11/25/16 05:28
(http://www.klassa.bg/)

Агенцията за жилищно финансиране в САЩ вдигна тавана на джъмбо ипотеките

 Ипотечните агенции Fannie Mae и Freddie Mac ще гарантират по-големи ипотеки, става ясно от съобщение на Федералната агенция за жилищно финансиране на САЩ, цитирано от Bloomberg.

Агенцията увеличава „тавана“ на ипотечните кредити – т.нар. джъмбо ипотеки, гарантирани от двете компании. Така средният максимален размер на ипотеките, гарантирани от агенциите, се увеличава от 417 хил. до 424 хил. долара.

Такава промяна се прави за пръв път от повече от 10 години, отбелязва агенцията. 

„Таванът“ на ипотеките е различен за различните региони на страната. В районите с най-високи цени на жилищата максималният размер на джъмбо ипотеките на двете агенции става 636 150 долара.

От федералната агенция посочват, че с увеличаването на максималната стойност ще се позволи на пазара да излязат и някои купувачи на първи дом, които досега не можеха да се класират за ипотечен кредит.

Основният мотив за увеличението на максималната стойност е свързан с цените на жилищата в САЩ, след като още през лятото бяха надминати рекордите, достигнати преди кризата от 2008 г.

Данните на американската национална асоциация на брокерите на имоти показват, че през юни средната цена на еднофамилно жилище в САЩ е била 247 600 долара – с почти 8% над предишното рекордно високо ниво, достигнато през юни 2006 г. Дъното на цените беше достигнато през 2011 г., когато средната цена на еднофамилно жилище беше 154 600 долара.

Федералната агенция посочва, че според нейния индекс, който се използва за изчисляване на „тавана“ на гарантираните ипотеки, през третото тримесечие ръстът на цените на жилищата в САЩ е малко над 6 на сто на годишна база.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване