11/18/16 04:23
(http://www.klassa.bg/)

Лукс имотите връщат цените си от преди кризата

 

До 2 години предлагането догонва търсенето, вещаят брокери

Цените на луксозните имоти ще върнат нивата си от преди кризата. Това прогнозира Весела Илиева, управляващ партньор в една от големите агенции, работеща в сегмента. В момента те са около 2500 евро на квадрат, срещу 3000 евро през 2006 г.

По думите й в момента търсенето на такива жилища продължава да е по-голямо от предлагането. Според нея хората с повече свободни пари искат да

защитят спестяванията, влагайки ги качествени имоти.

Това давало отражение на пазара, като продавачите вече свалят не повече от 2 до 5 на сто от цената, като повечето сделки сега се сключват на нивото, на което са обявени. За имот от сегмента, който не е надценен може да се намери купувач от половин до една година.

Остава активен и пазарът на най-скъпите имоти с цена над 1 млн. евро. „В периода 2009-2013 г., когато имаше застой на пазара отстъпките им стигаха до 20%. В луксозния сегмент се търсят основно просторни апартаменти в центъра на града, но предлагането им е много малко”, каза още тя и уточни, че най-често искат да вземат старо жилище в лошо състояние и

да го ремонтират по свой вкус.

„Обикновено това за апартаменти над 250 квадрата, които се вземат за собствено ползване. Лукс жилищата с по-малка площ (90-150 кв. м) се вземат за даване под наем”, добави Илиева.

Анализът на пазара на столичните брокери сочи още, че заради по-малкото предлагане, все повече купувачи започват да инвестират „на зелено” в проекти на предприемачи с добър имидж.

По 1100-1300 евро на кв. м мога да се купят

недостроените лукс жилища.

Прогнозите за 2017 г. сочат доходност в луксозния сегмент от 5-6 на сто. За сравнение, в масовия се очаква тя да бъде не по-голяма от 4-5%. Във високия сегмент ще се увеличи броят на сделките със спекулативна цел. Търсенето ще стимулира строителството на жилищни сгради с качествени големи апартаменти и къщи. Според Илиева се очаква до година-две търсенето да се изравни с предлагането.

Наблюденията на агенциите за недвижими имоти у нас показват още, че състоятелните българи купуват къщи и апартаменти не само у нас, но и по бреговете на Бяло море, във Виена и Великобритания. Според брокерите част от тях търсят начин да продадат имота си в някоя от тези страни и да инвестират парите си другаде. Сега има възможност това да става по-лесно и бързо с включването на една от агенциите ни в американската мрежа Luxury Portfolio. Нейният вицепрезидент за глобални операции Крис Дийц определи България като перспективна дестинация на световния пазар на луксозни имоти.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване