20 г. затвор за биячи и обирджии на възрастно семейство в с. Градина

https://www.24chasa.bg/novini/article/5936793

20 г. затвор за биячи и обирджии на възрастно семейство в с. ГрадинаОбщо 19 години и 8 месеца затвор наложи пловдивският окръжен съд на софиянците Новко Пасков и Данчо Вълчанов. Те пребиха и ограбиха на 8 юли 2012 г. възрастно семейство от първомайското село градина. Един от съпрузите е бил златар и това насочило крадците към дома му. Спящите старци били малтретирани почти до смърт и така ги принудили да дадат

Борисов и Митов отново извършиха национално предателство

http://bulgarski.pogled.info/news/80507/borisov-i-mitov-otnovo-izvarshiha-natsionalno-predatelstvo

/Поглед.инфо/ „Оттеглянето на кандидатурата на България за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН е поредното национално предателство на правителството на Бойко Борисов”.

Първото видеоповторение във футбола отне 2:15 минути

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/14/2883575_purvoto_videopovtorenie_vuv_futbola_otne_215_minuti/?ref=rss


Две минути и 15 секунди. Толкова бяха необходими за първото в историята съдийско решение след видеопреглед. Това се случи в първия полуфинал от световното клубно първенство, в който домакинът "Кашима антлърс" победи шампиона на Южна Америка "Атлетико насионал".

Японският отбор получи дузпа за нарушение, което се случи след 27:50 минути игра. Минута и седем секунди по-късно главният рефер Виктор Касай получи сигнал от допълнителния видеосъдия и спря играта, за да прегледа ситуацията...

Златев: Няма как да има картел при горивата

http://vesti.bg/bulgaria/zlatev-niama-kak-da-ima-kartel-pri-gorivata-6062853

Според председателя на Българската петролна и газова асоциация „феноменът „Марешки” не е никакъв феномен”, а „тежък случай на политически чадър”

Предоставят се допълнителни 5 млн. лв. на Националния компенсационен жилищен фонд

http://www.moreto.net/novini.php?n=338700

Министерският съвет одобри днес вътрешнокомпенсирани промени на утвърдените разходи по области на политики/бюджетни програми по бюджета на Министерството на финансите и предостави 5 млн. лв. по бюджета на Националния компенсационен жилищен фонд, като общият им размер за 2016 г.

Увеличиха щата на общинско предприятие „Инвестиционна политика“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629892

Щатът на общинско предприятие „Инвестиционна политика" ще бъде увеличен с двама експерти „Обществени поръчки", а някои от длъжностите ще бъдат преобразувани. Това реши комисията „Структури и общинска администрация" на днешното си заседание. Промените в „Инвестиционна политика" са с цел по-ефективен контрол на всички нива в структурата и още по-пълноценна бъдеща работа. Увеличаването на щата с две бройки няма да се отрази на фонд „Работна заплата" на общинското предприятие, обясни пред съветниците директорът Звездин Стоилков. Преобразувани ще бъ...

2 г. условно за турски тираджия, убил полицай на магистрала "Тракия"

https://www.24chasa.bg/novini/article/5936737

2 г. условно за турски тираджия, убил полицай на магистрала "Тракия"2 г. условно с 5 г. изпитателен срок получи от пловдивския окръжен съд турския тираджия Мустафа Остюрк, който на 22 април т.г. уби на магистрала "Тракия" пътния полицай Николай Треновски. Шофьорът направи пълни признания за вината си и делото протече по съкратеното съдебно производство. "Много съжалявам, не съм искал да стане така.

3200 души са аплодирали спектаклите на търновския театър през ноември

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629891

19 представления пред около 3200 души публика са изиграли артистите от Музикално-драматичен театър “Константин Кисимов” във Велико Търново през ноември. 15 от спектаклите са били на търновска сцена, а останалите четири в турне. Артистите от търновския театър са гостували в Стара Загора, Тутракан, Харманли и Килифарево, съобщиха от пресцентъра на  МДТ. Инициативата "Театър в малкия град” стартира през ноември храмът на Малпомена в старата столица. Идеята е трупата да гостува със свои постановки в малките градчета и по-големите села от областта. ...

„МЛ-Консулт – 2009“ ЕООД ще добива пясъци и чакъли от находище „Девенци“

http://offnews.bg/news/n_1/n_642241.html

„МЛ-Консулт – 2009“ ЕООД, гр. Плевен, ще добива строителни материали – пясъци и чакъли, от находище „Девенци“, участъци „Западен“ и „Източен“. Кариерата се намира в землището на с. Девенци, с. Чомаковци и гр. Койнаре, община Червен бряг. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, с което дружеството е определено за концесионер на находището според Закона за подземните богатства. Концесията се предоставя за срок от 25 години, като през този период концесионерът ще инвестира 2 млн. лева. Очакваното концесионно плащане за целия период ще надхвърли 1 007 370 лева. Половината от него (без ДДС) ще постъпва по бюджета на общината.

2 години и 8 месеца затвор за бандита, пребил бате Николай

https://www.24chasa.bg/novini/article/5936711

2 години и 8 месеца затвор за бандита, пребил бате НиколайДве години и осем месеца затвор получи Стоян Боджов за опит за грабеж спрямо Николай Николаев /бате Николай/ с причинена на пострадалия лека телесна повреда. Обвинителният акт бе по внесен от Районна прокуратура Ихтиман обвинителен акт срещу Боджов за извършен на 22.07.2016г. опит за грабеж спрямо Николай Николаев.

Изпълняваме 5 решения на ЕСПЧ, решиха министрите в оставка

http://www.cross.bg/espch-evro-deloto-1528623.html

/КРОСС/Правителството ще изпълни пет решения на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ). Това решиха министрите в оставка от кабинета "Борисов-2", които одобриха и допълнителни разходи за 117 660, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Първата от сегашните пет жалби срещу България е по делото на жалбоподателите Маринова, Златанов и Финдулов за сумата от 15 850 евро, които страната ни ще плати на жалбоподателите. Евросъдиите констатират, че е нарушена свободата на изразяване на мнение, тъй като тримата са осъдени и глобени заради свои жалби към служители в държавната администрация. Според Съда в Страсбург, санкциите имат ефекта на потискане на подаването на жалби срещу длъжностни лица. Втората жалба е от Здравко Станев, който получава 3500 евро за неимуществени вреди, след като е осъден с "непропорционално наказание", по определението на ЕСПЧ, за обида на длъжностно лице - съдия от Районния съд в Казанлък. 4400 евро обезщетение и разноски ще бъдат изплатени на бившата служителка от НСС Миряна Петрова, която е освободена от работа на основание отказ да й бъде издаден достъп до класифицирана информация. Този допуск й е необходим за изпълнение на служебните й задължения. Според ЕСПЧ българският съд е трябвало да проучи основанията за отказ. Четвъртото решение на ЕСПЧ е по делото "Димитрови срещу България" (съпругата на убития Константин Димитров - Косьо Самоковоеца - б.р.). По него ЕСПЧ се е произнесъл по същество през март 2015 г

Локо (ГО) гони футболист заради липса на възпитание

http://offnews.bg/news/n_1/n_642239.html

Странен мотив за освобождаването на футболист намери ръководството на Локомотив Горна Оряховица. Атакуващият полузащитник Йордан Апостолов беше освободен от групата за мача с Берое заради непристойно поведение в отношенията с ръководството. В съобщението от клуба не се казва какво точно попада в тази формулировка, но се критикува възпитанието на играча, който е наречен малко по-късно "Апостол". "Решението за освобождаването му е взето единодушно на извънредно заседание на УС. Повод за крайното решение е непристойно поведение от страна на футболиста, уронващо авторитета на ръководството. Поведението на Апостол не кореспондира с възпитанието и отношението на един професионален състезател", се казва в официалното съобщение на клубната управа. Днес багажа си от Левски си стегна и халфът Галин Иванов. Той също не пропусна възможността да пусне декларация за довиждане. "Дойдох с голямо желание и амбиция да се докажа в Левски. Бързо влязох в оптимална форма и това може да се види от резултатите на функционалното ми състояние. Раздавах се докрай в тренировките. След като не се вписвам, за разлика от чужденците, които имат доста по-ниски показатели, си тръгвам. Разочарован съм от отношението към мен от Левски. Ще се радвам да бъда полезен за отбор, който ще оцени усилията, които полагам и качествата на българските футболисти", пише в декларацията на Иванов.

Експерт: Има поне три хипотези за трагедията в Хитрино

http://offnews.bg/news/n_1/n_642238.html

Вероятните хипотези за дерайлирата влакова композиция при шуменското село Хитрино са най-мако три – човешка грешка, технически проблем и състоянието на железния път и съоръженията. Всички те задължително трябва да се проверят, защото за нито една от тях все още няма доказателства. Това коментира пред Би Ай Телевизия първият ректор на Висшето транспортно училище проф. Ненчо Ненов. В качеството си на експерт, той е участвал в редица разследвания на жп инциденти в България. По думите му, в момента никой не може да каже с категоричност дали превишена скорост е причина за инцидента. „Мой професор казваше, че в железниците никога не може да се случи произшествие по вина на един единствен фактор, винаги има наслагване на фактори и обстоятелства. За този случай не съм убеден, че това се отнася. Можем да се произнесем в хода на разследванията“, посочи проф. Ненчо Ненов. Той бе категоричен, че ако имаше контрол в железопътната ни системата, то нямаше да се случат редица жп инциденти.

Най-горещата година в Арктика е 2016

https://www.24chasa.bg/novini/article/5936661

Най-горещата година в Арктика е 2016Тази година в Арктика бяха отчетени най-високите температури някога, съобщи The Washington Post. Годишен анализ на атмосферните условия показа, че температура е била по-висока с два градуса между октомври 2015 и септември 2016, в сравнение със средните месечни от 1981 до 2010 година. Според световна агенция това означава усилване на горещината два

Променлива облачност по Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=338706

През следващото денонощие облачността ще е значителна и главно в планинските райони ще превалява слаб сняг. Над Черноморието облачността ще е променлива, без валежи. Ще духа до умерен, в северните райони и временно силен север-северозападен вятър.

Съветите на Mamma Mia, когато второто дете е на път

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629888

Меги, майката, която е в очакване на второ бебе в живота на семейството, се страхува как ще раздели сърцето си между двете си деца. В разговор с Диди в новия канал във Vbox7.com - Mamma Mia двете споделят своите мисли и тревоги. Днешният епизод на Mamma Mia предлага няколко ценни съвета за преодоляването им, като многото разговори между родителите и децата са най-важни. Увереността и любовта ...

Розберг: Някой ден с Хамилтън може отново да станем приятели

https://www.24chasa.bg/sport/article/5936698

Розберг: Някой ден с Хамилтън може отново да станем приятелиСветовният шампион във Формула 1 Нико Розберг, който сензационно прекрати кариерата си, очаква отношенията с бившия му съотборник Люис Хамилтън да се подобрят, след като двамата вече не са съперници на пистата. "Откакто се оттеглих, имахме няколко приятни разговора с него и той каза някои мили неща за мен", заяви Розберг.

Михаил Миков: Политическите клишета и пропагандата трудно могат да скрият истината

http://bulgarski.pogled.info/news/80506/mihail-mikov-politicheskite-klisheta-i-propagandata-trudno-mogat-da-skriyat-istinata

/Поглед.инфо/ „Политическите клишета, пропагандата трудно могат, особено под натиска на времето, да скрият истината. С книгата на Пенчо Ковачев за Петър Младенов се прави една сериозна стъпка към връщане на истината, защото пропагандата през 1990-та, когато опозицията яростно иска да отстрани избрания президент на републиката, като че ли беше успешна за известно време и скри истината”.

Wizz Air пуска пет нови линии от Летище Варна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629887

Wizz Air, най-голямата нискотарифна авиокомпания в Централна и Източна Европа, обяви, че ще увеличи броя на линиите, обслужвани във Варна на седем.  Новите полети на WIZZ ще свързват Варна с Дортмунд и Мюнхен Меминген в Германия, Айндховен в Холандия, Ларнака в Кипър и Милано Бергамо в Италия. Честотата на полетите по популярната линия Лондон Лутън също ще се увеличи на 10 полета седмично. През 2017, Wizz Air ще има над 380,000 места в продажба по своите маршрути от Варна, което представлява 260% ръст за година. Wizz Air ще открие своята 27-ма ...

Йоана Буковска с отличие за модна икона през 2016

http://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/ioana-bukovska-s-otlichie-za-modna-ikona-prez-2016-6062842

Обаятелната актриса отново ще провокира зрителите с неочакваните действия на Виолета Захариева във финала на „Откраднат живот“

Приеха нови правила за ученическите екскурзии

http://offnews.bg/news/n_1/n_642237.html

Министерският съвет прие Наредба за детските и ученическите пътувания с обща цена, инициирани от институциите в системата на предучилищното и училищното образование. Тя се издава на основание на Закона за туризма по съвместно предложение на министрите на туризма и на образованието и науката. С наредбата се уреждат условията и редът на извършване на туристически пътувания с обща цена, когато потребители на услугата са деца и ученици. Основната цел на тези пътувания е да се разнообрази и обогати учебно-възпитателната дейност, да се постигне активно и разнообразно оползотворяване на свободното време на децата и учениците. Туристическите пътувания могат да бъдат организирани под формата на детски лагер, екскурзионно летуване, поход, училища сред природата (зелени училища, пътуващи училища), ски ваканции и обучение по зимни спортове, както и други пътувания с учебно-възпитателна, културно-развлекателна и опознавателна цел. Извън обхвата на наредбата са еднодневните екскурзии, които не са туристическо пътуване с обща цена, прояви в областта на науките и технологиите, изкуствата и спорта на общинско, областно, национално и международно ниво, както и посещенията на театър, кино, изложба, цирк, концерт и др. С наредбата се въвеждат конкретни правила и процедура, при които да се реализират туристическите пътувания на деца и ученици с обща цена, като детайлно е описано съдържанието на договора между туроператора, който организира групово туристическо пътуване, и директора на институцията, която инициира пътуването. За всяко туристическо пътуване директорът на иницииращата институция е длъжен да създаде организация за информирането на родители, настойниците или попечителите на деца или учениците или лицата, които полагат грижи за дете, за провеждане на конкретно туристическо пътуване и получаване на тяхното съгласие. Наредбата регламентира и изисквания за квалифициран персонал, който е ангажиран да обезпечи нормалното протичане на пътуването – учители, педагогически и медицински специалисти, като за всяка група се определя ръководител, а един от тях е главен ръководител. Броят на лицата, придружаващи децата и учениците, се определя спрямо броя на пътуващите деца и ученици и специфичните им нужди. Когато в групите за туристическо пътуване са включени деца или ученици, настанени в социална услуга от резидентен тип или в специализирана институция, като придружаващо лице може да бъде включен и педагогически специалист, възпитател, психолог или медицински специалист от социалната услуга или специализираната институция. При провеждането на туристически пътувания извън страната, е предвидено задължителното включване и на представител на туроператора. Въведени са и конкретни изисквания, свързани с нощуването, храненето, посещаването на плаж и организирането на други занимания за деца и ученици по време на пътуването. Контролът по спазване на изискванията на наредбата е възложен на Комисията за защита на потребителите, Министерството на образованието и науката, регионалните здравни инспекции, Българската агенция за безопасност на храните и специализираните органи за контрол, компетентни в съответната област, съгласно приложимото законодателство. За нарушения ще се налагат санкции, предвидени в законите за туризма, за храните и за здравето.

Новият телефон на Nokia ще издържа 1 месец без зареждане (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/sciencelogy/novijat-telefon-na-nokia-shte-izdyrja-1-mesec-bez-zarejdane-video-news_581857.html

Nokia ще се завърне на пазара на телефони с ново устройство, струващо 26 долара и поддържа легендарната игра Snake, съобщава CNBC. По-рано тази година компанията HMD Global, която е създадена от бивши ръководни кадри на Nokia, придоби правото да ползва финландската марка през следващите 10 години. Според споразумението Nokia ще получава дял от всеки продаден телефон или таблет с този бранд. Вижте повече за новите предложения от Nokia тук.

Футболистите на "Локо" ГО се снимаха за календар

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629886

Играчите на горнооряховските "железничари" ще зарадват своите привърженици с календар за новата 2017 година. Снимките тази година се проведоха по-късно заради ремонтните дейности на стадиона в Горна Оряховица. Отборът на "Локомотив" гостува утре на "Берое" Стара Загора в среща от последния кръг на Първа Професионална Футболна Лига за тази календарна година. След двубоя Иван Колев разпуска своите футболисти в почивка за празниците. Играчите ще се съберат отново на 9 януари, когато ще започне подготовката за пролетния дял на шампионата....

Открита е горещата линия Вашингтон-Пекин-Москва

http://svetoven.pogled.info/news/80505/otkrita-e-goreshtata-liniya-vashington-pekin-moskva

/Поглед.инфо/ Според наблюдателите Доналд Тръмп изостря отношенията си с Китай. Още преди встъпването си в длъжност той очерта насоките на бъдещата си политика за сдържане на Поднебесната. Що се отнася до Тайван, той вероятно ще го използва като разменна монета в бъдещите си пазарлъци c Китай. (рус.ез.)

Миграционните потоци към Гърция спират, но не и тези към Италия

http://www.mediapool.bg/migratsionnite-pototsi-kam-gartsiya-spirat-no-ne-i-tezi-kam-italiya-news257746.html

Миграционните потоци към Гърция са сведени почти до нула от април тази година, след трите важни мерки, взети през февруари и март. Това показват данни, представени от Съвета на ЕС и цитирани от БТА.    В началото на годината ЕС утвърди последователно възстановяването на граничния контрол на места в Шенген, затвори пътя за мигрантите през Балканите и сключи споразумението в областта на миграцията с Турция.    Същевременно потокът към Италия бележи трайни тенденции в последните три години, с пикови стойности, достигащи над 25 000 души на месец в периода март-септември. Тази година за пръв път е бил отчетен вторичен пик през октомври-ноември.   От насочващите се към Италия най-многобройни са нигерийците (21 на сто), следвани от еритрейците (12 на сто). В останалите 10 най-чести държави на произход на незаконните мигранти са Гвинея, Кот д'Ивоар, Гамбия, Сенегал, Мали, Судан, Бангладеш и Сомалия.   За тази година трите военноморски мисии на ЕС в Средиземно море са спомогнали за спасяването на живота на над 110 хиляди мигранти. Данните показват, че 4699 мигранти са се удавили в морето в последните 11 месеца.

Вижте петте най-четени текста в 24chasa.bg за последната седмица

https://www.24chasa.bg/novini/article/5936697

Вижте петте най-четени текста в 24chasa.bg за последната седмицаАктьор спаси живота на зрител в Народния театър Българин е арестуваният за блъснатото момиче в метрото в Берлин (видео) Юксел Кадриев осъди Венета Райкова, искат апартамента й Приятелка на загиналия в Хитрино 18-годишен Денис: Ти ме остави и си отиде Обраха олимпийската шампионка Мария

Фургоните за Хитрино вече пристигнаха, засега са разположени в съседно Тимарево

https://www.24chasa.bg/novini/article/5936686

Фургоните за Хитрино вече пристигнаха, засега са разположени в съседно Тимарево На този етап никой не се ангажира със срокове кога хората ще могат да се върнат в блокираното пети ден село Фургоните за семействата, които останаха без дом в Хитрино, вече пристигнаха. За сега са са разположени на специална площадка в бившия стопанския двор на най-близкото съседно село Тимарево. Временните жилища бяха докарани от Южна България,

Биячът на Бате Николай влиза за 2.8 години в затвора

http://offnews.bg/news/n_1/n_642236.html

Мъжът, който нападна и преби актьора Николай Николаев - Бате Николай, ще лежи в затвора две години и осем месеца при първоначален строг режим. Стоян Боджов ще трябва да плати и 5000 лв. обезщетение на пострадалия.  Присъдата е постановена от Районния съд в Ихтиман след съкратено съдебно следствие. Подсъдимият се е признал за виновен за това, че 22 юли 2016г. при опит за грабеж той нанесъл лека телесна повреда на актьора.  Присъдата е намалена, тъй като подсъдимият е признал вината си. За повдигнатото му обвинение законът предвижда от 3 до 10 години затвор. Според прокуратурата първоначално Боджов направил опит да обере сина на актьора. Той го заплашил с думите: „Дай си телефона! Жив няма да си тръгнеш! Ще извикам още пет човека!“ Тогава той направил същото и с актьора - опитал да му отнеме телефона и портмоне с пари и лични документи. Боджов заплашил и него: „Веднага давай GSM, парите и часовника, защото ще ти извадя гръцмуля!“

Учени с любопитни разкрития за жените, мъжете и вирусите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629884

Някои вируси могат да еволюират и да се приспособят, за да предизвикат по-леки форми на заболявания и по-малко смъртни случаи сред жените, отколкото сред мъжете, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Това им позволява да се разпространят по-лесно и да оцелеят. Смъртността вследствие на инфекциозни болести често е по-висока сред мъжете, отколкото сред жените. Това се приписва на различия в имунните им защити. 10 неподозирани н...

Издирват русенец в Стара планина

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629890

Спасители издирват турист в Стара планина. Мъжът е 40-годишният Тодор Владимиров от Русе. Той е в неизвестност от понеделник насам, разказа пред Дарик неговата съпруга. Издирването се извършва в района между хижа „Васил Левски" и връх Ботев. Русенецът е в неизвестност от понеделник. Рано сутринта той е разговарял със свой приятел и оттогава насам няма връзка с Тодор, разказа пред Дарик неговата съпруга Деница Георгиева. Близките на 40-годишния русенец твърдят, че той има опит в планината. Затова предполагат, че може да е потърсил удобно място, ...

Кабинетът даде 20 млн. лева на общини и за компенсационния жилищен фонд

http://offnews.bg/news/n_1/n_642235.html

Министерският съвет одобри вътрешнокомпенсирани промени на утвърдените разходи по области на политики/бюджетни програми по бюджета на Министерството на финансите и предостави 5 млн. лв. по бюджета на Националния компенсационен жилищен фонд, като общият им размер за 2016 г. стана 26 млн. лева. С предоставянето на средствата се цели да бъдат изплатени част от натрупаните задължения за левови компенсации на граждани, притежаващи многогодишни жилищно-спестовни влогове и включени в окончателни списъци при общините, след придобиване на жилища или започнали изграждането на такива. В постановлението също така са разчетени 14,664 млн. лв. по бюджетите на общини, като средствата ще се използват за реализиране на инфраструктурни проекти на територията на цялата страна. Допълнителните средства ще се използват за подобряване качеството на живот и достъпа до редица населени места. Дейностите са свързани приоритетно с ремонт на общинска пътна и улична мрежа и с ремонт на детски градини. Средствата за изпълнение на постановлението в частта за общините ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет. Миналата седмица кабинетът в оставка раздаде 81 млн. лева - за съдебната власт, общини и др.

Едва една четвърт от българите са доволни от доходите си за 2016 г.

http://econ.bg/Новини/Едва-една-четвърт-от-българите-са-доволни-от-доходите-си-за-2016-г-_l.a_i.733896_at.1.html

Само един на четирима българи е доволен от личното си финансово състояние, едва 20 на сто смятат, че домакинството им живее по-добре през 2016,...

При терористичен акт главният прокурор ще изпълнява задания от премиера

http://offnews.bg/news/n_1/n_642227.html

При непосредствена заплаха от терористичен акт премиерът ще създава Национален оперативен щаб за управление на силите и средствата за противодействие на тероризма, в който освен министри и ръководители на служби трябва да се отзове и главният прокурор. Това предвиждат приетите на второ четене промени в Закона за противодействие на тероризма . Щабът, който ще се ръководи от вътрешният министър, ще се отчита пред премиера, президента и председателя на Народното събрание за изпълнението на конкретни мерки. Главният прокурор или оправомощено от него лице ще трябва да стане член на щаба със заповед на премиера. Атанас Атанасов от ДСБ определи това като размиване на границите между властите. Той поиска отпадане на текста. "Съгласно конституцията опазването на обществения ред и сигурността е в правомощията на Министерския съвет. Включването на главния прокурор в националния оперативен щаб е нонсенс, защото се размива границата между изпълнителната и съдебната власт. Националният оперативен щаб се създава със заповед на министър-председателя – той ще заповяда на главния прокурор да стане член. Недопустимо е акт на изпълнителната власт да е задължителна по отношение на съдебната власт", аргументира се депутатът. Искането му за отпадане на текста обаче беше отхвърлено. Отхвърлено беше и искането на депутата със заповед на министъра на вътрешните работи да се провежда антитерористична операция. Според него това граничи с извънредното положение, което по конституция се свиква от президента. Антитерористичната операция предвижда 19 ограничения на граждански права, което ще става с едноличен акт на министъра на вътрешните работи. Атанасов изрази опасения, че практиката за взимане на важни решения от правителството "на подпис" вероятно ще се прилага и при извънредни случаи на заплаха.   Приетите в сряда промени предвиждат въвеждането на превантивни мерки по противодействие на тероризма. Те ще се налагат със заповед на председателя на ДАНС за максимален срок от 9 месеца. Мерките са общо седем и сред тях са забрана за напускане на страната без разрешение или посещаването на определени места и обекти, забрана за контакт с определени лица, както и периодично явяване в районно управление на МВР и отнемане на лични документи. Не беше прието искането на депутати от Реформаторския блок тези мерки да се налагат след санкция от съд. Те обаче ще могат да се обжалват пред съда, но само на една инстанция. Депутатите приеха и два текста, според които при наличие на данни, че определени фирми са свързани с подготовката, подпомагането или извършването на тероризъм, тя може да бъде закрита. Доставчиците на интернет услуги ще бъдат задължени да забраняват достъпа до сайтове, за които има съмнения за пропагандирането на терористична дейност. 

ВАС разпореди повторно преброяване на бюлетините за референдума

http://www.moreto.net/novini.php?n=338714

Върховният административен съд (ВАС) разпореди повторно преброяване на бюлетините за референдума в 44 секции. Това ще стане в рамките на метематико-статистическа експертиза, която днес съдът възложи на три вещи лица. Експертизата беше назначена по възобновеното дело по жалба на инициативния комитет за провеждане на референдума, начело със Слави Трифонов, срещу решението на ЦИК за обявяване на резултатите.

България е върнала в Афганистан 140 нелегални мигранти

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/14/2883540_bulgariia_e_vurnala_v_afganistan_140_nelegalni_migranti/?ref=rss


България е върнала в Афганистан 140 нелегални имигранти, като предстои извеждането на още 200 граждани на азиатската страна. Това съобщи премиерът в оставка Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание, показва стенограмата от него.

"Важно е да знаете, че вече 140 афганистански граждани по нормалния демократичен, законен път са изведени от България. В момента имаме 200, на които афганистанското посолство обработва пасаваните. Така че на базата на европейското...

Пациентска организация благодари на кмета на Велико Търново Даниел Панов за ангажираността в профилактика на очните заболявания

https://www.24chasa.bg/region/article/5936635

Пациентска организация благодари на кмета на Велико Търново Даниел Панов за ангажираността в профилактика на очните заболяванияНационалната пациентска организация благодари на кмета на Велико Търново Даниел Панов за създадените условия жителите на старопрестолния град и общината да бъдат информирани за очните заболявания. От сдружението оцениха високо и кампаниите по профилактика, които се провеждат в старата българска столица.

Треньорският щаб на "Верея" отива на стаж в "Манчестър юнайтед"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/14/2883539_trenyorskiiat_shtab_na_vereia_otiva_na_staj_v/?ref=rss


Треньорският щаб на "Верея" ще изкара едноседмичен стаж в английския гранд "Манчестър юнайтед".

Треньорът на отбора Александър Томаш и неговите помощници Константин Мирчев и Тодор Кючуков отпътуваха днес за Англия и в следващите дни ще наблюдават отблизо работата на легендата Жозе Моуриньо.

В програмата на треньорите влизат и посещения на три двубоя от английската Висша лига.

Тази вечер те ще бъдат на "Селхърст парк" в Лондон, където ще наблюдават срещата между...

Пациентска организация благодари на Даниел Панов за условията за профилактика на очните заболявания във В.Търново

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629882

Националната пациентска организация благодари на кмета на Велико Търново Даниел Панов за създадените условия жителите на старопрестолния град и общината да бъдат информирани за очните заболявания. От сдружението оцениха високо и кампаниите по профилактика, които се провеждат в старата българска столица. "Медицинските специалисти в община Велико Търново са съпричастни към предотвратяването на слепотата, повишаването на информираността и профилактиката на социално-значимите заболявания”, посочват от организацията в благодарствено писмо до кмета Д...

Пред войната всички сме равни и трябва да бъдем първо хора

http://svetoven.pogled.info/pes/news/80503/pred-voinata-vsichki-sme-ravni-i-tryabva-da-badem-parvo-hora

/Поглед.инфо/ Пред войната всички сме равни и трябва да бъдем първо хора, заяви президентът на ПЕС от база на кюрдските бойци близо до фронтовата линия.

Ердоган и Путин заедно ще търсят решение за конфликта в Сирия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629885

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че ще разговаря с руския си колега Владимир Путин в опит да спаси примирието в Алепо, което трябва да позволи евакуирането на цивилни и бойци на опозицията. „Ще разговарям с руския президент по по-късно вечерта", каза Ердоган по време на телевизионна реч в Анкара. „Ситуацията на терен е многоделикатна и сложна", допълни още той. Турция искала по-добри отношения с Русия, за да започне операцията в Сирия Във вторник Турция, Русия и бунт...

Осъдиха на затвор нападателя на актьора бате Николай

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629881

Нападателят на актьора Николай Николаев (бате Николай) е осъден на две години и осем месеца затвор при първоначален строг режим. До 10 години затвор може да получи биячът на Бате Николай Стоян Боджов ще плати и граждански иск в размер на 5000 лв. Това съобщиха от прокуратурата. Присъдата е постановена от съда в Ихтиман.Инцидентът стана на 22 юли, когато беше направен опит за грабеж и причинена лека телесна повреда. Там Той чакал...

Борисов иска продължаване на преговорите с Турция

http://vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/borisov-iska-prodylzhavane-na-pregovorite-s-turciia-6062851

„Австрийският външен министър ни вкара в една комбинация, зад която, разбира се, ние не стоим", каза премиерът в оставка

Наказват прокурорка и следовател, играели хазартни игри в работно време

http://www.cross.bg/vreme-rabotno-distziplinarno-1528621.html

/КРОСС/ Прокурорската колегия на ВСС образува дисциплинарни дела срещу двама магистрати от Ямбол - следователя Теньо Тенев и прокурорката Веска Тенева, които през последната година много често в работно време играели на ротативки в местна игрална зала. Делата бяха започнати по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров. Нарушенията на двамата били разкрити при разследване на кражба. При преглед на видеозаписи от вътрешните камери в игрална зала не било установено нищо, което да има връзка с кражбата, но на тях се виждало как двамата магистрати играят там в работно време. Шефът на полицията в Ямбол изпратил сигнал до инспектората на държавното обвинение, който при проверка установил, че двамата редовно посещавали игралната зала в работно време през последната година. Също по предложение на Сотир Цацаров колегията започна дисциплинарно дело срещу окръжния прокурор от Пловдив Росен Каменов, който бил лобирал за обвиняем по дело за наркоразпространение и за задържани за данъчни престъпления. Тръгна дисциплинарно дело и срещу пловдивския следовател Иван Генчев. Колегията единодушно отказа да накаже дисциплинарно районния прокурор от Сливница Калин Димитров. Информация: 24chasa.bg  

Декемврийският Европейски съвет - поредна токсична среща на върха

http://www.euinside.eu/bg/news/the-december-european-council-another-toxic-eu-summit

Толкова малко се очаква от ЕС, а атмосферата е толкова взривоопасна! Тазгодишната обзорна среща на върха на Съюза ще бъде само един ден, но програмата е пълна с теми, по които може много да се обърка. Единствената възможност за успех се съдържа в постната декларация от Братислава, по която се оч ...

Вижте първата отсъдена дузпа след видеоповторение

http://offnews.bg/news/n_1/n_642233.html

Унгарският съдия Виктор Касай влезе в историята на футбола, след като за пръв използва видеоповторение, за да вземе решение дали да отсъди дузпа. Това стана по време на мача от световното клубно първенство между отборите на Атлетико Насионал от Колумбия и японския Кашима Антлърс. Унгарският рефер се поколеба при една ситуация в наказателното поле на колумбийците и поиска да изпозва видеотехнологията, която за пръв път се използва на това първенство, за да определи има ли дузпа за Кашима или не. След консултацията Касай видя задържане в наказателното поле на Атлетико, но пропусна това, че японският футболист преди това е бил в положение на засада. В крайна сметка Кашима спечели с 3:0 и се класира на финала, където ще срещне Реал Мадрид. Така системата за видеоповторение VARs, която се обезпечава технически от японския холдинг Dentsu и комплексът Hawk-Eye, направи своя дебют в официални мачове с човешка грешка.

Осъдиха управител на фирма, избегнал плащане на ДДС за над 2 милиона лева във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=338703

Варненският окръжен съд призна за виновен З.И. от Варна за това, че през периода 15.07.2013 - 14.10.2013 г., във Варна, в условията на продължавано престъпление, в съучастие като съизвършител с Е. А., в качеството му на управител на три еднолични дружества с ограничена отговорност, избегнал установяване на данъчни задължения - "данък добавена стойност" в особено големи размери - 2 269 630.

Станишев от фронта срещу "Ислямска държава" в Ирак: Идеологията им е заплаха за човешката цивилизация

https://www.24chasa.bg/novini/article/5936645

Станишев от фронта срещу "Ислямска държава" в Ирак: Идеологията им е заплаха за човешката цивилизацияПред войната всички сме равни и трябва да бъдем първо хора, заяви президентът на ПЕС от база на кюрдските бойци близо до фронтовата линия Лидерът на ПЕС Сергей Станишев и водената от него делегация посети бежански лагер близо до Арбат и позициите на кюрдските бойци Пешмерга близо до Киркук, на 30 км от фронтовата линия с Ислямска Държава.

Построиха „Къща на доброто" в село Веселиново

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629804

Ученици и родители изградиха „Къща на доброто" в двора на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий", село Веселиново. Тя е награда от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните при община „Тунджа", за изключителна активност и множеството прояви на доброта и толерантност на учениците и по повод проведения конкурс под надслов „За доброто сред нас". Гости на събитието бяха кметът на община „Тунджа" Георги Георгиев, заместник-кметът Станчо Ставрев, секретарят на комисията - Цв...

Фургоните за пострадалите от Хитрино вече чакат в съседното село

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/14/2883534_furgonite_za_postradalite_ot_hitrino_veche_chakat_v/?ref=rss


Фургоните за останалите без дом семейства от Хитрино вече са доставени, съобщиха от МВР. 23 подвижни къщи бяха позиционирани в съседното село Тимарево.

Фургоните са пригодени за живеене. Те са оборудвани с електрически инсталации, имат готварски печки и всичко, което е необходимо за нормалните битови нужди. Все още обаче не е ясно къде ще бъдат поставени в Хитрино.

Временните къщи за пострадалите ще останат в Тимарево до пълното ликвидиране на последствията от...

"Локо" (Пд) и "Славия" не се победиха в последния си мач за есента - 1:1

https://www.24chasa.bg/sport/article/5936539

"Локо" (Пд) и "Славия" не се победиха в последния си мач за есента - 1:1Пловдивският "Локомотив" и "Славия" завършиха наравно 1:1 в мач от 19-ия кръг на Първа лига, игран на стадиона на железничарите в квартал "Лаута". Домакините поведоха още в 9-ата минута, когато след корнер защитникът Кирил Котев надскочи всички и прати топката в мрежата. След допуснатия гол гостите от София направиха куп пропуски,

Общо 15 години за софиянците, пребили зверски семейство от село Градина

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629883

Пловдивският окръжен съд постанови на подсъдимите Новко А. на пет години и четири месеца лишаване от свобода, а Данчо В. на девет години и четири месеца лишаване от свобода. Наложените наказания ще бъдат изтърпени при първоначален строг режим в затвор или затворническо общежитие от „закрит” тип. Двамата бяха признати за виновни в това, че на 8 и 9 юли 2012 г. в пловдивското село Градина, в съучастие като извършители, са отнели чужди движими вещи на обща стойност близо 8 000 лв.

Испански съд отмени референдума за независимост на Каталуня

https://www.actualno.com/europe/ispanski-syd-otmeni-referenduma-za-nezavisimost-na-katalunja-news_581851.html

Испанският Конституционен съд в сряда отмени резолюция на каталунския парламент, която настоява за провеждането на референдум за независимостта на региона през следващата година. Сепаратисти в богатия североизточен регион от години се опитват да спечелят одобрението н

БСП Благоевград отлага празничния си концерт заради трагедията в Хитрино

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629880

На проведеното късно снощи разширено заседание на Общинския съвет на БСП Благоевград се взе единодушно решение да се отложи празничния концерт по случай 103-та годишнина от създаването на Партийната организация. Социалистите се обединиха в знак на солидарност и съпричастност към загиналите жертви в село Хитрино и отмениха планувания за 16 декември концерт в Драматичен театър „Никола Вапцаров". Вследствие на възникналата дискусия присъстващите решиха предвидените средства за отбелязването на годишнината да се преведат по дарителските сметки, от...

Китай е недоволен от антидъмпинговите разследвания на някои членки на СТО

http://econ.bg/Новини/Китай-е-недоволен-от-антидъмпинговите-разследвания-на-някои-членки-на-СТО_l.a_i.733895_at.1.html

Китай започна процедура, с която да защити интересите си в рамките на Световната търговска организация, тъй като САЩ, ЕС и Япония се отказаха да...

Времето на 15 декември: В планините ще превалява сняг

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629879

  Прогноза за четвъртък, 15 декемвриПрез следващото денонощие облачността ще е значителна и главно в планинските райони ще превалява слаб сняг. През деня ще има временни разкъсвания на облачността. Вятърът постепенно ще се ориентира от северозапад, ще е предимно слаб, в крайните североизточни райони - умерен. Минималните температури ще са между минус 5 и 0 градуса, максималните - между 1 и 6 градуса.Атмосферното налягане до обяд ще се понижава, след което отново ще започне да расте. Остава значително по-високо от средното за месеца.Над планинит...

Паметниците в София вече са достъпни и онлайн

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/14/2883381_pametnicite_v_sofiia_veche_sa_dostupni_i_onlain/?ref=rss


Всички паметници - скулптури, паметни плочи, декоративни елементи и други възпоменателни обекти от градската среда на София, вече са достъпни онлайн. По проект на Столичната община и Музея за история на София е създаден електронен регистър, който съдържа снимки на всеки възпоменателен обект в града, както и информация за местоположението му, неговия автор, кога и защо е поставен.

Проектът по създаването на онлайн регистър на паметниците в София е започнал преди година и бе представен...

Кубрат Пулев е втори в света според престижна класация

https://www.actualno.com/moresport/kubrat-pulev-e-vtori-v-sveta-spored-prestijna-klasacija-news_581849.html

Престижното списание "Boxing News" подреди Кубрат Пулев на второ място в света в тежка категория. По-малко от седмица след като спечели Интерконтиненталната титла на Световната боксова асоциация, Кубрат Пулев попадна в челото на една от най-елитните класации за бокс. Боксьорът, който е на трето място ще ви изненада. Кой е той - четете в Sportlive.bg!

Обявиха цените на билетите за двубоя на "Лудогорец" в Копенхаген

https://www.24chasa.bg/sport/article/5936526

Обявиха цените на билетите за двубоя на "Лудогорец" в КопенхагенЦените на билетите за двубоя на "Лудогорец" в Дания през пролетта в Лига Европа вече са ясни, съобщи "Гонг". Футболните запалянковци, които искат да присъстват на срещата с шампиона на скандинавската страна "Копенхаген", ще имат възможността да го направят срещу 200-250 датски крони, които се равняват на 52-65 лева.

Бежанският център в Харманли има нов директор

https://www.24chasa.bg/novini/article/5936617

Бежанският център в Харманли има нов директорНа мястото на временния директор на бежанския център в Харманли Димитър Захариев застъпва избраният с конкурс Славчо Янев. Това съобщи БНТ. Той има 30-годишен трудов стаж в гранична полиция. Сред първите задачи на Янев е продължаването на извънредните медицински прегледи. До момента са прегледани над 1 700 мигранти.

BAPRA с книга за добри практики

http://www.dnes.bg/business/2016/12/14/bapra-s-kniga-za-dobri-praktiki.325589

Шестото издание включва наградените проекти от конкурса BAPRA Bright Awards

Шедьовърът "Норма” на Белини дава началото на зимен оперен сезон във Велико Търново

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629877

Велико Търново ще зарадва почитателите на класическото музикално и театрално изкуство със зимен оперен сезон. Началото му ще бъде дадено още в края на тази седмица. От 19 ч. в петъчната  вечер,  на сцената на Музикално - драматичен театър "Константин Кисимов” ще бъде представен шедьовърът на италианския композитор Винченцо Белини "Норма”. Операта, в която стилът белканто бележи своеобразен апогей, пресъздава една история за любов и ревност, за обич и омраза, за агресия и бунт на поробените. Постановката е дело на Държавна опера – Варна, режисьо...

Ердоган призова за мобилизация на нацията срещу тероризма

https://www.24chasa.bg/novini/article/5936623

Ердоган призова за мобилизация на нацията срещу тероризмаПрезидентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова гражданите да се мобилизира срещу групи, определяни в страната като терористични, след атаките в град Истанбул в събота (11 декември) срещу неделя от страна на забранената от властите в Анкара „Работническа партия на Кюрдистан“ (ПКК), съобщава Anadolu Agency, цитирана от "Фокус".

Пореден инцидент на жп прелез

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629876

Лек автомобил се удари в пътнически влак. Инцидентът е станал в 12.00 ч. днес на прелез в междугарието Филипово - Труд. Шофьорът на автомобила е преминал през съоръжението, въпреки че е имало светлинна и звукова сигнализация и спусната бариера. Автомобилът се е ударил в края на преминаващия пътнически влак, пътуващ по направление Пловдив - Карлово. Няма пострадали. В колата е пътувал само шофьорът. Заради инцидента обаче движението в района е било преустановено за часове, което е объркало разписанието на още 4 пътнически влака....

Плащаме над 110 хил. лева за бавно правосъдие

http://offnews.bg/news/n_1/n_642232.html

Правителството в оставка одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на правосъдието в размер на 117 660 лв. Средствата са предвидени в централния бюджет. Те са за изплащане на обезщетения по сключени в периода октомври-декември т. г. споразумения за нарушени права на разглеждане и решаване в разумен срок на дела по приключили граждански, административни и наказателни производства. Тази мярка е регламентирана в Закона за съдебната власт като начин за компенсиране на гражданите и юридическите лица, пострадали от забавено правосъдие. Техните заявления срещу актове, действия или бездействия на органите на съдебната власт, с които е нарушено правото им на разглеждане и решаване на делото в разумен срок, се подават в Инспектората към Висшия съдебен съвет. Проверката и произнасянето по заявленията се извършват в 6-месечен срок, а обезщетенията се изплащат чрез бюджета на Министерството на правосъдието въз основа на сключено споразумение.

Румен Радев: България не бива да е враг на Русия

http://www.mediapool.bg/rumen-radev-bulgaria-ne-biva-da-e-vrag-na-rusiya-news257745.html

"България не бива да е враг на Русия", заявява новоизбраният президент на България Румен Радев пред френския всекидневник "Монд".    Радев отново посочи, че България е лоялен член на НАТО и на Европейския съюз, но в същото време пак се противопостави на санкциите срещу Русия.   Специалният пратеник на изданието в София Ален Сал пита Радев какво ще се промени в отношенията на България с ЕС и НАТО, тъй като неговите проруски позиции са предизвикали тревоги.   "Имаше опити да бъда дискредитиран по време на преизборната кампания. С Илияна Йотова, която ще бъде вицепрезидент, защитавахме ясна позиция: България е лоялен член на НАТО и на Европейския съюз. Исторически и културно България винаги е била европейска. Тя избра стабилен и траен път на проевропейско развитие. Няма да се отклоним от него. Не бива да има никакво съмнение в това. Искаме да се утвърдим като най-надежден партньор в НАТО. Но това не означава, че България трябва да бъде враг на Русия, с която имаме важни икономически интереси", посочва Радев   Запитан защо се обявява за вдигане на санкциите срещу Русия, Радев посочва, че санкциите  са решение на проблема.    "Те вредят на Русия, но също и на ЕС. За силните икономики това не е проблем, но за крехка икономика като българската е проблем. Това води до преки последици в селското стопанство. Затварят се български фирми, губят се работни места", посочва Радев.    От предизборната кампания се запомниха изявленията на Румен Радев, че Крим е де факто руски, след като беше анексиран през 2014 г., и че ще работи за отмяна на санкциите на ЕС срещу Москва. След като бе избран за президент обаче, в поредица интервюта за западни медии Радев акцентира, че България трябва да бъде силен и активен член на НАТО и ЕС. 

България продължава да подкрепя преговорите за членство на Турция в ЕС

http://www.mediapool.bg/bulgaria-prodalzhava-da-podkrepya-pregovorite-za-chlenstvo-na-turtsiya-v-es-news257744.html

Правителството ще продължи да подкрепя на европейско ниво интересите на Турция заради това, че не допуска мигранти към България. Това стана ясно от думите на премиера в оставка Бойко Борисов, който представи в сряда българската позиция към Анкара по време на правителственото заседание. "България ще настоява за потвърждаване ангажимента за прилагане на договореностите (за мигрантите - бел.ред) с Турция. Споделяме и подкрепяме необходимостта от продължаване на преговорния процес с Турция", заяви Борисов, цитиран в стенограмата на заседанието . По-рано тази седмица Австрия официално поиска да се замразят преговорите за членство с Турция заради масовите репресии след провалилия се опит за преврат, а външният й министър Себастиан Курц каза, че на подобно мнение са още България и Холандия. В сряда обаче Борисов опроверга това твърдение. "Австрийският външен министър ни вкара в една комбинация, зад която, разбира се, ние не стоим. Колкото и да повтарям нашите претенции към Турция в редица сфери, стратегическото ни отношение към нашите съседи е да се спазват споразуменията, да се развиват, да се надграждат и да се отчита това, което те правят за справянето с бежанската вълна", заяви Борисов и допълни, че благодарение на Турция на практика няма миграционен натиск към България. Той за пореден път призова да се изпълнява и споразумението между ЕС и Турция за мигрантите, което е пред провал заради искането на Анкара да получи визови отстъпки без да проведе необходимите реформи. Темата за Турция отпадна от дневния ред на предстоящия на 15 декември Европейски съвет заради разделението между страните членки. В сряда външният министър в оставка Даниел Митов коментира от своя страна, че дори и този въпрос да бъде повдигнат, България ще настоява за потвърждаване на т.нар. споразумение ЕС - Турция по миграцията. Той отбеляза, че споразумението между ЕС и Анкара за реадмисия, обвързан с преговорния процес за присъединяване на Турция към ЕС, са "надежден и устойчив инструмент и механизъм за осъществяване на дългосрочни дейности от взаимен интерес, за предотвратяване на хуманитарни кризи и за развитие в стратегическа перспектива на отношенията между страните и между техните граждани". По думите му България вижда преговорите за присъединяване на Турция като инструмент за европеизация. "България ще подчертае и необходимостта от ефективно прилагане на споразумението с Афганистан и сключването на миграционни контакти за сътрудничество и по-нататъшен диалог с трети страни. Реформата на общата европейска система за убежище трябва да гарантира ефективно прилагане на принципите на споделена отговорност и истинска солидарност между всички държави", каза още Митов.

Трудовите посредници ще се регистрират с по-малко документи

http://www.moreto.net/novini.php?n=338698

Редът за регистрация за посредническа дейност по наемане на работа ще се облекчи. Отпада изискването кандидатите да прилагат удостоверения от Националната агенция за проходите и съответната община за наличието или липсата на задължения към датата на подаване на заявлението за регистрация в Агенцията по заетостта.

Пак броят бюлетини от референдума, ще се обърне ли вота

http://vesti.bg/bulgaria/politika/pak-broiat-biuletini-ot-referenduma-shte-se-obyrne-li-vota-6062849

Върховният административен съд задължи Централната избирателна комисия да осигури всички изборни книжа от 44 секции

Холандски съд реши, че златно съкровище принадлежи на Украйна, а не на Крим

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/12/14/2883522_holandski_sud_reshi_che_zlatno_sukrovishte_prinadleji/?ref=rss


Холандски съд реши, че скитско златно съкровище от Крим, изложено в амстердамския музей "Алард Пирсон" от февруари 2014 г., принадлежи на Украйна и трябва да бъде върнато на Киев, а не на четирите кримски музея, които са предоставили артефактите за експозицията, съобщи "Асошиейтед прес".

Съдът постанови също, че страните по делото имат три месеца да обжалват решението.

Съдебният казус възникна след анексирането на Крим от Русия през март 2014 г. Правата си към колекцията,...

Кание Уест се срещна с Тръмп (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5936369

Кание Уест се срещна с Тръмп (Видео)В социалната мрежа Туитър за пръв път след публична изолация от един месец, Уест написа: “Исках да се срещна с Тръмп, за да обсъдим мултикултурни въпроси", "Те са свързани с насилието в Чикаго, подкрепа на учителите, модернизиране на учебните програми.", пише eonline.com. “Чувствам, че е важно да имаме директна комуникация с нашия бъдещ президент,

Холандец намушка жена в центъра на София

https://www.actualno.com/crime/holandec-namushka-jena-v-centyra-na-sofija-news_581845.html

Холандец наръга 46-годишна жена в центъра на София. Инцидентът се е случил около 6.00 ч. тази сутрин. Полицаи забелязват две тела - на жена и мъж, които лежат на тротоара пред телефонната палата на ул. "Гурко". Пострадалата е с прорезна рана в шията. Намереният мъж е бил в неадеква

Осъдиха тарикат, обикалял болници да си търси жертви

http://www.cross.bg/pulo-vidyal-valeri-1528620.html

/КРОСС/Две години зад решетките е получил обвиняемият Валери М. за извършени от него измами в Плевен, съобщиха от прокуратурата. Присъдата обаче не е окончателна и подлежи на обжалване пред окръжния съд. Осъденият е обикалял болниците из града и си търсил жертви. От материалите по делото става ясно, че през август извършил нахална измама пред университетската болница "Д-р Г. Странски". Стоял пред лечебното заведение, когато видял "чудесна" възможност. Появил се случайният минувач Пъло П. Тарикатът решил, че може лесно да изкара пари от него и подвикнал, че му предлага ягоди и портокали и за да е по-"атрактивна"офертата, му предложил ниска цена. Минувачът се вързал, защото видял наблизо паркиран товарен автомобил с плодове. Измамникът подвел Пъло, че това е неговата кола и неговата стока и онзи решил да си "купи". Фалшивият търговец пробутал номера, че няма пликчета и изпратил Пъло да си вземе от близкото кафене. Преди това обаче му прибрал двете банкноти от по 20 лв., които измаменият му дал. Когато се върнал да си вземе ягодите, Пъло разбрал, че са го метнали. Четири дни по-късно в друго лечебно заведение в града подсъдимият Валери срещнал Ненка Х., докато била на свиждане на съпруга си. Измамникът я заговорил и се представил за шофьор на линейка. Поговорили си и той повел разговора към състрадание - питал я за състоянието на болния. Ненка споделила, че е притеснена и иска съпругът й да остане по-дълго в болницата

Борис Джонсън се пошегува с кожените панталони на Тереза Мей

http://www.mediapool.bg/boris-dzhonsan-se-posheguva-s-kozhenite-pantaloni-na-tereza-mei-news257743.html

Британският външен министър Борис Джонсън публично се пошегува с министър-председателя Тереза Мей, като каза пред десетки чуждестранни посланици, че тя е толкова космополитна, че носи кожени панталони като германските "ледерхозен", съобщи Ройтерс.   Джонсън, който е известен със своите странности и разрошената си платинено руса коса, каза, че Великобритания няма да обърне гръб на света, след като излезе от Европейския съюз, и представи своята страна като космополитен потребител на вносни стоки.   "Ние в тази страна сме лакоми за вносни продукти. Купуваме купища неща, особено, разбира се, от нашите приятели в ЕС, както, разбира се, ще продължим да правим това, когато сключим тази голяма сделка за свободна търговия", заяви той.   Джонсън направи остроумна забележка, че Великобритания дори е успяла да изнесе в САЩ видния поддръжник на Брекзита Найджъл Фараж, който има приятелски отношения с новоизбрания американски президент Доналд Тръмп.   "Ние успяхме да изнесем Найджъл Фараж в Америка", каза той, а после се пошегува с решението на Мей да бъде снимана, облечена с модни кожени панталони, които според британски медии са стрували 995 лири (1260 долара).   "Ние сме толкова космополитни, че пием повече шампанско, повече просеко, купуваме повече германски коли от всеки друг, а нашият чудесен министър-председател всъщност носи ледерхозен", заяви Джонсън.   Той отрече разпространените в медиите информации, че в частни разговори с посланици от ЕС е казал, че подкрепя свободното движение - едно от основните граждански права в ЕС.  "Аз подкрепям свободните медии, подкрепям свободата на словото, подкрепям свободното всеобщо избирателно право, подкрепям свободните напитки, които всички вие имате на разположение тази вечер, но не подкрепям непременно свободното движение", каза Джонсън пред посланиците.

Кабинетът прие нова тарифа за таксите в туризма

http://offnews.bg/news/n_1/n_642229.html

Министерският съвет прие нова тарифа за таксите, които се събират при представяне на административни услуги по Закона за туризма. Целта на документа е да приведе действащите към момента такси в съответствие с методите за тяхното изчисление съгласно Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност и разходването им, както и да намали административната тежест на бизнеса и гражданите. При подготовката на новата тарифа е направен детайлен анализ на разходите, пряко свързани с категоризиране и сертификация на туристически обекти, по извършване и проверка на място, разглеждане и обработка на документи, издаване на удостоверения, поддържане на регистри и други. Тарифата представя минималните нива на таксите, които ще са необходими за покриване на преките и косвени разходи, свързани с издръжка на дейностите по закона. Проектът предполага увеличение на някои от таксите и на намаляване на други, които надвишават преките разходи, свързани с дейностите по тях. Предложените размери са приведени в съответствие с методите на изчисление съгласно Методиката за определяне на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност и разходването им. Според новия проект разглеждането на заявление за регистрация на туроператорска и на туроператорска агентска дейност ще се таксува по 500 лв. За вписване в Регистъра на туроператорите туристически агенти и издаването на удостоверение на регистрация ще се заплаща такса в размер на 3500 лв., съответно 1800 лв. За категоризиране на места за настаняване клас А ще се събират такси от 500 лв. до 5000 лв. в зависимост от броя на стаите им, а за местата за настаняване клас Б – от 200 лв. до 4000 лв. За категоризиране на заведения за хранене и развлечения сумите са от 150 лв. до 2000 лв. според броя на местата за сядане. При балнеолечебни, спа, уелнес и таласотерапевтични центрове ще се събират 500 лв. за разглеждане на заявление за сертифициране, а вписването им в националния туристически център и издаване на сертификат – 1000 лв. Правоспособните екскурзоводи, планински водачи и ски учители ще се вписват в специализирани регистри срещу такса в размер на 125 лв.

Първо в "24 часа": Българин е ритнал жената в берлинското метро. Всички са българи

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5936591

Първо в "24 часа": Българин е ритнал жената в берлинското метро. Всички са българиИ нападателя на жената в метрото в Берлин е българин, съобщи прокуратурата. Говорителят Мартин Щелтнер заяви пред „24 часа“, че задържаният в понеделник и разпитан придружител на нападателя със сигурност е български гражданин и че всичко говори за това и че останалите са негови сънародници. Малко по-късно той съобщи, че нападателят е идентифициран.

Първо в "24 часа": Българин е ритнал жената в берлинското метро. Всички са българи

https://www.24chasa.bg/novini/article/5936591

Първо в "24 часа": Българин е ритнал жената в берлинското метро. Всички са българиИ нападателя на жената в метрото в Берлин е българин, съобщи прокуратурата. Говорителят Мартин Щелтнер заяви пред „24 часа“, че задържаният в понеделник и разпитан придружител на нападателя със сигурност е български гражданин и че всичко говори за това и че останалите са негови сънародници. Малко по-късно той съобщи, че нападателят е идентифициран.

Почина актьорът Алън Тик

https://www.24chasa.bg/novini/article/5936214

Почина актьорът Алън Тик На 69-годишна възраст почина популярният канадски телевизионен актьор Алън Тик, баща на певеца Робин Тик, съобщи Си Ен Ен. Според редица американски издания, сред които "Лос Анджелис таймс", Тик е получил инфаркт, докато играел хокей с един от синовете си, и е откаран в болница, където е установена смъртта му.

Дутерте призна, че лично е убивал хора

http://vesti.bg/sviat/azia/duterte-prizna-che-lichno-e-ubival-hora-6062846

Откакто той пое поста в края на юни полицията е съобщила за убийствата на 2086 души в рамките на операции

Еко къщичка от 19,8 кв. м за двама

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5936565

Еко къщичка
от 19,8 кв. м
за двама
Тези малки къщички с обща площ 19,8 кв. м ще бъдат използвани най-напред от гостите на зимните олимпийски игри в корейския град Пьончан през 2018 г. Slow Town Tiny House са проектирани от DNC Architects и The Plus Partners и ще бъдат изработвани от екологично чисти възобновяеми материали. Това е в унисон с района,

Шофьор не изчака бариерите и се удари в пътнически влак в Пловдивско

https://www.24chasa.bg/region/article/5936559

Шофьор не изчака бариерите и се удари в пътнически влак в ПловдивскоНеправомерно пресичащ автомобил се е ударил в пътнически влак, съобщиха от пресцентъра на НКЖИ. В 12.00 часа на прелез в междугарието Филипово - Труд, лек автомобил е преминал през съоръжението, въпреки редовно задействаното автоматично прелезно устройство (бариера, светлина и звук). Автомобилът се удря в края на преминаващия пътнически влак,

Американският щат Колорадо върти успешен бизнес с марихуана

https://www.actualno.com/america/amerikanskijat-shtat-kolorado-vyrti-uspeshen-biznes-s-marihuana-news_581841.html

Американският щат Колорадо може да се похвали със значително увеличение на доходите. Парите идват от производството и употребата на марихуана, която е легализирана там, съобщава CNN. Щатските власти потвърдиха, че оборота от продажбата на марихуана надхвърля 3 милиарда дол

Обсъдиха предизвикателствата пред адаптацията на децата-бежанци в България

https://www.actualno.com/society/obsydiha-predizvikatelstvata-pred-adaptacijata-na-decata-bejanci-v-bylgarija-news_581847.html

По инициатива на Българския Червен кръст и на Международната неправителствена организация „Тер дьо зом” бе организирана кръгла маса, посветена на темата за децата бежанци и предизвикателствата пред тяхната адаптация и интеграция в България. Форумът се организира в

„Еврофутбол“ изпрати спортните си таланти за 2016 година

http://www.cross.bg/talanti-evrofytbol-sportisti-1528618.html

/КРОСС/Днес, 14.12.2016 г., се проведе закриващата церемония на тазгодишното издание на програма „Спортни таланти" на „Еврофутбол", с която букмейкърската къща и партньорите й по инициативата - Фондация „Работилница за граждански инициативи", пожелаха бъдещи успехи и късмет на своите атлети. Събитието се състоя в развлекателен център Playground в Парадайз Център, в София и на него присъстваха 19 от общо 24-мата спортисти, които бяха финансирани през 2016 г. от компанията със суми до 5 000 лева - за екипировка, възстановяване, лагери и състезания („вътрешни" и международни). Петото юбилейно издание на програма „Спортни таланти" ще се запомни с историческото участие на петима от спортистите на Олимпийските игри в Рио Де Жанейро: Ангел Кодинов - едноместно кану 1000 метра; Денислав Коджабашев - тенис на маса - параолимпийска дисциплина; Ивайло Иванов - джудо, категория до 81 кг.; Милица Мирчева - маратон; Мирослав Кирчев - едноместен каяк 1000 метра. Спортните таланти на „Еврофутбол" през 2016 г. бяха представители на 16 вида спорт - лека атлетика, кану-каяк, ветроходство, джудо, художествена гимнастика, спортна гимнастика, фехтовка, борба, шахмат, плуване, шорттрек, спортна стрелба и таекуондо и състезатели - параолимпийци. Всички бяха избрани измежду 136 състезатели в индивидуалните спортове

140 афганистански граждани са изведени от България

https://www.actualno.com/society/140-afganistanski-grajdani-sa-izvedeni-ot-bylgarija-news_581838.html

140 афганистански граждани са изведени от България, на други 200 афганистанското посолство подготвя документите за обратното им връщане. Това каза премиерът в оставка Бойко Борисов по време на днешното заседание на Министерски съвет, става ясно от стенограмата. Колкото и да

Доставиха фургоните за семействата, които останаха без домове в Хитрино

https://www.actualno.com/shumen/dostaviha-furgonite-za-semejstvata-koito-ostanaha-bez-domove-v-hitrino-news_581839.html

Подвижните къщи за бедстващите хора са разположени на специална площадка в село Тимарево, което е в непосредствена близост до Хитрино, съобщиха от МВР. Фургоните се транспортират от Южна България от служители на ГДПБЗН . Създадена е необходимата организация, по искане на

Още два случая на блъснати в метро жени в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/5936552

Още два случая на блъснати в метро жени в ГерманияНяколко дни, след като в медиите в Германия бе публикуван клип, на който млади мъже от България блъскат една жена в гръб по стъпалата на метростанция в Берлин, се появиха имитатори на престъплението и в други градове. Две жени са били блъснати по стълби на метро в Мюнхен и Щутгарт. Според сводка на полицията в Мюнхен една жена е била блъсната от

Славия спря Локомотив Пловдив за топ 4

http://offnews.bg/news/n_1/n_642228.html

Столичният Славия извъртя 1:1 при гостуването си на Локомотив в Пловдив в среща от 19-ия кръг на Първа лига и спря устрема на "смърфовете" за четвъртото място във временното класиране. След подялбата на точките, Локо е пети с 30, а Славия остана 9-и с 21. Първия гол в мача падна в 9-ата минута, когато защитникът Кирил Котев с глава откри за Локо след изпълнение на ъглов удар. Равенството беше възстановено в края на полувремето, когато вратарят на Локо Ясин Ел Харуби се намеси лошо след удар отдалеч на Божидар Васев. Двубоят в Пловдив беше предшестван от медийна изява на президента на Славия Венцеслав Стефанов, който анализира футболната есен и отново не спести критики към почти никого. "Новият формат е уникална простотия. Някакво 6+8-15+2. Измишльотина на един ваш колега. По-добре да си стои и да изпълнява това, което му каже президентът. Щял да повиши посещаемостта - сега на някои мачове има по 10-15 човека", разясни Стефанов. В думите му има основание, тъй като на мача между Монтана и Верея в Ловеч присъстваха едва 28 души. След това босът на Славия коментира изказването на треньора на Локо Пд Едуард Ераносян, който заяви, че Лудогорец ще е абсолютен хегемон през следващите години. "Единственият арменец, който се е занимавал с тежък физически труд, е щангистът Нураир Нурикян. Другите са тарикати. Разбирам какво иска да каже. Ако всички ние си играем на стадионите, ако правилата важат еднакво за всички отбори - то ще има повече равнопоставеност", коментира Стефанов.

Живущи на варненски булевард се жалват от разбит тротоар заради велоалея

http://www.moreto.net/novini.php?n=338709

От разбит тротоар и невъзстановена инфраструктура след прокарването на велоалея се жалват живущи във вход В на блок 37, намиращ се на бул. „Осми приморски полк" 137. Това стана ясно на заседание на комисията по благоустройство и комунални дейности, предаде репортер на Moreto.

4 години затвор за управител на фирма заради укриване на ДДС

http://www.cross.bg/godini-zatvor-za-ypravitel-na-firma-zaradi-ykrivane-na-dds-1528619.html

/КРОСС/ Управител на фирма получи 4-годишна ефективна присъда за укриване на ДДС в особено големи размери, съобщиха днес от пресцентъра на Варненския окръжен съд. Престъплението е извършено в периода 15 юли 2013 - 14 октомври 2013 година. През този период подсъдимият е подавал фалшиви справки до данъчните служби и е укрил ДДС за близо 2,3 милиона лева. Освен наказание "лишаване от свобода", съдът налага на управителя на фирмата и конфискация на половината от наличното имущество. Присъдата на Окръжния съд може да бъде обжалвана в 15-дневен срок.  

Ще успеят ли РБ да изпълнят мандата за нов кабинет или ще го върнат?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629863

В понеделник ще има яснота дали В понеделник ще има яснота дали ще има оползотворен мандат или го връщаме на президента. Това заяви Костадин Марков, зам.-председател на СДС и депутат от РБ. Реформаторският блок взе мандата за съставяне на кабинет "Вероятно срещите с ГЕРБ ще бъдат през уикенда и в понеделник ще има окончателно решение. И 1% шанс да има, сме длъжни да опитаме и това е правилно. Най-лесно беше да се държим като всички останали - да хвъ...

Великотърновец предлага временен дом за семейство от Хитрино

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629872

Великотърновец предлага временно да подслони семейство от село Хитрино, докато нормалният живот в селото бъде възстановен. Мъжът се трогнал от трагедията на хората и решил да предложи помощ. Къщата се намира в с. Ново село и разполага с  всички условия за нормален живот на едно семейство. В стопанските постройки в двора могат да бъдат отглеждани и домашни животни. При проявен интерес,  желаещите могат да се свържат със заместник-кмета на община Велико Търново проф. Георги Камарашев  на тел: 062-619-504 или с д-р Диляна Вачкова, експерт в дирекц...

Мотаят месец транспортен шеф за удостоверение в Пловдив, той платил бърза услуга

https://www.24chasa.bg/region/article/5936554

Мотаят месец транспортен шеф за удостоверение в Пловдив, той платил бърза услугаПовече от месец чиновници от дирекция "Общинска собственост" в Пловдив мотаха за едно удостоверение транспортния шеф Веселин Дошков. Управителят на "Хеброс бус" входирал на 10 ноември заявление в деловодството под номер 16Ф7596 и платил бърза услуга за срок от 7 дни. Искал да получи документ, че за терен от 7 декара няма реституционни претенции.

Граничарите ни получиха 12 високопроходими автомобила от Германия

http://www.cross.bg/politziya-germaniya-granichna-1528617.html

/КРОСС/12 нови високопроходими автомобила от Федералното министерство на вътрешните работи на Германия получиха в Главна дирекция "Гранична полиция", съобщи МВР. Зам.-вътрешният министър Филип Гунев заяви, че в условията на засилен миграционен натиск тази помощ е признание за нашите усилия. Церемонията за това дарение беше в базата на Специализирания отряд за въздушно наблюдение на Главна дирекция "Гранична полиция". "Миграционният натиск, под който се намира България, е значителен". Това заяви д-р Хелмут Тайхман, ръководител на отдел "Федерална полиция" във Федералното министерство на вътрешните работи при връчване на ключовете на 12-те автомобила. "Българската "Гранична полиция" трябва да пази границите с Турция и с Гърция. Ние много добре съзнаваме, че голяма част от мигрантите се стремят да стигнат до Германия. Германският федерален канцлер преди няколко дена заяви, че ситуацията от лятото на 2015 година не бива да се повтаря. В този смисъл е важно да допълваме нашето сътрудничество чрез двустранни мерки и отвъд операциите на ФРОНТЕКС", заяви Тайхман. По думите на зам.-министър Филип Гунев, помощта на Федералното министерство на вътрешните работи на Германия е символ на подкрепата в опазване на външните граници на ЕС, признание и оценка за усилията на България

Коледен фермерски базар в центъра на София в неделя

http://econ.bg/Новини/Коледен-фермерски-базар-в-центъра-на-София-в-неделя_l.a_i.733892_at.1.html

Сирене и кисело мляко от редки български породи, различни видове кашкавал, сладка, мед, яйца и други вкуснотии от Балкана ще бъдат предлагани пряко...

Марая Кери и Бионсе си направиха приятелско селфи

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5936500

Марая Кери и Бионсе си направиха приятелско селфиМарая Кери и Бионсе показаха на всички, че са близки приятелки като си направиха селфи, пише entitymag.com. Куин Би се появи на концерт на Марая в Ню Йорк под наслов "Всичко, което искам за Коледа си ти" преди броени дни. В еуфорията Кери качи селфито им в своя Инстаграм профил и й благодари за подкрепата.

Николай Тончев: Догодина очакваме да се разкрият 1000 работни места

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629871

1000 работни места се очаква да се разкрият от догодина в предприятията на четирима инвеститори. Те са закупили имоти в Индустриалния парк, като дори е започнала работа по изграждане на едно от предприятията. Това съобщи изпълнителният директор на парка Николай Тончев. 25 декара са купени от турската фирма Енпай, като ще бъдат застроени почти 12 от тях. В производствените мощности на фирмата ще се произвежда изолация за трансформатори. Работата се очаква да започне през юни догодина, каза Николай Тончев. 35 декара са закупени от американската ф...

Затягат правилата на ученическите екскурзии

http://www.cross.bg/detza-ekskyrziyata-predstavitel-1528616.html

/КРОСС/Нова наредба затяга правилата и контрола на екскурзиите за ученици, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Ученическите пътувания вече ще се извършват с придружаване от специализиран персонал. Това важи особено за случаите, когато едно или повече деца от групата имат специални нужди. Децата с увреждания ще бъдат придружавани от педагогически специалист, възпитател, психолог или медицински специалист. В приетата от МС наредба се казва, че когато децата пътуват извън България, задължително с тях трябва да има и представител на туроператорската фирма, която е наета да организира екскурзията. Извън обхвата на наредбата обаче остават еднодневните екскурзии. Създаването на документа е било предложено от министрите на туризма и на образованието. В текста се казва още, че за всяко пътуване директорът на училището ще е длъжен да информира навреме родителите и настойниците и няма да може да заведе дете на екскурзия, без тяхното знание или съгласие. Ако в дадена група са смесени деца от различни училища и сред тях има такива, които са настанени в социални домове, с тях трябва да има и представител на съответната институция. Броят на придружаващите се определя от броя на децата и учениците

Христо Маринов получи условна присъда за закана за убийство на журналистка

https://www.24chasa.bg/novini/article/5936538

Христо Маринов получи условна присъда за закана за убийство на журналисткаСофийска градска прокуратура (СГП) постигна присъда от 8 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок за Христо Маринов. Това съобщиха от пресцентъра на СГП. През април 2016 г. СГП внесе в Софийски градски съд (СГС) срещу него обвинителен акт по чл. 144 ал. 3 от НК – за закана за убийство на журналистката от Нова телевизия Вероника

Отвориха ледената пързалка в парк "Възраждане"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629870

Ледената пързалка в столичния парк "Възраждане" вече е отворена за посетители. Съоръжението работи от 8.30 до 22.30 ч., а през първия час от деня децата от софийските училища могат да се пързалят безплатно, посочи кметът на града Йорданка Фандъкова. Освен кънки на лед в спортния комплекс на парка могат да се играят футбол и тенис на корт. Директорът на "Спортна София Зона Б-5" Бойко Додов коментира, че близо 500 души ежедневно преминават през комплекса.Зимата е предпочитана от любителите на снежните спортове. От днес столичани ще могат да посещ...

За пръв път в историята футболен съдия използва видеоповторение и... сгреши

https://www.24chasa.bg/sport/article/5936402

За пръв път в историята футболен съдия използва видеоповторение и... сгрешиСъдията от Унгария Виктор Касай влезе в историята, след като за пръв използва видеоповторение, за да вземе решение. И сгреши! Това стана в мача от Световното клубно първенство между отборите на "Атлетико Насионал" от Колумбия и японския "Кашима Антлърс", пише "Гонг". Унгарският рефер поиска да използва видеотехнологията,

Как ни лекуват животните

https://www.actualno.com/interest/kak-ni-lekuvat-jivotnite-news_581834.html

Котките, конете, кучетата, пчелите и змиите са способни да лекуват хората, единствено с присъствието си в живота им. Най-различни психически разстройства, в това число и тежки депресии и неврози, нарушения от аутистичния спектър и банален стрес, могат да бъдат излекувани от

Изпращането на колети за Хитрино ще е безплатно

https://www.actualno.com/shumen/izprashtaneto-na-koleti-za-hitrino-shte-e-bezplatno-news_581833.html

Куриерските пакети, адресирани до кметството и жителите на Хитрино или до кризисния щаб в село Тимарево, няма да се заплащат от подателите в продължение на месец, съобщават от Министерството на транспорта. Допустимото съдържание на пратките са хранителни продукти, дрехи, завивки, стоки от първа необходимост. Пакетите трябва да бъдат с тегло до 20 кг.

Военните ще могат да задържат лица до пристигането на мястото на полицаи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629862

Военнослужещите ще имат право да задържат лица до пристигане на органите на МВР в дейността си по противодействие на тероризма. Това става факт с приетия на второ четене Закон за противодействие на тероризма. Военнослужещите от въоръжените сили ще имат право да извършват личен обиск, да проверяват вещи, багаж, както и да извършват проверки на превозни средства. Освен това ще могат да използват физическа сила и помощни средства, когато е налице отказ да се изпълни законно разпореждане; при задържане на лице, което оказва съпротива, лице, което з...

Ердоган обвини сирийската армия за Алепо, звъни на Путин

http://www.cross.bg/alepo-tyrtziya-erdogan-1528615.html

/КРОСС/Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че по-късно днес ще разговаря с руския си колега Владимир Путин в опит да се спаси споразумението за спиране на огъня и евакуиране на цивилните от град Алепо, съобщават световни агенции. "Ще разговарям с господин Путин по-късно тази вечер", каза Ердоган по време на телевизионно обръщение в Анкара. "Ситуацията на място е много нестабилна и сложна", добави той. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че двамата лидери ще обсъдят ситуацията в Алепо по-късно днес. В същото време турският лидер обвини правителствените войски на Сирия в нарушаване на споразумението за спиране на огъня в Алепо, но все пак той подчерта, че Турция полага усилия за създаване на коридор за евакуиране на хората от сирийския град. Президентът на Турция също каза, че е завършена подготовката за евакуация на жителите от Алепо към Идлиб и Турция. Заплануваната евакуация така и не се осъществи, след като сирийската армия възобнови атаките в Алепо тази сутрин. Държавният глава на турската държава разкри също, че при военните операции на Анкара в Сирия от август са убити 1800 джихадисти и кюрдски екстремисти. По отношение на действията в Турция след неуспешния опит за преврат на 15 юли Ердоган съобщи, че повече от 40 хиляди души официално са задържани.  

Зачестяват опитите за телефонни измами, н е се доверявайте, призоваха от полицията

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629834

Поради зачестили обаждания в ОДМВР-Сливен за опити за телефонни измами предупреждават гражданите да се свържат със свои близки, които живеят сами и разполагат със стационарен телефон, да очакват евентуално обаждане с цел измама. От изключителна важност е да се обсъдят различните механизми за телефонни измами, като се наблегне на добилия популярност в последно време „оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници, чрез предоставянето на наличните парични суми и ценни вещи, които впоследствие да бъдат върна...

Обсъждат изграждането на жп естакада в Пловдив

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629869

Обществено обсъждане на проекта за изграждане на жп естакада на участъка Пловдив-Филипово и нов железопътен мост над река „Марица“ ще се проведе днес от 17.00 ч. днес в Общинския съвет на Пловдив. Нова жп спирка е предвидена в района на стадион "Пловдив", а с подвигането на жп линиите трябва да се елиминират пътните пресичания по булевардите „Пещерско шосе”, „Свобода” и „6-ти септември”. Ще се изградят три двупътни ...

Водещите азиатски индекси приключиха търговията с ръст

http://econ.bg/Новини/Водещите-азиатски-индекси-приключиха-търговията-с-ръст_l.a_i.733891_at.1.html

Азиатските пазари отчетоха смесена сесия в сряда. Японският индекс Nikkei 225 нарасна леко с 0,02% до 19 253,61 пункта. Австралийският ASX 200...

Страхът от телефонен разговор намалява продуктивността ни

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5936310

Страхът от телефонен разговор намалява продуктивността ниАко звънът от телефона ви ви притеснява или ви облива студена пот, когато вие трябва да се свържете с някого, има начин да се справите с тези проблеми, пишат от Би Би Си. Днес рядко сме отделени от нашите мобилни телефони, но много хора страдат от същински страх, когато трябва да проведат телефонен разговор.

Цветозар Томов чака извинение от Трифонов

https://www.actualno.com/politics/cvetozar-tomov-chaka-izvinenie-ot-trifonov-news_581831.html

Говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов обяви, че очаква извинение от екипа на "Шоуто на Слави" след повторното преброяване на бюлетините от референдума. Припомняме, че по-рано днес Върховният административен съд (ВАС) даде ход на второто дело, з

Банско ще участва в конкурс организиран от МРРБ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629867

Кметът на община Банско, Георги Икономов, взе участие в съвместното заседание на Регионалния съвет за развитие и Регионалния координационен комитет на Югозападен район, което се проведе в курорта тези дни.   На председателстваното от областния управител Бисер Михайлов заседание, бе представена информация относно предстоящия старт на четвърта процедура по присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво. Процедурата дава възможност на общините да докажат, че покриват 12-те принципа за добро демократично управление, приети със ...

Кубрат Пулев е №2 в света

http://www.moreto.net/novini.php?n=338701

Кубрат Пулев бе определен за номер 2 в света в тежка категория. Елитното издание "Boxing News" му отреди престижното второ място по-малко от седмица след като българинът спечели интерконтиненталната титла на Световната боксова асоциация.

Три нива на заплаха от тероризъм приеха депутатите

http://www.cross.bg/zaplaha-zabrana-stranata-1528614.html

/КРОСС/Народното събрание почти прие на второ четене Закона за противодействие на тероризма. Минаха основните текстове. Определят се няколко степени на заплаха, които ще се определят от ръководителя на Националния оперативен щаб в лицето на министъра на вътрешните работи. Нивата на заплаха са: ниско ниво на заплаха - "Трето ниво", при което има налична информация и събития, които предполагат оценка за ниска вероятност за извършване на терористичен акт. При "Второ ниво" на заплаха или високо ниво на заплаха има значителен брой елементи на заплаха в страната или в непосредствено съседство и е налице реален риск от извършване на терористичен акт. При третото най-високо ниво на заплаха - "Първо ниво", всички елементи на заплаха са налични в страната или в непосредствено съседство и е налице висок риск от извършване на терористичен акт. В състава на Националния оперативен щаб се включват: министри, заместник-министри, ръководители на ведомства или техни заместници, главният прокурор или определен от него заместник-главен прокурор и други длъжностни лица, представляващи институции, които имат задължения за изпълнението на националния план. С новия закон за тероризма се дава възможност на въоръжените сили да извършват проверки на личните данни на човек, каквито полицейските служителите са можели да правят, както и да осъществяват обиски

"Локомотив" (Пловдив) и "Славия" завършиха годината с равенство

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/14/2883511_lokomotiv_plovdiv_i_slaviia_zavurshiha_godinata_s/?ref=rss


"Локомотив" (Пловдив) и "Славия" не успяха да излъчат победител в последния си мач преди зимната пауза и завършиха 1:1 на "Лаута".

Домакините откриха рано чрез Кирил Котев, но белите изравниха малко преди почивката с гол на Божидар Васев. В края на мача Петко Христов си изкара два бързи жълти картона и остави столичани с човек по-малко.

След подялбата на точките "смърфовете" остават на пето място с 30 точки, докато "Славия" е на девета позиция с девет по-малко.
...

Треньорът на "Верея" Александър Томаш замина на стаж при Моуриньо

https://www.24chasa.bg/sport/article/5936496

Треньорът на "Верея" Александър Томаш замина на стаж при МоуриньоТреньорът на "Верея" Александър Томаш замина на 6-дневен стаж в "Манчестър Юнайтед". Специалистът ще изгледа 6 тренировки на "червените дяволи" под ръководството на Жозе Моуриньо, както и два мача - гостуванията на "Кристъл Палас" довечера и на "Уест Бромич" в събота. Томаш ще има възможност да присъства и на двубой на градския съперник "Манчестър

Холандец намушка жена в центъра на София

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629865

Холандец наръга 46-годишна жена в центъра на София. Инцидентът се е случил около 6.00 ч. тази сутрин. Полицаи забелязват две тела - на жена и мъж, които лежат на тротоара пред телефонната палата на ул. "Гурко". Пострадалата е с прорезна рана в шията. Намереният мъж е бил в неадекватно състояние. 46-годината жена е откарана в болница, като към момента няма опасност за живота. 30-годишният холандски гражданин, за когото се смята, че е нападателят, е задържан. Предстои да се разбере дали той е бил под въздействието на наркотици по време на нападен...

Ще си сътрудничим с Черна гора в областта на туризма

http://offnews.bg/news/n_1/n_642226.html

Министерският съвет утвърди подписаното през юни т. г. междуправителствено споразумение между България и Черна гора за сътрудничество в областта на туризма и прие едностранна интерпретативна декларация по чл. 10 от документа. Документът цели да насърчи партньорството между националните туристически органи, предприятията и браншовите туристически организации от двете страни. Предвижда се взаимно участие в международни изложения, панаири, конференции и семинари, обмен на информация в сектора, сътрудничество в обучението на човешките ресурси и размяна на учебни посещения, както и активни контакти в рамките на Световната организация по туризъм. Приемането на едностранната интерпретативна декларация по чл. 10 от Споразумението е в следствие на това, че с подписването му се прекратява действието на Спогодбата между правителството на Република България и съюзното правителство на Съюзна република Югославия за сътрудничество в областта на туризма от 1997 г., която обаче ще остане в действие в отношенията между България и Сърбия.

Коледно карнавално бягане ще се проведе във Варна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629864

Третото издание на Коледното карнавално бягане стартира на 18-ти декември от 10ч. на входа на Морската градина във Варна. Бягането ще бъде на дистанциите - 2.5 км, 5 км и 10 км. Събитието се организира от сдружение iRun с подкрепата на отдел „Спорт“ към Община Варна. Предвидена е и музикална програма с участието на вокалната формация "Бънджи сингърс", пърформънс - Mannequin Challenge и други изненади. Програма 09:20 - 09:50ч. - Получаване на стартови номера за дистанции 2.5, 5 и 10 км 09:20 - 09:50ч. - Оставяне на кулинарните шедьоври на всичк...

Изпращането на колети със стоки от първа необходимост за Хитрино ще е безплатно

https://www.24chasa.bg/novini/article/5936492

Изпращането на колети със стоки от първа необходимост за Хитрино ще е безплатноКуриерските пакети, адресирани до кметството и жителите на Хитрино или до кризисния щаб в село Тимарево, няма да се заплащат от подателите в продължение на месец, съобщават от Министерството на транспорта. Допустимото съдържание на пратките са хранителни продукти, дрехи, завивки, стоки от първа необходимост и др.

„Първият път” - бруталната истина в 16 минути

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629866

Късометражният филм „Първият път" на младия бургазлия Георги Генчев разказва няколкоминутна история за влюбване, романтика, пътуване до морето и брутален крах на романтиката и мечтите. Кой стои на отсрещната страна на интернет чата? Колко струва доверието и вярата у човека в днешно време? Толкова ли е лесно младо момиче да стане жертва на сексуален трафик? На тези въпроси отговори на презентация в Кукления театър първата лента в кариерата на автора. Там бяха представени и други късометражни проекти, финансирани частино от Община Бургас. Настоят...

Артисти от всички области се обединяват, за да подадат ръка на Хитрино

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1629861

Именити артисти от всички области на културата и изкуството се обединиха, за да подадат ръка на Хитрино. Министърът на културата в оставка Вежди Рашидов пръв ще дари свои творби за благотворителния търг в Народния театър "Иван Вазов", съобщава пресцентърът на министерството.Рашидов и неговите заместници доц. Бони Петрунова и Боил Банов са обсъдили идеята с творци и мениджъри на културни институти, сред които Мариус Донкин (НТ "Иван Вазов"), Владимир Люцканов (Младежки театър "Н. Бинев"), Здравко Митков (Сатирич...

Не, релсите нямат никаква вина за Хитрино! Вижте тези видеа и го кажете пак

http://offnews.bg/news/n_1/n_642217.html

Шефовете на Национална компания "Железопътна инфраструктура" час по час обясняват как релсовият път няма никакво отношение към трагедията в Хитрино, как там се наливат милиони левове всяка година за ремонти и как инфраструктурата е отлично поддържана. Обясняват и как единствено превишаването от страна на машинистите на "Булмаркет" на допустимата скорост за влизане в гарата е довело до бедствието, отнело живота на 7 души. Вчера ви показахме, че жп стрелките на гара Хитрино са с топуз . Обръщат се ръчно - технология отпреди 100 години Следващото видео обаче е истински шокиращо. То е направено също на 9-а линия на броени километри от Хитрино. Вагоните са немски, скоростта - в рамките на допустимото. Клипът е заснет през лятото на тази година.   На видеото се вижда как товарните вагони направо "подскачат" върху железния път. Записът е публикуван на фейсбук страницата на русенската компания "Експрес Сервиз", която произвежда локомотиви в дунавския град. Коментарът към него гласи: "Ето какво е състоянието на железния път по нашата линия Русе - Каспичан - няколко километра преди Хитрино. Вижте за каква стабилност на вагоните и товарите говорим." Пред OFFNews мениджърът на компанията Цветелин Колев обясни, че самият той е заснел видеото, показващо реалното състояние на железниците ни. Има и второ видео, споделено от "Експрес Сервиз" и е много спорно, кое от двете е по-скандално. Постингът към второто видео е следният: "Вижте още малко от същото - как няма да дерайлират влаковете?!?!? И защо винаги виновни са само превозвачите?" На записа се вижда как при преминаването на жп композиция от траверсите подскачат кални фонтанчета. И двете видеа е добре да се гледат на голям екран, за да се добрие представа колко "добре поддържана" е държавната жп инфраструктура.

Наблюдаващият прокурор по "Хитрино" стана и временен шеф в Шумен

https://www.24chasa.bg/region/article/5936489

Наблюдаващият прокурор по "Хитрино" стана и временен шеф в ШуменМаргарита Георгиева, която е наблюдаващ прокурор по делото за трагедията на гарата в село "Хитрино", бе назначена и за временен шеф на Окръжната прокуратура в Шумен. То бе гласувано единодушно от прокуроската колегия на ВСС по предложение на главния обвинител Сотир Цацаров. Окръжната прокуратура в Шумен няма постоянен началник и досега функциите

Кабинетът даде 5805 лева за стипендии на даровити деца

http://offnews.bg/news/n_1/n_642225.html

Правителството в оставка даде 5805 лева за стипендии на даровити деца.  Средствата са одобрени като допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата и са за изплащане на стипендии по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби. Отпуснатите средства са предвидени в централния бюджет и са за ученици от училищата по изкуства към Министерство на културата, придобили право на стипендия през третото тримесечие на 2016 г.

140 афганистанци изведени от България, има още 200 у нас

http://offnews.bg/news/n_1/n_642223.html

140 афганистански граждани са изведени по законов път от България. У нас има в момента още 200, на които афганистанското посолство обработва пасаваните. Това обяви по време на заседанието на Министерския съвет премиерът в оставка Бойко Борисов, става ясно от стенограмата от заседанието.  Борисов обеща афганистанците да бъдат изведени от България в началото на декември след бунта в бежанския лагер в Харманли.  На базата на европейското споразумение и след нашия разговор с премиера на Афганистан, на практика всички рискови групи биват извеждани от България. Повтарям – по международно признатия ред, спазвайки всички конвенции, директиви, разпоредби и с абсолютно изведен приоритет спазване на правата на човека, подчерта Борисов. Освен че точката за Турция, както казаха и на останалите Съвети, е извадена от дневния ред на Европейския съвет, искам да знаете позицията каква е, още веднъж да се чуе. България ще настоява за потвърждаване ангажимента за прилагане на договореностите с Турция. Споделяме и подкрепяме необходимостта от продължаване на преговорния процес с Турция. Споразумението между Европейския съюз и Турция за реадмисия и преговорният процес за присъединяване са надежден и устойчив инструмент и механизъм за осъществяване на дългосрочни дейности от взаимен интерес, за предотвратяване на хуманитарни кризи и за развитие в стратегическа перспектива на отношенията между страните и между техните граждани. Необходимо е да продължат усилията за запазване на постигнатото и за осъществяването на напредък, дори в условията на бежанска и миграционна криза и на вътрешнополитически затруднения в редица страни от Европа и съседните региони, казва Борисов. Той подчертава, че отношението ни към съседите ни е да се спазват споразуменията и отношенията да се развиват, като се отчита какви са действията им за справяне с бежанската криза.  Изрично това го подчертавам, защото, знаете, австрийският външен министър ни вкара в една комбинация, зад която, разбира се, ние не стоим. Колкото и да повтарям нашите претенции към Турция в редица сфери, стратегическото ни отношение към нашите съседи е да се спазват споразуменията, да се развиват, да се надграждат и да се отчита това, което те правят за справянето с бежанската вълна. Гунев може да ни каже какъв е натискът върху границата в последните 15-20 дни. "То е благодарение и на техните усилия, защото колкото ние успяваме да спрем на границата, гледаме статистиката – горе-долу те също толкова предотвратяват да влязат. Така че, усилието е взаимно на границата", е отговорът на зам.-министъра на вътрешните работи Филип Гунев.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване