници от цял свят. Състезанието ще се проведе чак през септември 2017 година,

Крави закъсаха след земетресението в Нова Зеландия (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_640000.html

Видео от Нова Зеландия показва разрушението, което причини труса от 7,8 по скалата на Рихтер, разтресъл островната държава на 13 ноември.  Огромно пропадане e оставило три крави без път за бягство и на метри над земята, показва заснетия от въздуха клип. Междувременно започна и мащабна евакуация на хора от засегнатия Южен Остров, където пропаднаха пътища и се образуваха свлачища. На помощ на тихоокеанската страна са се притекли военните на САЩ и Япония, а Малайзия също е предложила сътрудничеството си.  

Картината на Едвард Мунк бе продадена на търг за 54, 5 милиона долара

http://www.mediapool.bg/kartinata-na-edvard-munk-be-prodadena-na-targ-za-54-5-miliona-dolara-news256548.html

Картината на норвежкия художник експресионист Едвард Мунк "Момичета на моста" бе продадена за 54,5 милиона долара на търг в Сотбис в Ню Йорк, предаде Франс прес. Това е втората по големина сума, платена на търг за творба на Мунк след рекорда от май 2012 г., когато прочутата му картина "Викът" бе продадена за близо 120 милиона долара. "Момичета на моста", създадена през 1902 г., бе оценена от Сотбис за над 50 милиона долара и постоянно увеличава стойността си: през 1996 г. тя бе продадена за 7,7 милиона долара, а през 2008 - за 30,8 милиона, посочва АФП. Друга забележителна творба - от серията на Пикасо "Художникът и неговият модел", бе продадена на търга в Сотбис за 12,9 милиона долара.

Петролът поскъпва заради започването на последния етап от преговорите за замразяване на добива

http://www.moreto.net/novini.php?n=336026

На лондонската борса ICE петролът с марка „Брент“ е поскъпнал с 0,72 долара за барел, като в момента стойността му е 45,15 долара. По време на електронна търговия на нюйоркската борса NYMEX цената на петрола с марка WTI се е покачила с 0.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване