12/05/16 05:14
(http://www.klassa.bg/)

18 инвестиционни проекта отварят работа за 4000 души

 18 големи нови инвестиционни проекта в страната за над 297 млн. лв. е сертифицирала Българска агенция за инвестиции (БАИ) до края на миналия месец, съобщи днес на информационен форум в Правец изпълнителният директор на агенцията Стамен Янев.

По думите му инвестициите ще разкрият над 4000 нови работни места в следващите 3 години. За сравнение през цялата 2015 г. сертифицираните проекти у нас са 12. Янев уточни още, че в процес на реализация за 2017 година са над 20 проекта на стойност около 400 млн. лева, които имат потенциал за разкриване на повече от 6000 работни места.

„Подпомагаме инвеститорите да намерят кадри за проектите си, част от работата ни е да сътрудничим между различни институции в страната, за да имаме успешна реализация на всеки инвестиционен проект“, уточни Янев. Като пример колко важни за страната са подобни инвестиции шефът на БАИ посочи японския гигант Yazaki, който избра България за разширяването си. За новите производствени мощности на концерна само в Димитровград може да се отворят още 3500 работни места.

От агенцията планират през 2017 г. фокусът в работата им да е във връзката с местната власт, организиране на инвестиционни форуми с регионален характер, създаване на общински инвестиционен каталог, с актуални проекти, за да бъде подпомогната реализацията на потенциални инвестиции. По техни данни от 265 общини допреди няколко години едва 4-5 са имали своя наредба за насърчаване на общинските инвестиции, а сега близо една трета от общините са в този списък.

От агенцията обявиха, че в началото на 2017 г. ще бъде готов инвестиционният каталог на общините, за да може всеки инвеститор да избере по-лесно района, в който да стартира бизнеса си.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване