12/10/16 05:56
(http://www.klassa.bg/)

Ще продължи, или ще завърши сагата АЕЦ “Белене”?

 Погасяването на дълга към “Росатом” за двата реактора на АЕЦ “Белене” бе единственият правилен ход при създалата се ситуация, след осъждането на страната ни от международния съд. Това отваря възможности за възобновяване традиционно добрите търговски отношения между България и Русия, затлачени и заради наложеното от Европа ембарго. Руската страна реагира мигновенно след получаването на парите и заяви, че се откриват “нови перспективи за бъдещи съвместни проекти”.

Още е рано да се тълкуват добрите знаци. Но не е случаен интересът на няколко компании към замразения проект. В този момент, обаче, за страната ни най-важно е не толкова реализацията, а освобождаването под една или друга форма от вече платените реактори. Икономическата изгода и поуките от грешните решения в миналото, трябва да са водещи във всяка следваща стъпка на управляващите, които и да са те. Видя се, че досегашната загуба е огромна. Крайно време е да спре популизмът с бъдещето на тази централа.

Паралелно с това, би следвало прокуратурата да доведе до съд всички виновници за пропиляните милиарди. Без значение дали това ще са министри или чиновници. Търпението на данъкоплатците не е безгранично. Те са наясно, че парите няма да им бъдат върнати, но очакват възмездие, което да е обеца на ухото за всеки бъдещ държавник.

Оттук нататък ще продължи, или ще отшуми проекта АЕЦ “Белене”, ще е “горещ картоф” за всеки управник, който ще се замисли, преди да вземе решение.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване