12/07/16 17:23
(http://www.klassa.bg/)

Facebook увеличава разходите си за изграждане на достъпни жилища

 Facebook Inc. се опитва да умиротвори съседите си заради плановете за разрастване на компанията, съобщава Wall Street Journal.

Социалната мрежа планира да назначи още 6 500 души през следващите години, заради което местните се опасяват, че проблемът с недостига на жилища и силния ръст на цените на имотите ще се изостри.

Технологичният гигант възнамерява да похарчи 20 млн. долара в Менло парк и източен Пало Алто, Калифорния, за фонд за изграждане на нови жилища, програми за обучение и работа и програми за правна помощ на наематели, заплашени от изгонване.

По-голямата част от парите – 18,5 млн. долара, ще отидат за фонда за изграждане на нови жилища. Те ще са предназначени за семейства с ниски и средни доходи. Строителството ще се осъществи след консултация с обществени групи.

Правителствени служители и обществени групи в Сан Франциско и Силициевата долина се опитват да ангажират технологичните гиганти в района с решаването на сериозната жилищна криза. Цените на имотите в региона отбелязват силни ръстове заради строгите ограничения за зониране, които затрудняват новото строителство, на фона на сериозния прилив на нови служители.

Въпросът с достъпността на жилищата вече пряко се отразява и на технологичните компании в района, които все повече се затрудняват с намирането на служители, тъй като хората не желаят да плащат толкова високи наеми и ипотеки.

Решението на Facebook да вложи десетки милиони долари в строителство на достъпни жилища за местните общности подчертава нарастващия натиск върху компаниите да се включат в решаването на проблемите на жилищния пазар.

След 2010 г. в технологичния сектор в региона са създадени 500 хил. нови работни места. Ръстът при новопостроените достъпни жилища обаче е значително по-слаб. Така недостигът на жилища се изчислява на около 22 хил. единици, според статистиката на местната власт.

По статията работи: Миглена Иванова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване