11/24/16 05:39
(http://www.klassa.bg/)

Задава ли се обрат на глобалния пазар на бизнес имоти?

 Бизнес имотите се оказаха големият победител от паричната политика на централните банки през последните години. Сега обаче пазарите дават сигнал, че предстои промяна, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Инвеститорите се оттеглят от пазара на държавни облигации в Европа, Азия и САЩ, което доведе до спад на цената на книжата. Обикновено обаче цените на имотите също тръгват надолу в тези ситуации, посочва изданието.

През последните години бумът в сектора на имотите в световен мащаб се подклаждаше от търсенето на по-висока доходност от инвеститорите в сравнение с лихвите по държавните облигации. Безопасните дългови книжа обаче се очаква постепенно да започнат да предлагат по-висока доходност, което ще намали притока на капитали към сектора на имотите.

Разпродажбите при облигациите започнаха след победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ заради намеренията му да засили инвестициите в инфраструктура и натиска върху Федералния резерв да вдигне лихвите по-бързо, а това може да повлияе негативно на сектора на имотите.

За момента експертите в сектора на имотите не са толкова крайни в прогнозите си за задаващ се глобален спад, но определено опасенията се засилват, посочва изданието.

Основната опасност идва оттам, че капиталовите оценки не нарастваха заради фундаментите на пазара, а заради паричната политика и привила на инвестиции, коментира Крис Тайлър от имотното подразделение на инвестиционната компания Hermes Investment Management.

Предложенията за нови политики на Тръмп насочват вниманието именно към сегашния двигател на пазара, допълва Тайлър.

Още преди победата на Тръмп обаче анализатори предупреждаваха, че някои пазари на бизнес имоти са пред прегряване. Цените на офис сградите в Ню Йорк, Хонконг, Лос Анджелис и Чикаго например са над предишните рекордни стойности, достигнати преди кризата от 2008 г., показват данни на Real Capital Analytics.

Въпреки високите цени търсенето от страна на инвеститорите остава силно заради по-добрата възвръщаемост в сравнение с облигациите. В еврозоната например средната доходност от инвестициите в бизнес имоти достига 4,5% на фона на негативната доходност по 10-годишните държавни облигации. Въпросът е доколко устойчиви са тези тенденции, отбелязва изданието.

Глобалните фондове за дялов капитал през тази година се превърнаха в нетни продавачи на имоти, като са се разделили с активи за над 19 млрд. долара, които са купили наскоро. Най-голям дял от активността има регионът на Америка, показват данни на консултантската компания JLL.

Инвеститорите от Близкия изток и Азия обаче остават нетни купувачи. 

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване