LiuGong представя революционeн челен товарач

http://www.mediapool.bg/liugong-predstavya-revolyutsionen-chelen-tovarach-news257036.html

Революционен нов продукт - челен товарач с вертикално вдигане на кофата беше представен от китайския производител на строителна и минна механизация LiuGong (ЛиуГонг) в средата на ноември. Новата технология е изключително важна стъпка не само за развитието на LiuGong, а и за индустрията за производство на строителна техника. Основните иновации на продукта са вертикално повдигащите товарещи рамена, за каквито за първи път е намерено решение за приложение върху шарнирна рама (вместо досега използваното от всички производители – радиално повдигане). За първи път се прилага и Z-bar механична самонивелираща се система за кофата. Вертикалното повдигане е разработено като иновативен метод за увеличаване ползите за клиента при покупка на товарач. Вертикалното повдигане акцентира върху основаната функция на този вид машини. Това е повдигане и пренасяне на товар, като се осигурява възможност за по-тежки товари и по-голяма височина на товарене от стандартните колесни товарачи със същите мощност и тегло. Вертикалното повдигане премества летвата на основния ограничителен фактор при шарнирните челните товарачи – лимит на товара на преобръщане, прав и при завой. Редуцираното работно тегло на вертикално повдигащата машина спрямо стандартната радиална машина позволява преместването на повече материал за единица конска сила, като по този начин и разходът на гориво значително се намалява. Това позволява на клиентите да пренасят повече товари на час при по-ниска първоначална инвестиция и по-ниски разходи за поддръжка и консумативи, отколкото би изисквала стандартната технология. Според Едуард Вагнер - директор на новите технологии и тестове на LiuGong, изобретател и главен инженер на технологията: "Тази технология ще постави началото на нов клас машини. "Наистина новият“ вертикално повдигащ товарач, ще е първият такъв товарач с шарнирна рама. Горди сме да отбележим, че сме първите, които са го разработили и ще бъдем първите въвели на пазара колесен товарач с вертикално повдигаща шарнирна рама. Тази технология е универсално приложима с преимущества относно ефективността и производителността и изключително полезна при приложения като товарене на стоки и натоварването на камиони.“ Идеята за вертикално повдигаща технология се ражда през 2010 г., а през 2011 стартира нейното разработване. След 4 години работа LiuGong достигна до финалната фаза на усъвършенстване, а сега е представен публично. Новият товарач ще бъде готов за масово производство през 2017 г. Плановете на LiuGong са новата технология на вертикално повдигане да бъде приложена във всички челни товарачи, които произвежда. Машината и представените в нея технологии, нареждат LiuGong сред основните иноватори в бранша и заявяват амбицията на производителя да се бори за първите места сред утвърдените марки. През 2015 г. компанията откри най-големия център за разработки и развитие на продуктите си в Китай, като инвестицията в него е за около 50 милиона долара.

Полицай, пострадал при бунтовете в Харманли: Беше кошмарно

http://offnews.bg/news/n_1/n_640786.html

Полицейският служител Ивайло Ячев, който е бил ранен при безредиците в бежанския център в Харманли на 24 ноември, разказа пред Дарик, че ситуацията е била "кошмарна" и е била трудно овладяна.  "Беше нещо кошмарно. Каквото можеше, всичко летеше. Гюмове палеха, водоноска бутаха срещу нас, камъни, дърва, железа", спомня си той. На въпрос дали се е уплашил, полицаят посочи, че е нормално, а и има семейство и деца, които иска да отгледа. За това си е помислил при безредиците, въпреки че признава, че в създалата се ситуация не е имал време да мисли. "Ще продължа да работя, понякога нямаш избор. Въпреки че този шок, всяко едно такова събитие остава в паметта ти и се натоварваш", сподели Ячев.  Полицаят признава, че професията му носи рискове и затова смята, че да му се случи подобно нещо е нормално. "Ако искаш да не ти се случва, стани баничар", заключи той. 24 полицаи пострадаха при безредиците в лагера в Харманли в 24-тия ден на ноември. Задържани са 400 мигранти в полицейските управления в Хасковска област.

Лекарствата за кръвно стават безплатни от 1 януари

http://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/lekarstvata-za-kryvno-stavat-bezplatni-ot-1-ianuari-6062006

Това е едно от най-масовите заболявания в България - около 200 хил. българи са с тази диагноза

Руски военен кораб тегли бедстващ украински риболовен съд (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625248

Корабът за борба с подводници "Вицеадмирал Кулаков" от руския Северен флот е взел на буксир дрейфуващ в Средиземно море украински плавателен съд след сигнал за бедствие от капитана му, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС. По молба на капитана на бедстващ украински риболовен кораб "Вицеадмирал Кулаков" взе плавателния съд на буксир и го тегли към най-близкия пристан на остров Крит. На украинския кораб е имало осем моряци, двама от които с наранявания. Плавателният съд изгубил управление на 21 ноември и...

В Бургас нощни екипи ще премахват неправилно паркирани автомобили в буслентите

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/kLvWhVWWyRY/

BurgasНовата транспортна схема на обществения превоз в Бургас ще влезе в сила от утре, 26 ноември, събота. Община Бургас напомня, че спирането в буслентите е напълно забранено и призовава гражданите в нарушение да преместят автомобилите си.

Репатриращите автомобили и органите на реда ще работят извънредно, за да премахват коли, които са в нарушение.

Ето и районите с най-чести нарушения от този вид:

 

ул. “Въстаническа”

Спирка “Петко Росен”

Бул. “Ал. Георгиев Коджакафалията”/ ИРА/

Ул. “Дъга”

Ул. “Чаталджа”

Бул. “Тракия”

Ул. “Георги Калоянчев”

Ул. “Брацигово”

Ул. “Уилям Гладстон”

Ул. “Княгиня Мария Луиза”

 

Водачите трябва да се съобразяват с това, че когато пътната лента е сигнализирана с жълта единична непрекъсната линия, тя е предназначена за движение само на превозни средства от редовните линии за обществен превоз на пътници и се забранява движението на други превозни средства по нея.

За целта по трасето на автобусите от градския транспорт вече са монтирани съответните пътни знаци, забраняващи спирането, престоя и паркирането на други превозни средства.

Според Закона за движение по пътищата спирането на леки автомобили и таксита за престой или паркиране на спирките е забранено. Те могат да спират единствено за слизане или качване на пътници, но само ако не пречат на автобусите.

В случай, че водачът на автомобила забележи приближаващ автобус, е длъжен да намали скоростта и дори да спре, за да не му пречи да извърши необходимите маневри, свързани със спиране или потегляне от спирката.

При възникване по време на движение на повреда или неизправност на автомобила в бус лента, водачът трябва да сигнализира с поставянето на предупредителен светлоотразителен триъгълник и да включи аварийните светлини.

Шофьорите, които не спазват правилата и пречат на автомобилите от градския транспорт, ще бъдат санкционирани съгласно Закона за движение по пътищата.

Община Бургас призовава гражданите, които живеят непосредствено до трасетата на новите автобусни линии, да се съобразят с новата пътна маркировка и сигнализация, и да преместят автомобилите в близост до домовете си, където престоят и паркирането е разрешено и не създава пречки за движението.

Въпреки новите изисквания към шофьорите в града, общинска администрация се надява всички да проявят търпение и разбиране, да спазват правилата на новата транспортна схема, която цели по-бърз и по-удобен превоз за пътниците, облекчаване на трафика и намаляване на вредните емисии в Бургас.

Всяко начало е трудно, но вярваме в способността на бургазлии да действат заедно, в синхрон. Градът ни се развива, расте, а ние трябва да го правим заедно с него. Стари или нови, правилата важат за всички и трябва да се спазват. Нека бъдем внимателни и толерантни на пътя, за да избегнем неприятните инциденти. Последният призив важи не само за шофьорите, но и за пешеходците.

Тези, които все още не са си закупили електронни карти, могат да направят това и в събота, в “Транспортна къща” на ул. “Александровска”, която ще работи извънредно.

От утре по основните спирки на бързата автобусна линия ще има гидове, които да дават разяснения за новата транспортна схема.

За по-подробна информация относно новите автобусни линии и въвеждането на новата транспортна схема, посетете линка: http://burgasbus.info/burgasbus/?page_id=5498

Новият руски посланик се шегува: Дойдох в България и правителството подаде оставка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625216

Дойдох преди месец в България и правителството си подаде оставка, но вината не е моя, заяви в шеговит тон руският посланик Анатолий Макаров във Варна. Той добави, че това е предизвикателство за него и ще работи с новия президент Румен Радев. Морската столица е първият български град, който Макаров посещава след началото на своята дипломатическа мисия в средата на октомври. По време на визитата си той се срещна с кмета на града Иван Портних и присъства на церемония по предаване на учебния военен кораб „Перекоп” от Черноморския флот на Русия, чий...

31 кв. м хармония в традиционен панелен блок

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5896263

31 кв. м хармония в
традиционен панелен блокМалогабаритното жилище се намира в традиционен панелен блок в столицата на Молдова Кишинев. Стилното му оформление е направено от местния дизайнер Константин Радулов, чиято цел е била да обособи отделни зони за гарантиране на комфорта. Задачата е изпълнена, като сега жилището с площ 31 кв. м разполага с дневна, кухня и трапезария.

Илияна Цанова не иска да е служебен премиер

http://www.cross.bg/slyzheben-tzanova-premier-1526757.html

/КРОСС/Спряганата за служебен премиер Илияна Цанова отрече през профила си в социалната мрежа, че ще поеме този пост. Припомняме, появи се информация, че тя ще е третият служебен премиер в кабинет, подреден от президента Росен Плевнелиев. "Във връзка с публикации, свързани с моето участие в евентуален служебен кабинет, бих искала да поясня, че нямам възможност да се участвам в този екип. Аз съм назначена на позицията заместник-управляващ директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции след изслушване и одобрение от Европейския парламент", пише тя във Facebook. Цанова допълва, че е поела конкретен ангажимент за работа през оставащите две години и това не й позволява временна мобилност. "Тази позиция ми позволява да дам и своя принос за по-силна и конкурентна Европа. България за мен е приоритет и аз оставам ангажирана и в бъдеще", допълва Цанова. Друг пост, за който се спряга името й, е за еврокомисар на мястото на Кристалина Георгиева.    

Какво се случва след бутона "Поръчвам"?

http://www.investor.bg/novini/261/a/kakvo-se-sluchva-sled-butona-porychvam-229054/

Национална конференция за електронна търговия възстановява редовните си сбирки на 26 ноември с тематичен семинар

Приключва ремонтът на Военноморския клуб във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=337066

Ремонтът на фасадата на Военноморския клуб във Варна е към края си. Днес работници вече демонтираха скелетата, които опасваха емблематичната сграда, видя репортер на Moreto.net. Стартът на реконструкцията беше през юли тази година.

Бежанци помогнали на служители в лагера да се евакуират при безредиците в Харманли

https://www.24chasa.bg/novini/article/5896212

Бежанци помогнали на служители в лагера да се евакуират при безредиците в ХарманлиЧаст от бежанците са помогнали на служители в бежанския център в Харманли да бъдат евакуирани при вчерашните безредици. Това разказа омбудсманът Мая Манолов, която прекара 3 часа в бежанския център. Бежанки, направили жива верига, за да защитят жени от администрацията. Според Мая Манолова не е редно всички обитатели на центъра в Харманли да бъдат

Ученици засадиха брезички в района на училището си

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625247

Ученици от Профилирана гимназия по туризъм и предприемачество „Райко Цончев" засадиха днес 10 брези, които ще облагородят района около училището. Дръвчетата се осигуряват със съдействието на Община Добрич от разсадника, в който се отглеждат различни растителни видове. Инициативата на младежите от гимназията е представена пред кмета Йордан Йорданов, с който е проведена среща през месец април тази година. Те са запознали градоначалника със своето желание Добрич да бъде зелен и красив. Учениците са спечелили 100 дръвчета от сайта www.gorata.bg, ко...

Русия, ЕС и Украйна ще водят тристранни преговори за газа

http://econ.bg/Новини/Русия-ЕС-и-Украйна-ще-водят-тристранни-преговори-за-газа_l.a_i.732840_at.1.html

Русия и Европейският съюз се договориха за провеждането на тристранна среща с Украйна, на която да бъде обсъден въпросът с доставките на газ. Това...

Предозиране: Бареков иска екстрадиране на ромите в Индия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/25/2871242_predozirane_barekov_iska_ekstradirane_na_romite_v/?ref=rss


Въображението на читателя често се оказва бедно, за да разтълкува посланията на управляващите, партиите, държавните институции или техните пиари. Рубриката на "Дневник" "Предозиране" започна със събиране на абсурдите на предизборната кампания без претенции за изчерпателност, но продължава и след това с нови сюжети.

Следва позиция на евродепутата Николай Бареков, който се обявява за екстрадиране на ромите от България в Индия:

Бареков се обяви за екстрадиране на населението...

Асеновградчанин се обеси заради дългове към банки

https://www.actualno.com/asenovgrad/asenovgradchanin-se-obesi-zaradi-dylgove-kym-banki-news_577794.html

Мъж от Асеновград сложи край на живота си, по първоначална инофрмация - заради дългове. Асеновградчанинът се е обесил, а безжизненото му тяло е било открито в производствено хале. Случаят потвърдиха за Actualno.com от пресцентъра на МВР в Пловдив. Мъжът е бил собственик на цех за

Кожна лепенка анализира потта и изпраща резултатите на смартфона

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5896213

Кожна лепенка анализира потта и изпраща резултатите на смартфонаУчени заявиха, че разработили гъвкаво устройство, което прилепва към кожата, анализира потта Ви и изпраща получените резултати на смартфона Ви, съобщи ЮПИ. То е с размери на монета и показва дали е нужно да консумирате повече вода или да изпиете енергийна напитка, за да увеличите нивата на електролитите.

Проблемът с Харманли

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/11/25/2871239_problemut_s_harmanli/?ref=rss


Коментарът е от "Фейсбук". "Дневник" го публикува с разрешението на автора

По въпроса с Харманли пак ли ще се делим на "толерасти" и "ксенофоби"? Пак ли вторите ще пишат съобщения на първите, че са "продажни соросоиди, които трябва да умрат", а вторите пак ли ще казват "няма проблеми"? Пак ли ще се залеем с клишетата за "мигрантската напаст", за това, че сме "под обсада" и др?

Реално, дяволът отново е в детайлите, а не в гръмките заключения:

1. Проблем в...

Габи Петрова за Харманли: Страшно е! Родният ми град се превръща в бойно поле!

https://www.actualno.com/moresport/gabi-petrova-za-harmanli-strashno-e-rodnijat-mi-grad-se-prevryshta-v-bojno-pole-news_577814.html

Спортист номер 1 на България за 2015 г. Габриела Петрова коментира случващото се в Харманли и размириците в центъра, в който са настанени мигранти. Състезателката в дисциплината скок дължина е родом именно от Харманли. Ето какво написа тя в социалната мрежа Instagram: Страшно е д

Три дни вино на корем в Пловдив (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/5896214

Три дни вино на корем в Пловдив (снимки)Три дни ще се лее вино в  Пловдив. С традиционното Дионисиево шествие, в което участва ансамбъл "Тракия",  в града днес бе открито осмото издание на Дефилето на младото вино. В него участват 32 изби от цялата страна. Те представят продукцията си в 12 къщи в Стария град. Първата бъчва на феста отвори шефът на бюджетната комисия в парламента Менда

Третокласници откриха изложба за Европейската седмица за намаляване на отпадъците

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625245

В Европейската седмица за намаляване на отпадъците третокласници от Разград подредиха изложба със свои творби, изработени от непотребни вещи. Екологичната инициатива се отбелязва за пета поредна година в ОУ“Васил Левски“-Разград, като през 2013 г. година проектът, по който учениците работиха, се класира сред трите най-добри в Европа. През тази година училището не участва в конкурсната част на инициативата, събитията, които организираме, са част от екологичното образование на децата – обясниха от школската управа. В изложбата във фоайето н...

Напредва изграждането на тунела под Бакойския баир - част от обходния път на Габрово

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625246

Напредва строителството на 540-метров тунел, част от третия етап от изграждането на обхода на Габрово. Съоръжението под Бакойския баир е при 12-ти километър на път III-5004. Съоръжението се изпълнява по нов австрийски тунелен метод и по-голяма част от прокопаването му ще бъде извършвано с взривни дейности. Вече успешно са направени първите. Тунелът ще има една тръба с две ленти за движение по 3,75 м, две водещи ивици по 0,5 м и тротоари по 0,75 м. Очаква се изграждането му да продължи около 250 работни дни като изпълнителят ще работи паралелно ...

Правителството няма да довърши и планираната реформа в ТЕЛК

http://www.mediapool.bg/pravitelstvoto-nyama-da-dovarshi-i-planiranata-reforma-v-telk-news257035.html

Кабинетът в оставка няма как да довърши планираните промени в медицинската експертиза на трудоспособността, съобщи социалният министър в оставка Зорница Русинова по време на парламентарния контрол. Законодателният пакет за реформа в ТЕЛК трябваше да е готов до края на годината, но заради оставката на правителството няма да бъде придвижен. Реформата предвижда най-общо експертизата на трудоспособността да се прави от две комисии – медицинска, която ще наследи досегашните ТЕЛК и социална, която ще преценява дали и какви социални придобивки да бъдат отпуснати на конкретния човек. Сега освидетелстването автоматично отваря врата на хората с определен процент намалена работоспособност към различни социални придобивки като инвалидна пенсия, карта за градски транспорт, целеви помощи за телефон, отопление, балнеолечение, за покупка и приспособяване на лек автомобил и др. Идеята на реформата е хората в трудоспособна възраст да преминават и през социална комисия, която ще се произнася могат ли да продължат да работят и дали да получат достъп до социални придобивки. Русинова съобщи, че средствата за помощни средства и медицински изделия за следващата година са увеличени. За 2016 година необходимите средства, планирани в бюджета на министерството бяха 41 милиона лева, а реално изразходени са 39 милиона. За следващата година са планирани 46 милиона лева средно за 9300 души месечно.

Военните влязоха в лагера в Харманли

http://www.moreto.net/novini.php?n=337065

Военни влязоха в лагера в Харманли преди минути. Няколко джипа и 2 камиона пълни с военнослужещи влязоха през главния вход. Камионите поеха към вътрешността на центъра за настаняване, като преди това свалиха част от войниците. Вероятно те ще заменят част от полицаите.

Милиардер направи жителите на родното си село в Испания милионери

https://www.24chasa.bg/novini/article/5896203

Милиардер направи жителите на родното си село в Испания милионериМагнат, натрупал милиарди от производството на бира, се отплати на жителите на селото, в което е роден и израснал, превръщайки всеки един от тях в милионер, пише в. "Дейли експрес". Според завещанието на Антонио Фернандес, главен изпълнителен директор на мексиканската пивоварна компания "Групо Модело",

Какви нарушения при търговци видя КЗП в "Черния петък"?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625244

Онлайн търговци увеличавали цените преди кампанията „Черен петък", за да анонсират процент намаление. Това показват резултати от първите проверки на Комисията за защита на потребителите. Председателят й Димитър Маргаритов обясни, че в един от случаите дори се е получило така, че цената след намалението е по-висока отколкото е била преди това. Най-масовото нарушение в търговската мрежа е, че не е поставяна старата цена на етикета, като така потребителите не могат да се ориентират колко е намалението. Първите резултати от проверките по време на к...

Русия иска да продължи да ремонтира свои кораби във Варна

http://www.investor.bg/novini-ot-chernomorieto/464/a/rusiia-iska-da-prodylji-da-remontira-svoi-korabi-vyv-varna-229049/

Руският посланик прие документацията на учебно-бойния плавателен съд "Перекоп" след ремонта му във "Флотски арсенал"

Мъж от Бобошево обърка ракия с антифриз, спасяват го в "Пирогов"

https://www.24chasa.bg/novini/article/5896202

Мъж от Бобошево обърка ракия с антифриз, спасяват го в "Пирогов"Мъж от Бобошево обърка шишетата в мазето си и се нагълта с антифриз вместо с ракия. Той е транспортиран по спешност в „Пирогов”, съобщи Marica.bg. 59-г. Зл. Карашев влязъл в мазето на къщата си, в което нямали осветление, и в сумрака вместо бутилката с ракията взел антифриза. Карашев отпил от шишето и усетил, че има друг мирис.

Русия призова ФИФА да рекламира по-дейно световното през 2018 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/11/25/2871214_rusiia_prizova_fifa_da_reklamira_po-deino_svetovnoto/?ref=rss


Русия поиска от ФИФА да рекламира по-усилено на световното първенство, което ще се проведе в страната след по-малко от две години. Знак за това даде вицепремиерът и председател на организационния комитет Виталий Мутко.

Президентът Владимир Путин има среща днес с президента на ФИФА Джани Инфантино, който пристига в страната за жребия за Купата на конфедерациите през 2017 г. Той ще бъде теглен в събота в Казан.

"Бихме искали ФИФА да е по-дейна в промотирането на световното",...

Триетажна вила пламна след немарливо изгаряне на тръни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625240

61-годишен мъж бе осъден на пробация за причиняване на пожар по непредпазливост, съобщиха от Районния съд във Варна. На 3 февруари тази година П. Славов запалил триетажна къща вила във варненското село Бенковски, в резултат на непредпазливо боравене с открит огън и оставено без надзор незагасено огнище. Имотът бил с площ около 100 кв.м. и на стойност близо 16 000 лв. Съгласно уговорка със собственика, Славов трябвало да почисти от сухи треви и тръни прилежащите край вилата площи. В продължение на няколко дни той разчиствал двора, като парале...

Опасен рецидивист получи 37-ма присъда

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625242

26-годишният Стоян Стоянов ще изтърпи поредната си - 37-ма присъда, след като по обвинителен акт на Районната прокуратура Генералтошевския районен съд го осъди на 5 години лишаване от свобода при строг режим за извършени две кражби при условията на опасен рецидив. След изтърпяване на последното си наказание от 3,8 години лишаване от свобода при строг режим, наложено му от Бургаския районен съд през април 2012 г., 26-годишният мъж се заселил в Генерал Тошево, където живеели баба му и дядо му. На 25 ноември 2015 г. Стоянов откраднал мъжка чантичк...

Първо в "24 часа": Затягат дисциплината в ЦСКА, въвеждат 2-дневни лагери

https://www.24chasa.bg/sport/article/5896205

Първо в "24 часа": Затягат  дисциплината
в ЦСКА, въвеждат 2-дневни лагериВ ЦСКА сериозно затягат дисциплината, след като отборът изостана на 10 точки от "Левски" и "Лудогорец" в класирането.  По заповед на Гриша Ганчев преди всеки мач до края на сезона ще има двудневни лагери за играчите на Едуард Йорданеску. Решението влиза в сила преди двубоя с "Верея" и от днес футболистите вече са на лагер.

Берлин дипломатично смъмри Ердоган да не плаши ЕС с мигрантите

http://www.cross.bg/tyrtziya-migranti-erdogan-1526755.html

Германия обяви, че "заплахите" не били "полезни" за сделката за мигрантите между ЕС и Турция, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган по-рано днес предупреди, че може да отвори границите на Турция, което да доведе до наплив на мигранти в Общността, съобщава "Франс прес". "Ние гледаме на споразумението между ЕС и Турция... като успех за двете страни. И продължаването на това споразумение е в интерес на всички страни", изтъкна говорителка на германския канцлер Ангела Меркел. "ЕС спазва ангажиментите си по договора и изпълнява задълженията си. Заплахи от двете страни не са полезни в момента", добави тя и посочи: "В случаите, когато има трудности, ние трябва ги разрешаваме." На 18 март Анкара и Брюксел сключиха споразумение, съгласно което Турция се задължи да възпира потока от мигранти към Европа, сделка, която доведе до ограничаване на броя на мигранти, прекосяващи Егейско море между Турция и Гърция. Но Ердоган заплаши да отвори турските граници отново, след като Европейският парламент гласува да подкрепи замразяването на преговорите за членство в ЕС на Анкара. Меркел беше движеща сила зад споразумението с Турция, което помогна и за намаляването на притока от мигранти и в Германия.  

Агенцията за бежанците няма да строи нови лагери

https://www.actualno.com/society/agencijata-za-bejancite-njama-da-stroi-novi-lageri-news_577808.html

Държавната агенция за бежанците /ДАБ/ няма да строи нови центрове за бежанци. Това съобщи председателят на агенцията Петя Първанова в РПЦ - Харманли. При разширен капацитет на центровете в страната от 6000 места за настаняване в момента са заети към 5100, така че има място за о

Откриват нов паметник на Левски. Вижте къде

https://www.actualno.com/art/otkrivat-nov-pametnik-na-levski-vijte-kyde-news_577811.html

Утре (26.11.16 г.) от 11.00 часа във Военна академия „Г.С. Раковски“ държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев ще участва в церемонията по официалното откриване на паметник на Васил Левски, предаде БГНЕС. Бригаден генерал Данчо Дяков, съветник на държавния глава по военна сигурност, ще връчи почетния знак на Президента на Републиката на полк. (о.з.) инж. Емил Кузманов за приноса му за изграждането на паметник на Васил Левски.

Пътят към Сапарева баня ще бъде затворен за движение до неделя

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625241

Движението по четирилентовия път към Сапарева баня ще бъде затворено за МПС-та до неделя, 27-ми ноември включително. Спирането на движението се удължава с още един ден, поради заснемането на сцени от международен филмов продукт. Заобиколният маршрут, по който могат да преминават жителите и гостите на община Сапарева баня, е през с. Сапарево....

Новият шеф на ФИФА се среща в Путин в Кремъл

http://www.cross.bg/kremul-pytin-sreshta-1526756.html

/КРОСС/ Руският държавен глава Владимир Путин ще проведе лична среща с президента на Международната футболна асоциация (ФИФА) Джани Инфантино днес, съобщава пресслужбата на Кремъл. Инфантино е в Русия за жребия за турнира за Купата на конфедерациите през 2017-а година. Той ще бъде проведен утре в град Казан на утре.  

Досега 1300 ромски ученици са кандидатствали за обявените 600 стипендии

http://www.mediapool.bg/dosega-1300-romski-uchenitsi-sa-kandidatstvali-za-obyavenite-600-stipendii-news257034.html

Досега около 1300 ромски ученици са кандидатствали за стипендии за успешно завършване на образованието, съобщи вицепремиерът и образователен министър Меглена Кунева. Кандидатите са два пъти повече от обявените 600 стипендии. "Масовият случай на кандидатите е с успех над 5, има и пълни отличници - с успех 6,00, което е чудесно", съобщи Кунева на петъчния парламентарен контрол. Тя припомни, че проектът е по инициатива на Ромския образователен фонд, създаден в рамките на Декадата на ромското включване - през 2005 г., с решение на правителството между България, Хърватия, Чехия, Македония, Сърбия, Черна гора и Словакия. За две учебни години проектът ще се финансира с общо 561 400 евро, като 343 320 евро са от Ромския образователен фонд, а съфинансирането от МОН е 218 080 евро. Кунева посочи, че проектът се финансира с 218 080 евро бюджетни средства, което е нищожно на фона на почти 20 милиона лева, които се отпускат само за 2016 г. за всички видове стипендии на учениците у нас. Важно е да се отбележи, че бюджетните средства по проекта ще са само за учителите, а парите за стипендиите за 700 български ученици от ромски произход в гимназиален етап ще се предоставят изцяло от Ромския образователен фонд, уточни министър Кунева. Тя каза, че от бюджета ще бъдат изплатени възнагражденията на 150 български учители, които ще контролират посещаемостта, резултатите на учениците и ще представят редовен отчет за всяко дете в проекта. "Това ще бъде една от най-контролираните програми, взела съм всички мерки за това", увери вицепремиерът в оставка. По думите на министър Кунева учителите ще могат да дават и съвети на ромските ученици как разумно да използват средствата от стипендиите.

Заради ремонта на "Фердинандова", спират водата в понеделник

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625243

На 28 ноември /понеделник/, поради строително-ремонтни дейности от 8.30 до 15.30 часа без вода ще бъде част от ул."Фердинандова", съобщиха от ВиК. Оттам уточниха, че става дума за отсечката между ул."Христо Ботев" и бул. „Мария Луиза". Ще има и аномалии във водоподаването за района заключен между бул."Иван Вазов", ул."Фердинандова" и ул. „Цар Петър".    ...

11 присъда: Затвор за рецидивист, намушкал полицай

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625238

70-годишен мъж от карнобатското село Церковски записа в досието си рекордна - единадесета присъда. Рецидивистът Алекси Атанасов този път бе осъден за нападение над полицай. Екшънът се разиграл през април т.г. МВР-служителят пристигнал в Церковски след сигнал за скандал. Опитал се да озапти Алекси, но бил посрещнат с 24-сантиметров нож. Нападателят завъртял острието в крака му, но след това бил арестуван. „Невинен съм, бях провокиран. А и ми остават година-две живот още. Пуснете ме под домашен арест", проплака след задържането си Алекси. При раз...

Над 30 загинали и 70 ранени при влакова катастрофа в Иран

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625237

Най-малко тридесет и един души загинаха и 70 бяха ранени при железопътна катастрофа в Северен Иран, съобщи пред обществената телевизия Ириб губернаторът на провинция Семнан Мохамед Реза Хабаз, цитиран от Асошиейтед прес и Франс прес. Движещ се пътнически влак се ударил в друг, спрял на гара на около 250 километра източно от столицата Техеран. Четири вагона дерайлирали, а два се подпалили.Пострадалите били транспортирани до близки болници. Представител на местните власти каза, че причината за инцидента се разследва, тъй като спрелият влак не е...

Вместо към Евросъюза Турция гледа на Изток?

http://svetoven.pogled.info/news/79798/vmesto-kam-evrosayuza-turtsiya-gleda-na-iztok

/Поглед.инфо/ Турският президент Реджеп Тайп Ердоган няма намерение да руши мостовете със САЩ, да излиза от НАТО, нито да губи европейския пазар. Дали Турция ще се присъедини към ШОС или не, изявленията в тази насока са предназначени за повишаване на политическата капитализация на Ердоган в преговорите му със "заклетите приятели." (рус. ез.)

Кметът Камбитов: Всички блокове, които в момента се санират по Националната програма в Благоевград, ще бъдат завършени

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625239

Всички блокове, по които вече се извършават строително-монтажни работи, ще бъдат завършени. Това заяви кметът на Благоевград Атанас Камбитов, в отговор на спекулации в публичното пространство, свързани с временното преустановяване на финансиране на обекти по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. „За блоковете, за които няма подписани договори към днешна дата, на този етап, няма да се подписват такива. Сградите, които до момента бяха в процедура по обжалване или за тях няма избран изпълнител, засега няма...

Лекарствата за високо кръвно безплатни от 1-ви януари

http://offnews.bg/news/n_1/n_640785.html

Надзорният съвет на НЗОК реши от 1 януари Касата да заплаща изцяло терапията за есенциална хипертония. Това е едно от най-масовите заболявания в България - около 200 000 българи, които по данни на Касата са регистрирани с тази диагноза, от 1 януари ще получават лекарствата си безплатно, за което Касата ще отдели около 10 млн. и 500 хиляди лева, информират от Министерството на здравеопазването. Предложението медикаментите за този тип хипертония да бъдат безплатни е на ресорния министър в оставка Петър Москов и трябваше да влезе в сила още през 2015 г. Разчетите тогава обаче показаха, че касата не може да си позволи да заплаща хапчетата на 200 000 души, колкото страдат от заболяването. От здравното министерство твърдят, че от догодина това ще бъде възможно благодарение на въведения пръстов идентификатор, който значително ограничил финансовите разхищения.

Две жени от Троян станаха жертви на телефонни измамници

https://www.24chasa.bg/region/article/5896184

Две жени от Троян станаха жертви на телефонни измамнициСлед поредицата от опити за телефонни измами на територията на Ловешка област през последните дни, две жени от Троян на възраст 69 и 60 години, все пак паднаха в капана на "ало" тарикатите. Троянките били измамени по вече добре познатата схема: на домашен телефон се обажда непознат мъж, представя се за гл.

Превозените пътници намаляват, а товарите се увеличават през третото тримесечие

http://econ.bg/Новини/Превозените-пътници-намаляват-а-товарите-се-увеличават-през-третото-тримесечие_l.a_i.732837_at.1.html

По предварителни сезонно изгладени данни през третото тримесечие на годината превозените товари са с 14% повече в сравнение с предходното тримесечие....

Васил Василев предлага формула за стабилност: Радев съставя служебен кабинет, Плевнелиев утвърждава

http://www.cross.bg/pravitelstvo-tyrtziya-radev-1526754.html

/КРОСС/ Сегашното правителство няма как да убеди обществото, че действа в негов интерес, двама от членовете му с обвинения от прокуратурата, казва председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски" пред Епицентър.бг - В събота като председател на Общобългарският комитет „Васил Левски" откривате паметник на Апостола във Военната академия. Какъв е поводът, г-н Василев? - Инициативата да има паметник на Левски е на ген. Драгоев, почетен председател на Комитета на випуските на Националния военен университет „Васил Левски". На мястото на днешната Военна академия в продължение на 80 години е било седалището на военното училище. В сградата са се подготвили огромна част от българските офицерски кадри. Военното училище е създадено непосредствено след Освобождението на 26 ноември 1878 г. със заповед №18 на военното управление на България, подписана от княз Дондуков-Корсаков. В продължение на около два месеца първото му седалище е в Пловдив, после се премества в София. Тогава е имало влак само от Пловдив до Пазарджик. Първите 165 курсанти пътуват до Пазарджик с влак, а до София стигат пеш. От този първи випуск на военното училище осем души стават командващи армии, шест - военни министри. Някои от техните трудове, като устави и други военни документи, още се изучават. Затова на 26 ноември е рождения ден на Националния военен университет „Васил Левски"

Пиян подкара мерцедеса си в ранна утрин из Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=337041

Пиян шофьор вчера сутринта задържаха служители на МВР, съобщиха от варненската полиция за Moreto.net. Органите на реда спрели около 9.40 часа мерцедес на пътя Девня-Варна. Ченгетата тествали 52-годишния шофьор от Белослав с дрегер и установили, че мъжът кара колата си с 1.

Прекратени са плажни концесии с близки до властта фирми

http://www.mediapool.bg/prekrateni-sa-plazhni-kontsesii-s-blizki-do-vlastta-firmi-news257033.html

Договорите с концесионерите на плажовете "Слънчев бряг – север" и "Несебър – юг" са прекратени заради системни нарушения. Освен това са изпратени още десетина писма до концесионерите на други 10 плажа, че ако не отстранят нарушенията и техните договори ще бъдат прекратени. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова пред БНТ. Така прекратените концесии за морски плажове станаха четири. В края на 2015 г. заради системни нарушения бяха прекратени договорите и с концесионерите на централният плаж на Обзор и северният в Ахтопол. За "Слънчев бряг – север" и "Несебър - юг" през годините бяха констатирани редица нарушения. Искане за прекратяване на концесиите им беше внесено още миналата година от министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, под чиято шапка бяха тогава плажовете. Правителството обаче реши да даде последен шанс на концесионерите да се поправят. При неотстраняване на допуснатите нарушения концесията ще се счита за прекратена от 30 септември 2016 г., реши в края на декември 2015 г. правителството. Междувременно плажовете минаха на подчинение на Министерството на туризма. През август то е направило поредна проверка на двата проблемни плажа. Установено е, че не са спазени одобрените схеми за разполагане на преместваеми обекти и допълнителна търговска площ. Това е документирано с две геодезически замервания, при които точно и конкретно бяха установени неизпълнения по договорите, каза министър Ангелкова. Тя обясни, че всички констатирани несъответствия са били разгледани от Комисията за контрол върху цялостното изпълнение на концесионните договори за морски плажове преди два дни. Взето е решение договорите за концесия да се прекратят, съгласно правителствените решения от декември 2015 г. Това са решения - РМС 1015/22.12.2015 г. и РМС 1016/22.12.2105 г., е посочено в съобщение на Министерството на туризма. В комисията за контрол на морските плажове влизат представители на Министерският съвет и на министерствата на туризма, на финансите и на околната среда и водите. Системните нарушители Плажът "Слънчев бряг - север" се стопанисва от "Сънинвест". Пловдивското дружество има 20-годишен договор за концесия от 9 септември 2002 г. Това означава, че дружеството пропуска шест сезона. Компанията е е собственост на шест фирми, зад които стоят близки до властта собственици на хотели в летния курорт. Сред тях са бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров, мажоритарният собственик на бургаската захарна фабрика "Победа" и на казино в Слънчев бряг Сава Чоролеев, който е близък на кмета на Бургас, сочен за най-успешния у нас през последните години. Акции чрез свои компании в "Сънинвест" имат още хотелиерите Румен Чандъров и Ангел Палийски, един от собствениците на хотел "Белвю" в Слънчев бряг. Дял в компанията има и Ветко Арабаджиев, позволил си да изкорени японските вишни, подарък на столицата от посолството на Япония пред бившия Японски хотел в София и да ги презасади в градината си. Арабаджиев не беше подведен под отговорност за това своеволие, а получи само глоба, която отказа да плати. След като му се размина започна незаконно да надстроява ниското тяло на хотела, като ДНСК се оказа безсилна да го спре. Нарушенията, които бяха установени през изминалите години са, че "Сънинвест" системно не е спазвало законовото изискване половината от плажа "Слънчев бряг - север" да бъде оставен за свободен достъп. Поставяли са и повече търговски обекти над разрешеното. За това концесионерът почти всяка година е бил глобяван от регионалното министерство със суми между 80 хил. и 360 хил. лева, които ги е плащал. Концесионната такса на плажа е била над 900 хиляди лева годишно. Другият системен нарушител на плажа "Несебър - юг" е фирма "Сироко", свързана с ямболския бизнесмен Боян Бонев, който според в."Капитал" е близък до бившия регионален министър Евгений Чачев, който беше съветник на министъра в оставка Лиляна Павлова. Именно по времето на Чачев през 1999 г. "Сироко" печели 20-годишната концесия на плажа. Проблемите с концесионера са от години, като периодично хотелиери и туристи протестират срещу космическите наеми, които им иска Боян Бонев. При първия кабинет на Бойко Борисов пък беше съборен незаконно построен ресторант на плажната ивица. За прекратяване на концесията със "Сироко" настояваха и хотелиери в Несебър. Те направиха подписка срещу концесионера и поискаха намесата на местната и държавната власт. Още десет концесионера под засилен контрол Освен двата прекратени договора са изпратени още десетина писма до концесионерите на други 10 плажа с последно предупреждение. Те са информирани, че ако не отстранят нарушенията и техните договори ще бъдат прекратени, каза министър Ангелкова. По думите й контролът през цялото лято е бил много завишен. Наложени са санкции за над 341 хил. лв. неустойки за нарушения на плажовете, посочи Николина Ангелкова. "Независимо от политическата ситуация ние продължаваме да работим на пълни обороти. Не трябва никой да си мисли, че може да се възползва от положението и да не бъде изряден", каза министърът на туризма.

Арестуваха иранец, показвал българска лична карта

http://www.cross.bg/granichnite-bulgarska-prokyratyra-1526753.html

/КРОСС/Арестуваха ирански гражданин, представял се пред граничните власти с български документ за самоличност, съобщиха от софийската апелативна прокуратура. В Районната прокуратура - Сливница разследват иранския гражданин А. Азади за извършени от него две престъпления. Нa 20 ноември 2016г., около 22:00 ч., на ГКПП-Калотина, чужденецът направил опит да излезе през границата на страната от Република България в Република Сърбия, без разрешение на надлежните органи на властта. Той се качил на изходящ международен пътнически влак. Заради залавянето му от граничните власти, деянието останало недовършено. За да заблуди граничен полицай, иранецът показал българска лична карта, издадена от МВР-Монтана, на името на Данаил Георгиев Каменов. Обвиняемият е задържан и по искане на държавното обвинение спрямо него е взета постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".  

Разкриха две домашни оранжерии за отглеждане на канабис в Елховско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625234

  Две домашни оранжерии за отглеждане на канабис са разкрити в Елховско при спецакция, информират от ОДМВР Ямбол. В хода на операцията са проведени полицейски и процесуално-следствени действия в частен имот в село Мелница, стопанисван от 60-годишен мъж и 62-годишна жена. При претърсването в къщата е открито помещение, изолирано и оборудвано със системи за светлина, топлина и влага, подпомагащи развитието на намерените там растения от рода на канабиса. Иззети са 110 растения в стадий на зрялост, които при направения наркотест са реагирали поло...

Деца от ОДК с флашмоб се включиха в акция под мотото „Посланията на есенния лист"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625236

За пета поредна година Обединен детски комплекс в Кюстендил съвместно с РУ на МВР - сектор „Пътна полиция" проведе акция под мотото „Посланията на есенния лист". Тя бе част от Националната кампания по превенция на пътните злополуки „Зима". Инициативата се проведе на пешеходната пътека на кръстовището на улиците „Хаджи Димитър" и „Княз Дондуков". Под формата на флашмоб децата от театралната школа с ръководител Ани Кръстева демонстрираха правилното поведение на децата-пешеходци на пътя.  

Училището обслужва бизнеса с учебници

http://www.cross.bg/klas-ychebnitzi-predmeta-1526752.html

/КРОСС/ МОН одобрява два пъти повече проекти от досегашните, издатели заплашват с прокурорОколо 50 млн. лв. на година за "безплатните" книжки до VІІ клас, пише в коментара си за в. "Дума" Велиана Христова. Искането на родители и учители да се пренапишат неразбираемите учебници е с давност поне три петилетки. Все се чакаше нов училищен закон, след който да се направят нови учебни програми, а по тях - нови учебници. Сега законът е факт, новите учебни програми - също (тук не говорим за качеството им), дойде ред на учебниците. И зацъка поредната бомба, заложена от новия Закон за предучилищното и училищното образование - той отмени досегашното изискване по всеки предмет и клас да се издават до три учебника и отвори широко портата за учебникарския бизнес. Законът разреши по един и същи предмет за един и същи клас да има неограничено количество учебници, стига проектите, с които кандидатстват издатели и автори, да отговарят на държавните изисквания. Безплатно получават учебниците си децата от І до VІІ клас, в частните училища включително. Средствата за "безплатните" учебници са от бюджета на МОН, т.е. от хазната.Депутатите от мнозинството в НС на инат отхвърлиха искането на левицата да се отложи с една година влизането на закона в сила, защото подготовката за него е нулева. Естествено, нови учебници нямаше как да бъдат написани и издадени в постановените къси срокове

Хилядно представление на "Есенен парад" представя Театър ВЕСЕЛ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625233

Хилядното представление на "Есенен парад" е включено в съботния афиш на Куклен театър ВЕСЕЛ. Утре от 11ч. в читалище „Искра”,  децата ще видят едно от любимите заглавия в репертоара на Театър ВЕСЕЛ. Спектакълът се играе на театралните сцени в цяла България почти 20 сезона. Драматизацията (по текстове на Валери Петров, Йордан Тодоров и Калина Малина) и постановката са на Веселин Василев. Автор на куклите е един от водещите сценографи в областта на кукленото театрално изкуство у нас Стефка Кювлиева. Музикалното оформление е на композитора  Петър ...

Няма данни за проблеми в бежанските центрове в столицата, увери Фандъкова

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/11/25/2871204_niama_danni_za_problemi_v_bejanskite_centrove_v/?ref=rss


Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че няма информация за проблеми в бежанските центрове в столицата и увери, че е в постоянна връзка с органите на МВР и Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Тя направи коментара пред журналисти, цитирана от БТА, във връзка с напрежението в бежанския център в Харманли от вчера.

Патрули и полицейско присъствие има и в трите центъра на територията на Столичната община - във "Военна рампа", "Враждебна" и "Овча купел", каза Фандъкова. Тя добави,...

Българо-германската индустриална камара открива представителство във Варна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625230

Българо-германската индустриално-търговска камара (БГИТК) подготвя откриване на регионално представителство във Варна. Това стана ясно днес по време на работна среща между кмета на града Иван Портних и представители на организацията. Бизнес делегацията бе водена от Тим Курт, президент на камарата, Мая Найденова и Роман Харпс, вицепрезиденти на БГИТК. В срещата участваха Недялко Неделчев - почетен консул във Варна на Франция и Германия и Пейчо Пейчев, зам.-кмет на Община Варна. Регионалният офис на камарата в морската столица ще бъде трети в стр...

Кризисният щаб, който ще реагира при снеговалеж вече е в готовност

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625232

Кризисният щаб, който ще реагира при снеговалеж вече е в 24 часова готовност да се събере при необходимост.Днес се проведе среща на кметовете и кметските наместници с представители на пожарна, полиция, ВиК, фирмата, която ще поддържа пътищата през зимата и отделите от общинската администрация, ангажирани със зимното поддържане. Предстои представители на полиция и пожарна да направят пълна проверка на техниката на фирмата спечелила поръчката за зимно поддържане. Община Дупница ще...

Прокуратурата: 400 мигранти са задържани за безредиците в лагера в Харманли

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625231

400 мигранти от бежанския център в Харманли са задържани за 72 часа в районните управления в Хасково и областта, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. В момента се установява какво е участието им в инцидента от изминалото денонощие. Ако бъдат събрани доказателства, прокуратурата ще поиска постоянното им задържане под стража. Задържан е и афганистански гражданин, запалил българския флаг в Харманли. В момента той се транспортира към Специализирана прокуратура в София, където като свидетели ще бъдат разпитани и полицаи, станали ...

Военните влязоха в лагера в Харманли (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5896189

Военните влязоха в лагера в Харманли (снимки)Военни влязоха в лагера в Харманли преди минути. Няколко джипа и 2 камиона пълни с военнослужещи влязоха през главния вход. Камионите поеха към вътрешността на центъра за настаняване, като преди това свалиха част от войниците. Вероятно те ще заменят част от полицаите. Очаквайте

Ванеса Паради с нова любовна тръпка (Снимка)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5896156

Ванеса Паради с нова любовна тръпка (Снимка)Двамата са в магията на прясната си връзка и бягат от реалността с романтични уикенди, съобщават от appnews.be. Ванеса Паради и Самюел Бенчетрит се срещнаха на снимачната площадка на филма "The Dog", който е заснет в Брюксел. Паради изпълнява главната роля. Филмът ще излезе на екран през 2017 година.

България и още петнадесет държави ще поискат сделка с Русия за въоръжаването, съобщи "Велт"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/11/25/2871192_bulgariia_i_oshte_petnadeset_durjavi_shte_poiskat/?ref=rss


Шестнадесет европейски държави, сред които и България, ще поискат ново споразумение с Русия за контрол на въоръжаването, съобщи агенция "Ройтерс", цитирайки в. "Велт".

"Сигурността на Европа е в опасност", заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер пред в. "Велт". "Имаме нужда от повече разговори с Русия, а не по-малко, колкото и да са сложни отношенията ни в момента."

Социалдемократът Щайнмайер, който вероятно ще стане новият президент на Германия, призова...

Властите във Франция предотвратиха ислямски атентат

https://www.actualno.com/europe/vlastite-vyv-francija-predotvratiha-isljamski-atentat-news_577804.html

Групата заподозрени, арестувани в края на миналата седмица във Франция, са поддръжници на „Ислямска държава“ и са готвели терористична атака в Париж и околностите. Тяхната дейност е била регламентирана директно от „ирако-сирийския регион“, предаде БГНЕС. По данни на прокурор Франсоа Молин полицията е открила автоматични оръжия след акция в Страсбург и Марсилия, а групата е планирала да нанесе удар по парижките околности на 1 декември.

Как ще изглежда бъдещето на човечеството?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625222

Възможно ли е да спрем да боледуваме, да избираме децата си по каталог? Или пък роботи да ни дават професионални съвети? Някои от тези неща звучат напълно налудничаво. Но така ли е в действителност? Aмериканският физик-теоретик д-р Мичио Каку, потърси отговор на въпроса „Как би изглеждало бъдещето на човечеството?". След дискусии с повече от 300 от най-добрите учени в света, д-р Каку е съставил списък с някои от нещата, за които е добре да бъдем подготвени в бъдеще. Ето неговата теория за 10-те неща, които ни очакват в бъдещето: Компютрите ще и...

Black Friday в САЩ ще достигне 3 милиарда долара оборот

https://www.actualno.com/interest/black-friday-v-sasht-shte-dostigne-3-miliarda-dolara-oborot-news_577802.html

Черният петък в САЩ е на път да постигне нови рекорди по оборот на компаниите. Според анализаторите на Аdobe Digital Insights отвъд океана, Black Friday тази година ще бъде най-успешният в цялата история на събитието, съобщава Forbes. Оборотът ще надхвърли 3 милиарда долара или казано с други

ЦРУ: България втора по смъртност в света

http://www.moreto.net/novini.php?n=337023

България е втора по смъртност в света, изпреварвана само от южноафриканското Кралство Лесото. Това сочат данните на ЦРУ за 2016, показа справка на „Труд“ в Световната книга на фактите на американската агенция. Страната ни продължава стабилно да се движи към върха на отрицателната класация, като се изкачва с още едно място след миналата година, когато бе обявена за трета в света по този показател.

"Дунав" под напрежение, трябва да бие "Нефтохимик"

https://www.24chasa.bg/sport/article/5896168

"Дунав" под напрежение, трябва да бие "Нефтохимик"Заради загубените три точки от „Верея“, мачът ни срещу „Нефтохимик“ става изключително важен. Скандалната среща преди седмица възбуди духовете в Русе и възмути любителите на футбола в цяла България. Съдията Валентин Железов от Бургас се направи, че не вижда, как Амаду Сукуна от „Верея“ вкарва гол с две ръце, донесъл победата на „Верея“.

Николай Ненчев обвинен в престъпление по служба

http://bulgarski.pogled.info/news/79797/nikolai-nenchev-obvinen-v-prestaplenie-po-sluzhba

/Поглед.инфо/ Военният министър в оставка Николай Ненчев в рамките на няколко дни се сдоби и с второ обвинение. Този път то му е повдигнато от военни прокурори във връзка с обществена поръчка за доставка на дрехи за военнослужещи и отново е за престъпление по служба.

Обясниха как бедността вреди на здравето

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625228

Бедността влияе негативно не само върху банковата сметка, но и върху здравето, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на американско изследване, публикувано в сп. "Сайънс". Постоянният стрес от липсата на достатъчно средства при индивиди с по-нисък социален статут претоварва имунната система и може да я подтикне да атакува тялото, причинявайки възпалителни процеси. Богатите живеят по-дълго Изследването може да обясни защо сред

Националният военен университет "Васил Левски" чества своя празник

https://www.24chasa.bg/region/article/5896130

Националният военен университет 
"Васил Левски" чества своя празник138 години от основаването на първото военно училище в България и празника на НВУ "Васил Левски" бяха отбелязани във Велико Търново. Честванията започнаха с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски във военния университет. Тържествата продължиха в Дома на културата със слово на началника на НВУ бригаден генерал Пламен Богданов.

Националистите поискаха увеличаване на минималните пенсии с новия бюджет

http://econ.bg/Новини/Националистите-поискаха-увеличаване-на-минималните-пенсии-с-новия-бюджет_l.a_i.732835_at.1.html

Групите на Патриотичния фронт (ПФ), "Атака" и партия "Народен съюз" са внесли промени между първо и второ четене в законите за държавния бюджет и за...

Хванаха мъж от Плачи дол след като катастрофира пиян и без книжка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625235

Катастрофа е станала снощи в 22:15 ч. на околовръстния път на Добрич в района на кв.„Балик". При маневра обратен завой, лек автомобил "Опел" се блъснал челно в лек автомобил „Мерцедес", паркиран в крайпътна отбивка. След инцидента, виновният водач напуснал пеша местопроизшествието. Той е издирен незабавно от полицейските служители и е задържан на ул.„Агликина поляна". Оказало се, че е с отнето свидетелство за управление на МПС. Извършената проверка за употреба на алкохол констатирала 1,80 промила. Шофьорът е криминално проявения 30-годишен К.Д....

Ирански гражданин се опитал да мине границата като гражданин на Монтана

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625227

Районна прокуратура - Сливница води досъдебно производство срещу ирански гражданин А. Азади за извършени от него две престъпления - по чл. 279, ал. 1, пр. 2, вр. чл. 18, ал. 1. пр. 1 от НК и по чл. 318, пр.1 от НК. Нa 20.11.2016г., около 22:00 ч., на ГКПП-Калотина, чужденецът направил опит да излезе през границата на страната от Република България в Република Сърбия, без разрешение на надлежните органи на властта, като се качил на изходящ международен пътнически влак. Деянието му останало недовършено, поради намеса на граничните власти. С цел д...

Парламентът организира обществено обсъждане на тема: „Мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура”

https://www.24chasa.bg/novini/article/5896173

Парламентът организира обществено обсъждане на тема: „Мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура”
Комисията по правни въпроси организира обществено обсъждане на тема: „Мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура”. Дискусията ще се проведе на 29 ноември 2016 г. от 13.30 часа в зала „Запад” на Народното събрание, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Целта на срещата е да бъдат подложени на дебат различните

Черен петък и на пътя

http://www.cross.bg/avtomobil-katastrofa-myasto-1526751.html

/КРОСС/ Ако за търговците Black Friday (Черен петък) е най-късметлийският, защото им носи високи обороти от разпродажби, то в статистиката на МВР днешният петък, 25 ноември, ще остане като един от черните дни заради многото жертви на пътя. Трима души загинаха при жестока катастрофа на магистрала "Тракия" рано тази сутрин. ТИР и лек автомобил са паднали от виадукта. Водачите на двете превозни средства са загинали на място. Пътничка от лекия автомобил бе откарана в болнично заведение в тежко състояние.  При верижна катастрофа е загинал водачът на лек автомобил, има пострадали, които са транспортирани в болница. На място се извършва оглед. Образувано е досъдебно производство. Работата по установяване на причините за инцидентите продължава. Други трима загинаха при тежка катастрофа край Луковит. Около 10:30 часа, между Луковит и Тодоричане челно са се ударили два автомобила. В единия са пътували трима души - 59-годишен шофьор, съпругата му, на 56 г. и внучката им, на 19 г. И тримата са загинали на място. 34-годишна жена от Червен бряг, управлявала другия автомобил, не е пострадала. По първоначална информация починалият мъж е неправоспособен. Причините за инцидента са в процес на изясняване. Пътят е затворен. Обходният маршрут е през село Петревене. Снимка: БГНЕС

Рууни е перфектен и трябва да бъде уважаван повече в Англия, смята Ибрахимович

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/11/25/2871155_ruuni_e_perfekten_i_triabva_da_bude_uvajavan_poveche_v/?ref=rss


Нападателят на "Манчестър юнайтед" Златан Ибрахимович подкрепи съотборника си Уейн Рууни. Според шведа английският национал е "перфектен играч".

Рууни изигра силен мач при победата с 4:0 срещу "Фейенорд" в Лига Европа. Нападателят вкара първия гол и подаде за втория. С това той стана най-резултатният играч на "Манчестър юнайтед" в Европа с 39 попадения. Отделно се доближи на гол от клубния рекорд на Боби Чарлтън от 249 попадения.

В последните седмици Рууни понесе много...

Военноокръжната прокуратура повдигна обвинение на Николай Ненчев за нередности в обществена поръчка

http://www.cross.bg/nenchev-prokyratyrata-obvinenie-1526750.html

/КРОСС/ Военноокръжната прокуратура в София повдигна обвинение на министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев за престъпление по служба. Това потвърди и самият Ненчев пред журналисти на излизане от следствието. От прокуратурата уточниха, че обвинението е за нередности в обществена поръчка, направена от Ненчев. Поръчката е свързана с доставка на облекло за военнослужещи през април тази година. Военните прокурори обвиниха тогавашния шеф на дирекция „Инвестиции в отбраната" във Военното ведомство Венислав Цанов за престъпление по служба. Вместо да бъде сключен договор с търговското дружество, предложило най-ниска цена за доставка на облекло, МО е сключило договор с друго дружество, от което за министерството е настъпила вреда в размер на 259 773,78 лева, разясниха от прокуратурата. Зад обвиненията на прокуратурата Ненчев припозна политически интереси - искали да го отстранят, защото преборил корупция. По думите му главният прокурор Сотир Цацаров стоял зад тези политически интереси. Ненчев е с мярка за неотклонение „Подписка". Разследването по делото продължава. Дни преди Цанов да се сдобие с обвинение самият Ненчев беше на разпит във военната прокуратура. Тогава той самият каза, че се извършва една проверка с Интендантско обслужване и не констатирал нищо обезпокоително. След като беше там около час и половина, Ненчев обясни единствено, че проверката е била за облекла за армията. Тогава той каза, че става въпрос за досъдебно производство

Агенцията за бежанците няма да строи нови лагери

http://www.mediapool.bg/agentsiyata-za-bezhantsite-nyama-da-stroi-novi-lageri-news257032.html

Държавната агенция за бежанците /ДАБ/ няма да строи нови центрове за бежанци. Това съобщи председателят на агенцията Петя Първанова в РПЦ - Харманли. При разширен капацитет на центровете в страната от 6000 места за настаняване в момента са заети към 5100, така че има място за още 900 души, поясни тя. Първанова и ръководството на центъра демонстрираха пред журналисти работата в кухненския блок, чиито стъкла бяха изпочупени при проявите на вандализъм на мигрантите. Работниците сортираха приготвените порции с риба за обяд и сирене за вечеря. До няколко дни пораженията по сградите ще бъдат ликвидирани, гарантира председателят на ДАБ. Очаква се в центъра да пристигне още един лекар - кожен специалист.

Калин Терзийски представи новата си книга Срещи с известните

http://offnews.bg/news/n_1/n_640793.html

Вчера в литературен клуб "Перото" писателят и автор в нашия сайт Калин Терзийски представи новата си книга "Срещи с известни". Книгата съдържа 13 срещи извън времето с именити личности от световната и българската история или както той сам ги описа: "философски притчи за срещи с хора, които искам да срещна." Личности, с които Терзийски винаги е искал да сподели идеи, опит и вдъхновение, защото мисълта на човека няма ограничения. Из една от срещите в книгата, с великия Леонардо: "Нормалното е предвидимо. Нормалността води мисълта ни право към една представа, към представата за глупавия ни, предвидим и жалък край. Който се държи за нормалността и предвидимостта - държи се за предвидимата, тъпа смърт."

Брюксел: Отговорността за центровете за бежанци е на националните държави

http://www.mediapool.bg/bryuksel-otgovornostta-za-tsentrovete-za-bezhantsi-e-na-natsionalnite-darzhavi-news257031.html

Отговорността за управлението на приемните центрове е основно на националните власти. Това коментира говорител на Европейската комисия във връзка с размириците в Харманли. "Разбираме, че положението е овладяно. ЕС предостави множество ресурси, пари и механизми в подкрепа на българските власти", добави говорителят. "Общият принцип гласи, че всеки, който отговаря на изискванията, получава закрила", посочи говорителят. Той добави, че останалите мигранти, за които няма основание за присъждането на право на престой, трябва да бъдат върнати.

Работодатели могат да канидатстват за нови работни места

https://www.24chasa.bg/novini/article/5896137

Работодатели могат да канидатстват за нови работни местаОтново работодатели могат да канидатстват за разкриване на работни места по оперативната програма за развитие на човешките ресурси, съобщават от Агенцията по заетостта. На този втори етап от изпълнението на схемите, безработните лица, одобрени от работодателите, ще имат възможност да преминат професионално обучение или обучение за придобиване на

Кунева: Програмата за ромските стипендии ще бъде строго контролирана

https://www.actualno.com/education/kuneva-programata-za-romskite-stipendii-shte-byde-strogo-kontrolirana-news_577796.html

Програмата за подкрепа за ромски ученици да завършват успешно средно образование ще бъде една от най-контролираните, взела съм всички мерки за това. Това заяви вицепремиерът и просветен министър в оставка Меглена Кунева по време на днешния парламентарен контрол, предад

Превозените пътници намаляват, а товарите се увеличават през третото тримесечие

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/11/25/2870989_prevozenite_putnici_namaliavat_a_tovarite_se/?ref=rss


По предварителни сезонно изгладени данни през третото тримесечие на годината превозените товари са с 14% повече в сравнение с предходното тримесечие. При извършената работа е регистриран спад от 1.9%.

Превозените пътници и извършената работа от пътническия транспорт (сухопътен, воден и градски електротранспорт) намаляват съответно с 13.9 и 4.3% спрямо второто тримесечие на 2016 година, показват данните на НСИ.

Превозените товари от сухопътния транспорт са 33.3 млн. тона,...

Един от бежанците, предизвикали бунта в Харманли, е член на радикална клетка

http://www.cross.bg/buchvarova-momenta-bezhantzite-1526748.html

/КРОСС/ "Един от бежанците, предизвикали бунта в Харманли, към момента е установен за принадлежност към радикална клетка", заяви пред журналисти вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова. На конкретен въпрос дали сред бежанците, предизвикали бунта, има установени хора, които принадлежат към радикална клетка, Бъчварова обясни, че ДАНС работи по тази линия и не може да съобщи бройка, защото се установява и добави - „може би един човек към момента е установен само", пише БГНЕС. Запитана дали този човек принадлежи към „Ислямска държава", Бъчварова уточни, че не може да каже в момента и допълни - работят колегите". "Ситуацията е кризисна, но в момента я владеем", увери министърът в оставка. Според нея е имало много спекулации със заразните болести в Харманли. „Преди две седмици направихме първите проверки, но ситуацията не се успокои - продължи да се нагнетява напрежение по тази линия. Има някои заразни заболявания, но те са овладявани в рамките на 2-3 дни. Въпросната лайшманиоза не е установена в този център, но за спокойствие на гражданите решихме да направим пълен скрининг. Там има лекари и допълнително изпратени от болницата на МВР - основно дерматозоли", разясни Бъчварова. Тя добави, че тече установяване на самоличността на бежанците, предизвикали бунта, има досъдебно производство, прокуратурата работи

Министерство на младежта и спорта е увеличило бюджета за младежки дейности за 2017 г. с 2 млн. лева

https://www.24chasa.bg/sport/article/5896148

Министерство на младежта и спорта е увеличило бюджета за младежки дейности за 2017 г. с 2 млн. леваМинистерството на младежта и спорта е успяло да увеличи бюджета си за младежки дейности през 2017 г. с 2 млн. лв., това стана ясно от изказването на министър Красен Кралев на откриването на Националната младежка конференция „Младите хора в съвременна България“, информираха от пресцентъра на Министерство на младежта и спорта.

Прокуратурата: Разследваме безредиците в бежанския център в Харманли

https://www.24chasa.bg/novini/article/5896169

Прокуратурата: Разследваме безредиците в бежанския център в ХарманлиРайонна прокуратура - Харманли извършва разследване по започнало досъдебно производство за хулиганство, съпроводено със съпротива срещу орган на властта и отличаващо се с изключителен цинизъм и дързост и за унищожаване и повреждане на чуждо имущество на Държавната агенция на бежанците – Регистрационно-приемателен център-Харманли – престъпления по

Корнелия Нинова към ГЕРБ: Бунтовете в Харманли са резултат от предадените от вас национални интереси

http://www.cross.bg/bezhantzi-bulgariya-evropa-1526746.html

/КРОСС/Вчера в бежанския лагер в Харманли избухнаха размирици, като конкретният повод е затварянето му и налагане на карантина заради заразни болести. За нас обаче причините са по-дълбоки и са поне две. Първо, неадекватната политика на правителството на Бойко Борисов в оставка по тема бежанци. Второ, нежелание да се чуят разумни аргументи на опозицията, кметове, население на общини, граждански структури и други. Разбира се, най-важното е как да се действа от тук нататък, за да се гарантира националната сигурност и спокойствието на българските граждани. По първата част - неадекватната политика на правителството, нашата критика тук не е от вчера, а от месеци. И основно за това, че не защитихте националния интерес, а изпълнявахте решения на външни началници. При това сменяхте позицията на България в зависимост от където задуха вятърът. Да припомни фактите. Г-н Борисов отиде на посещение в Турция по тази тема и след разговори с президента Ердоган се обяви за безвизово пътуване на турски граждани в Европа. Вчера, след като в Европа се повдигна въпросът за замразяване на преговорите за приемане на Турция в ЕС, той обърна говоренето си и каза, че е притеснително, за всеки демократично мислещ човек, случващото се там. Но то беше същото и преди три месеца, по време на неговото посещение. Какво се е променило в Турция от тогава? Под натиска на Европа и срещу 160 млн

ВМРО отбелязва годишнината от подписването на Ньойския договор с традиционния Български марш

http://www.cross.bg/vmro-noemvri-provede-1526747.html

/КРОСС/ На 27 ноември (неделя) в 17.00 ч. в София ще се проведе традиционният Български марш, с който ВМРО отбелязва годишнината от подписването на Ньойския договор.Шествието по повод 97 години от разпокъсването на изконната българска земя ще започне от Лъвов мост със следния маршрут: булевард „Княгиня Мария Луиза" посока „Централни хали", в дясно по ул. „Екзарх Йосиф", после в ляво по ул. „Стефан Стамболов" до Паметника на загиналите български революционери за свободата на Македония, Тракия и Одринско.В страната ще бъда проведени редица мероприятия за отбелязване на трагичната за България дата:25 ноември (петък):В Добрич ВМРО традиционно организира факелно шествие. То тръгва в 18.00 часа от църквата „Свети Георги" в града.27 ноември (неделя):От 10.00 ч. в Пазарджик ВМРО организира изложение на историческа карта със пред Регионалния исторически музей.В София ще се проведе шествието „Български марш". Сборният пункт е в 17.00 ч. на площад „Лъвов мост".В Бургас отбелязването на годишнината е в 17.30 ч. на паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк.От 17.30 ч. членове и симпатизанти на ВМРО от Варна се събират на Арката на 8-и приморски полк, където символно ще бъде изгорен Ньойският договор.В Плевен от началото на старата главна улица тръгва факелно шествие в 18.30 ч.28 ноември (понеделник):От 17.00 ч. в Русе, паметник на Стефан Караджа, започва факелно шествие

НЗОК ще поема напълно лекарствата за хипертония от 1 януари

http://www.mediapool.bg/nzok-shte-poema-napalno-lekarstvata-za-hipertoniya-ot-1-yanuari-news257030.html

Предложението на здравния министър Петър Москов здравната каса да плаща напълно лекарствата за есенциална хипертония ще влезе в сила от 1 януари догодина. Това е решил Надзорният съвет на здравната каса. Това е едно от най-масовите заболявания и около 200 хил. българи ще получават лекарствата си безплатно, за което НЗОК ще отдели около 10.5 млн. лева допълнително. Мярката трябваше да влезе в сила още тази пролет, но нямаше достатъчно средства в бюджета на касата. В момента НЗОК плаща между 25% и 75% от стойността на лекарствата за хипертония, като повечето са доста евтини – между 2 и 10 лева. По идея на здравния министър Петър Москов обаче беше прието НЗОК да плаща 100% от стойността на поне едно лекарство за лечение на хипертония от дадена група и така то да е напълно безплатно за пациентите.

Харманли - ужасът от изгубеното достойнство

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/11/25/2871080_harmanli_-_ujasut_ot_izgubenoto_dostoinstvo/?ref=rss


Реакцията на събитията в Харманли на Мария Спирова е от "Фейсбук". "Дневник" я препечатва със съгласието на автора

Харманли е инфектирана рана, защото ни удари по най-слабото място. Ужасът от отдавна изгубеното достойнство.

Хората в лагера не издържаха на унижението и бяха помлени. Пред нас, като общество на предалите се, на скършените, зейнаха гнусни въпроси, които нямат отговор, а само позорна присъда, ако можехме да се видим в огледалото поне за миг.

Защо...

В първите 3 часа на „Black Friday“ бяха регистрирани над 400.000 броя посещения

http://www.cross.bg/prodykti-purvite-friday-1526745.html

/КРОСС/Тазгодишната кампания „Black Friday" на eMAG.bg започна в 7:05 часа с огромен интерес от страна на клиентите. През първите 3 часа бяха регистрирани 400 000 броя посещения на сайта. „През първите 3 часа на „Black Friday" 2016 на eMAG.bg, отчетохме 16% ръст в броя на посещенията в сравнение с тези за първите часове на миналогодишната Black Friday кампания. През мобилни устройства са отчетени 56%  от общия трафик, които надхвърлят десктоп посещенията. Бяха продадени над 105.000 броя продукти, като атрактивни категории са ИТ продукти, телевизори и продукти за лична грижа", обяви Стефана Здравкова, изпълнителен директор на eMAG.Първата кола - Toyota Aygo, беше резервирана в първия половин час на кампанията. Първите търсени продукти iPhone 5s, гейминг конзола PlayStation 4 1TB и телевизор LED LG 49", бяха разпродадени в първите 5 минути на кампанията.По време на първите три часа на Black Friday в eMAG бяха регистрирани: Поръчки, достигащи стойност от 14.3 милиона лева с ДДС, с 30% повече от тези през 2015 г.; 100 500 продадени бройки продукти, 16% повече продадени продукти от тези през 2015 г.за същия период; 400 000 посещения; 56% дял на посетителите през мобилни устройства; Над 13 милиона посетени страници на сайта от потребители; Най-продаваните категории до момента: Малки домакински уреди: над 13.000 броя Продукти за дома: над 12.000 броя Продукти за лична грижа: над 6

За двойния стандарт и подигравките с ролята на суверена

http://www.mediapool.bg/za-dvoiniya-standart-i-podigravkite-s-rolyata-na-suverena-news257029.html

Слушам един от сценаристите в "Шоуто на Слави“ да обяснява, че те са внесли законопроект за изменение на Изборния кодекс , съобразен с волята на суверена, и че депутатите са морално задължени да го приемат. Предавам смисъла, не цитирам буквално. Добре, но този законопроект НЕ Е съобразен с волята на суверена. Да, над 70% гласуваха за въвеждане на мажоритарна система в два тура. Но почти същия процент гласуваха преди година и за въвеждане на дистанционно електронно гласуване. Вярно е, че бяха по-малко като абсолютен брой. Но не бяха хич малко, пък и гласуването на избори тогава не беше задължително. Според мен е леко безпринципно да се настоява депутатите да се съобразят с волята на суверена тогава, когато тя съвпада с волята на "Шоуто на Слави“, а да не се съобразят тогава, когато това съвпадение го няма, май. Още по-безпринципно е да се предлага законопроект, който не само не предвижда въвеждането на дистанционно електронно гласуване, но всъщност предвижда точно обратното. Защото предложението за 9 едномандатни района извън страната, например, явно няма предвид възможността българските граждани извън страната да гласуват дистанционно. Та те не са 3,5% (колкото са 9 района), а около 20% от всички български граждани с право на глас. Парламентът трябва да избира между две възможности. Първата – да уважи волята на хората, изразена и в двата референдума достатъчно убедително и да приеме закон, въвеждащ и мажоритарното, и електронното гласуване, приемайки с това всички плюсове и минуси от такава промяна. Втората – да стъпи на формалното основание да не променя изборното законодателство прибързано, тъй като и при двата референдума не е достигната активност, която да прави решението, взето чрез референдум, задължително за парламента. Всичко друго е двоен стандарт и подигравка с волята на суверена. *Цветозар Томов е социолог и член на Централната избирателна комисия. Мнението му е публикувано във Фейсбук.

За двойния стандарт и подигравите с ролята на суверена

http://www.mediapool.bg/za-dvoiniya-standart-i-podigravite-s-rolyata-na-suverena-news257029.html

Слушам един от сценаристите в "Шоуто на Слави“ да обяснява, че те са внесли законопроект за изменение на Изборния кодекс , съобразен с волята на суверена, и че депутатите са морално задължени да го приемат. Предавам смисъла, не цитирам буквално. Добре, но този законопроект НЕ Е съобразен с волята на суверена. Да, над 70% гласуваха за въвеждане на мажоритарна система в два тура. Но почти същия процент гласуваха преди година и за въвеждане на дистанционно електронно гласуване. Вярно е, че бяха по-малко като абсолютен брой. Но не бяха хич малко, пък и гласуването на избори тогава не беше задължително. Според мен е леко безпринципно да се настоява депутатите да се съобразят с волята на суверена тогава, когато тя съвпада с волята на "Шоуто на Слави“, а да не се съобразят тогава, когато това съвпадение го няма, май. Още по-безпринципно е да се предлага законопроект, който не само не предвижда въвеждането на дистанционно електронно гласуване, но всъщност предвижда точно обратното. Защото предложението за 9 едномандатни района извън страната, например, явно няма предвид възможността българските граждани извън страната да гласуват дистанционно. Та те не са 3,5% (колкото са 9 района), а около 20% от всички български граждани с право на глас. Парламентът трябва да избира между две възможности. Първата – да уважи волята на хората, изразена и в двата референдума достатъчно убедително и да приеме закон, въвеждащ и мажоритарното, и електронното гласуване, приемайки с това всички плюсове и минуси от такава промяна. Втората – да стъпи на формалното основание да не променя изборното законодателство прибързано, тъй като и при двата референдума не е достигната активност, която да прави решението, взето чрез референдум, задължително за парламента. Всичко друго е двоен стандарт и подигравка с волята на суверена. *Цветозар Томов е социолог и член на Централната избирателна комисия. Мнението му е публикувано във Фейсбук.

Алпинистът-веган Атанас Скатов идва за презентация в Пловдив

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625221

„3 х 8000 х веган х 23 дена Анапурна, Дхаулагири и Макалу“ е темата на срещата, която сливенският алпинист Атанас Скатов организира в Пловдив в началото на следващата седмица. На нея той ще направи презентация с много снимков материал от пролетната си експедиция в Хималаите. Пред посетителите той ще представи и книгата си „Богинята майка на Вселената“, в която разказва за експедицията си до Еверест. Никой българин досега не е успявал да изкачи за 23 дни три осемхилядника, а в световен мащаб този рекорд е постиган само от още един алпинист. Ска...

Мадона заяви, че подкрепя сина си Роко, въпреки арестите му

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5896064

Мадона заяви, че подкрепя сина си Роко, въпреки арестите муМадона подкрепя сина си Роко Ричи след като наскоро се пови информация, че 16-годишният футболист е бил арестуван за притежание на марихуана в Лондон, съобщава billboard.com. Тя каза: "Обичам сина си много. Ще направя каквото мога, за да му дам подкрепата, от която се нуждае и искам да помоля да уважите личното ни пространство в този момент.".

Времето на 26 ноември: Предимно облачно, тихо и мъгливо

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625219

  Прогноза за времето за 26 ноември, събота През следващото денонощие ще има разкъсана, предимно значителна облачност. Ще се задържи почти тихо и на много места в низините и котловините ще бъде мъгливо или с ниска слоеста облачност. Повече слънце ще има над Горнотракийската низина и югоизточните райони от страната. Минималните температури ще са от минус 2 градуса на места в Южна България, където ще е ясно, до 3-5 градуса в Северна България и по Черноморието. Максималните температури в повечето места ще са между 7 и 12 градуса. <...

Левски ще победи Локомотив Пловдив на „Георги Аспарухов" според Еврофутбол

http://www.cross.bg/leva-obshto-lokomotiv-1526744.html

/КРОСС/„Еврофутбол" счита, че отборът на Левски ще победи Локомотив Пловдив на „Георги Аспарухов" в дербито от 15-тия кръг на Първа професионална футболна лига на България:Левски София - Локомотив Пловдив Сингъл, Live, „1"-1.35 „Х"-4.20 „2"-7.00 Ето и останалите срещи от този кръг:Локомотив Горна Оряховица - Пирин Благоевград Сингъл, Live, „1"-2.25 „Х"-3.10 „2"-2.80Монтана - Черно море Сингъл, Live, „1"-3.20 „Х"-3.35 „2"-1.95Ботев Пловдив - Лудогорец Сингъл, Live, „1"-6.70 „Х"-4.90 „2"-1.30Берое - Славия София Сингъл, „1"-1.83 „Х"-3.30 „2"-3.65Дунав Русе - Нефтохимик Сингъл, Live, „1"-1.60 „Х"-3.75 „2"-4.30ЦСКА София - ФК Верея Сингъл, „1"-1.08 „Х"-7.90 „2"-14.00 Ето и най-интересните сблъсъци от футболните терени в Европа в идните дни:Фрайбург - РБ Лайпциг Сингъл, Live, „1"-2.90 „Х"-3.00 „2"-1.90Монако - Марсилия Сингъл, Live, „1"-1.61 „Х"-3.10 „2"-3.90Челси - Тотнъм Хотспър Сингъл, Live, „1"-1.70 „Х"-3.00 „2"-3

Продължават Ученически игри 2016/2017 в Сливен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1624929

Футболните срещи от общинския кръг на Ученически игри 2016/2017г. продължават в петък, 25 ноември. Те ще се играят на Военния стадион. От 13.30 часа един срещу друг ще се изправят отборите от XI - XII клас на СПГСГ „Арх.Г.Козаров" и ПГТО „Добри Желязков", а от 15 часа ще играят ППМГ „Добри Чинтулов" и ПГИ „Проф. Д-р Д.Табаков". В събота от 9 часа ще се състои футболна среща между ПГПЗЕ „Захарий Стоянов" и ПХГ „Дамян Дамянов", XI - XII клас. От 10.30 часа е участието на ПГХТ „Акад. Н. Неделчев и ПГХТ „Акад. Н. Неделчев, XI - XII клас. В 12...

Ремонтираха руски учебно-боен кораб край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=337059

Посланикът на Руската федерация в Република България Н. Пр. Анатолий Макаров посети Варна за първи път след скорошното му назначение. Визитата му в морската столица е свързана с подписването на акт за предаване на ремонтирания във Флотски арсенал руски учебно-боен кораб „Перекоп".

Тръмп покани унгарския премиер Орбан да посети САЩ

http://www.mediapool.bg/tramp-pokani-ungarskiya-premier-orban-da-poseti-sasht-news257028.html

Унгарският премиер Виктор Орбан съобщи снощи, че е разговарял по телефона с новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, който го поканил да посети Вашингтон, предаде Асошиейтед прес. Орбан каза в интервю, публикувано на сайта на икономическия всекидневник "Вилагаждашаг", че Тръмп изразил "високо мнение за Унгария". АП припомня изявление на унгарския премиер от юли т.г., че миграционната политика, предлагана от Тръмп, е по-добра за Европа и за Унгария. "Мисля, че Америка сега ще има президент, който не е идеологически ограничен. Той е открита личност, много повече заинтересувана от постигане на успех, ефикасност и резултати, отколкото от политически теории", посочи Орбан. Той разкри, че казал на Тръмп, че не е ходил във Вашингтон от дълго време, защото бил смятан за "черна овца". "Той (Тръмп) са разсмя и каза, че същото се отнася и за самия него", отбеляза унгарският премиер.

1500 лв. плаща велинградски хотелиер, нарекъл инкасаторка "овца"

https://www.24chasa.bg/region/article/5896057

1500 лв. плаща велинградски хотелиер,
 нарекъл инкасаторка  "овца"Велинградският хотелиер М.А. плати 1000 лв. обезщетение и 512лв. адвокатски хонорар след като нарекъл инкасаторка от местното водно дружество "овца". До споразумението, одобрено от велинградския районен съд, се стигна след жалба на потърпевшата И.Б., която се почувствала драматично засегната от обидата на хотелиера.

“От любов към живота – Avon срещу рака на гърдата“отличена за най-добра дарителска програма в конкурса „Най-голям корпоративен дарител”

http://www.cross.bg/gurdata-avon-zhivota-1526743.html

/КРОСС/Кампанията „От любов към живота - Avon срещу рака на гърдата" спечели отличието „Най-добра дарителска програма" в конкурса „Най-голям корпоративен дарител" на Българския дарителски форум. Това е вторият приз в тази категория от престижния конкурс, като програмата беше отличена с награда и през 2013 г. Отличието беше връчено от победителите в категорията от предходната година на Аделина Павлова, бранд мениджър на Avon България. „Ние в Avon стоим зад кампанията вече 15 години, като тя не само продължава да бъде емоционално заредена, но и я надграждаме всяка година. В последните две години решихме да сменим фокуса, за да бъдем още по-полезни и в още по-голяма помощ на жените с рак на гърдата. Привлякохме и нов партньор, в лицето на вдъхновяващите дами от Фондация „Една от 8", благодарение на които успяхме да се доближим до проблемите и да предоставим директна помощ на засегнати от болестта жени", сподели Аделина Павлова. „Тази награда е признание и за усилията и отдадеността на нашите Представители, които са в сърцето на кампанията, техния ентусиазмът и всеотдайност я правят толкова успешна", добави още г-жа Павлова. През 2015 г

40 депутати от управляващата партия в Южна Корея са готови да гласуват за импийчмънт

http://www.mediapool.bg/40-deputati-ot-upravlyavashtata-partiya-v-yuzhna-koreya-sa-gotovi-da-glasuvat-za-impiychmant-news257027.html

Най-малко 40 депутати от управляващата в Южна Корея партия "Сенури" ще гласуват за импийчмънт на президентката на страната Пак Гън-хе, съобщи парламентарната опозиция, цитирана от осведомителните агенции. За да бъде отстранен президентът, е необходимо за импийчмънт да гласуват най-малко 200 от общо 300 депутати в парламента. Опозицията има в него 172-ма и за да отстрани Пак Гън-хе, са й необходими минимум 28 представители от управляващата партия. Въпросът за импийчмънт ще бъде поставен за гласуване не по-късно от 9 декември. Прокуратурата разпространи на 20 ноември междинни резултати от разследването на гръмкия скандал в обкръжението на президентката, в центъра на който се оказа нейната близка приятелка Чхуе Сун-сил. На нея, а също и на двама бивши високопоставени сътрудници на президентската администрация, са предявени обвинения в корупция, изнудване и злоупотреба със служебно положение. Рейтингът на одобрението на президентката Пак Гън-хе спадна до рекордно ниско равнище - едва 4 процента, сочи проучване на "Галъп", цитирано от ДПА. Това е най-ниското равнище на одобрение на южнокорейски президент, измерено от "Галъп" от 1988 г. насам.

Русия задейства глобална система за морско наблюдение

http://www.mediapool.bg/rusiya-zadeistva-globalna-sistema-za-morsko-nablyudenie-news257026.html

Русия пуска в действие глобална система за морско наблюдение - "Хармония" ще може да открива вражески кораби, подводници и самолети във всеки район от Световния океан, пише вестник "Известия". Руското министерство на отбраната въвежда в експлоатация уникална подводна система за хидроакустично наблюдение, която прави "прозрачни" обширни райони от водното пространство. "Хармония" се базира на подводни роботизирани комплекси, които излизат от специални подводници и разполагат на дъното мощни хидроакустични станции. После роботите изпращат получените данни в командния пункт чрез сателити. Автономните станции, разполагани на дъното и обединени в мрежи, ще използват уникални литиево-полимерни батерии. Според експерти някои елементи от системата вече работят, а като цяло тя ще влезе в действие най-късно през 2020 г., посочва "Известия". Водещ конструктор е руската Корпорация за космически системи със специално предназначение "Комета" - част от концерна за въздушно-космическа отбрана "Алмаз-Антей".

3,5 млн. долара събрани за повторно преброяване в три щата, където Тръмп победи

http://www.mediapool.bg/35-mln-dolara-sabrani-za-povtorno-prebroyavane-v-tri-shtata-kadeto-tramp-pobedi-news257025.html

Неуспялата кандидатка на Зелената партия за Белия дом Джил Стайн съобщи, че е събрала 3,5 милиона долара за инициативата си да задейства процедури по повторно преброяване на гласовете от президентските избори в САЩ на 8 ноември в Уисконсин, Мичиган и Пенсилвания, предаде Ройтерс. Избраният за президент Доналд Тръмп спечели с малка разлика и в трите щата. Стайн каза, че ще плати още днес необходимата такса от 1,1 милиона долара за повторно преброяване в Уисконсин. Тя се надява да успее да събере общо 4,5 милиона долара, за да може да подаде молби за повторно преброяване в Пенсилвания и Мичиган преди изтичането на крайния срок съответно в понеделник и сряда. Стайн иска това преброяване, защото според специалисти е имало статистически аномалии в преброяването на гласовете и в трите щата. "Ето защо неочакваните резултати от изборите и аномалиите, за които бе съобщено, трябва да бъдат разследвани, преди да бъдат обявени официалните резултати. Заслужаваме избори, на които можем да вярваме", каза в сряда Стайн.

Здравната каса потвърди безплатните лекарства за хипертония от 1 януари

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2016/11/25/2871154_zdravnata_kasa_potvurdi_bezplatnite_lekarstva_za/?ref=rss


Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса взе решение от 1 януари касата да заплаща изцяло терапията за есенциална хипертония. С около 10.5 млн. лева ще се покрива целият разход за медикаментите на около 200 хиляди души с тази диагноза.

Това съобщи пресцентърът на здравното министерство, чиято идея беше да се направят безплатни тези лекарства. Идеята беше заложена в плановете на министър Петър Москов още за 2015 г., но разчетите тогава показаха, че касата не може да...

Секторът на услугите поддържа ръста на британската икономика

http://www.investor.bg/novini/130/a/sektoryt-na-uslugite-poddyrja-rysta-na-britanskata-ikonomika-229044/

Бизнес инвестициите също отчитат ръст въпреки вота за Brexit, макар че повечето от тези инвестиционни решения са били взети преди изборния ден

Арнаудова: Ненчев е решил, че може да изпълни политическо обещание с цената на престъпление

https://www.actualno.com/politics/arnaudova-nenchev-e-reshil-che-moje-da-izpylni-politichesko-obeshtanie-s-cenata-na-prestyplenie-news_577789.html

Изгодата на министър Ненчев е да изпълни политическото си обещание, което е направил пред работниците на „Интендантско обслужване“, че ще направи всичко възможно те да получат поръчката. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, на брифинг в Съдеб

Няколкостотин евакуирани близо до Ерусалим заради пожари

http://www.mediapool.bg/nyakolkostotin-evakuirani-blizo-do-erusalim-zaradi-pozhari-news257024.html

Няколкостотин души са били евакуирани през изминалата нощ от село Бейт Меир в Централен Израел, който е под тревога заради пожари, които на места бушуват четвърти ден, предаде Франс прес. Целият участък около Бейт Меир е евакуиран, което прави няколкостотин човека, може би 400, каза за АФП говорителят на израелската полиция Мики Розефелд. Бейт Меир е кибуц, намиращ се на възвишение западно от Ерусалим. Един човек е арестуван. Много възможно е той да е свързан с пожара, каза Розенфелд, като уточни, че в страната са задържани общо 12 души по подозрения в палеж. Властите подозират, че значителна част от пожарите са подпалени умишлено, някои от тях дори по политически мотиви. Тази сутрин полицията съобщи за ново огнище в Кирят Гат, южно от Тел Авив. В Хайфа, третия по големина израелски град, хиляди хора прекараха нощта вън от домовете си. Тази сутрин положението е под контрол, но нещата може да се променят всеки момент, каза Розенфелд. Внушителен брой полицаи, пожарникари и членове на службите за спешна помощ остават разположени в най-тежко засегнатите квартали, за да следят обстановката и да реагират своевременно при поява на нови огнища, каза кореспондент на АФП от мястото. За момента на евакуираните жители не се разрешава да се върнат в домовете си, каза друг полицейски говорител, Луба Самри. Около 60 000 евакуирани все още не могат да се приберат по домовете си. Макар да няма тежко пострадали няколко десетки души бяха приети в болница заради погълнат дим. Стотици къщи са повредени и израелските власти се обърнаха към военните резервисти за помощ на полицията и пожарникарите - нещо, което се случва рядко, посочва Асошиейтед прес. Вчера бяха евакуирани цели квартали на крайбрежния град, училища, университет и затвори. Пожарите се благоприятстват от продължаваща месеци изключителна суша и от силни ветрове. Изявленията на представители на израелските власти, че пожарите може да са умишлени и подпалени по престъпни и дори политически подбуди, накараха част от обществеността да подозира арабската общност в Израел. Тези подозрения възмутиха лидерите на това млацинство, които заявиха, че това е расизъм, и подчертаха, че израелските араби (17,5 процента от населението на Израел) също са засегнати.

Пуснаха билетите за мача с „Левски“, полицията обяви мерките за сигурност

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625215

Билетите за мача на „Лудогорец“ с „ Левски“ от XVI кръг на Първа професионална лига, който ще се играе в сряда (30 ноември) от 17,30 ч., вече се продават на клубната база в Разград. Това съобщават от пресцентъра на клуба. В деня на срещата ще работят и касите на стадиона. Гишетата отварят в 15,00 ч. Цените на входните талони са следните: Централна трибуна –15 лв. Сектори „А“ , „А1“ и В – 10 лв. Трибуна „Моци“ – 8 лв. Деца и ученици (с ученическа карта или бележник) - 3 лв. за Трибуна „Моци“; 4 лв. за сектор А, А1, В За двубоя с „Левски“ ще се п...

Декорираме с чаени свещи

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5896073

Декорираме с чаени свещиСвещите са от тези елементи, които винаги могат да спасят ситуацията с декора. С тях домът се украсява лесно, дори и да няма конкретен повод за това. Но биха могли да променят изцяло обстановката, ако са повече или са оформени в нетрадиционни варианти и комбинации. Да не говорим, когато има специална ситуация, като например романтична вечеря.

Жена и дете загинаха при пожар в лагер за бежанци на гръцкия остров Лесбос

http://www.mediapool.bg/zhena-i-dete-zaginaha-pri-pozhar-v-lager-za-bezhantsi-na-gratskiya-ostrov-lesbos-news257023.html

Възрастна жена и 6-годишно дете загинаха при пожар в лагер за бежанци на гръцкия остров Лесбос в Егейско море късно снощи,предадоха Франс прес и Ройтерс. Други две деца, които играели пред палатката, са сериозно пострадали. Според Франс прес пожарът е възникнал в една от палатките, където 66-годишната жена се опитвала да готви на газова бутилка. На лагера край град Мориа са нанесени сериозни щети и там все още работят противопожарните служби. Извършва се и полицейско разследване за причините. След инцидента в лагера се стигнало до безредици и сблъсъци между мигрантите и полицията. Според полицейски източник, цитиран от Франс прес, шестима души са ранени. Според правителствено съобщение размириците бързо били прекратени. В момента на остров Лесбос се намират около 6000 мигранти. Това е два пъти повече от капацитета на лагерите за настаняване там, което често води до напрежение и сблъсъци с властите. Според споразумението между ЕС и Турция онези от тях, които не получат убежище в ЕС, трябва да бъдат депортирани в Турция.

Отличиха най-добрите български фирми

https://www.24chasa.bg/novini/article/5896076

Отличиха най-добрите български фирмиЗа пета поредна година най-добрите български фирми бяха отличени в националния конкурс „Най-добра българска фирма на годината“, организиран от Първа инвестиционна банка. Специалната церемония се проведе на 24-ти ноември в Софийска градска художествена галерия. Победителите бяха излъчени от авторитетно жури в състав: Васил Христов – главен

Бареков: Да екстрадираме ромите в родната им Индия

http://offnews.bg/news/n_1/n_640782.html

Евродепутатът Николай Бареков се обяви за екстрадиране на населението от ромски произход от България. "Срещу отказ от българско гражданство държавата може да ги извози с големи пътнически лайнери директно до Делхи и истинската им родина", смята той. Евродепутатът подчерта, че това ще залегне като основна точка в програмата на Консервативната партия, която се очаква да бъде обявена официално до края на годината. Бареков е категоричен, че бежанците, без идващите от Сирия, трябва да бъдат депортирани със самолети. "Ако бях станал премиер преди три години, сега щеше да има огради, самолетите да са върнали афганистанците и циганите да са в строителни войски или на път към истинската им родина", убеден е евродепутатът. Политикът даде заявка, че в програмата на новата Консервативна партия като основни точки ще залегнат борбата с корупцията, борбата с мигрантската криза и въвеждане на образователен ценз при гласуване. Ето и пълното съдържание на коментара на евродепутата, провокиран от събитията от изминалата нощ в Харманли: "Поздравявам премиера в оставка Борисов, че заговори като мен преди три години за нелегалните мигранти. Все пак по-добре късно и след оставката, отколкото никога само защото Бареков го е предложил. Още тогава предложих пълна депортация на всички икономически мигранти от Афганистан и къде ли не. Щом някой е влязъл нелегално в България, няма работа тук. Без сирийските бежанци, които бягат от война, за останалите - депортация със самолети. Щом самолетът кацне с "пасажерите" в Кабул, Багдад, Исламабад - те са си у дома и край! Междувпрочем същата политика може да се приложи с известни стимули и за циганите, които ще искат да си вземат индийско гражданство и да се приберат там откъдето са дошли. Срещу отказ от българско гражданство държавата може да ги извози с големи пътнически лайнери директно до Делхи и истинската им родина. Ако бях станал премиер преди три години, сега щеше да има огради, самолетите да са върнали афганистанците и циганите да са в строителни войски или на път към истинската им родина. А с промените в Изборния кодекс може да се въведе изкуствен праг за образователен ценз и не-българските турци, гласуващи за Местан-Ердоган, както и безпросветните цигани, да са аут от изборите. Образователният ценз беше основна точка и все още е от моята програма за управление. В програмата на новата Консервативна партия това ще бъдат основни точки след точка №1 - изкореняване на корупцията!"

Депресията е опасна колкото рака и диабета (видео)

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5895570

Депресията е опасна колкото рака и диабета (видео)Точно като диабета, рака, алергиите и астмата, депресията се счита за заболяването на цивилизацията,съобщават от mysticalraven.com.  Приблизително 1 от 8 деца страдат от депресия в САЩ и общо около 14.8 милиона възрастни американци са диагностицирани с болестта. Депресията е основна причина за самоубийство,

Вдовицата на загиналия мъж в зверската катастрофа на "Руски" върна парите на Трайкови

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625214

Вдовицата на загиналия Атанас Ламджиев в тежката катастрофа в Пловдив обяви, че връща финансовата помощ в размер на 3000 лева, която получи от бащата на Любомир Трайков. В зверския инцидент на бул. „Руски“, станал в нощта на четвъртък срещу петък миналата седмица, 27-годишният Трайков уби двама души на място, а млада жена е в болница с опасност за живота. Корнелия Петкова обясни, че се отказва от парите, заради обвиненията, че е продала паметта на бащата на трите си деца за жълти стотинки. Тя подчерта, че за...

Завърши обучението на специализантите от курса за „Младши сержант-първи модул"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625217

На 25 ноември 2016 го в Учебна авиационна група „Георги Бенковски" се проведе тържествена церемония за връчване на удостоверенията на специализантите от курс „Младши сержант - първи модул". В продължение на три месеца бъдещите сержанти усвояваха знания, умения и навици по общовойскова, лидерска, тактическа и огнева подготовки, логистика, история на българските ВВС, държавни и военни символи, основни положения на ЗОВС, бойна готовност и комплектоване на военните формирования. Подполковник Мануш Христов - Началник на „Център за подгото...

БХК обвини патриотичните партии за Харманли

http://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/bhk-obvini-patriotichnite-partii-za-harmanli-6062000

Според организацията това е откровено фашистки политически прийом с посочването на външен, „чужд“ враг, който да бъде обвинен за несгодите на обикновения човек от народа

Норвежкият министър-председател сложи мигрантите на мястото им: Не ме интересува религията ви, ако искате да ядете, ще работите!!!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274302_%D0%9D%D0%BE%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%B6%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB+%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B8+%

 Министър-председателят на Норвегия Ерна Солберг настоя мигрантите, пристигащи в страната, да „работят, за да се издържат“ и че „не могат да отказват предложени работи места, като например в ресторантите, където сервират свинско и алкохол“ по религиозни причини, пише The Daily Express.

Ерна Солберг заяви, че страната ѝ е готова да приеме мигранти, но че не трябва да очакват от Норвегия да ги издържа и да им предоставя помощи, ако отказват да работят. „Част от нашата образователна система е обсъждането защо хората бягат от страните си и какви отговорности имаме ние пред тях“, заяви министър-председателят, цитирана от Блиц. 

„Споделяме ясната гледна точка, че ако някой бъде приет, той трябва да живее под норвежките стандарти. Не може да се идва тук и да се мисли, че все още се живее в родната страна що се отнася до женските права, да има чудене, ако се видят целуващи се мъже по улиците“, добави тя. 

„Мигрантите трябва да работят, за да се издържат. Те не могат да отказват на работа, в ресторант например, където сервират свинско и алкохол. Не могат да очакват, че норвежкото общество ще им изплаща помощи, ако отказват да работят по религиозни причини“, подчерта Солберг. „Има и твърде малко жени мигранти, които работят в Норвегия, ние знаем, че една от причините е, че са многодетни, а това само по себе си е работа. Но понякога това е така, защото техните съпрузи не им позволяват да участват в норвежкото общество, защото ще разберат що е свобода“, добави тя. 

Напрегнат, но без язвителни нападки дебат между Франсоа Фийон и Ален Жупе

http://www.mediapool.bg/napregnat-no-bez-yazvitelni-napadki-debat-mezhdu-fransoa-fiyon-i-alen-zhupe-news257022.html

В навечерието на втория тур на първичните избори на френската десница на 27 ноември двамата кандидати за президентския пост Ален Жупе и Франсоа Фийон не пропуснаха във вчерашния си телевизионен дебат нито една от темите, по които възгледите им се разминават, пише в. "Фигаро". Милиони французи наблюдаваха телевизионния диспут между двамата претенденти във втория тур на първичните избори в неделя, които ще определят кой от тях ще участва от като кандидат на десния център на президентските избори през април догодина. Анкетите сочат, че негов най-вероятен съперник в решителния президентски вот напролет ще бъде лидерката на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен. Осъзнавайки до какви опасности може да доведе един твърде ожесточен сблъсък, двамата бивши премиери на Франция се погрижиха да избегнат язвителните нападки, но същевременно всеки от тях защити своя проект. Според социологическо проучване на агенция "Елабе" Фийон е бил по-убедителен, посочва в днешния си брой в. "Еко". Същата оценка дава и сп. "Поан". Забравили агресивното поведение от началото на седмицата, Жупе и Фийон дебатираха в продължение на два часа, като често бяха съгласни един с друг. Въпреки голямото изоставане, което има да наваксва, Жупе не рискува да налее масло в огъня. Агресивността на атаките срещу Фийон от началото на седмицата отстъпи място на един почтен дебат с чувство на уважение към съперника, посочва изданието. Размяната на ролите е поразителна, изтъква в. "Монд". В продължение на месеци Фийон критикуваше проектите на Ален Жупе и Никола Саркози, без да бъде взет на мушка от опонентите си. Но от миналата неделя, когато получи 44,1 на сто от гласовете, той промени статута си и от изоставащ излезе начело в надпреварата, пише "Монд". "Поан" отбелязва в заключение, че и двата проекта почиват на една и съща философия: повече свобода, повече гъвкавост на пазара на труда, по-малко публични разходи, по-малко данъци и по-твърди мерки срещу тероризма. Двамата кандидати за отношенията с Русия Франция трябва да си върне статута на световна държава и да провежда независима външна политика, без да се равнява нито по Вашингтон, нито по Москва, каза кметът на Бордо и бивш премиер Ален Жупе. "Днес, посочи Жупе, "икономиката на Франция е отслабнала, гласът й не се чува". "Аз искам да укрепя гласа на Франция, да възстановя нашата икономическа мощ и да върна нашата тежест в очите на нашите партньори, особено в отношенията с Германия. Тръгвайки оттам, ние ще бъдем свободни в нашия избор, и аз не искам Франция да следва линията нито на Вашингтон, нито на Москва", подчерта той. Една от основните теми в дебата бе бъдещето на отношенията с Русия. Франция заедно с цяла Европа трябва да върви към сключване с Москва на договор за единна система за сигурност на континента. Противостояние с Русия е недопустимо, каза Жупе. "Може би ние, като и американците, се държахме малко неловко в рамките на НАТО. Трябва да вървим към паневропейско споразумение за сигурност с Русия, обаче трябва да кажем на Русия няколко базови истини", каза той. Жупе отбеляза три принципни момента, от които няма да отстъпва в диалога с Русия. На първо място той посочи правния статут на Крим, анексиран от Москва "в нарушение на международното законодателство". Освен това, ако бъде избран за президент, той смята да поиска от Русия "добросъвестно изпълнение на Минските споразумения" за Украйна, а също ще настоява и за отстраняване от власт на Башар Асад в Сирия. Франсоа Фийон на свой ред изтъкна, че политиката, която в последните години провежда президентът Франсоа Оланд спрямо Русия, противоречи на здравия смисъл и се нуждае от преразглеждане, включително и отмяна на санкциите. Според него тя подтиква Русия към втвърдяване, към самоизолация и към "включване на националистически рефлекси". "Русия е най-голямата страна в света, въоръжена до зъби с ядрено оръжие, и затова представлява опасност, ако с нея се постъпва така, както ние постъпваме през последните пет години", посочи Фийон. Той подчерта, че ако бъде избран за президент на Франция, ще настоява за незабавно подновяване на диалога с Русия, "без да се чака съгласието на американците". Възстановяването на връзките с Москва "трябва да позволи да привържем Русия към Европа", каза Фийон. Според него Русия "не е заплаха за Европа": истинската опасност "е икономическа и се нарича азиатски континент". "Това не е военна заплаха, това е заплаха от световна икономическа хегемония. Разумно ли е да използваме политика на санкции, която не донесе абсолютно нищо, а само навреди на френските селскостопански производители и подтикна Русия към Азия? Мисля, че тази политика се провали и е време да го признаем", подчерта Фийон. Фийон изрази мнение, че статутът на Кримския полуостров трябва да се решава чрез преки преговори между Русия и Украйна. "Безусловно, аз не одобрявам окупацията на Крим, но точно по същия начин можем да зададем и въпроса за независимостта на Косово, която бе провъзгласена в пълен разрез с международното право. Искам въпросът за Крим да се решава при съблюдаване на международното право и трябва да има преговори в рамките на международното законодателство между Украйна и Русия", посочи той. Засягайки конфликта в Източна Украйна, той призова и Русия, и Украйна да спазват Минските споразумения, като посочи, че украинският парламент отказва да гласува по един от основните аспекти на това споразумение - автономията на Донбас. Фийон определи като провал и политиката, която Франция заедно с Европа провеждаше през последните години по сирийския конфликт. Според него тя трябва да бъде преразгледана в полза на диалог със Сирия и Иран. "Редовно чувам, че Франсоа Фийон бил за Башар Асад. А аз просто констатирам, че нашата политика там през последните 4 г. се провали и че гражданската война в Сирия още повече се разгоря". Фийон подчерта, че там се води гражданска война "с цялото присъщо на нея насилие и масова гибел на хора" и от двете страни. "След като не успяхме да сложим край на това кръвопролитие, значи трябва да търсим други начини да действаме", изрази мнение съперникът на Жупе. И според него този път е прекият диалог с всички участници в конфликта, включително и с правителството на Асад.

ЕК е спряла изцяло работа вчера заради хакерска атака

http://www.mediapool.bg/ek-e-spryala-iztsyalo-rabota-vchera-zaradi-hakerska-ataka-news257021.html

Европейската комисия вчера е спряла изцяло работа, след като сайтът и сървърите й са били нападнати, съобщават различни медии, като се позовават на изявления на говорител на институцията. В ранния следобед вчера е била засечена първата вълна от огромен брой заявки за търсене на информация в сайта на комисията. Това е блокирало сайта, но същевременно са установени и опити за пряка намеса в сървърите на ЕК. Служителите на комисията са прекъснали работа, тъй като по същество са останали без достъп до интернет. Засега от институцията не съобщават дали са установили откъде идва нападението. Уточнява се, че няма изтичане на информация от информационната система на ЕК, където се съхраняват и много файлове с гриф за поверителност. По време нападението съвпада с две събития, свързани с вчерашната дейност на ЕС - гласуването на резолюцията на Европейския парламент за спиране на преговорите с Турция за присъединяване, както и с посещението на украинския президент Петро Порошенко в Брюксел. Специалисти по информационни мрежи на комисията отбелязват, че подобни нападения се извършват "на вълни" и изразяват опасения, че институцията може да бъде блокирана отново.

Обучение по програма „Всички заедно срещу наркотиците” инициира ОДМВР-Видин

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625212

ОДМВР-Видин бе домакин на двудневно обучение, инициирано от местни криминалисти, с цел повишаване на информираността по проблемите и рисковете от употреба на наркотични вещества. Заниманията бяха водени от инспектор Петьо Петков – служител на сектор „Наркотици” в отдел „Криминална полиция” при СДВР. „Аз съм професионален полицай, не лектор и търся дебата по темата. Цял живот съм работил на улицата и знам, че има какво да научите и от мен – заяви днес инспектор Петков на доброволците от Общинския съвет по наркотични вещества – Видин. „Всички зае...

Милиардер направи жителите на цяло село милионери

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625210

Магнат, натрупал милиарди от производството на бира, се отплати на жителите на селото, в което е роден и израснал, превръщайки всеки един от тях в милионер, пише в. "Дейли експрес". Пестелив милиардер носи само дрехи втора употреба Според завещанието на Антонио Фернандес, главен изпълнителен директор на мексиканската пивоварна компания "Групо Модело", която произвежда известната марка "Корона" - най-популярн...

Берлин отговори на Ердоган: Заплахите не помагат

http://www.moreto.net/novini.php?n=337058

Германия заяви, че „заплахите не помагат“ pа споразумението между Европейския съюз и Турция. Реакцията на Берлин идва, след като турският президент Реджеп Ердоган заплаши да отвори турските граници за мигрантите, искащи да продължат пътя си към Европа.

Свързана ли е Москва с номинацията на ген. Радев

http://vesti.bg/bulgaria/politika/svyrzana-li-e-moskva-s-nominaciiata-na-gen.-radev-6061996

Ген. Леонид Решетников заяви, че през август е бил информиран за кандидатурата на БСП от лидера на партията Корнелия Нинова

Стои ли Москва зад номинацията на ген. Радев

http://vesti.bg/bulgaria/politika/stoi-li-moskva-zad-nominaciiata-na-gen.-radev-6061996

Ген. Леонид Решетников заяви, че през август е бил информиран за кандидатурата на БСП от лидера на партията Корнелия Нинова

Sport.ro: Бекали сменя Регенкампф с Еди Йорданеску

https://www.24chasa.bg/sport/article/5896055

Sport.ro: Бекали сменя
Регенкампф с Еди ЙорданескуНаставникът на ЦСКА Едуард Йорданеску ще смени Лауренциу Регенкампф в "Стяуа", решил собственикът Джиджи Бекали, твърди sport.ro. Регенкампф пък бил желан от "Хамбургер Шпортферайн" и напуска. Кризата в "Стяуа" е сериозна, като отборът е пред отпадане и в Лига Европа, въпреки че победи турския "Османлъ" с 2:1.

Вземете си безплатно карта за новите маршрути

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625209

Полезна книжка с карта с новите маршрути и разписанията раздават от днес в автобусите на градския транспорт. В нея са отбелязани промените, свързани с прилагането на новата транспортна схема. Ако сега не успеете да се снабдите с нея, от общинска администрация уверяват, че са отпечатани общо 15 000 бройки, които ще бъдат раздавани до пълното изчерпване на тиража. Ако е нужно, ще бъде направена допечатка. Освен от контрольорите, които все още работят във возилата, с книжката ще можете да се сдобиете в Транспортната къща на главната улица, термина...

Празникът на НВУ "Васил Левски" отбелязаха днес

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1625213

138 години от основаването на първото военно училище в България и празника на Национален Военен Университет  „Васил Левски” отбелязаха с тържествени прояви днес в старата столица. Честванията започнаха с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски в НВУ и пред Паметника на възпитаниците на университета.Слово в Дома на културата  във висшето училище произнесе  началникът на НВУ бригаден генерал Пламен Богданов. „Военното училище приема кармата да положи първия камък в основите на държавността, превръщайки се в първата лигитимна дър...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване