11/16/16 18:08
(http://www.klassa.bg/)

Модерен геноцид: Западът остави Мосул на произвола на съдбата

 Операцията „ ФАТАХ“ ( настъплението на Мосул) се превърна в пример за това, как западните държави обичат да обвиняват Дамаск и Москва в „ нечовешки бойни действия“ в Сирия, а също и за пълното безразличие към гражданските лица в разрушените от войната райони.

На 17 октомври светът стана свидетел на началото на настъплението, от страна на така наречените «коалиционни сили», състоящи се от войските на пешмерги, суити и сунитското опълчение на иракската армия. Въздушната подкрепа в операцията, се осъществява под ръководството на коалиционната авиация възглавявана от САЩ. Силите от спецоперацията на САЩ и Великобритания, американската, френска и британска артилерия, също и военните съветници заедно със западното ГК ( главно командване), оказват подкрепа по земя.

Още преди началото на операцията, международни хуманитарни организации, журналисти и политици от различни страни, прогнозираха влошаване на хуманитарната ситуация. Беше пределно ясно, че ИДИЛ няма да позволят на населението в Мосул, да напусне града и ще го използват като жив щит. Пентагонът, който предимно контролираше хода на операцията, и продължава да го контролира и сега, първоначално нямаше заложено в плановете си никакви хуманитарни коридори за граждански лица. Това, в известен смисъл напомня за нападението на иракския Ел-Фалудж през 2004 , след превземането му от бойците на Муктад-ал Садр. Тогава американските военни дадоха седмица за напускане на града, без да предвидят каквито и да било хуманитарни коридори или лагери за целта. След което, всички жители останали в града, бяха счетени за съучастници на терористите, а хиляди мирни жители станаха жертви на последващите атаки.

Сега Мосул и покрайнините на града, станаха жертва на авиоударите по жилищни райони, училища, джамии, здравни учреждения; за изминалия месец са загинали над 1, 5 хиляди мирни жители. Не всички от тях са жертви на самолетите на коалицията — иракската артилерия, която е далеч от ‘точната» западна, също даде своя не малък принос за числото на загиналите. ( западният спецназ и наемниците, сражаващи се в покрайнините на Мосул) отстрелват почти всичко живо, което се движи по време на операцията в пределите на града. Подобна тактика доведе до смъртта на десетки, и стотици граждански лица, съдейки по сюжетите на иракски журналисти, намиращи се сред армията. По всичко изглежда, че войските са заклеймили населението на Мосул, като съучастници на ИДИЛ, за да не рискуват с живота си.

В същото време , стотици жители на града и селата наоколо бяха убити от самите терористи. Например, човек там може да бъде убит заради нарушаване на забраната за използване на мобилни телефони, заради подозрение в предполагаема помощ на коалиционните сили, или просто даже заради опит да напусне града, без необходимото разрешение или «данък». Другата страна на хуманитарната катастрофа в Мосул е миграционната криза. По данни на ООН, над 50 хиляди души са напуснали града и покрайнините му от началото на операцията. И само 12 хиляди от тях са получили необходимата помощ.

Съдейки по прогнозите, към средата на зимата числото на бежанците от окупирания регион, ще достигне 1 милион. Преди началото на самата операция, беше отбелязано, че бежанците ще бъдат разполагани в две иракски провинции — Найнава и Анбар. Но още към 1 ноември, лагерите там са пълни на 50 % . В същото време, по настояване или командване на въоръжените сили на САЩ, нито иракски, нито чуждестранни хуманитарни организации нямат право и разрешение, да влизат в зоната на бойните действия. Никой не поема грижата за местните жители, страдащи от недостиг на лекарства, вода и храна, и квалифицирана медицинска помощ.

И в действителност, тези хора нямат къде да отидат, и просто нямат шанс да избягат от войната. Остава им само един път — да бягат към Европа. Готов ли е Западът за това? Едва ли. Той би предпочел да държи жителите на Мосул в града, докато коалицията избива и унищожава всички, които нарича « терористи».
Удобно нали? Модерен геноцид.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване