11/15/16 07:23
(http://www.klassa.bg/)

Цветан Василев духнал с авоари за 700 милиона

 

Запорираха му имане за 2,2 млрд., една трета от тях обаче са само на хартия

Колко големи джобове има един банкер? Ако се съди по размаха, с който укриващият се зад граница пишман финансист Цветан Василев и обкръжението му са доили фалираната от тях КТБ – доста дълбоки. Толкова, че да могат да поберат в тях близо 2,2 млрд. лв. Това е сумата, която според Комисията за незаконно придобито имущество е влязла в личната касичка на Василев вследствие на чудовищното разграбване на трезора.

Или с други думи казано - половината от доказаната дупка в размер на 5,6 млрд. лв. във фалираната КТБ е отишла лично в джобовете на мажоритарния й собственик Цветан Василев. Сумата от 2,2 млрд. лв. представлява и искът, който КОНПИ внесе в Софийския градски съд с настояване тя да бъде конфискувана от банкера беглец. Само две трети от нея обаче са обезпечени с реални активи. Другата една трета липсва и може да се предположи, че тя е била „спасена“ от банкера беглец.

Комисията е една от четирите институции, които се борят в момента да върнат в държавата задигнатите от банкера и кохортата му милиарди. Освен КОНПИ, запори на имоти, фирми и авоари на Василев са наложили НАП, прокуратурата и частни съдебни изпълнители, които действат по искане на синдиците на трезора.

Сумата от 2,2 млрд. лв. обаче не представлява цялото имане на Василев

и семейството му, а само разликата между официално доказани доходи и реално извършени от фамилията и свързаните с тях фирми разходи за последните 10 години. Отделно искът срещу пишман финансиста е бил намален и с още десетки милиони левове, тъй като макар незаконно придобити, давността за тяхното отнемане е изтекла, обясни при внасянето на документите в съда шефът на КОНПИ Пламен Георгиев. Това на практика означава, че от източените от вложителите на КТБ 5,6 млрд. лв. половината са отишли пряко в ръцете на Василев, а с останалите той е въртял бизнес империята си. Върху активи за близо 1,5 млрд. лв. вече са наложени запори. “Останалите над 700 млн. лв. не ги намерихме и може да се предположи, че са били спасени от Цветан Василев", обясниха още от КОНПИ.

Искът срещу Василев вече е част от аналите на историята не просто на България, а и на Европа заради огромните си размери. Имало е подобен казус само в Италия, но там не ставало дума само за едно лице и неговото семейство, а за цял клан на мафията. Досега комисията е успяла да навърже престъпната схема по източване на банката благодарение и на доказателства, предоставени от прокуратурата и ДАНС, които също разследват банкера беглец по аферата „КТБ“.

„Сблъскахме се с много

интересни, дори уникални механизми за придобиване на незаконно имущество.

Извършвани са десетки, стотици, а понякога и хиляди финансови операции, за да може да се прикрие кой е първоизточникът на това имущество. След като проследихме всички тези вериги, в крайна сметка достигахме до един и същ източник на средствата – КТБ“, категорични са разследващите. Друг интересен факт е, че се наложи комисията на два пъти да налага запор върху имането на Василев, тъй като по време на разследването постоянно откривали нови активи, купени с пари на вложителите. Освен това от КОНПИ се притеснявали имането да не бъде разпродадено, особено след като миналата година стана ясно, че Василев се опитва да продаде 6 от перлите в бизнесимперията си за едно евро на подставеното му лице Пиер Луврие. В комисията постъпила информация и че дъщерята на банкера разпродава на пожар имоти дори под пазарната им стойност в опит да спаси имането на баща си.

Повече от 6 тона е тежал искът за конфискация, внесен от КОНПИ в Софийския градски съд. Делото е входирано в продължение на цял ден – на 29 февруари тази година, а за целта е бил отворен транспортният вход на Съдебната палата в София.

Това е една стая, пълна от горе до долу с хартия.

Наехме специален транспорт, печатница, която да отпечата материалите. Цялата софийска дирекция беше ангажирана в окомплектоването на делото, защото в рамките на няколко дни трябваше да бъде готово. Дори самото пробиване на дупките в хартията, за да се прошнуроват папките, се оказа доста трудоемко. Изискваше огромно физическо усилие дори за пренасянето на тези доказателства от комисията до съда“, разказа Георгиев.

 

 

Сред претендираното от държавата имущество попадат имоти в България за близо 96 млн. лв. В София се намират административна сграда на КТБ, жилищна кооперация с площ над 690 кв.м, четири апартамента, четири ателиета, един подземен и два надземни гаража, две паркоместа, два парцела, два склада, градински павилион и други. В Созопол има вилна сграда с барбекю, гараж и открит басейн и още един поземлен имот, а във Варна и Царево – по един апартамент.

Комисията е успяла да свърже Василев и със собствеността на луксозна къща в Швейцария, струваща над 47,5 млн. лв. Претендира и за над 11 млн. лв. по негови банкови сметки, както и за 91% идеални части от три мерцедеса на обща стойност над 1 млн. лв.

В иска попадат още дружествени дялове за над 139 млн. лв., акции за над 588 млн. лв., картини за близо 1 млн. лв., както и 190 ценни монети на обща стойност над 750 000 лв. Освен това комисията е успяла да запорира и няколко сметки на Василев в Швейцария и ако банковата тайна по тях бъде разкрита в рамките на делото в СГС, стойността на претенциите на държавата ще нарасне още.

 

2,4 млн. лв. потънали за ремонт 

на имението му в „Бояна“

Над 2,4 млн. лв. е глътнал палатът в столичния квартал „Бояна“ на забегналия покрай разграбването на КТБ ексбанкер Цветан Василев. Колосалната сума едва ли би учудила някого при положение, че дворецът спокойно може да претендира за по-голям лукс и от баровските имения в "Ориндж каунти". Експертите на КОНПИ установили по безспорен начин, че изграждането на огромната къща е струвало точно 2 401 400 лв. Още по-любопитни са разходите, които банкерът беглец, който се укрива от родното правосъдие в Сърбия, е платил за идейния проект и обзавеждането на двореца в полите на Витоша.

 

 

"Платената сума от сметка BG 05 KORP 9220 1400 0542 01 в евро с титуляр Ц. Р. В. през 2008 година на WOEHRER FENSTER TUEREN (АВСТРИЯ) 120 000 евро, или 234 699,60 лв., за първа вноска за дограма", се посочва в доклада на КОНПИ. Само облицовъчните камъни за къщата на ексбанкера погълнали космическите 684 540 лв., а мебелите още 391 166 лв. Солидна сума от почти 60 бона е пръсната и за зимната градина, в която Василев е посядал, за да изпие няколко питиета. Освен това пишман банкерът е разхождал скъпите си обувки по паркет, за който е превел по банков път първа вноска от 68 454 лв.

 

Картини и монети за 1,7 млн. лв. под запор 

Картини, юбилейни монети и други ценности, собственост на Цветан Василев, са поставени под запор по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. От документите става ясно, че ценностите са открити при обиските на централата на КТБ и имоти на банкера беглец, извършени от прокуратурата.

 

 

Тогава в сейфовете на банката и кабинета на Василев бяха открити 288 платна, оценени на над 990 000 лева. Сред тях има произведения на Иван Мърквичка, Дечко Узунов и Димитър Казаков-Нерон. След като бяха иззети, картините бяха предадени за съхранение в Националния исторически музей.

Отделно в трезора на БНБ пък се съхраняват над 190 ценности като юбилейни монети, златни кюлчета и икона, инкрустирана с перли, които също бяха иззети от кабинетите на Василев в КТБ. Според оценката на КОНПИ те струват над 750 000 лв.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване