11/26/16 06:16
(http://www.klassa.bg/)

Потребители се жалят от ол инклузив с храни менте

 

Масово сигнализират за продукти с изтекъл срок на годност

Потребители масово се оплакват от ол инклузив с имитиращи продукти. Това стана ясно от думите на д-р Райна Иванова от дирекция „Контрол на храните“ към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Много често при ол инклузива имаме сигнали, че сиренето не е сирене, а имитиращ продукт, обясни експертът. И посочи, че затова се проверява и документацията, с която се получават стоките. Иванова обясни още, че агенцията започва засилени проверки и срещи с представителите на бизнеса в зимните курорти.

БАБХ контролира ол инклузива не само в ресторантите, но и търговски обекти, които работят само през зимата. Там има проблеми, но може да се каже, че с времето намаляват, посочи още Иванова. Ако все пак бъдат установени нарушения, търговците подлежат на

 

санкции, които могат да достигнат 5000 - 6000 лв.

 

като при второ нарушение сумата може да нарасне.

Преди старта на зимния сезон БАБХ планира срещи във всички области на страната, в които има зимен туризъм. На тях се отчитат резултатите от изминалия сезон и се набелязват мерки, които целят да не се допуснат хранителни натравяния, обясни Иванова. Тя допълни, че с началото на сезона започват и засилените проверки.

Сигнали за храни, купени от топлата витрина на търговски вериги, докарали стомашни проблеми на потребители, са сред основните, които се получават в БАБХ. Останалите сигнали са за негодни за консумация продукти, за изтекъл срок на годност и неправилно етикетиране, каза още Иванова. Тя обясни, че не може да се даде точната бройка на жалбите, но били по-малко от миналата година.

Според Иванова често потребителите не дават точни данни за храната. В тези случаи агенцията не може да установи дали сигналът е действителен. Затова призоваваме потребителите да ни сигнализират веднага, за да реагираме своевременно, заяви Иванова. Жалби могат да се подават онлайн на сайта на БАБХ и на горещия телефон.

Страната ни

 

задоволява собственото си производство с над 90% български суровини

 

съобщи междувременно министърът на земеделието и храните в оставка Десислава Танева при откриването на Деня на хранително-вкусовата промишленост. Най-висок е този дял при агнешкото месо - 92 на сто, телешкото е 68 на сто, а най-ниски са данните при свинското и пилешкото заради вносно-износната политика. При производството на плодове и зеленчуци много добър резултат са дали ефектът на обвързаната подкрепа, както и въведените политики за осветляване на сектора.

Работим в посока на пряко договаряне между търговски обект и производители, с определени условия за вид продукция, опаковка и друга логистика, съобщи още Танева. И допълни, че скоро ще бъдат обявени програми за достъп до веригите, които трябва да дадат по-големи възможности на производителите да навлязат на пазара.

С хранителната индустрия работим по предлагането и изготвянето на комуникационна стратегия, която да представи сектора на българския потребител, добави министърът на земеделието.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване