12/10/16 06:20
(http://www.klassa.bg/)

Христо Иванов обяви нов политически проект

 Бившият правосъден министър Христо Иванов започва нов политически проект, като началото му беше дадено на среща наречена "Говорим за България", съобщи "Дневник". Датата е същата на която Иванов подаде оставката си преди една година като правосъден министър, след провала на съдебната реформа в парламента.

"Без политическо действие проблемите на страната с корупцията и липсата на върховенство на правото няма да се случат. Това, което трябва да се случи, е да има една широка общност от граждански структури, политици и политически партии и като част от тази общност ние ще стартираме политическа партия", каза Иванов след като той, Кристиан Таков и Мануела Малеева говориха в залата на "Независим театър" в София. Според Иванов новата партия трябва да бъде "отвъд дясното" и чисто партийното в широк антикорупционен фронт, което е и стратегическата цел на новата формация.

"Целта ни е да явим на следващите избори", каза Иванов и добави, че се надява на помощ от чистия бизнес. "ГЕРБ имаше десет години да докаже, че може да се справи с корупцията, но тази партия има да преживее катарзис", каза Иванов на въпрос дали може да си сътрудничи с партията на Борисов. 

В залата бяха лидерът на ДСБ Радан Кънев, Трайчо Трайков, депутатът Мартин Димитров, представители на "Зелените" и познати от протестите лица. 

Ако нещо ще се ражда, не трябва да е традиционна партия, а електорална партия, каза Кристиан Таков. "Ние не можем да обещаем постец в общинската администрация. Нашата таргет група е друга и не би трябвало да се опитваме да постигаме 60-70%.", каза Таков. "С компромиси и неясноти няма да привлечем никого. С този отдавна чакан политически субект можем да разчитаме на мрежови структури. На силни и безкомпромисни личности" каза Таков. Според него трите основни цели на новата формация трябва да са правосъдната реформа, борбата с корупцията и образованието.

"Ще бъдем непрекъснат трън в петата. Ще изобличаваме. Ще опитваме през всички възможни органи да сезираме Конституционния съд....Властимащите трябва да бъдат в перманентен дискомфорт", очерта как вижда работата на бъдещата партия Таков.

В изказването си Христо Иванов разказа една история, която му се е случила в град в България. В ресторант в който вечерял, получил бутилка шампанско. Човекът, който е изпратил бутилката, се представил като Митьо Моторчето, собственик на кариера за чакъл и станал привърженик на съдебната реформа. "При мене дойдоха от ГЕРБ и ми казаха, че кариерата вече не е моя. Адвокатът каза, че ако не съм от ГЕРБ, не мога да си платя на съдията", разказал Моторчето. Това, което се случва е, че корупцията не стои да едно място, а се разширява и изяжда още институции, каза Иванов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване