11/28/16 13:29
(http://www.klassa.bg/)

Митническите служби на България са спрели на границата общо пет опасни за здравето партиди с плодове и зеленчуци от Турция

 Хлорпирифос в количество 0,446 мг/кг е открит в 5 тона лимони. Това е 10 пъти над безопасната за здравето норма. Спряна е също пратка със сушени кайсии заради превишено съдържание на сулфит, става ясно от системата за бързо предупреждение за опасни храни и фуражи (RASFF) в Европейския съюз.
Рискът за здравето на хората е сериозен, затова пратките ще бъдат унищожени, ако това все още не е направено, коментираха  от Агенцията по храните.

Хлорпирифос е бяло кристално вещество, което се влага в пестициди. То се използва в над 100 държави по света на площи от 3,4 млн. дка. Сулфитите са химически съединения, които съдържат сулфитен йон и често се използват за консерванти във вина (за да предотвратят повреждането и окислението им), сушени плодове и сушени картофени продукти. Те са естествена съставка в почти всички вина. Наличието на пестициди е хроничен проблем при износа на цитрусови плодове от Турция Агрозона.бг.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване