11/16/16 18:37
(http://www.klassa.bg/)

Задават се трудни времена за пазара на бизнес имоти в САЩ

 Секторът на бизнес имотите в САЩ вероятно ще се сблъска със серия от неизпълнения на задължения заради ръста на разходите по заемите. Това увеличава вероятността от цялостно забавяне на пазара през следващата година, пише Wall Street Journal.

От следващата година в сила ще влезе нов регламент, който се очаква да оскъпи заемното финансиране за сектора на имотите, а и да усложни процедурите. 

Отделно се очаква лихвите да тръгнат нагоре, след като Доналд Тръмп спечели президентските избори, което допълнително ще окаже натиск върху индустрията, посочва изданието.

„Бих могъл да обрисувам доста апокалиптична картина, със силен ръст на инфлацията и високи лихви“, коментира Чарли Бендит от Taconic Investment Partners LLC.

Всички тези фактори повдигат сериозни опасения за пазара на бизнес имоти в страната, който навлиза в осмата си поредна година на експанзия. Затова и анализатори се чудят дали не предстои корекция в близко бъдеще.

И в момента много собственици на многофамилни жилищни сгради и офиси в САЩ се борят със забавящите се темпове на търсене и продажби/наеми. Сделките с бизнес имоти отчитат спад от 8,6% през първите девет месеца на годината до 345,4 млрд. долара, показват данни на Real Capital Analytics.

Статистиката на рейтинговата агенция Moody’s показва, че през септември за 5,6% от секюритизирани заеми за бизнес имоти на стойност 390 млрд. долара има закъснение на плащанията от минимум 60 дни. Година по-рано нивото на неизпълнение на задълженията е било 4,6%.

Основният виновник за увеличението на проблемните заеми е разхлабеното кредитиране в периода преди финансовата криза, отбелязва изданието. Голяма част от десетгодишните заеми, отпуснати през 2006 и 2007 г., изтичат, а кредитополучателите им не могат да ги изплатят, въпреки че цените на имотите отчитат силни ръстове през последните години.

Според различни оценки вероятно около 40% от кредитите за бизнес имоти, които са „препакетирани“ и продадени на пазара на секюритизиран дълг и които изтичат догодина, няма да бъдат изплатени. В най-общия случай става въпрос за заеми за търговски центрове и офис сгради в предградията.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване