Възрастно семейство ранено при взрив на газова бутилка

http://www.cross.bg/vuzrastno-semeiistvo-raneno-pri-vzriv-na-gazova-bytilka-1527476.html

/КРОСС/ Семейство от руенското село Ръжица пострада при взрив на газова бутилка.Инцидентът станал, докато се опитвали да запалят газовия си котлон, за да приготвят храна.Възрастните съпрузи - на 80 и 65 години, са приети по спешност в бургаската болница „Дева Мария" с изгаряния и травми по ръцете и главата. Състоянието им е стабилно, но имат краткотрайна загуба на памет.Пострадалите ще останат под наблюдение в Отделението по хирургия.

ГДБОП удари престъпна група за трафик на наркотици в София, Благоевград и Варна

https://www.actualno.com/crime/gdbop-udari-prestypna-grupa-za-trafik-na-narkotici-v-sofija-blagoevgrad-i-varna-news_579368.html

Служители на ГДБОП са неутрализирали организирана престъпна група за трафик на наркотици. На трима мъже са повдигнати обвинения. Специализираната операция е проведена на територията на Варна, Благоевград и София-област, информира БНР. Две лица са задържани при опит да на

Официално показват резултата от ремонта на Военноморския клуб във Варна на Никулден

http://www.moreto.net/novini.php?n=337681

Официалното приключи първия етап „Фасадна реставрация и цветово решение” на обект „Инженеринг за поетапен ремонт на сградата на Военноморски клуб – гр. Варна”. На 6 декември от 11:45 часа ще се състои представянето на резултата, научи Moreto.

Писателят Ваньо Вълчев е носителят на наградата "Златен Пегас" за цялостно творчество

http://www.cross.bg/byrgaskata-plaket-vanyo-1527462.html

/КРОСС/ Кметът Димитър Николов връчи на емблематичния Ваньо Вълчев наградата "Златен пегас" - за цялостно творчество и принос в развитието на бургаската и национална култура. Тя се присъжда веднъж на две години. За писателската си работа през 2016-та Ваньо Вълчев заслужи още една от бургаските литературни награди - плакет "Петко Росен" за романа "Бягство към Византия". Другите двама отличени автори са Лилия Христова - плакет "Христо Фотев" за поезия, с който е отличена стихосбирката й "Ориса ме Алиса", както и Живка Иванова - плакет "Пегас" за сборника й с разкази "Плетачката". Номинациите за най-доброто в бургаската литература през годината направиха литературните критици доц. д-р Елка Димитрова-Уилис и доц. д-р Пламен Антов. Те също присъстваха на церемонията за връчване на наградите, наред със зам.-кмета Йорданка Ананиева, директора на дирекция "Култура и връзки с обществеността" Весела Йорданова и Веселин Пренеров - председател на комисията по култура в местния парламент. Кметът Николов поздрави в аванс писателската общност за приближаващите Никулден и Коледа. "Благодаря Ви, че изпълнихте с живот и смисъл новия Писателски дом, който изградихме в сърцето на Бургас. Нека Вашата читателска аудитория се увеличава с годините", каза още той

В Швеция местят град за да добиват руда

http://www.cross.bg/minata-godini-grada-1527474.html

/КРОСС/ Градчето Малмбергет се намира в най-северната част на Швеция. Тримата приятели Самюъл, Елвира и Лиам знаят какво значи кварталът, в който доскоро са играли, да изчезне. "Аз живеех тук, тук беше гаражът, тук - оградата, имаше врата ето там."Част от къщите са разрушени, други са преместени. Причината - мината на 1250 метра под земята. От повече от 100 години в града копаят желязна руда. Но сега компанията собственик копае все по-надълбоко и разширява мината до размери, които застрашават съществуването на града. В земята се появяват пукнатини и процепи и всичко на повърхността може да рухне. Износът на желязо е толкова доходоносен за Швеция, а мината толкова важна, че решават да жертват града и да го преместят. Хората нямат избор. Животът им буквално зависи от мината - единственото място, където в суровия шведски север може да се работи. Разбират го и децата. Лиам, 12 години: "Тъжно е, че Малмбергет трябва да изчезне, но все пак хората се нуждаят от работа. Ако я нямаше мината, и Малмбергет нямаше да го има."И все пак не е толкова лесно да приемеш фактите. Елвира, 13 години: "Преместихме се, когато бях в първи клас, тогава ми се стори забавно да отидем на ново място. Сега, когато пораснах, ми се струва тъжно, заради спомените, които имаме от предишното място."Преместването на града става на етапи и ще отнеме близо 3 години. Тогава всичките 3000 жители на Малмбергет ще са отново заедно на около 5 километра от предишния град.  

Слави се среща с главния прокурор Цацаров в понеделник заради референдума

https://www.24chasa.bg/novini/article/5911770

Слави се среща с главния прокурор Цацаров в понеделник заради референдумаВ понеделник Слави Трифонов ще се срещне с главния прокурор Сотир Цацаров по въпросите с подадените от неговия екип и застъпници жалби относно нарушения при гласуването във всенародното допитване, съобщи bTV. Тричленен състав на Върховния административен съд остави без разглеждане жалбата на Слави Трифонов срещу резултатите от референдума.

Здравното министерство ще купи лекарства за 1,2 млрд. лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=337708

Обществена поръчка на колосалната стойност от 1,2 милиарда лева обяви Министерството на здравеопазването в следобедните часове на последния работен ден от седмицата, предаде репортер на БГНЕС. Документацията е подписана лично от здравния министър в оставка Петър Москов, който е с наложена мярка за неотлонение "подписка" по разследването за внос на турски ваксини.

Утре времето ще е слънчево, до 8 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5911761

Утре времето ще е слънчево, до 8 градусаПрез нощта времето ще се изясни. Утре ще е предимно слънчево. Привечер от югозапад отново ще се заоблачи. Западният вятър ще отслабне – в Дунавската равнина и по Черноморието до умерен. Температурите ще се понижат. Минималните ще са предимно между минус 2° и минус 7°, в отделни котловини до минус 10°, максималните между 3° и 8°.

По-евтин роуминг в ЕС от юни догодина

http://www.cross.bg/evro-royming-taksite-1527469.html

/КРОСС/ Европейският съвет одобри общ подход за новите правила за роуминг в ЕС от юни 2017 година. С него се цели таксите постепенно да бъдат премахнати. Министрите на транспорта и комуникациите предлагат да се въведе максимален размер на таксите за роуминг на едро, „които да са толкова ниски, че да бъдат премахнати". Съветът предлага максималната такса за интернет мобилни данни от средата на следващата година да е 0,01 евро за мегабайт, минута разговор на територията на ЕС да бъде 0,0353 евро, а за SMS оскъпяването да е 0,01 евро. Предложението трябва да бъде договорено и прието от Европейския парламент, за да стане факт. Брюксел обмисля да даде възможност на операторите, които не могат да възстановят разходите си, да събират и по-високи такси. За да придобият това право, телекомите трябва да получат одобрение от съответния национален регулатор. В прессъобщение на Европейския съвет се посочва още, че целта на новите правила е да се запазят стимулите за инвестиране в мрежите и да се избегне нарушаване на конкуренцията както на националния, така и на общия пазар.    

Киев и Варшава ускоряват газова връзка за европейски доставки в Украйна

http://www.mediapool.bg/kiev-i-varshava-uskoryavat-gazova-vrazka-za-evropeiski-dostavki-v-ukraina-news257315.html

Киев и Варшава искат да ускорят изграждането на междусистемна връзка за доставка в Украйна на газ от Европа за намаляване на зависимостта й от "Газпром". Това съобщи украинският президент Петро Порошенко, който е на посещение във Варшава. По думите му двамата с полския му колега Анджей Дуда ще наредят на своите министри на икономиката тази връзка да бъде изградена възможно най-бързо. Полша и Украйна разкритикуваха Европейската комисия, че е дала разрешение на руската газова компания "Газпром" да транспортира повече газ през газопровода ОПАЛ (OPAL), заобикалящ двете страни- Според тях, така се поставя в опасност тяхната енергийна сигурност, предаде Франс прес. В обща декларация, приета на срещата им във Варшава, Анджей Дуда и Петро Порошенко посочват, че според тях "това решение трябва да бъде преразгледано, макар да знаем, че такава стъпка може да бъде много трудна и болезнена". Двамата президенти са на мнение, че решението за ОПАЛ насърчава изграждането на газопровода "Северен поток 2", срещу което Варшава и Киев единодушно протестират. Европейската комисия разреши на "Газпром" да използва 80 процента от мощностите на газопровода ОПАЛ (OPAL) (вместо 50 процента според Третия енергиен пакет) при условие, че 10-20 на сто от обектите му ще бъдат предоставени на други доставчици. Брюксел поясни по-рано, че "Газпром" си е запазил изключителното право да използва 50 процента от капацитета на ОПАЛ, а 30-40 процента ще бъдат изнесени на търг, в който руският холдинг ще може да участва. Капацитетът на ОПАЛ е 36 млрд. куб. метра газ годишно. Газопроводът свързва "Северен поток" със западноевропейските газопреносни системи. Заради ограниченията на европейските регулатори напоследък тръбата бе пълна само наполовина и "Газпром" няколко години се опитваше да получи пълен достъп до капацитета й, но ЕК отказваше.

Борис Джонсън: Великобритания няма да блокира опитите за сътрудничество на страните от ЕС в отбранителната политика

http://www.cross.bg/politika-dzhonsun-velikobritaniya-1527470.html

/КРОСС/ По време на преговорите за излизане от ЕС Великобритания не възнамерява да блокира опитите на страните от Евросъюза да се споразумеят за по-тясно сътрудничество в отбранителната политика, заяви британският външен министър Борис Джонсън. По думите му Лондон няма да пречи на по-нататъшната интеграция на ЕС - включително при изграждането на обща военна политика и политика за сигурност. Джонсън подчерта, че в интерес на Великобритания е след "breksit" страната да поддържа тесни връзки с един "по-силен Европейски съюз." Като член на ЕС, Лондон имаше ограничено участие в европейските военни инициативи и не подкрепяше стъпките, които биха дублирали политиката на НАТО.  

Чакаме политическа подкрепа и за влизането ни в ERM II

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/chakame-politicheska-podkrepa-i-za-vlizaneto-ni-v-erm-ii-229542/

България е изпълнила всички "числови критерии" за членството в еврозоната, каза финансовият министър Владислав Горанов

Директорът на завода за боклук на София Николай Славов подаде оставка

https://www.24chasa.bg/novini/article/5911752

Директорът на завода за боклук на София Николай Славов подаде оставкаДиректорът на завода за третиране на отпадъци в София Николай Славов е подал оставка, а на негово място временно е назначен бившият общински съветник от СДС Николай Желев, съобщи "Дарик". От Столична община не дадоха конкретно обяснение каква е причината за кадровата рокада. По информация на медията преди седмица е възникнала трудова злополука с

Предстоят нови драми в политиката, шантажистите отпадат

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274553_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B8+%D0%B2+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%2C+%D1%88%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0

 С приближаването на 20 януари нарастват истериите сред политиците в европейските столици, в Анкара и София, сред афганистанците, доскоро представяни като „сирийски бежанци“. Луднали са всички разновидности на либералните бесове в САЩ, глобалистите, мултикултурниците и прочието страстни поборници за диктатура на различните над нормалните. Поведението на истериците преди всичко е демонстративно и изнудваческо.

Едни броят бюлетини в няколко щата, крещят за фалшификации, ръчкат за отстраняване на Доналд Тръмп. Други в Брюксел алармират европейците за крайно опасната хибридна войнственост на телевизия Russia Today и агенцията Sputnik и гласуват типично комунистическа резолюция за мерки в медиите и интернет срещу руската информационна агресия. Това в защита на „ония ценности и свободата на словото“, разбира се.

И турският президент за пореден път, но още по-люто се закани на Евросъюза да засили пътникопотока на „бежанци“ в западна посока. Тук обхваналата либералната общност паника от нарастващото й несъответствие с настъпващите в обективната действителност промени се изрази в пристъп на демонстративна борба с призрака на комунизма и т.нар. популизъм. Както и с хъс да цака на предстоящите избори противниците с нов политически проект.

В Хасково и другаде в Европа лагеруващи нашественици чуха Ердоган и като по команда вдигнаха бунтове, щото отдавна близък е той с халифатците в Ирак и Сирия. Тутакси заврещяха кривозащитно „хелзинкски“ и прочие невротизирани соросоиди. Не сме полагали нужните грижи за горките хорица, петимни за свобода на придвижването. Физическо насилие имало срещу тях, кучетата да ги хапят са насъсквани, боси, голи и лишени от мобифони били натирвани в Турция.

Високият градус в главите на политиците и обслужващия ги персонал у нас, в Европата и зад океана дори се дължи на объркването им с оглед наближаващото встъпване в длъжност на Тръмп. Драмата им е в болезнената трудност да се приспособят към последствията от това обстоятелство, които не могат да прогнозират точно, а следователно не биха могли и да контролират. Така е, защото мнозинството от тях са подбирани и развивани като театрални личности, подходящи за актьори по сцените на либерално-демократичните пърформанси.

Думата „актьор“ идва през латинския от етруското histrio. Заради обичайната за тази професия емоционална експресия, достигаща нерядко съгласно изискванията на драматурга до степен на крайна екзалтираност. Всяко манипулационно поведение е насочено към други лица, към публиката, за да породи определено емоционално състояние, а после и съответстващо поведение. Появата у зрителите и слушателите на силни емоции и чувства поражда у тях силни напрежения, на които в политическото театро актьорите политици предлагат щастливи или поне разтоварващи разрешения.

Случва се и обратното – пред публиката общество се играе безпомощност, слабост, покруса, за да се изиска от наблюдаващите желаната емоционална реакция във вид на съчувствие, готовност да се помогне и обгрижи. Така мигрантите, в наши дни очевидни нашественици с немалко разбойници сред тях, се представят за бежанци, страдалци, на които европейците са длъжни да осигурят едва ли не всичко за своя сметка. У нас – да не забравяме и циганите, щото са гладни!

Само добрите професионални актьори могат да представят ролите си естествено за зрителите, като да се сраснали с образите и така да предизвикват спонтанни усмивки и смях, сълзи и траен възторг. Повечето политици не го могат добре, играта им е преувеличена, насилено драматизирана, неискрена. Дори и да имат актьорски заложби, което се среща нерядко, то се иска и специално обучение в млада възраст, иска се сцената да е в теб, а не да ръкомахаш и да се кокориш като на трибуна, на митинг или в парламентарната зала.

Това им е станало втора природа и вместо умела игра просто шантажират със страхове и зле нарисувана лъжедействителност. Но дори некадърните играчи в американската, европейската и туземната политика играйкат ли играйкат пред дошлите да им зяпат либералстването избиратели. То им е досадило във висока степен, но Евросъюзът е създаден по схема на Вашингтон и е подконтролен на задокеанския хегемон.

Отсам Атлантика се играе по американска драматургия и режисура. Ако там сменят правилата на играта, ще се предложат нови комедии и драми, ще са потребни други актьори, а сегашните вероятно ще се окажат излишни или дори вредни за показване. Защото същността им е марионетъчна и шантажистка, такива ги подбираха, а не да реформират.

В Лондон имат по-добра актьорска школа за политици, много по-добре познават американския истеблишмънт със сценаристите и режисьорите в него, тяхното разузнаване е създавало ЦРУ и някои други тайни служби. Брекзитираха своевременно, сега в едни моменти твърдят, че са си интимно свързани с евросъюзниците, в други – че са напуснали ЕС. На локомотивите и вагоните на континента им остана да хапят джуки, да гадаят на стъклени топки и боб, а най-паче да разиграват истерични сцени, но вече спонтанно.

Първата практика е известна като инграциация, иначе казано, манипулиране чрез своята пределна и незаменима ценност, втриване в доверие, привлекателност с еротични нюанси. Няма други като нас красиви и предани, премъдри и велики чичо Саме, никой по-добре от нас няма да заеме приятните ти пози в желания момент! Ето, още санкции на Русия ще наложим, още мигранти ще пуснем, срещу когото посочиш, ще тръгнем! Само не сменяй либералната парадигма и продължавай противопоставянето с Москва и Пекин!

Самодемонстрирането в положителна светлина е резултат от фантазирането, което идва да разреди психическото напрежение. Героите политици си приписват разни невероятни способности и заслуги до степен да не различават лъжата от истината. Трошат дългата ръка на Кремъл, свалят диктатури, побеждават комунизма, разкриват опасни шпиони на Путин, водят хибридни и други войни. Съчетават два вида фантазиране: „за себе си“ във вид на мечти и „за другите“ като притежаване на свръхвъзможности.

Тези елементи на митомания и нездраво лъготене в дълбочина са израз на огромен стремеж за получаване на външна информация, потвърждаваща собствената им ценност. Добре го виждаме у нас. Сащисани от объркването на „партньорите“ на Запад, уплашени до смърт от евентуалното закриване на НПО-тата, от избора на „неправилните“ президенти в САЩ и България, от стряскащата оставка на ГЕРБ и ужасните прогнози за предсрочните избори, „реформатори“ и обслуга окончателно слязоха до ниво незаменим Методи Андреев и безценни капиталци.

Втората истерична практика е свързана с агресивно поведение и отново като израз на загуба на самоконтрол, на отслабени възможности за ориентация и липса на потвърждаване на собствената висока стойност. Списание Politico дава информация за нарастващо противодействие в Конгреса на САЩ от страна на някои европейски съюзници, ключови експерти по въпросите на националната сигурност и даже сред някои от съветниците на самия Тръмп. Като не знаят какво да очакват от него за НАТО, опасяващи се да не се договори с Путин за Крим и халифата, там противостоят мощни сили, а в ЕС се въртят като пумпали и стискат палци.

Тук фукнаха да хулят бесовете на комунизма, да пренаписват учебници, събарят паметници и махат петолъчки, сърпове и чукове. Късане на ризи, скубане на коси, трошене на съдове и прозорци, търкаляне по пода, плюене по околните, скърцане със зъби. И самоубийствени тенденции се забелязват – Раданчо с гол в ръката нож тръгна да бори БСП и ГЕРБ, Ердоган пое към разширяване на границите на Турция, организирани отвън мигранти палят гуми и сгради, нападат полиция.

„Идеалното Аз“ на политактьорите все по-силно изтласква „Реалното“, все по-изкривено виждат околния свят, все по-слабо успяват да му въздействат. В Германия през първите 10 месеца на годината са регистрирани 832 нападения срещу центрове за бежанци, 63 пъти са подпалвани. В австрийската столица неизвестни са хвърляли коктейли „Молотов“.

Наближава стогодишнината от Октомврийската революция, когато Ленин заявява: „Либералната демокрацията в Русия се изчерпа“. Задачата е да не се стига до революции, налагат се решителни реформи, за да се избегнат. Обаче наличните политиграчи са нефелни и както върви в САЩ и Европата…

ФИФА: Роналдо, Меси и Гризман ще спорят за N1 в света

http://offnews.bg/news/n_1/n_641350.html

Испанската Ла Лига отново доминира със звездите си в класацията за най-добрите футболисти на ФИФА за 2016 година. Кристиано Роналдо (Реал Мадрид), Лионел Меси (Барселона) и Антоан Гризман (Атлетико Мадрид) са получили най-много точки в гласуването на селекционерите и капитаните на националните отбори, специално журналистическо жури и феновете, които са дали подкрепата си на сайта fifa.com. Големият победител ще стане ясен на 9 януари на церемония в Цюрих.Тази година класацията на ФИФА е независима от тази за "Златната топка" на френското издание „Франс футбол”.

Приеха владиката Калиник в правителствената болница

http://www.cross.bg/kalinik-eparhiya-bolnitza-1527467.html

/КРОСС/ Врачанският владика Калиник е в правителствената болница след както се почувствал зле. 85-годишният митрополит бил в столицата по работа в Светия синод и по време на заседание внезапно му прилошало. "Извикахме веднага линейка и още на място на дядо Калиник бяха направени изследвания - съобщиха от пресцентъра на синода. - Според лекарите няма сериозни причини за опасения, но въпреки това главата на врачанска епархия ще остане известно време под наблюдение, докато не му бъдат направени пълни изследвания". Калиник е начело на Врачанската епархия от 1974 г. Многолетният му опит като владика е белязан с много противоречия. Той бе разкрит като агент на бившата ДС, след промените у нас пък бе един от двигателите на разкола в православната църква. Впоследствие се покая и получи опрощение от покойния патриарх Максим. Докато владиката Калиник е в болница Врачанската епархия ще се ръководи дясната му ръка - Траянополският епископ Киприян. Той пък е сред номинираните за Старозагорски митрополит на мястото на освободения от Св. Синод по здравословни причини Галактион. Гласуването ще се проведе тази неделя.

14 събития са включени в Рождественския салон на изкуствата 2016 във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=337694

14 събития са включени тази година в Рождественския салон на изкуствата. Проявите започват на 4-ти декември, неделя, 11:00 ч. в концертното студио на Радио Варна, където ще се проведе възпоменателна вечер за 90-годишнината на композитора Арам Берберян, съобщиха от Общината за Moreto.

Богати физически лица се насочват към бизнес имотите в Лондон

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274552_%D0%91%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D1%84%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%B1%D0%B

 Богати частни инвеститори засилват инвестициите си в бизнес имоти в Лондон въпреки резултатите от вота за Brexit, съобщава FT.

Турски частен инвеститор например е купил през септември сграда в близост до катедралата "Св. Павел" за 33 млн. паунда. Тайландски купувач е похарчил 75 млн. паунда за друга сграда на централна локация, а купувач от Близкия изток – 90 млн. паунда за офис сграда в Ситито, отдадена под наем на японската банка Daiwa Capital Markets, посочва изданието.

Чуждестранните частни инвеститори в имоти в Лондон са достигнали рекорден дял от общия брой инвеститори на пазара на имоти в града през третото тримесечие, отчита компанията за данни CoStar.

Физическите лица са привлечени от обменния курс на британската лира, която силно поевтиня след референдума за членството на страната в Европейския съюз (ЕС).

Подобни сделки изглеждат като доста рискова стратегия, особено ако Великобритания възприеме „твърда линия“ спрямо ЕС и напусне единния европейски пазар. Това би имало пагубно въздействие върху пазара на офиси в страната.

В повечето случаи частните инвеститори се водят от размерите на сградите и дългосрочните договори за наем при вземането на решение.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Комедийно премиерстване на Лукарски или Симеонов срещу рационалното решение - избори

http://www.cross.bg/igri-bilo-daiinov-1527463.html

/КРОСС/ Правителство с министър-председател Божидар Лукарски или Валери Симеонов би било голяма комедия, такова мнение изрази пред Дарик политологът Евгений Дайнов. За него по-рационалното решение би било да се върви към предсрочни избори. "От чисто артистична гледна точка бих намерил за изключително забавен един период на премиерстване на Божидар Лукарски или на Валери Симеонов. Това би било такава комедия, която аз с удоволствие бих наблюдавал. Както се казва, и пари няма да ми искат", каза Дайнов и допълни: "Рационално-отговорната част на главата ми казва "Спазвайте Конституцията, давайте да минават изборите и стига сте се правили на интересни". Артистичната част от мен ще се радва на комедията". На въпрос защо се тупа топката, ако има такава категоричност от страна на ПГ на ГЕРБ, че трябва да има предсрочни избори, Дайнов отговори, че това били "игри". "В България, особено в българската политика, на българите някак си им е скучно да правят нещата просто, логично и рационално. Винаги зад привидността, зад това, което се вижда, има някакви игри. Както каза Бойко Борисов навремето, поемайки премиерството първия път, "Където и да бръкнеш в България, изскача схема". В политиката е същото. Така че ако сме рационални и отговорни, стига тези игри, четете Конституцията и спазвайте каквото пише в нея", каза политологът.  

"168 часа": Бързи избори: Битка кой да ги проведе

https://www.24chasa.bg/novini/article/5910443

"168 часа": Бързи избори: Битка кой да ги проведеБързи избори и задкулисна битка кой да ги проведе. Това е сценарият, по който партиите вече усилено работят, след като идеята ГЕРБ да подкрепи кабинет с мандат на патриотите или на реформаторите пропадна. Интересът на най-голямата партия до момента бе да има подобно временно правителство, в което те да не участват с политически фигури като

Директорът на завода за боклук на София подаде оставка

http://www.cross.bg/zavoda-nikolaii-sofiya-1527468.html

/КРОСС/ Директорът на Завода за третиране на отпадъци в София Николай Славов е подал оставка, а на негово място временно е назначен бившият общински съветник от СДС Николай Желев. От Столична община не дадоха конкретно обяснение каква е причината за кадровата рокада. По информация на Дарик преди седмица е възникнала трудова злополука с един от работниците в предприятието. От „Московска 33" съобщиха, че кметът на София Йорданка Фандъкова е поискала Инспекцията по труда да извърши проверка дали са спазват изискванията за безопасни условия на труд в общинското предприятие. От градското БСП пък сигнализираха за инцидент с автомобил на завода, който е увредил движението на една от поточните линии. Малко повече от година, след като Заводът да отпадъци в София заработи, предприятието вече има нов шеф. Досегашният директор Николай Славов изненадващо е подал оставка, а на неговият пост временно застава бившия общинар Николай Желев. От общината обясниха за Дарик, че екс началникът на завода е напуснал по лични причини. Междувременно се появи информация, че също преди около седмица е възникнал трудов инцидент с работник. От „Московска" посочиха, че нямат подобен сигнал, но впоследствие стана ясно, че кметът Йорданка Фандъкова е разпоредила проверка в завода за спазването на безопасните условия на работа. Милка Христова от БСП заяви, че също са изненадани от кадровата смяна

"Фейсбук" ще засича голота и насилие в живото излъчване с изуствен интелект

https://www.24chasa.bg/novini/article/5911716

"Фейсбук" ще засича голота и насилие в живото излъчване с изуствен интелектFacebook работи върху инструмент, който автоматично ще засича голота, насилие и всякакво друго непозволено съдържание в живите видео излъчвания. В момента се правят тестове, информира Хоакин Кандела, който е директор по машиино обучение в социалната мрежа. Това съобщава hicomm.bg. Вместо да разчита на потребителите да докладват за обидно

Airbnb ще наложи лимити на краткосрочните наеми в Лондон и Амстердам

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274551_Airbnb+%D1%89%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B8+%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%80%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B

 Airbnb направи сериозна отстъпка пред регулаторите на два от ключовите си пазари – Лондон и Амстердам. Компанията прие да ограничи броя на нощувките, които собствениците на жилища в тези градове могат да предлагат през платформата, съобщава Financial Times.

Компанията налага подобен лимит за първи път, отбелязва изданието.

От следващата година платформата ще въведе ограничение от 90 нощувки годишно за жилищата в Лондон, освен ако те нямат специално разрешение от местните власти за краткосрочни наеми.

За Амстердам лимитът е 60 нощувки, като ще има и опция за подаване на оплаквания от съседи на наемодателите, ако има съмнения за нарушения.

Изданието припомня, че платформата преговаря с регулаторите и в други големи градове по света, които се опитват да обуздаят растежа й, за да удовлетворят претенциите на хотелиерската индустрия.

Лимитите може и да умилостивят регулаторите, но това увеличава рисковете от намаляване на предлагането в най-популярните дестинации по света.

Властите в Лондон отдавна се опитват да овладеят растежа на платформата и заради недостига на жилища и резкия ръст на цените през последните години. Администрацията в града се опасява, че някои инвеститори предпочитат да отдават имоти под наем на туристи, за кратък период от време, заради по-високата печалба, вместо да излязат на наемния пазар.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Българи са продали новородено бебе в Гърция за 8000 евро

http://www.cross.bg/evro-suobshtava-semeiistvo-1527465.html

/КРОСС/ Български граждани са замесени в продажба на бебе в гръцкия град Катерини, съобщава гръцкият вестник „Прото тема", цитиран от БиТиВи. 30-годишна българка с финансови проблеми е продала новороденото си момченце на бездетно гръцко семейство срещу 8000 евро. Сделката е сключена в началото на юни - веднага след раждането на детето. В нея е посредничил и 39-годишен българин. Полицията съобщава, че преди раждането майката е живеела в апартамент на други двама българи, за които се съобщава, че са роми. От 8000-те евро тя е взела 2000 евро, приютилото я семейство е получило 1350 евро, а организаторът на продажбата е взел останалите 4650 евро. До момента полицията не е открила бебето и новите му родители.    

Провал на Григор обявен за срив №1 на годината

https://www.24chasa.bg/sport/article/5911720

Провал на Григор обявен за срив №1 на годината Провал на Григор Димитров бе обявен за срив №1 на годината. Класацията е на The Tennis Podcast и бе публикувана тези дни в Twitter. Избраният мач е финалът в Истанбул. Най-добрият български състезател бе само на две точки от титлата, но въпреки това загуби 7:6 (7:5), 6:7 (4:7), 0:6 от Диего Шварцман (Арж).

Кметът на Монтана Златко Живков награди три фирми

https://www.24chasa.bg/region/article/5911711

Кметът на Монтана Златко Живков награди три фирмиНа празничен прием по повод 125 години от обявяването на градския статут на Монтана кметът Златко Живков награди три фирми - инвеститори с почетна значка на Община Монтана. Градоначалникът им връчи отличието заедно с колегата си - кмета на община Медиана-Ниш, Сърбия. Швейцарската фирма „Палемонтех“ за производство на метални пелети заема 5600 кв.

Изборните правила засега няма да се променят

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274550_%D0%98%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%B3%D0%B0+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B

 Промени в изборното законодателство засега няма да има, а най-вероятно те няма да се случат и до пролетта. Това признаха депутатите и от мнозинството, и от опозицията, макар че всички обявиха, че трябва да се зачете волята на хората, гласували на проведения референдум за въвеждането на мажоритарен вот.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ се изказа доста предпазливо като обясни, че може и следващият парламент да промени изборното законодателно, но пък не е изключено предсрочният вот да се проведе по нови правила, ако има политическа договорка за това.

"Времето е малко до края на този парламент, но ние сме внесли проект по отношение на проведения референдум, стоим твърдо зад вота на избирателя, засега обаче това е само наша позиция и продължаваме да търсим подкрепа за това", коментира той.

Според него не бива да се работи на парче, особено когато става дума за толкова сериозна тема за промяна на пропорционалната с мажоритарната система. 

"Така че има вариант следващият парламент да направи промените, защото трябва да се даде срок до тяхното влизане", обясни Кирилов и добави, че една от хипотезите е да няма промени в законодателство до пролетта.

От ДПС и БСП също призоваха да не се бърза със смяната на избирателната система, защото това крие рискове.

"Бързи промени на коляно в изборната система няма как да станат качествено, и да успеем да ги свършим. За промени в който и да е закон, ако са дребни и несъществени, са нужни около два месеца чисто технологично време. Ако говорим за сериозни промени в ИК, за промяна въобще на системата, е несериозно да се говори в това време", обясни Хамид Хамид от ДПС.

Според него е нужна поне година, за да се направят прецизни поправки, така че с този въпрос трябва да се занимава 44-ото НС.

"Спекулира се с това, че два милиона и половина са искали и затова трябвало да стане. Нека да чуем и другите четири милиона и половина", призова той.

За Филип Попов от БСП пък този парламент е изчерпан и няма нито нужното време, нито морална подкрепа, нито доверие да работи по толкова сериозна тема.

Социалистът, както и Данаил Кирилов, смятат, че самото разделение на едномандатни райони е много важно и отнема технологично време.

Попов обясни, че в момента от БСП разработват заедно с експерти въвеждането на смесена система.

"Това обаче трябва да се случи в следващ парламент, в нормална обстановка, а не да се работи на парче, на коляно, за да стане нещо качествено. На експертите ще им е нужен доста дълъг срок, за да изчистим всички въпроси в изборното законодателство, може и да е година, може и да е 6 месеца, но не може лековато да се подходи към въпроса", призова той.

По статията работиха: автор Камелия Цветанова, редактор Надежда Бочева

Варненец на съд в Разград, декларирал фиктивни сделки с пилешко месо от Румъния

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627053

51-годишен мъж от Варна застана пред съда в Разград по обвинение в данъчно престъпление. През 2012 г. Евгени Върбанов регистрирал фирма „Иноватор 2“ЕООД в Разград, като фиктивно назначил за неин управител клошар от Русе. В продължение на 9 месеца чрез нея декларирал фиктивни сделки с пилешко месо от Румъния. По документи контарегенти му били 5 фирми, техни представители обаче отрекли пред данъчните и разследващите власти да са участвали в подобни сделки.   Щетите от невнесените данъци за българската държава са на стойност 336 215...

Румен Радев: Аз съм генерал от НАТО, не ме определяйте като проруски

http://www.mediapool.bg/rumen-radev-az-sam-general-ot-nato-ne-me-opredelyayte-kato-proruski-news257314.html

Румен Радев, който спечели президентските избори в България и през януари ще встъпи в длъжност като държавен глава, не приема да бъде окачествяван като приятелски настроен към Русия, съобщи австрийската информационна агенция АПА.   "Това е прекалено опростено - като проруски ме определят тези политически сили в България, които подклаждат безпочвени страхове, че страната щяла да излезе от Европейския съюз и НАТО", каза Радев в интервю за АПА.   "Аз съм генерал от НАТО и през целия си живот съм работил за това България да бъде силен и активен член на алианса", заяви безпартийният генерал от военновъздушните сили, който на изборите беше подкрепен от опозиционните социалисти.   Той подчерта, че като президент не иска да противопоставят членството на България в ЕС и "прагматичните" икономически отношения с Русия, допълва АПА, цитирана от БТА.    Радев казва, че не иска да затваря вратата за Турция.    "В отношенията с Турция ключовата дума е сигурност. Турция е наш съсед и важен партньор", заявява той.    ЕС и Турция все повече се раздалечават, но по думите му "това напрежение не може да продължава вечно", защото никой няма полза от него.    "Тук България като член на ЕС може да строи мостове", каза Радев.    "Не бива да позволяваме Турция да държи мигрантите като коз в ръката си", смята той.   Според него България като гранична държава е в "деликатно положение" и се нуждае от по-голяма солидарност от ЕС.   Радев настоява за по-голяма европейска солидарност и подкрепа за България срещу "пробуждането на неоосманизма" в турската външна политика.   По повод избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ Радев вижда не само повод за тревога за бъдещето на НАТО, но и удобна възможност.    "Ние в Европа твърде дълго разчитахме на огромната военна мощ на САЩ и сега трябва да се събудим от дълбокия сън", посочва той.    Според него ЕС трябва да изгради своя система за сигурност, без да поставя под въпрос ролята на НАТО.   По думите му най-голямото предизвикателство за Европа сега е да запази своето единство, след като гражданите на ЕС са загубили доверие в институциите на общността.   Радев определя гласуването за излизане на Великобритания от ЕС като "удар в лицето на обединена Европа".   "Популистката вълна, гарнирана със засилващия се национализъм, е цъкаща бомба с часовников механизъм. Отлагането на решаването на проблемите налива вода в мелницата на националистите, които подкопават ЕС като идея", отбелязва Радев, цитиран от АПА. 

Дългосрочни визи за чужденци - ако разкрият 10 работни места у нас

http://www.moreto.net/novini.php?n=337707

Дългосрочни визи за чужденците у нас - ако са разкрили 10 работни места на пълно работно време. Това решиха депутатите при второто четене на Закона за чужденците. Така право на продължително или постоянно пребиваване в страната ще могат да получават само лица, които в действителност осъществяват търговска дейност.

Бъчварова: Държавата има план за действие при силна бежанска вълна

https://www.24chasa.bg/novini/article/5911708

Бъчварова: Държавата има план за действие при силна бежанска вълнаДържавата има план за действие при изключително силен натиск от бежанска вълна. Това посочи вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова в парламента в отговор на въпрос дали държавата има план за действие, ако Турция изпълни заплахите си да пусне бежанците към Европа, съобщи БиТиВи.

Борисов гневен.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274549_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%B3%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D0%BD.

 Популизмът минава всякакви граници. Мен започва вече да ме боли. Винаги съм разсъждавал, че държавните пари са нещо свято и трябва да се пазят. Самата структура на НСО е такава, че си сменят колите и номерата на 24 часа. Там се фиксират точно определени кола или коли. Този джип или тези джипове не само че се ползват от всички - президент, гости и т.н., но с него возих и Дейвид Камерън. Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов след срещата с президента Росен Плевнелиев. На нея министър-председателят отказа връчения от държавния глава мандат за съставяне на нов кабинет.
 "Вследствие на това получихме 40 джипа. След това возих с него Виктор Орбан и благодарение на него от Вишеградската четворка само България получи 320 млн. лева. С тези коли сме обезпечавали моята сигурност. Всеки знае, че има и десетки пъти по-луксозни. На 12 декември ще получим и 12 чисто нови джипа от канцлера на Германия, издействани от мен. С парите, които издействахме, ще получим и пари за още сигурно 400 джипа", отсече той.

Обещавам, като стана премиер, понеже имам няколко смъртни присъди от босове, ще си купя една "Лада Нива" от Русия и ще се возя с нея. Вие искате да ме изкарате като пушечно месо в небронирана кола", отсече гневно премиерът в оставка.

Пътник нападна шофьор на автобус в София

http://www.cross.bg/putnik-napadna-shofyor-na-avtobys-v-sofiya-1527464.html

/КРОСС/ Автобусен шофьор бе нападнат от пътник в столицата, съобщава Дарик. Агресивният мъж е бил видимо в нетрезво състояние и е нанесъл няколко удара на шофьора на автобус, движещ се по линия 72.Водачът не е пострадал сериозно, но въпреки това е отведен в болница за преглед.Не е ясно дали органите на реда са задържали нападателя.

Пътник нападна шофьор на автобус от градския транспорт в София

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627052

Шофьор на автобус от градския транспорт в столицата бе нападнат от пътник. Мъжът нанесъл няколко удара на водача на автобус, движещ се по линия 72. Гратисчия се нахвърли на контрольори в столичен трамвай Агресивният пътник е бил във видимо нетрезво състояние. Гратисчия замери контрольор с баничка в трамвая Вод...

Станишев: Докарахме я дотам, че да спасяваме Европа

http://www.cross.bg/stanishev-evropa-predsedatel-1527457.html

/КРОСС/ Докарахме я дотам, че да спасяваме Европа - така Сергей Станишев обясни основната задача пред европейските социалисти на Съвета на ПЕС в чешката столица Прага. "Събираме се в тежък момент за Европа, затова и посланието на този Съвет е "Спасявайки Европа" (Saving Europe). След поредицата от кризи, има нужда да се спасява тази прекрасна идея. Има нужда да кажем, че сме алтернатива на статуквото на десните и че сме алтернатива на крайните националисти. Има нужда Европа отново да стане социална държава и да вдъхва доверие", каза Станишев. Според него дълбоката причина за кризите, които следват една след друга, е чувството за лична несигурност. Всяка криза - и Брекзит, и мигрантската криза, е родена от усещането, че хората са изоставени от институциите. На въпрос кой е по-големият риск - Европа да се разпадне или да бъде превзета от крайнодесните, Станишев отговори, че и двете опасности са съвсем реални и по същество са едно и също. Крайните националисти казват: "Ние ще ви защитим". И в Англия дори съвсем конкретно казват от кого ще ни защитят - от българите, които отиват да работят на Острова и от полския водопроводчик. Видяхме докъде доведоха тия политики през 20-те и 30-те години на 20 век. Не трябва да допускаме това отново, каза Станишев. Той съобщи, че на Съвета на ПЕС ще настоява за изграждане на политики, които да осигурят върховенството на социалната държава над интересите на финансовите пазари

Как се подиграват с българите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274548_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%81+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5

 Всичко това се случи само за един ден: мнозинството в парламента одобри отново високата субсидия за партиите от 11 лева годишно на глас; остави непокътнат огромния бюджет на Националната служба за охрана, която пази Ахмед Доган и Делян Пеевски; гласува поредните над 1 милиард лева за нереформираното Министерство на вътрешните работи; отмени приетото малко по-рано увеличение на парите за Българската академия на науките и Софийския университет; запази необяснимо високия бюджет за агенцията, която осъществява подслушванията. Всичко това се случи при приемането на Закона за държавния бюджет за 2017 година.

Разбира се, че не е препоръчително държавният бюджет да се „поправя“ на парче според всяка идея на опозицията, но изредените примери са много показателни: властта е заради самата власт, парите отиват за комфорта на тази власт, а за необходимите промени и за бъдещето никой вече не се тормози да мисли. Най-необяснимото обаче е защо се правят, че не чуват тътена. И резултатите от президентския вот, и участието в референдума показват, че гневът е налице.

Наистина ли не разбират?

Най-висока подкрепа на референдума получи въпросът за намаляването на държавната субсидия за партиите до 1 лев годишно на получен действителен глас. Но тази сума ще продължи да бъде 11 лева на глас, след като Народното събрание я препотвърди. Годишно субсидиите за партиите възлизат на над 35 милиона лева, а най-голямата партия - ГЕРБ - има по сметките си десетки милиони. Очевидно е, че огромна част от тези пари не им трябват. Очевидна е и нагласата на голяма част от избирателите. Но нищо не бе променено.

Това поведение е толкова цинично, колкото и воплите за увеличение на минималната пенсия от страна на Патриотичния фронт, който в продължение на две години беше част от управляващото мнозинство и имаше възможността да участва в пенсионната реформа. Не отстъпват по цинизъм и социалистите, които въведоха плоския данък, а когато са в опозиция, все предлагат отмяната му.

Чужденците ли са виновни за всичко това?

Всички тези безобразия не попадат в центъра на вниманието, защото България е заета „да се брани от нашественици“. Имигрантите в страната са несравнимо по-малко, отколкото в Гърция например, но това не пречи на управляващи, опозиция и медии да преиграват така, сякаш милиони хора са влезли в България. Митинги, концерти, доброволни чети, извънредни включвания по телевизиите, зачервени лица от парламентарната трибуна, призиви за „стрелба на месо“, загуба на всякакъв здрав разум... А всъщност става дума за една неспособна държава - с неспособна гранична полиция, която не опазва добре границите; с неспособни служби, които не се ориентират кой кой е сред пристигащите; с неспособни сили на реда, които не могат да въдворят ред на територията на един бежански лагер. Става дума и за разлагащата корупция, която позволява на всеки да премине през страната, стига да си плати. Чужденците ли са виновни за всичко това?

Иван Бедров

Иван Бедров

Но неспособната държава е явно проблем, който тормози само малцина. Корупцията - също. Проблем са ни няколкостотин чужденци, а не разпадащото се МВР, което не може да гарантира сигурност. Проблем са ни онези, които апелират за елементарна хуманност поне към хората, които не нарушават закона, но не са ни проблем прогнилите от корупция политици, които самодоволно „яхват” всеки страх.

Елементарно е: колкото повече истеризираме проблемите с чужденците, толкова по-малко енергия ни остава да забележим нашите си крадци. А в това време управляващи и опозиция могат да си позволят да продължат с безобразията си. Защото радикална алтернатива не се е задала, а дотогова виновни ще са ни някакви непознати хора. Няма да са виновни нито българските власти, нито пък ние, които си ги избираме. И ще продължаваме така, докато напрежението не избие от най-неочаквано място и не помете и управляващи, и опозиция, барабар с прислужните им медии.

Бясното куче става шеф на Пентагона (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5911623

Бясното куче става шеф на Пентагона (обзор)Тръмп обеща да не сваля чужди режими Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп назначи пенсионирания генерал Джеймс Матис, по прякор Бясното куче, за министър на отбраната, предаде Би Би Си. Матис е бивш морски пехотинец, служил в Ирак и Афганистан. Известен е като отявлен враг на близкоизточната политика на настоящия държавен глава Барак Обама.

Чужди спецслужби искали да сринат с кибератака финансовата система на Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274547_%D0%A7%D1%83%D0%B6%D0%B4%D0%B8+%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%86%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B1%D0%B8+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82+%D1%81+%D0%BA%D0%B8%D0%B1%D0%B

 Чужди спецслужби са готвили мащабна кибератака с цел дестабилизиране на финансовата система на Русия. Това съобщи руската служба за сигурност ФСБ, цитирана в петък (2 декември) от РИА "Новости". Според информацията нападенията е трябвало да започнат от 5 декември.

От ведомството уточниха, че атаките е трябвало да засегнат най-големите руски банки.

"Плановете са били кибератаката да е съпроводена от масово разпращане на СМС-и и публикации в социалните мрежи (блогове) с провокативен характер за криза в кредитно-финансовата система на Русия, банкрути и отнемане на лицензите на редица водещи банки с федерално и регионално значение. Акцията е трябвало да засегне няколко десетки градове в Русия", се посочва в съобщението на ФСБ.

Командният център за кибератаката е бил разположен в Холандия и е принадлежал на украинската фирма BlazingFast, допълниха от ФСБ. В момента руските спецслужби работят по неутрализиране на заплахата.

Директорът на завода за боклук на София подаде оставка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627051

Директорът на Завода за третиране на отпадъци в София Николай Славов е подал оставка, а на негово място временно е назначен бившият общински съветник от СДС Николай Желев. От Столична община не дадоха конкретно обяснение каква е причината за кадровата рокада. По информация на Дарик преди седмица е възникнала трудова злополука с един от работниците в предприятието. От „Московска 33" съобщиха, че кметът на София Йорданка Фандъкова е поискала Инспекцията по труда да извърши проверка дали са спазват изискванията за безопасни условия на труд в общ...

Нова изненада! Ненчев кани хвърлилия оставка Попов да влезе в политиката

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274546_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B0%21+%D0%9D%D0%B5%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2+%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D1%85%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BB%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D1%81%D1

 Министър Николай Ненчев се надява ген. Константин Попов да влезе в политиката. След заседание на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок той коментира, че е разпоредил свикването на Съвета по отбрана още следващата седмица, на който да бъде приета оставката на ген. Попов.
Той отново изрази отличните си впечатления от неговата работа, от професионализма му, както и от това, че той е направил всичко възможно да промени сектора, в който работи.

На въпрос кой ще смени ген. Попов на поста, Ненчев коментира, че все още няма конкретно име, но има подходящи хора.

"Още в следващата седмица съм разпоредил свикване на Съвета за отбрана, на който ще приемем оставката на ген. Попов и вероятно ще обсъдим възможностите за нов началник на отбраната".

На въпрос вижда ли политическа кариера пред г-н Попов и има ли място за него в кандидатските листи и на коя партия, Ненчев изтъкна, че много би се радвал. 

"България има нужда от хора като генерал Попов, изключително честен и почтен човек, със забележителни морални качества, много бих се радвал, ако се отдаде на общественото поприще".

Съперникът на Кобрата "счупи" кантара

http://offnews.bg/news/n_1/n_641349.html

Кубрат Пулев е с 8,25 кг по-лек от Самюел Питър, показа кантарът по време на официалното претегляне на двамата боксьори преди двубоя им за интерконтиненталната титла на Световната боксова асоциация (WBA). Кантарът отчете, че Кобрата е с тегло 114,650 кг, докато Нигерийския кашмар тежи 122,9 кг. В ръстово отношение българинът има леко предимство – той е висок 194 см, докато нигериецът е 188 см. Пулев и Питър ще се изправят един срещу друг в основния мач на галата "Нощта на шампионите", която ще се проведе в събота, 3 декември, в столичната зала "Арена Армеец". В една от подгряващите срещи ще видим и по-малкия брат  на Кубрат - Тервел. Той мина през кантара, който показа 92,8 кг. Неговият съперник Томислав Рудан от Хърватия обаче го пропусна, тъй като все още не бе кацнал в София.

Глобиха добричлия, ругал варненски полицаи

http://www.moreto.net/novini.php?n=337677

21-годишен добричлия е бил задържан и глобен заради отправяне на ругатни към полицейски служители във Варна, съобщиха от пресцентъра на полицията за Moreto.net. На 1 декември около 03:00 часа на бул. "Осми Приморски полк", органите на реда са извършили полицейска проверка на 21-годишният А.

Оптимизъм цареше на БФБ през седмицата

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/optimizym-careshe-na-bfb-prez-sedmicata-229536/

Борсово търгуваният фонд обаче отсъстваше от активната търговия през последните дни, коментира експерт

"Файненшъл таймс" предупреждава британските инвеститори в България с примера за "Техномаркет" на Пеевски

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2016/12/02/2876049_fainenshul_taims_preduprejdava_britanskite_investitori/?ref=rss


България остава по-малко атрактивна за инвеститорите от северната си съседка Румъния, въпреки че вложенията продължават да влизат в различни сектори на икономиката - от производството на части за автомобили и сектора на високите технологии до логистиката и преработката на храни. Това пише в свой анализ отпреди няколко дни "Файненшъл таймс".

Изданието предупреждава, че чуждите инвеститори от страната трябва да внимават заради съмнителното наличие на върховенство на закона и...

Франсоа Оланд се отказва от втори мандат

https://www.24chasa.bg/novini/article/5911644

Франсоа Оланд се отказва от втори мандатФренският президент Франсоа Оланд обяви, че няма да се бори за втори президентски мандат на изборите догодина. Реших да не се кандидатирам, каза 62-годишният социалист, който е крайно непопулярен. Решението си Оланд обяви в телевизионно обръщение, предаде Ройтерс. Той каза, че е стигнал до него, вземайки предвид необходимостта от обединяване на

Правете собствен бизнес: ЕС дава, но в кошара не вкарва

https://www.actualno.com/business/pravete-sobstven-biznes-es-dava-no-v-koshara-ne-vkarva-news_579316.html

Не е работа на държавата и на Европейския съюз (ЕС) да ни намери работа. Работа на ЕС е да създаде условия, които да дадат възможност на младите да се развиват. Това каза днес (02.11.2016 г.) на дискусия в Нов български университет евродепутатът Андрей Ковачев, член на Европейската

Той ви очаква! Той е първият в света целогодишен леден хотел

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5911666

Той ви очаква! 
Той е първият в света
целогодишен леден хотелПървият в света хотел от лед, който ще работи целогодишно вече е открит! Намира се в шведския град Юкасаарви на 200 км от полярния кръг и е готов да посрещне тези, на които всяко друго място на планетата им се струва прекалено топло. Icehotel 365 е изграден с 30 000 литра вода от близката река Тьорне и с няколко тона лед.

Роналдо, Meси и Гризман остават в битката за футболист на годината

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/02/2876180_ronaldo_mesi_i_grizman_ostavat_v_bitkata_za_futbolist/?ref=rss


Кристиано Роналдо, Лионел Меси и Антоан Гризман са тримата номинирани за наградата на ФИФА за най-добър футболист в света през 2016 г.

Носителят на отличието ще бъде обявен на гала вечерта на ФИФА в Цюрих на 9 януари.

Роналдо е големият фаворит за наградата, след като през тази година спечели европейската титла с Португалия и Шампионската лига с "Реал" (Мадрид).

Гризман също изигра страхотна година, но неговите отбори загубиха двата най-големи мача. Той остана...

На президентския вот в Гамбия опозицията победи 22-годишно управление

https://www.actualno.com/africa/na-prezidentskija-vot-v-gambija-opozicijata-pobedi-22-godishno-upravlenie-news_579363.html

Кандидатът за президент на Гамбия от опозицията Адама Бароу е спечелил 45,54% от гласовете на президентските избори в страната побеждавайки управляващия вече 22 години Яхия Джамех, предаде AFP, позовавайки се на ЦИК на страната. „Бароу е спечелил 263 515 гласа, докато Джамех 212 0

Бобър пазарува коледна украса в супермаркет в Мериленд

http://offnews.bg/news/n_1/n_641342.html

В супермаркет в градчето Шарлот Хол в американския щат Мериленд е открит бобър, който разглеждал щандовете с коледни елхи и празнична украса. Касиери от магазина позвънили на 911, след като забелязали как бобърът проявява особен интерес към празничната украса, която в момента е на промоция. Бобърът е изведен от супермаркета от полицай и служител на местната ветеринарна агенция, съобщават от St. Mary's County Maryland Sheriff's Office. Въпреки че е нанесло материални щети на магазина, животното е нахранено в полицейския участък и пуснато на свобода в гората, без да му е предявявано обвинение. Cpl. Yingling had a unique call for service when the suspect, pictured, was witnessed causing prop. Destruction at a store in Char. Hall. pic.twitter.com/6qKlu7tqA7 — St. Mary's Sheriff (@firstsheriff) 30 ноември 2016 г.

Силен трус в Перу, има разрушени сгради

http://www.moreto.net/novini.php?n=337623

Най-малко 40 сгради са пострадали, а осем са разрушен от силното земетресение. Силен трус в Южно Перу, близо до езерото Титикака е регистриран малко преди полунощ, съобщава британският таблоид „Дейли стар”. Епицентърът е на 48 км северозападно от град Хулиака, а дълбочината му е била 32 км.

ГДБОП неутрализира престъпна група за трафик на наркотици

https://www.24chasa.bg/novini/article/5911648

ГДБОП неутрализира престъпна група за трафик на наркотициНа трима мъже са повдигнати обвинения Организирана престъпна група за трафик на наркотици бе разбита в хода на специализирана полицейска операция, проведена на 27 ноември 2016 г. от служители от ГДБОП-МВР, СБОП – Варна, СБОП – Благоевград и СБОП – София област, съобщиха от пресцентъра на МВР. Реализацията е наблюдавана от Специализираната

Мъж нападна спешен медик в Исперих

http://offnews.bg/news/n_1/n_641347.html

Мъж нападна медик в Спешния център в Исперих. Инцидентът е станал през изминалата нощ.  Дежурният екип в бил на адрес малко след полунощ, когато получил друг сигнал - за жена с инфаркт в близкото село Китанчево.  Докато стигне линейката до селото обаче жената починала, а близките ѝ посрещнали с агресия медиците.  Фелдшерът е ударен неочаквано отстрани и не успял да се предпази. Той е категоричен, че с нищо не е предизвикал агресията.  Мъжът, нападнал медика, обяснява, че е ударил два шамара на фелдшера, защото линейката закъсняла. Близките на починалата жена са категорични, че тя е щяла да оживее, ако линейката е дошла навреме.  Според ръководството на Спешния център линейката е била на мястото за 20 минути и не е имало закъснение.   По случая е образувано досъдебно производство. 

Кое е по-рационалното решение за ситуацията у нас според Евгений Дайнов

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627050

Правителство с министър-председател Божидар Лукарски или Валери Симеонов би било голяма комедия, такова мнение изрази пред Дарик политологът Евгений Дайнов. За него по-рационалното решение би било да се върви към предсрочни избори. РБ кани ГЕРБ да обсъдят има ли мнозинство за съставяне на кабинет в 43-тото НС "От чисто артистична гледна точка бих намерил за изключително забавен един период на премиерстване на Божидар Лукарски или на Валери Симеонов. Това би било такава комед...

Корупцията и бюрокрацията спъват младите предприемачи

http://www.mediapool.bg/koruptsiyata-i-byurokratsiyata-spavat-mladite-predpriemachi-news257313.html

Основно две са пречките пред младите хора у нас да започнат собствен бизнес – корупцията и бюрокрацията в администрацията от една страна, и сблъсъкът между цифровите и аналоговите хора. Това заяви евродепутатът Ангел Джамбазки от ВМРО по време на дискусия със студенти "Готови ли сте за собствен бизнес“, която се проведе в Нов български университет в петък. Според колегата му Андрей Ковачев от ГЕРБ към тези пречки може да се добави и бавната, неефективна правосъдна система. Той добави, че има саботаж от страна на средния административен ешелон срещу въвеждането на електронното правителство от страна на книжните хора, което в голяма степен ще реши проблема с бюрокрацията и обикалянето от гише на гише и ще облекчи корупционния натиск. Програмите и възможностите за образование, стаж и предприемачество сред младежите, които се осигуряват от ЕС, са на практика безгранични, стига те да имат желание, да са активни и да потърсят необходимата информация, коментираха двамата представители на Европейския парламент. Според Джамбазки доброто образование е най-добрия вариант за намаляване на младежката безработица, която е средно около 20 процента в Европа. Най-високо е нивото й в Гърция – 45%, а България е някъде по средата. "Не е работа на ЕС и на държавата да ни намират работа, а да осигурят съответните инструменти за насърчаване на предприемачеството“, коментира и Андрей Ковачев. Според него е много нарушена връзката между образованието и нуждите на реалния бизнес, в резултат на което много от младите хора след като завършат не могат да си намерят работа и трябва да се преквалифицират. "Финансирането по програмите на ЕС е безвъзмездно, но бюрокрацията и документацията по отчитането са много сериозни. Другият вариант е да се вземат изгодни бизнес кредити, които после трябва да се връщат“, обясни предимствата и недостатъците Андрей Ковачев. Провелият се дебат е част от проекта "Европа и аз“, който Българското училище за политика “Димитър Паница” осъществява с подкрепата на Европейския парламент. Целта му е да провокира интереса и ангажираността на младите българи към работата на Европейския парламент и възможностите за тяхното развитие в рамките на Европейския съюз.

Поръчките за строителство вече ще са със стандартни договори

http://www.mediapool.bg/porachkite-za-stroitelstvo-veche-shte-sa-sas-standartni-dogovori-news257312.html

Затяга се контролът при харченето на милиардите, които държавата раздава чрез обществените търгове за строителство. До седмици правителството ще въведе стандартни договори по обществените поръчки, които ще са задължителни за ведомствата. В петък финансовото министерство публикува на сайта си проекти на типови договори за строителство и за някои често възлагани доставки и услуги. Те са предоставени за обществено обсъждане до 12 декември. "След приключване на обществената консултация стандартизираните образци на договори ще бъдат предоставени за одобрение от министъра на финансите и ще станат задължителни за прилагане от възложителите", уточнява ведомството. Стандартизирането на договорите е ключово условие в т. нар. "Споразумение за партньорство 2014 – 2020 г.", уточниха от МФ за Mediapool. Това означава, че от изпълнението му зависи дали България ще мине теста на Европейската комисия по отношение на еврофондовете и няма да се стигне до спирането им. Изискването за прилагането на стандартизираните договори беше разписано и в закона, а възложителите на търговете ще са длъжни да работят с въпросните контракти, които предстои да бъдат одобрени от финансовия министър.

Консолидираните отчети – без съществени изненади и отново на втори план

http://www.investor.bg/analizi/361/a/konsolidiranite-otcheti--bez-syshtestveni-iznenadi-i-otnovo-na-vtori-plan-229532/

Въпреки това анализаторите смятат, че с времето промените във финансовото състояние на компаниите ще бъде отчетено в цената на акциите

Брекзит, спорт и Тръмп – най-търсени от британците в Yahoo през 2016 г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627049

Темата за Брекзит преобладава в търсенията на британските потребители на Yahoo през 2016 г., пише в. "Дейли експрес". Оказва се, че политиката е вълнувала жителите на острова през изминалата година повече, отколкото спортът, телевизионните предавания и знаменитостите, съдейки по милиардите търсения в Yahoo. За Доналд Тръмп, Найджъл Фараж и избора на посланици в Twitter Най-популярните теми през 2016 г. след Б...

Стоянка Мутафова остава до понеделник в болницата, заболяло я гърлото

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5911004

Стоянка Мутафова остава до понеделник в болницата, заболяло я гърлотоСтоянка Мутафова няма да бъде изписана днес от болницата, както се надяваше известната актриса. Налага се да остане до понеделник, защото я заболяло гърлото, вдигнала температура. Сложили й системи за сваляне на температурата. "24 часа" писа, че тя е почувствала симптомите още в четвъртък и затова помолила за нейната панацея - камфоровия спирт.

Прокуратурата на Босна и Херцеговина обвини шестима сърби във военни престъпления, извършени през 1992 година

http://www.cross.bg/skelani-bili-shestima-1527461.html

/КРОСС/ Прокуратурата в Босна и Херцеговина е повдигнала обвинения срещу шестима сърби за военни престъпления срещу босненски мюсюлмани в село Скелани през 1992 г., предаде РИА Новости.От прокуратурата съобщиха, че жителите на разположения наблизо град Сребреница Благомир Йованович, Миленко Чанич, Стефан Лукич, Драгойло Филипович, Радомир Катанич и Славко Милованович са били членове на кризисния щаб на селището Скелани в периода между април и август 1992 г. Смята се, че те са отговаряли за систематичните нападения на военните, военизираните и полицейските сили на сърбите срещу мюсюлманското население на населеното място и на други селища в района на Сребреница в посочения период.„Нападенията срещу селата са били извършвани организирано, със стрелба от огнестрелно оръжие, отделяне на мъжете от жените, убийства на многочислени жители, сред които е имало и непълнолетни лица. Също така е имало побой и издевателства над жертвите, грабежи и унищожаване на имущество, отнемане на лични документи и ценности и насилствено изселване на жени и деца", отбеляза прес-секретарят на босненската прокуратура Борис Грубешич.Той уточни, че по този начин са били убити „най-малко 40 души, при това от Скелани и околностите му сърбите са изгонили около хиляда мюсюлмани.

Обвиняват управителка на варненска фирма, не плащала данъци за близо 500 000 лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=337698

Окръжната прокуратура във Варна внесе във Варненския окръжен съд обвинителен акт срещу 28-годишната управителка на „Рад билд“ ЕООД Радостина Н., която е обвинена, че като едноличен собственик на дружеството избегнала установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 481 600 лева, научи Moreto.

Прокуратурата още влачи разследването на ощетяващи ВМА схеми

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-oshte-vlachi-razsledvaneto-na-oshtetyavashti-vma-shemi-news257311.html

Почти две години след скандала с източването на ВМА чрез договори с частни клиники, в петък започна делото срещу бившия директор на болницата ген. Стоян Тонев. Въпреки че поредица одитни доклади разкриват ощетяващи държавната болница схеми, засега Стоян Тонев остава обвиняем и подсъдим само за договора с частната дерматологична клиника “Дерма прим“ заедно с бившата й шефка Мирослава Кадурина. След разкритията около “Дерма прим“ Mediapool поиска всички одитни доклади на Министерството на отбраната за ВМА от 2005 година насам, от които стана ясно, че договорът с дерматологичната клиника е само капка в морето от нагласени обществени поръчки и неизгодни за болницата договори, сключвани години наред. Сред "емблемите" за управлението на ВМА в този период е приютяването на цяла частна болница, дублираща дейността й в нарушение на закона, като естествено ползите от съвместното съжителство са изцяло за частната структура. Едни и същи фирми печелят поръчки на завишени цени, а Военномедицинска академия трупа и трупа дългове. Показателно е, че след прекратяването на скандалните договори приемникът на Тонев ген. Николай Петров успя да намали дълговете на болницата от 230 млн. лева на едва 30 млн. лева. Разследването на останалите схеми буксува За нито едно от останалите разкрития обаче все още няма обвинения. Mediapool поиска по Закона за достъп до обществена информация данни от Софийската военноокръжна прокуратура работи ли по информацията от останалите одитни доклади, които са й предадени. От отговора става ясно, че за повечето доклади има образувани досъдебни производства, част от които са прекратени, а друга – все още са в ход. Въпреки че са минали почти две години откакто се работи по докладите обаче резултати няма. От предоставените от прокуратурата данни например става ясно, че е прекратено досъдебното производство за договора на ВМА с частната болница “Гръбначен център“, за който одит на военното министерство установи, че е в ущърб на държавната болница. "Съжителство" им е в нарушение на Закона за лечебните заведения, тъй като частната болница дублира дейности на държавната - двете работят по едни и същи клинични пътеки, а това не е позволено и създава условия за нелоялна конкуренция. Прокуратурата все още разследва договора на ВМА с частната медико-диагностична лаборатория за образна диагностика "Астра" за отдаване под наем на медицинска апаратура и помещения в катедра "Образна диагностика". Според одита на МО също както в случая с Дерма прим и Гръбначен център печеливша е частната структура. За целия период на договора частното дружество не е плащало за ремонт, консумативи и поддръжка на апаратурата. От 2009 до 2014 година ВМА е платила над 5 млн. лева за тези дейности, а приходите, получени от "Астра" като наем за въпросната апаратура, са едва 1.5 млн. лева. Все още се води досъдебно производство и за разкритите от МО неизгодни договори от обществени поръчки, прославили ВМА с най-скъпите храна, миене на прозорци и външни санитари. Прокуратурата веднъж е отказала да разследва казуса “Дерма прим“ Любопитна подробност е, че практиката ВМА да сключва договори с частни изпълнители на медицинска помощ, които й носят щети, е констатирана още в одит от 2010 г., обхващащ периода 2008-2009 година. По този одит обаче проверката на прокуратурата завършва с отказ за образуване на досъдебно произвоство. Още в този одит е обърнато внимание, че договорите с частни фирми в клиниката по дерматология и образна диагностика са неизгодни за болницата. В одита се посочва, че свободните помещения са определени при неясен подход, а при отдаването им под наем не винаги са правени търгове. Освен това не се осъществява контрол върху изпълнението на договорите, а договори с изтекъл срок са удължавани с анекси без правно основание, с което наемните цени остават неактуализирани и това ощетява ВМА.

Гризман, Меси и Роналдо номинирани от ФИФА за №1 през 2016 г.

https://www.24chasa.bg/sport/article/5911610

Гризман, Меси и Роналдо номинирани от ФИФА за №1 през 2016 г.Френският нападател на "Атлетико" (Мадрид) Антоан Гризман, аржентинската звезда на "Барселона" Лионел Меси и португалският лидер на "Реал" (Мадрид) Кристиано Роналдо бяха номинирани от световната футболна федерация (ФИФА) за №1 през 2016 г. След като през последните шест години въпросната награда на ФИФА беше обединена със "Златната топка" на

Хора с увреждания от Бургас към съгражданите си: "Желаем ви много любов!"

http://www.cross.bg/yvrezhdaniya-zhilishte-zashtiteno-1527460.html

/KРОСС/ "Желаем ви много любов!". Това послание отправиха участниците в концерта в Младежки културен център по повод 3 декември - Международния ден на хората с увреждания. Той се организира за десета поредна година и в него в ролята на актьори влязоха представители на Дружеството за диабетици и инвалиди "Зора-2000", Дневен център за възрастни хора с увреждания, Районната организация на глухите, Защитено жилище за лица с психически разстройства, Център за социална рехабилитация и интеграция на хора със зрителни увреждания, Сдружение "Социален център Бургас", Защитено жилище за хора с умствена изостаналост, Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания, Защитено жилище за лица с психични разстройства, Сдружение "Лъч надежда", Защитено жилище за хора с умствена изостаналост и др. Участниците представиха коледни песни, театрални етюди, стихове и танци под аплодисментите на публиката. "Желая ви да бъдете все така позитивни и да развивате таланта си. Поздравявам ви с празника и ви желая да съхраните вдъхновението си и обичта си към околните. Нека предстоящите празници бъдат щастливи за вас", поздрави участниците кметът на Община Бургас Димитър Николов. Той благодари на социалните работници за грижата им и допълни, че хората с увреждания се нуждаят от нашето уважение

Хванаха българи, продали новородено в Гърция

http://offnews.bg/news/n_1/n_641345.html

Полицията в Гърция е заловила българи, продали новородено в гръцкия град Катерини, съобщават местни медии. Сред арестуваните е и майката на момченцето.  Майката на бебето е 30-годишна българка. Тя продала новороденото на бездетно гръцко семейство с посредничеството на 39-годишен българин. Жената пристигнала от България през април и до раждането останала да живее в апартамента на семейство българи, по данни на медиите от ромски произход.  Бебето е родено на 2 юни. На 9 юни майката и посредника отпътували за Атина, където се срещнали с потенциалните купувачи. Гръцкото семейство платило за бебето 8000 евро.  Майката взела 2000 евро, а семейството, при което живеела - 1350 евро. 4650 евро отишли при посредника. Полицията е арестувала всички замесени в продажбата на новороденото. Срещу тях е повдигнато обвинение и е започнало разследване за участието им в други подобни случаи.  Преди месец българска двойка опита да продаде бебето си отново в Катерини за 8000 евро, но в последния момент сделката се провалила.  Тогава полицията арестува родителите и още двама българи. Посредникът също е българин, но неговата самоличност не е установена. Има предположения, че става въпрос за същия българин, участвал в настоящата сделка. 

Доларът реагира колебливо на доклада за състоянието на пазара на труда в САЩ

http://econ.bg/Новини/Доларът-реагира-колебливо-на-доклада-за-състоянието-на-пазара-на-труда-в-САЩ-_l.a_i.733253_at.1.html

Американската валута се колебае между слаби печалби и загуби в рамите на днешната търговия, тъй като инвеститорите оценяват със смесени чувства...

Оперираха успешно коляното на Александър Тонев, ще бъде месец извън терена

https://www.24chasa.bg/sport/article/5911591

Оперираха успешно коляното на Александър Тонев, ще бъде месец извън теренаНападателят на италианския "Кротоне" и на българския национален отбор по футбол Александър Тонев претърпя успешна операция на менискуса на лявото коляно. Интервенцията беше извършена от професор Маурилио Маркачи в специализираната клиника по ортопедия и травматология "Вила Тониоло" в Болоня. Тонев ще се възстановява в следващите 20 дни,

Жалба на Слави Трифонов забави жалба на Слави Трифонов за референдума

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/02/2876008_jalba_na_slavi_trifonov_zabavi_jalba_na_slavi_trifonov/?ref=rss


За отмяна на резултата от референдума, който се проведе на 6 ноември, във Върховния административен съд има две жалби от два инициативни комитета.

Видно от определение на съда от 23 ноември, което е качено на сайта му, тричленен състав на ВАС - Диана Гърбатова, Марио Димитров и Добринка Андреева, е оставил първата жалба без разглеждане, поради недопустимост и е прекратил делото. Аргументът на магистратите е, че в жалбата не се оспорва решението на ЦИК за обявяването на резултатите от...

Графика на деня: Как живеят ромите в Европа?

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/grafika-na-denia-kak-jiveiat-romite-v-evropa-229497/

Ако напредъкът на ромското население в Европа може да бъде някакъв показател, новодошлите мигранти може би ще са обречени на мизерно съществуване

Ненчев би се радвал, ако напусналият шеф на отбраната стане политик

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/02/2876160_nenchev_bi_se_radval_ako_napusnaliiat_shef_na/?ref=rss


"Много бих се радвал. България има нужда от хора, като генерал Попов". Това каза военният министър в оставка Николай Ненчев на въпрос дали подалият днес оставка началник на отбраната генерал Константин Попов може се появи в кандидатдепутатските листи на някоя партия. Изключително честен и почтен човек със забележителни морални качества, каза за ген. Попов министърът.

Ненчев е разпоредил да се свика Съветът по отбрана през следващата седмица, за да бъде приета оставката на ген....

Стивън Хокинг за Тръмп и Брекзит: Изблик на гнева на хората

http://www.moreto.net/novini.php?n=337685

Каквото и да си мислим за решението на британския електорат да отхвърли членството в Европейския съюз или за това на американското общество да приеме Доналд Тръмп за свой следващ президент, няма съмнение сред анализаторите, че това бе изблик на гнева на хората, които се чувстват изоставени от своите лидери.

Да карат ски в Близкия изток

http://vesti.bg/lyubopitno/redbull/da-karat-ski-v-blizkiia-iztok-6062334

Фабиан Ленч и екипът на Snowmads изоставят снега и се насочват към пясъчните планини в Иран

Купата на Германия въведе четвърта смяна в продължението

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/02/2875963_kupata_na_germaniia_vuvede_chetvurta_smiana_v/?ref=rss


Участниците в Купата на Германия ще могат да използват допълнителна смяна, ако се стигне до продължения. Днес Германският футболен съюз (DFB) потвърди, че е получил зелена светлина от Борда на международната футболна асоциация (IFAB).

Новото правило влиза в сила незабавно, а тестовият период ще продължи до края на този и през целия следващ сезон.

Първи от допълнителна смяна ще могат да се възползват отборите в женската Купа на Германия, където от днес до неделя ще се...

Готова е оградата около бежанския лагер в Харманли

http://www.cross.bg/metra-ograda-tzentura-1527458.html

/КРОСС/ Строителството на защитната ограда на регистрационно-приемателния център (РПЦ) за мигранти в Харманли е завършено, съобщи областната администрация в Хасково. Защитното съоръжение е с дължина 2920 метра, като новоизградените участъци от него са 760 метра. Подсилването на границите на центъра бе разпоредено от премиера в оставка Бойко Борисов след бунта в лагера през миналия четвъртък. Част от напълно новата полоса е бетонна и надградена с метални колове и мрежа с режещ връх, а друга е метална ограда с надстройка и бодлива тел на височина 3 метра. Все още се работи по бетонната ограда, която граничи с входния булевард от Хасково и Симеоновград. Там на дължина 600 метра са монтирани метални колове и се слагат 200 метра режещи мрежи тип „Бруно". От сега нататък влизането и излизането от центъра ще става единствено през официалния вход на обекта на Държавната агенция за бежанците, гарантират от държавната администрация.

Искате ли Марешки да е премиер?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5911565

Искате ли Марешки да е премиер?Избори без промяна на правилата ще бъдат ударени от зловещ наказателен вот. Парадоксът на дядото Наблюдаваме едно ослушване. Парламентът се ослушва да промени изборните правила, както поиска мнозинството от народа на референдум. Да, формално референдумът не е задължителен, но всички знаем, че гласувалите за него са повечето българи,

Колко струва новата ограда на харманлийския лагер?

https://www.actualno.com/society/kolko-struva-novata-ograda-na-harmanlijskija-lager-news_579364.html

Близо 240 000 лв. само за ограда на бежанския лагер в Харманли. Толкова струва новоизграденото съоръжение след бунтовете там. Сумата потвърди в интервю за "Дарик" началникът на приемателния център Димитър Захариев. От Областната администрация на Хасково съобщиха, че оградата

Стивън Хокинг: Елитите трябва да се научат на смирение

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/12/02/2876158_stivun_hoking_elitite_triabva_da_se_nauchat_na_smirenie/?ref=rss


"Като физик-теоретик в Кеймбридж живея живота си в изключително привилегирован балон", посочва Хокинг. В град, въртящ се около един от най-добрите университети в света, където международните физици-теоретици смятат, че са на върха на научната общност, звездният ми статус и болестта ми правят кулата ми от слонова кост още по-висока, пише той.

Това пише физикът Стивън Хокинг в статия за в. "Гардиън".

"Така че скорошното очевидно отхвърляне на елитите в Америка и...

САЩ с рекордно ниска безработица от 9 години

https://www.actualno.com/america/sasht-s-rekordno-niska-bezrabotica-ot-9-godini-news_579358.html

Ръстът на безработицата в САЩ през ноември падна до най-ниското си равнище от август 2007 година насам, а икономиката продължава да създава нови работни места. Безработицата се сви до 4,6 на сто, а успоредно бяха открити 178 000 работни места, така както очакваха аналитиците, съ

Приеха в болница Врачанския митрополит Калиник

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627048

Врачанският владика Калиник е в правителствената болница, след както се почувствал зле. 85-годишният митрополит бил в столицата по работа в Светия синод и по време на заседание внезапно му прилошало, съобщава "24 часа". "Извикахме веднага линейка и още на място на дядо Калиник бяха направени изследвания - съобщиха от пресцентъра на синода. - Според лекарите няма сериозни причини за опасения, но въпреки това главата на врачанска епархия ще остане известно време под наблюдение, докато не му бъдат направени пълни изследвания". Калиник е начело на ...

Обявен е онлайн търгът за лекарства за 1.2 млрд. лв.

http://www.mediapool.bg/obyaven-e-onlain-targat-za-lekarstva-za-12-mlrd-lv-news257310.html

Министерството на здравеопазването обяви първия електронен търг за лекарства, който цели чрез централизирана и прозрачна поръчка да набави голямо количество медикаменти за държавните и общински болници на възможно най-ниски цени. Прогнозната стойност на поръчката е 1.2 млрд. лева и е за близо 900 лекарствени позиции по прогнозни заявки на близо 150 болници. Така здравните заведения трябва да са осигурени с медикаменти до края на 2018 г. Процедурата следва Закона за обществените поръчки, но се провежда на специално създадената за целта електронна платформа, където дистрибуторите трябва да качат офертите си и чрез прозрачно “наддаване“ могат да променят цените си. В края на процедурата здравното министерство ще сключи договори с двамата дистрибутори дали най-ниска цена за дадена позиция. След това всяка болница ще си купува нужните лекарства от тези дистрибутори на договорените цени, а при постигане на допълнителните отстъпки и на по-ниски. За да не се стигне до недостиг на лекарства е заложен и 30% буфер в дадените от болниците прогнозни количества. Срокът за получаване на оферти от дистрибуторите е до 11 януари 2017 г., а отварянето на офертите ще стане ден по-късно. Според предварителните анализи централизираната електронна поръчка трябва да намали разходите на болниците за лекарства с около 20%. Сега, по данни на здравното министерство, болници със сравнително еднакви обеми на работа купуват едни и същи лекарства с разлики в цените между 200% и 300%. До 2011 г. лекарствените търгове за някои медикаменти като например онколекарствата се осъществяваха от здравното министерство, а след това бяха прехвърлени на болниците и те започнаха да си ги набавят всяка поотделно, а здравната каса да ги плаща. Това доведе до покупката на някои онколекарства на двойни, тройни и дори петорни цени. В световната практика има различни подходи за покупката на лекарства. Строго централизирано е снабдяването с лекарства в Гърция, Дания, Великобритания, Кипър, Малта и за тях отговаря ресорното ведомство. В други страни, като Австрия и Финландия, обикновено няколко лечебни заведения осъществяват общо възлагане на лекарства. Автономни при възлагането на лекарствата са болниците в Унгария, Словения, Финландия. Най-големи успехи при централизираното договаряне са постигнати в Дания и Великобритания. В Дания всички лекарства за болничните заведения се закупуват централизирано от публичната организация AMGROS, създадена през 2007г. от регионалните власти с цел реализиране на икономии. Статистиката показва, че чрез централизираното възлагане се спестяват около 1.6 милиарда датски крони годишно.

Обявен е онлайн търгът за лекарства в болниците за 1.2 млрд. лв.

http://www.mediapool.bg/obyaven-e-onlain-targat-za-lekarstva-v-bolnitsite-za-12-mlrd-lv-news257310.html

Министерството на здравеопазването обяви първия електронен търг за лекарства, който цели чрез централизирана и прозрачна поръчка да набави голямо количество медикаменти за държавните и общински болници на възможно най-ниски цени. Прогнозната стойност на поръчката е 1.2 млрд. лева и е за близо 900 лекарствени позиции по прогнозни заявки на близо 150 болници. Така здравните заведения трябва да са осигурени с медикаменти до края на 2018 г. Процедурата следва Закона за обществените поръчки, но се провежда на специално създадената за целта електронна платформа, където дистрибуторите трябва да качат офертите си и чрез прозрачно “наддаване“ могат да променят цените си. В края на процедурата здравното министерство ще сключи договори с двамата дистрибутори дали най-ниска цена за дадена позиция. След това всяка болница ще си купува нужните лекарства от тези дистрибутори на договорените цени, а при постигане на допълнителните отстъпки и на по-ниски. За да не се стигне до недостиг на лекарства е заложен и 30% буфер в дадените от болниците прогнозни количества. Срокът за получаване на оферти от дистрибуторите е до 11 януари 2017 г., а отварянето на офертите ще стане ден по-късно. Според предварителните анализи централизираната електронна поръчка трябва да намали разходите на болниците за лекарства с около 20%. Сега, по данни на здравното министерство, болници със сравнително еднакви обеми на работа купуват едни и същи лекарства с разлики в цените между 200% и 300%. До 2011 г. лекарствените търгове за някои медикаменти като например онколекарствата се осъществяваха от здравното министерство, а след това бяха прехвърлени на болниците и те започнаха да си ги набавят всяка поотделно, а здравната каса да ги плаща. Това доведе до покупката на някои онколекарства на двойни, тройни и дори петорни цени. В световната практика има различни подходи за покупката на лекарства. Строго централизирано е снабдяването с лекарства в Гърция, Дания, Великобритания, Кипър, Малта и за тях отговаря ресорното ведомство. В други страни, като Австрия и Финландия, обикновено няколко лечебни заведения осъществяват общо възлагане на лекарства. Автономни при възлагането на лекарствата са болниците в Унгария, Словения, Финландия. Най-големи успехи при централизираното договаряне са постигнати в Дания и Великобритания. В Дания всички лекарства за болничните заведения се закупуват централизирано от публичната организация AMGROS, създадена през 2007г. от регионалните власти с цел реализиране на икономии. Статистиката показва, че чрез централизираното възлагане се спестяват около 1.6 милиарда датски крони годишно.

МЗ пусна е-търга за лекарства в болниците за 1.2 млрд. лева

http://www.mediapool.bg/mz-pusna-e-targa-za-lekarstva-v-bolnitsite-za-12-mlrd-leva-news257310.html

Министерството на здравеопазването обяви първия електронен търг за лекарства, който цели чрез централизирана и прозрачна поръчка да набави голямо количество медикаменти за държавните и общински болници на възможно най-ниски цени. Прогнозната стойност на поръчката е 1.2 млрд. лева и е за близо 900 лекарствени позиции по прогнозни заявки на близо 150 болници. Така здравните заведения трябва да са осигурени с медикаменти до края на 2018 г. Процедурата следва Закона за обществените поръчки, но се провежда на специално създадената за целта електронна платформа, където дистрибуторите трябва да качат офертите си и чрез прозрачно “наддаване“ могат да променят цените си. В края на процедурата здравното министерство ще сключи договори с двамата дистрибутори дали най-ниска цена за дадена позиция. След това всяка болница ще си купува нужните лекарства от тези дистрибутори на договорените цени, а при постигане на допълнителните отстъпки и на по-ниски. За да не се стигне до недостиг на лекарства е заложен и 30% буфер в дадените от болниците прогнозни количества. Срокът за получаване на оферти от дистрибуторите е до 11 януари 2017 г., а отварянето на офертите ще стане ден по-късно. Според предварителните анализи централизираната електронна поръчка трябва да намали разходите на болниците за лекарства с около 20%. Сега, по данни на здравното министерство, болници със сравнително еднакви обеми на работа купуват едни и същи лекарства с разлики в цените между 200% и 300%. До 2011 г. лекарствените търгове за някои медикаменти като например онколекарствата се осъществяваха от здравното министерство, а след това бяха прехвърлени на болниците и те започнаха да си ги набавят всяка поотделно, а здравната каса да ги плаща. Това доведе до покупката на някои онколекарства на двойни, тройни и дори петорни цени. В световната практика има различни подходи за покупката на лекарства. Строго централизирано е снабдяването с лекарства в Гърция, Дания, Великобритания, Кипър, Малта и за тях отговаря ресорното ведомство. В други страни, като Австрия и Финландия, обикновено няколко лечебни заведения осъществяват общо възлагане на лекарства. Автономни при възлагането на лекарствата са болниците в Унгария, Словения, Финландия. Най-големи успехи при централизираното договаряне са постигнати в Дания и Великобритания. В Дания всички лекарства за болничните заведения се закупуват централизирано от публичната организация AMGROS, създадена през 2007г. от регионалните власти с цел реализиране на икономии. Статистиката показва, че чрез централизираното възлагане се спестяват около 1.6 милиарда датски крони годишно.

Цитат на деня: Кого да изберем - патриотите непатриоти, партията на простите или десните леви

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2016/12/02/2876090_citat_na_denia_kogo_da_izberem_-_patriotite_nepatrioti/?ref=rss


"Кого да изберете в парламента? Патриотите, които не са патриоти, партията на простите или левите, които са десни?"

Този реторичен въпрос зададе в предаване на Би Ти Ви скулпторът Велислав Минеков в разговор за възможностите да се състави правителство в рамките на този парламент.

Безработицата в САЩ се понижи изненадващо до 9-годишно дъно от 4,6%

http://econ.bg/Новини/Безработицата-в-САЩ-се-понижи-изненадващо-до-9-годишно-дъно-от-4-6-_l.a_i.733252_at.1.html

Новите работни места, генерирани от икономиката на САЩ, нараснаха през ноември със стабилно темпо, докато нивото на безработица падна до най-ниско...

Подари нов дом на старата си книга

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627046

Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ и Клуб „Мечтание“ обявяват кампания за набиране на книги – нови и употребявани, които да бъдат поставени в новооткрити малки къщички - библиотеки в Русе. Всеки, който желае да се включи в кампанията може да донесе книги в офиса на Фондация „Русе – град на свободния дух“ , който се намира на  бул. „Скобелев“ №31, бл. „Българска роза“ или да се свържете с представител на Клуб „Мечтание“ на телефон 0898 456 393. Участвайки в инициативата, ще намерите нов дом на някоя от ненужните ви кн...

Мъж нападна медик от Спешна помощ в Исперих

https://www.24chasa.bg/novini/article/5911557

Мъж нападна медик от Спешна помощ в ИсперихМъж нападна медик от от Спешната помощ, съобщи bTV. Фелдшер от Исперих е бил ударен от близък на починала пациентка по време на нощно дежурство. Минути след полунощ единственият дежурен екип на Спешния център в Исперих е на адрес. В този момент получава друг сигнал - за жена с инфаркт в близкото село Китанчево.

Само в „Събуди се": Защо новата песен на Фики Стораро му донесе... подигравки

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627047

Веселин Марешки - между лекарствата, бензина и политика. В студиото на „Събуди се" в събота ще гостува участникът в президентската надпревара, който се класира четвърти и спечели 12% от гласовете на избирателите. След като обяви политическия си проект ВОЛЯ - какви са амбициите му в политически план? Гриша Ганчев ще говори за бизнеса по време на криза, за горивата и... футбола. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов за цената на едно правителство. Къде ще бъдат настанени афганистанците след бунта в Харманли? Екип на „Събуди се" влезе в бежанските ...

Спечелете 2 билета за мюзикъла "Котките" с OFFNews

http://offnews.bg/news/n_1/n_641343.html

На 11 и 12 май 2017 г. в София за пръв път директно от Великобритания пристига мюзикълът "Котките" на Андрю Лойд Уебър. Новината обаче предизвика такъв фурор, че организаторите от "Арт БГ" успяха да уредят още две дати за столицата - на 13 и 14 май. Билетите за представленията са между 65 и 155 лв. , в зависимост от местата им в Зала 1 на НДК. OFFNews и "Арт БГ" ще даде на един от вас възможността да получи безплатно два билета за шоуто, като за целта трябва да отговори само на един въпрос: Как се казва авторът на романа, по чиято адаптация е направен мюзикълът? Имате време да отговорите до 19 декември, като в следобедните часове на 20 декември ще обявим победителя. За валидни ще се считат само правилните отговори, написани като коментар под статията в сайта, не във Фейсбук. OFFNews ще се свърже с победителя по електронната поща, с която се е регистрирал в системата за коментиране.

Радарите за превишена скорост утре - 3 декември, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=337649

Служители на пътната полиция ще следят утре - 3 декември, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. Бизнес парк б-я Петрол - посока Варна 08:10ч.-08:50ч. гр.Варна Южен пътен възел /вход/ 13:30ч.

Инвеститорите посрещнаха спокойно данните за безработицата в САЩ*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/investitorite-posreshtnaha-spokoino-dannite-za-bezraboticata-v-sasht-229534/

Индексите на Wall Street стартират сесията с минимални изменения, предпазливостта е заради предстоящия референдум в Италия

Колко струва новоизградената ограда на харманлийския лагер?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627045

Близо 240 000 лв. само за ограда на бежанския лагер в Харманли. Толкова струва новоизграденото съоръжение след бунтовете там. Сумата потвърди в интервю за Дарик началникът на приемателния център Димитър Захариев. От Областната администрация на Хасково съобщиха, че оградата с дължина 2920 м вече е завършена. Изградени са напълно нови участъци от над 760 метра. Една част от тях са бетонни, с допълнително надграждане с метални пана и режеща бодлива тел. Вчера бе съобщено, че щетите от бунта са за 50 000 евро. Днес Димитър Захариев заяви, че до нег...

Руски дипломат преби монголски рапър, носещ свастика

http://www.mediapool.bg/ruski-diplomat-prebi-mongolski-rapar-nosesht-svastika-news257309.html

Прочут монголски рапър беше пребит от руски дипломат, след като излязъл на сцената с костюм с апликация на свастика, съобщи Франс прес, като се позова на адвокати на изпълнителя. Амармандах Сухбаатар, известен с псевдонима Амраа и вокалист на групата Черна роза,пял през ноември в столицата Улан Батор с традиционен монголски костюм, на който била избродирана свастика. В хиндуистката религия свастиката е религиозен символ, който после нацистка Германия заимствала, но променила. Днес свастики могат да бъдат видени на входа на будистки храмове в Китай и в Монголия. В последно време свастиката стана и символ на монголски крайнодесни активисти. След концерта рапърът бил нападнат от руски дипломат. В резултат на побоя той изпаднал в кома и се събудил 10 дни по-късно. Родителите на рапъра казват, че дипломатът е удрял певеца с метален предмет и в резултат на това мозъкът му е силно засегнат. Според посолството на Русия в Монголия фактите по случая били изопачени. Полицията каза, че е започнала разследване, но дипломатът не бил арестуван, тъй като не е нанесъл тежка травма на изпълнителя. Според някои информации монголският рапър извикал на концерта "Хайл Хитлер". Близки на певеца отричат и припомнят, че в песните си рапърът често възхвалява монголската култура и история.

Топузаков: Когато е най-трудно, “Левски” е най-разярен и опасен

https://www.24chasa.bg/sport/article/5911542

Топузаков: Когато е най-трудно, “Левски” е най-разярен и опасенИма малко притеснение след двете загуби, но това е задачата за мен и екипа ми - да подготвим по най-добрия начин играчите за следващия мач. “Левски” е доказвал, че когато е най-трудно, е най-опасен и най-разярен, така че разчитам и на това нещо. Футболистите ми показаха през този сезон, че заслужават уважение.

9 области са се възстановили от кризата, София вече е в Европа по БВП

http://offnews.bg/news/n_1/n_641327.html

Възстановяването от кризата е факт във все повече области на страната. Това се вижда както от данните за съвкупното производство, така и от инвестициите и заетостта, показва анализ на Института за пазарна икономика, представен преди дни. Икономиките на 9 области вече са достигнали нивата на брутния си продукт от преди кризата. В останалите 19 той е по-нисък от 2008 г. Сред тези 19 са всички от Северозападна България и тепърва ще трябва да преодоляват удара от кризата. Областите от Северна централна и Североизточна България се приближават до нивата на производство от преди кризата. В Южна централна България възстановяването все още не е факт, но тук има едно изключение - Пловдив , където реалното съвкупно производство е с близо 9% над нивото преди кризата. Това се дължи на значителните инвестиции в няколко бързо растящи сектора като аутсорсинг индустрията и производството на части за автомобили, които областта привлече последните години. По отношение на инвестициите, възстановяването също става все по-видимо на областно ниво. Преките чуждестранни инвестиции все още са в стагнация, но растат разходите за дълготрайни материални активи (ДМА), а те са другият основен показател за инвестиции. В 1/3 от областите разходите за ДМА надхвърлят предкризисните стойности, което до голяма степен се дължи на интензивното усвояване на евросредства през 2014 и 2015 г. заради приключването на предишния програмен период и последната възможност за усвояване на средства от него през 2015 г. Доколко европейските средства помагат за скъсяването на дистанцията със средноевропейското ниво на благосъстояние и намаляват разликите вътре в страната? Има ли сближаване, което е и основната цел на тези фондове? Анализът на ИПИ показва, че повечето области наистина отчитат сближаване на БВП на глава от населението със средноевропейското ниво от 2007 г. насам. В София (столица) БВП на човек вече е равен на средноевропейския – с други думи, София вече е Европа . Столицата концентрира все по-голям дял от икономическата активност в страната (близо 40% по последни данни). В повечето области обаче БВП на човек е едва между 20 и 40% от средното за ЕС. В същото време не се открива значима статистическа връзка между темпа на сближаване и размера на усвоените еврофондове, т.е. изглежда, че нарастването на благосъстоянието в повечето области и „догонването” на средноевропейското ниво не се дължи на европейските фондове . Освен това сближаване вътре в страната не се наблюдава, напротив – разликите между областите се увеличават. Този процес на „раздалечаване” е особено интензивен до 2008 г. След известно затишие до 2012 г., тази тенденция отново се наблюдава 2013-2014 г. Задълбочаването на разликите в развитието вътре в страната се потвърждава и от лъстерния анализ на ИПИ, който групира областите по сходства и различия. Единствено София (столица) има цялостно благоприятен социално-икономически профил, като за поредна година се обособява в самостоятелен клъстер, т.е. няма друга област в страната, която да наподобява нейното състояние и развитие. В същото време, обхватът на профилите, характеризиращи се с лошо социално-икономическо състояние, остава по-широк, отколкото на тези с относително добро състояние. Откроява се проблемното социално-икономическо състояние на Северозападна България, а все по-отчетливо - и на Северния централен район. Тези наблюдения, заключават от ИПИ, подкрепят извода, че регионалната политика в България не дава резултати . Вменените със стратегии и закони цели не се постигат, дори напротив – различията се задълбочават, проблемите също. Анализът повдига и въпроса дали разчитането само и единствено на „усвояването“ на средства от ЕС е начин за постигане на устойчиво, стратегическо развитие. Все повече се налага заключението, че „усвояването“ на средствата от ЕС се превръща в цел на политиката, вместо в средство за прилагането ѝ. Разликите в развитието са особено отчетливи на пазара на труда. 2014 и 2015 г. бяха особено силни за създаването на нови работни места в страната. Въпреки това, осем области не успяха да се включат в този процес през 2015 г. Не е изненада, че повечето от тези области се характеризират с дълбоки структурни проблеми - Враца, Монтана, Силистра, Кърджали. Безработицата намаля във всички области без изключение през 2015 г., но в няколко области (вкл. и в гореизброените четири) това се дължеше на все по-ниска икономическа активност, а не на нови работни места. В тези области част от безработните спират да търсят активно работа и напускат работната сила. В същото време в редица области проблемът с недостига на работна ръка става все по-остър. Липсата на подходящи кадри както със средно специално, така и с висше образование в редица направления ограничава потенциала на областните икономики за растеж. В момента около 1/3 от промишлените предприятия изтъкват липсата на хора като основен ограничител пред своето по-нататъшно разрастване, а над 70% от малките и средните предприятия посочват недостига на хора като най-голяма пречка за бизнеса си. Постоянното влошаване на индикаторите за обхват и качество на образователната система в повечето области задълбочава дисбалансите между търсенето и предлагането на пазара на труда. Делът на отпадналите от основно и средно образование вече достига 2,8% средно за страната, което е най-високото ниво от 2006 г. насам. В същото време средният успех на матурите по български език и литература (БЕЛ) спада до 4,17 през 2016 г. - най-ниският резултат от въвеждането им. Делът на слабите оценки пък е рекордно висок: близо 9% от учениците не са издържали матурата. Най-слабо развитите области като Силистра, Разград, Кърджали и Монтана се нареждат в дъното на класацията от матурите, което допълнително влошава техните шансове за догонване в дългосрочен план. Негативните демографски тенденции в цялата страна също продължават да оказват натиск върху пазара на труда. Дори и столицата не е пощадена от тях, като естественият прираст в нея е най-нисък от 2007 година насам. Вече има четири области, в които лицата на възраст над 65 години са два пъти повече от децата (0-14 години) – Видин, Габрово, Кюстендил и Перник. Само шест области пък продължават да привличат заселващи се от други области - София (област), София (столица), Бургас, Хасково, Варна и Пловдив. В същото време, сред най-големите „донори” на работна ръка са областите Смолян, Разград, Видин и Враца, което води до бързото им обезлюдяване и до все по-негативни перспективи пред тяхното развитие. Като цяло, анализът на регионалното развитие на ИПИ показва, че през 2014-2015 г. все повече области преодоляват ефектите от кризата върху инвестициите и пазара на труда. В същото време, около 1/3 от областите страдат от дълбоки структурни проблеми, които им пречат да достигнат предкризисното си ниво на производство, заетост и инвестиционни потоци и които бързо се обезлюдяват. Това развитие на страната „на две скорости” води до продължаващо задълбочаване на различията между областите. Усиленото усвояване на европейските фондове през последните две години по никакъв начин не помага за преодоляването на тези разлики. Все повече се налага наблюдението, че европейските фондове са се превърнали в цел сама по себе си, която заменя дългосрочната политика за регионално развитие и води до трайна зависимост на местните бюджети от тези средства.

Варненска фондация събра близо 40 хиляди лева в полза на деца в неравностойно положение

http://www.moreto.net/novini.php?n=337675

Повече от 90 произведения на изкуството бяха откупени по време на тазгодишната благотворителна кампания „Изкуството за деца в нужда“ на Фондация „Св. Св. Константин и Елена“. 39 200 лева са събраните средства от продажба на художествени творби и допълнителни парични дарения в подкрепа на деца в неравностойно положение.

Бивш кмет присвои и наряза снегорин, отмъсти на селото

http://vesti.bg/bulgaria/sad/bivsh-kmet-prisvoi-i-nariaza-snegorin-otmysti-na-seloto-6062333

След като не бил избран на местните избори, бившият кмет на село Еница решил да присвои снегорина, за да затрудни почистването през зимата

Общините искат повече правомощия за политики в сферата на образованието

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/02/2876092_obshtinite_iskat_poveche_pravomoshtiia_za_politiki_v/?ref=rss


Има риск децата в малките общини, а така също и децата в Центровете за настаняване от семеен тип във всички общини да бъдат с нарушена подкрепа за достъп до образование и до социални услуги.

Това е един от изводите от проучването на Център за приобщаващо образование (ЦПО) на тема "Ролята на общините в подкрепата на образованието за деца с увреждания", представено на кръгла маса днес. Целта на ЦПО е да инициира началото на дискусия за това доколко общинската власт е подготвена да...

Шанел на война със скоростните влакове

http://econ.bg/Новини/Шанел-на-война-със-скоростните-влакове_l.a_i.733251_at.1.html

Шанел (Chanel) изразява недоволство срещу евентуалното преминаване на високоскоростен влак през френските жасминови полета в Прованс. От фирмата...

На изпроводяк: Москов дава 1,2 млрд. лева за лекарства

https://www.actualno.com/healthy/na-izprovodjak-moskov-dava-12-mlrd-leva-za-lekarstva-news_579352.html

Министерството на здравеопазването обяви обществена поръчка за лекарства, която е на стойност 1,2 млрд. лева. Целта е с нея да се осигурят запасите от 800 вида лекарства за 145 болници в страната през следващите две години. Документацията е подписана лично от здравния министър

Отхвърлиха иск за 1 млн. евро на бизнесмен срещу бившия му съдружник

https://www.24chasa.bg/novini/article/5911516

Отхвърлиха иск за 1 млн. евро на бизнесмен срещу бившия му съдружникЗапис на заповед за 1 млн. евро бе обявена за нищожна с решение на окръжния съд в Благоевград, което обаче не е окончателно, а подлежи на обжалване. Искова молба в съда била внесена от Иван Киров от София срещу бившия му съдружник Игор Риммер, с когото имали фирма за недвижими имоти в района на Разлог.

Реформаторите първо ще говорят с ГЕРБ, преди да вземат решение за мандат (видео)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/02/2876055_reformatorite_purvo_shte_govoriat_s_gerb_predi_da/?ref=rss


Реформаторския блок ще се срещне с ГЕРБ още следващата седмица, преди лидерите му да решат дали ще вземат мандат за съставяне на правителство в рамките на този парламент, каза заместник-председателят на СДС Румен Христов, след заседание на Изпълнителния съвет на коалицията.

"Обсъдихме обстановката в страната и около България. Ние съжаляваме, че Бойко Борисов върна мандата. Трябваше да се продължи започнатото от правителството и коалицията в която участваме и ние", каза Христов. Той...

"Адидас" прекрати спонсорството на IAAF

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/02/2876051_adidas_prekrati_sponsorstvoto_na_iaaf/?ref=rss


Германският производител на спортна екипировка "Адидас" все пак прекрати спонсорството на Международната федерация по лека атлетика като резултат от скандалите в организацията.

Компанията реши да спре предсрочно партньорството, което трябваше да приключи през 2019 г. Тя беше официален спонсор на IAAF в последните 11 години.

Договорът е прекратен заради безпрецедентния корупционен скандал с ръководители на федерацията, както и скандалите с руските атлети.
...

Кой печели два билета за Киномания от играта на OFFNews

http://offnews.bg/news/n_1/n_641340.html

Ясен е победителят от играта на OFFNews и НДК, който печели два билета за Киномания.  Това е потребител с име rorrrie, който отговори вярно на въпроса: "На кой известен режисьор е посветено тазгодишното издание на Киномания?" Верният отговор беше Бернардо Бертолучи. Наградата е два билета за филма "La La Land" , който ще бъде излъчен на 16 декември в Зала 1 на НДК. Честито на победителя. Ако не сте сред победителите, може да се включите в играта на OFFNews, в която двама от вас да спечелят по два билета за Новогодишния музикален фестивал на НДК .

Предсрочните избори ще дадат легитимност на българското председателство на ЕС

http://www.cross.bg/stanishev-izbori-programa-1527456.html

/КРОСС/ Предсрочните парламентарни избори няма да се отразят негативно на председателството на България на ЕС от 1 януари 2018 г., а ще му дадат легитимност. Това каза президентът на ПЕС Сергей Станишев пред журналисти в Прага. В момента там заседава Съветът на Партията на европейските социалисти. „Напротив, с едни избори, които ще начертаят нов парламент и нова изпълнителна власт, ще има достатъчно време за сериозна подготовка. И това ще даде легитимност на българското председателство", категоричен беше президентът на ПЕС, предава Novini.bg. По думите му има опити за представяне на една нормална демократична процедура за нещо апокалиптично. „Чакайте, успокойте се, нищо такова няма. Изборите винаги са изненада, никой не знае какви ще са резултатите от тях", каза Станишев. Той даде пример с президентските и се похвали, че е прогнозирал и очаквал такъв резултат на ген. Радев. „Парламентарните избори ще покажат волята на народа и политиците ще трябва да се съобразят с нея и да работят в този парламент, да структурират силно правителство с ясна програма". Станишев заяви, че подкрепя това, което БСП прави - комуникира директно с гражданите, старае се да изразява тяхната воля. „Очаквам БСП да представи силна алтернативна програма за управление

Цацаров приел покана на Слави Трифонов за среща

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/02/2876037_cacarov_priel_pokana_na_slavi_trifonov_za_sreshta/?ref=rss


В понеделник главният прокурор Сотир Цацаров ще се срещне с водещия Слави Трифонов. За това се разбра от съобщение на пресцентъра на "Шоуто на Слави". Поканата е била отправена от Трифонов.

Очаква се на срещата двамата да обсъждат въпроси за подадените от екипа на Трифонов жалби за нарушения при гласуването на референдума от 6 ноември. Срещата ще се проведе в Съдебната палата. Тя бе потвърдена от източници на "Дневник" в прокуратурата.

"Шоуто на Слави" бе инициатор на...

Прагът на инвестицията за постоянно пребиваване в България остава същият

http://www.mediapool.bg/pragat-na-investitsiyata-za-postoyanno-prebivavane-v-bulgaria-ostava-sashtiyat-news257308.html

Парламентът отхвърли предложението за шесторно намаляване на прага на инвестициите в имоти, което би позволило на инвеститора да получи право на постоянно пребиваване в България. Предложението бе прагът да стане 100 000 лева при 600 000 лева в момента. Това бе най-спорният въпрос в целия проект за промяна на Закона за чужденците. Той бе приет на първо четене през юни тази година. Намаляването на праговете създаде опасения, че целта е да се даде възможност на чужденци да купуват евтини имоти, за да получат българско гражданство. По закон всеки чужденец получил право на постоянно и дългосрочно пребиваване в България след три години може да поиска и гражданство. "Тези текстове си противоречаха с цялата логика на законопроекта. Той има за основна цел да затегне режима за пребиваване в страната на лица, които не са от държави-членки на ЕС. Изведнъж в него се появява една норма, която намалява 6 пъти необходимата инвестиция в недвижимо имущество за разрешаване на продължително пребиваване у нас. Според мен компетентните органи трябва да открият как този текст се е появил в законопроекта на Министерски съвет и най-важното – кой го е вкарал там и с какви мотиви“, коментира по време на дебата Петър Славов от Реформаторския блок. Той припомни медийни публикация, че намаляването на прага е предложено от представител на външно министерство, който имал близки отношения с дипломат в България на страна извън ЕС. Приетите от парламента промени въвеждат нови изисквания спрямо лицата, кандидатстващи за визи за дългосрочно пребиваване на основание, че осъществяват търговска дейност в страната. Едно от условията е да са разкрили поне 10 работни места на пълно работно време. Целта е право на продължително или постоянно пребиваване в страната да могат да получават само лица, които в действителност осъществяват търговска дейност. С промените се въвежда и процедура за предоставяне на статут на "лице без гражданство" съгласно Конвенцията за статута на лицата без гражданство от 1954 година. България и в момента предоставя визи на такива хора, но без да разписана детайлна процедура. Със законопроекта се възстановяват разпоредбите, които уреждат снемането на биометрични данни и издаването на карти на персонала на дипломатическо или консулско представителство. Предвидено е и създаването на електронен регистър в Министерството на външните работи на издадените карти.

Емил Христов: И през 2017 г. българските общини ще бъдат най-силната опора на държавността

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627042

„И през 2017 година българските общини ще бъдат най-силната опора на държавността", подчерта Емил Христов, председател на Общинския съвет в Стара Загора. Той участва в двудневно заседание на Постоянната комисия по регионална политика и местно самоуправление към Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), на която е председател. Членовете на комисията обсъдиха промените в Закона за акцизите и данъчните складове, засягащи Закона за местните данъци и такси. „През следващата година ще се запази основата, по която се изчислява ...

30 европейски работнически партии заклеймиха българския антикомунистически закон

http://offnews.bg/news/n_1/n_641325.html

30 работнически и комунистически партии от Европа осъдиха новия български антикомунистически закон и декларираха солидарност с българските си другари. Партиите от Европейската комунистическа инициатива настояват за незабавно оттегляне на антикомунистическия закон и заклеймяват "всяко преследване на комунистите и тяхната дейност, идеология и символи." Централата на Инициативата на комунистическите и работнически партии се намира в Атина и в момента се координира от парламентарно представената Комунистическа партия на Гърция (KKE). От българска страна представители в "Инициативата" са Съюзът на комунистите в България и Партията на българските комунисти - членове на коалиция "БСП Лява България". В позицията на 30-те работнически и комунистически партии от Европа срещу приетите на 24 ноември от българския парламент на първо четене изменения и допълнения на Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен се посочва: "Тази нова антикомунистическа офанзива е интегрирана в целите на Европейския съюз и буржоазните правителства да подменят и пренапишат историята, като преследват комунистическите партии и комунистите, криминализират тяхната активност и забраняват комунистическата идеология. Усилията са насочени към съзнанието на младите хора, което систематично се облъчва с антикомунизъм, с клевети срещу държави, в които е изграден социализъм, както и с оправдаване на нацистко-фашистките престъпления. Колкото повече се увеличава антинародната и антиработническа офанзива на европейските правителства, толкова повече те прибягват до груб антикомунизъм. Техните усилия няма да успеят. Великата октомврийска революция преди 99 години показа, че хората могат да избират социално-икономическа система, която да служи на техните интереси, че те могат да вземат нещата в свои ръце и радикално да променят живота си. Ние изразяваме нашата солидарност с българските комунисти и искаме незабавно оттегляне на антикомунистическия закон и всяко друго преследване на комунистите и тяхната дейност, идеология и символи. Антикомунизмът няма да мине!"

Домашни хитрини: Удължаваме живота на продуктите през зимата

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5911527

Домашни хитрини:
Удължаваме живота
на продуктите
през зиматаНа всяка домакиня се е случвало неведнъж да изхвърля продукти, защото са се развалили. И това се отнася както за малотрайните, така и за дълготрайните. С проверени във времето малки трикове обаче можем да минимализираме загубите, включително на средства, особено през зимата. Без хляб не може нито една трапеза, но не са редки случаите,

В щата Вирджиния Дядо Коледа е 6-годишен

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5911340

В щата Вирджиния Дядо Коледа е 6-годишенБлагодарение на 6-годишния Джед Уайнбъргър от щата Вирджиния около 400 деца в нужда ще получат коледни подаръци тази година, съобщи ABC News. Момченцето е спечелило хиляди долари, като продава рисунките си. С парите малкият Дядо Коледа купува подаръци на деца в нужда. ,,Обичам да помагам на деца и да ги виждам щастливи", споделя Джед.

Старозагорска област участва на международен конгрес „Санкт Петербург и славянския свят"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627041

Областният управител инж. Георги Ранов и директорът на дирекция АКРРДС Кремена Бухчева бяха на работно посещение в Санкт Петербург от 28 ноември до 1 декумври. Те взеха участие в Четвъртия международен конгрес „Санкт Петербург и славянския свят". В него участваха делегати от 7 държави и 13 градове и области. Старозагорска област се включва за първи път в престижното събитие. Тази година основна тема бяха информационните технологии и тяхното приложение в съвременното градско пространство. В състава на старозагорската делегация участваха също Мар...

Станишев поиска от ПЕС спешни действия за спасяване на Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/5911512

Станишев поиска от ПЕС спешни действия за спасяване на Европа Левицата поставя социалните права над интересите на финансовия пазар Станишев предлага пряк избор за кандидата на ПЕС за председател на Еврокомисията Събираме се в труден момент за ЕС, трябва да спасим Европа. Трябва да се действа. Няма време за приказки, хората не вярват на приказки, а искат промяна.

Все още има язовири с неизяснена собственост, показа проверка

http://www.dnevnik.bg/zelen/resursi/2016/12/02/2876027_vse_oshte_ima_iazoviri_s_neiziasnena_sobstvenost/?ref=rss

Всички потенциално опасни язовири в страната са били проверени от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), съобщават от агенцията. Отчетът е изпратен и до Върховната административна прокуратура (ВАП).

По данните на МВР те са 804 и са собственост съответно на: НЕК ЕАД, предприятие "Язовири и каскади" – 31, ВиК дружествата към МРРБ – 11, дружествата към МЗХ - 173, поделение на МО - 1 язовир и 588 са общинска и друга собственост.

Издадени са предписания...

БАБХ проверява обекти, в които се предлага риба и рибни продукти в цялата страна

http://www.moreto.net/novini.php?n=337696

Българска агенция по безопасност на храните извършва засилени проверки на обекти, в които се предлага риба и рибни продукти в цялата страна. Тематичните проверки са свързани с Никулден и засиленото предлагане и търсене на храни за празника и се извършват съвместно с Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури и Национална агенция за приходите.

Станишев: Докарахме я дотам, че да спасяваме Европа

http://offnews.bg/news/n_1/n_641337.html

Докарахме я дотам, че да спасяваме Европа - така Сергей Станишев обясни основната задача пред европейските социалисти на започналия в петък следобед Съвет на ПЕС в чешката столица Прага. Събираме се в тежък момент за Европа, затова и посланието на този Съвет е "Спасявайки Европа" (Saving Europe). След поредицата от кризи, има нужда да се спасява тази прекрасна идея. Има нужда да кажем, че сме алтернатива на статуквото на десните и че сме алтернатива на крайните националисти. Има нужда Европа отново да стане социална държава и да вдъхва доверие, каза Станишев. Според него дълбоката причина за кризите, които следват една след друга, е чувството за лична несигурност. Всяка криза - и Брекзит, и мигрантската криза, е родена от усещането, че хората са изоставени от институциите. На въпрос кой е по-големият риск - Европа да се разпадне или да бъде превзета от крайнодесните, Станишев отговори, че и двете опасности са съвсем реални и по същество са едно и също. Крайните националисти казват: "Ние ще ви защитим". И в Англия дори съвсем конкретно казват от кого ще ни защитят - от българите, които отиват да работят на Острова и от полския водопроводчик. Видяхме докъде доведоха тия политики през 20-те и 30-те години на 20 век. Не трябва да допускаме това отново, каза Станишев. Той съобщи, че на Съвета на ПЕС ще настоява за изграждане на политики, които да осигурят върховенството на социалната държава над интересите на финансовите пазари.  Планът Юнкер трябва да се промени и от инструмент гарнтиране на стабилност да се превърне в инструмент за генериране на растеж, коментира Станишев. Той съобщи, че благодарение на натиска на европейските социалисти бюджетът за европейската младежка гаранция е увелиен с 500 млн. евро. Това обаче е малка победа, аз искам да говоря за големите победи, а те ще дойдат като променим изцяло сегашната политика, която беше наложена от десницата и доведе до поредица от кризи. Станишев ще предложи и радикална промяна в начина на избиране на лидерите на левицата, която да им даде по-голяма представителност и по-голямо самочувствие. Очаква се на този Съвет на ПЕС да бъде решено кандидатът на левите за председател на Европейската комисия, да бъде избран на общоевропейски предварителни избори сред симпатизантите на партиите от ПЕС.  В момента кандидата на ПЕС за председател на Еврокомисията се номинира от Конгреса. На последните избори това беше Мартин Шулц. Той обаче загуби надпреварата, защото ЕНП имаше повече гласове в Европарламента и наложи своя кандидат Жан-Клод Юнкер. Ако кандидатът ни се избира пряко, това ще доведе и до по-голяма мобилизация на левите гласоподаватели, което ще повиши шансът следващият председател да е от ПЕС, смята Сергей Станишев.

11 здравословни храни, които могат да преборят стреса (галерия)

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5911426

11 здравословни храни, които могат да преборят стреса (галерия)Списък на основни храни и напитки, които понижават стреса, направи Reader`s digest:  1. Ядки Те са богати на магнезий, който спомага да запазите нивото на кортизол ниско. Също така благоприятства доброто състояние на мускулите и нервната система. Единственият им недостатък е, че са висококалорични.  2.

Има подходящи хора за нов началник на отбраната, убеден е Ненчев

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627040

Министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев е разпоредил да се свика Съветът по отбрана през идната седмица, за да бъде приета оставката на началника на отбраната ген. Константин Попов, съобщава БТА. Това съобщи Ненчев пред журналисти и уточни, че вероятно тогава ще бъде обсъдена и номинацията на новия началник на отбраната. Има подходящи хора, добави Ненчев. Началникът на отбраната ген. Попов подал рапорт за освобождаване от военна служба По-рано стана ясно, че...

Румъния има втория по големина бюджет за отбрана в Източна Европа

https://www.actualno.com/europe/rumynija-ima-vtorija-po-golemina-budjet-za-otbrana-v-iztochna-evropa-news_579351.html

За тази година средствата, отделени в Румъния за отбрана, надхвърлят 3 милиарда долара. Това е повече от бюджета за отбрана на Унгария и Чешката република взети заедно. Според доклада „Въздушната и ракетната отбрана на Европа“, изготвен от британската група „Джейнс

"Мерцедес" тепърва ще търси нов пилот след "голямата изненада" от Розберг

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/02/2876042_mercedes_tepurva_shte_tursi_nov_pilot_sled_goliamata/?ref=rss


Шефовете на "Мерцедес" са останали много изненадани от решението на световния шампион Нико Розберг да прекрати кариерата си във Формула 1.

Германецът имаше договор до 2018 г. и търсенето на негов заместник все още не е започнало.

"Ще започнем да се оглеждаме за нов пилот в понеделник. Искахме първо да дадем възможност на Нико да обяви публично, че се оттегля. Не започнахме търсенето на нов пилот по-рано, за да запазим решението на Нико в тесен кръг и да не изтече преди той...

Вижте как премина кантара между Кобрата и Питър

https://www.actualno.com/moresport/vijte-kak-premina-kantara-mejdu-kobrata-i-pityr-news_579355.html

Без никакви инциденти и традиционни изцепки на съперниците преди голям боксов мач мина този път официалният кантар на Кубрат Пулев и Самюел Питър. Както е известно, Кобрата и Нигерийския кошмар ще се изправят един срещу друг на 3 декември в галавечерта в зала "Арена Армеец". Каква е формата на двамата четете в Sportlive.bg!

Лекар и сестра убили десетки пациенти с морфин в Италия

http://vesti.bg/sviat/evropa/lekar-i-sestra-ubili-desetki-pacienti-s-morfin-v-italiia-6062332

Според разследването, двамата ги умъртвявали с големи дози приспивателни, но няма данни да са го правили от милосърдие

Ердоган призова турците да обменят валутата си в турски лири

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1627038

Президентът Реджеп Ердоган призова турците да обменят чуждата си валута в злато и местни лири, за да се стимулира националната икономика, тъй като стойността на лирата продължава да пада спрямо долара. „Нека онези, които имат чужда валута под възглавницата, да я обменят в злато или в турски лири. Нека лирата да увеличи стойността си. Нека и златото да увеличи стойността си", каза Ердоган в предавана по телевизията реч. Ердоган заплаши да отвори границите на Тур...

Подсъдимият бивш шеф на ВМА: Като бъркаш морал със закон, получаваш "Ислямска държава"

http://www.mediapool.bg/podsadimiyat-bivsh-shef-na-vma-kato-barkash-moral-sas-zakon-poluchavash-islyamska-darzhava-news257307.html

Започна делото срещу бившия директор на Военномедицинска академия (ВМА) ген. Стоян Тонев, който е обвинен, че е ощетил бюджета на болницата с милиони левове като е сключвал неизгодни договори. Разкритията за схемата станаха публично достояние през март миналата година, след което Тонев бе принуден да напусне парламента, където бе депутат от ГЕРБ. Заедно с него е обвиняема и бившата шефка на дерматологичната клиника в болницата Мирослава Кадурина. Тонев и Кадурина са обвинени, че за 10 години - от 2004 до 2014 г. - на територията на ВМА е функционирала частна дерматологична клиника, която е генерирала приходи за себе си и загуби за държавната болница, ползвайки нейни помещения и апаратура. “Станах неудобен, защото съм добър“ След първото заседание по делото Тонев коментира, че обвиненията срещу него са несериозни, неоснователни и просто в един момент е станал неудобен, понеже е много добър. “В крайна сметка се стигна до безстопанственост, затова, че съм можел да взимам по-големи наеми. Обаче моите наеми са най-високите в България. Моите наеми са по-високи, отколкото във военните болници във Виена и в Рим. А освен това няма нито наредба, нито закон, който да казва какви да са наемите- има си обществена поръчка, явяват се и се определят наемите“, посочи той. “Искам само да ви кажа, че в България едно 60 процента от джипитата не плащат наем, т.е. целта на наема не е основно печалбата, а да задържиш хората си да останат. Например и в София, на много места Общинският съвет е решил, че за да задържи джипитата, им взима по 0.12 лв. Това е нормалното, защото иначе той отива отсреща и взима по 30 лв. на човек, когато идват при него", обясни бившият директор на ВМА. От Яворов до "Ислямска държава" На въпрос какво цели атаката срещу него, ген. Тонев отбеляза скромно роднинството си с Яворов и обясни защо не бива да се смесват моралът и закона. "Моят род по бащина линия е от Чирпан и даже съм роднина на Яворов, прочетете какво е написал Яворов за България как е искал да емигрира в Сърбия и като умре прахът му да не е в България. Слава Богу, че има и свестни хора и те ти дават възможността и нещо свястно да направиш в България, защото не трябва да се бъркат моралните императиви и закона. Ако ние тези неща ги смесим, получаваме "Ислямска държава“, каза той пред репортери. След разкритията около “Дерма прим“ Mediapool поиска всички одитни доклади на Министерството на отбраната за ВМА от 2005 година насам, от които стана ясно, че договорът с дерматологичната клиника е само капка в морето от нагласени обществени поръчки и ощетяващи болницата договори, сключвани години наред.

Спечели билети за Новогодишния музикален фестивал на НДК

http://offnews.bg/news/n_1/n_641338.html

На 5 декември от 19:00 часа в Зала 6 на НДК ще се проведе концертът на родната кънтри група Lilly of the West и квартет за камерна музика Quatro, които са част от Новогодишния музикален фестивал в НДК. По повода OFFNews и Националният дворец на културата пускат игра, в която двама от вас могат да спечелят по два билета шоуто в понеделник. Победителите ще бъдат изтеглени в неделя след 17:00 часа. Отговорете на въпроса: Колко издадени албума има до момента групата Willy of the West? а) 2; б) 4; в) 9. Не пропускайте да се насладите на едно околосветско музикално пътешествие с разнообразната програма на концерта, включваща: европейска, американска, мексиканска, канадска, аржентинска, еврейска и българска музика. 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване