11/30/16 09:34
(http://www.klassa.bg/)

Икономисти: Хората в София вече живеят като европейци

 Столичани живеят вече като европейци. Изводът е от годишното изследване за развитието на регионите в България на Института за пазарна икономика.

 

Следкризисното възстановяване предстои за 19 от областите на страната, а за една трета от регионите икономически напредък няма, коментира главният икономист на института Десислава Николова пред националното радио.

 

 
"Това, което виждаме за София, е, че София вече е Европа. Брутен вътрешен продукт на глава от населението, който е равен на средноевропейския към 2014 година, но това изобщо не може да се каже за по-голямата част от страната, където между 20 и 40 процента от средноевропейските нива на доходи са достигнати към момента, тоест има едни много по-ниски стойности", каза Николова.

 

В същото време, в дъното на класацията за пета поред година остават Разград и Силистра, както и регионът на Северозапада. Там темповете на растеж вече трудно могат да се възстановят.

 

"Това изоставане се отнася и за икономиката, и за социалното им развитие, там инвестиции общо взето няма, трудовият пазар е в изключително тежко състояние, там и хора вече почти няма. И, за съжаление, в тези области според нас вече е достигната една критична точка, отвъд която бърз темп на растеж много трудно може да бъде достигнат", каза още Николова.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване