12/14/16 06:04
(http://www.klassa.bg/)

Видяхме ужаса, картината беше като по филмите

 

Изпод развалините се чуваха писъци, За първи път се сблъскваме с взрив в такъв мащаб

Христо Кантев, семеен, с 1 син, командир на екип в РСПАБ - Шумен. Димчо Ангелов, инспектор в оперативния център в Шумен, семеен с две дъщери. Завършили са техникуми, след които са изкарали редица курсове за пожарникари. Двамата пристигат в Хитрино с първите два екипа на 10 декември сутринта. Кантев е в пожарната от 24 години, Ангелов е навъртял 30. Участвали са в гасенето на хиляди пожари, този в гара Хитрино определят с една дума. Ад. За да разкажат за най-тежкия пожар в кариерата си ги измъкваме в района на кризисния щаб край Хитрино от операцията по прехвърлянето на пропан-бутана в авариралите цистерни.

 

- Как протече дежурството ви във фаталната за Хитрино събота, 10 декември?

- Димчо Ангелов: Дежурствата ни са 24-часови, ние застъпихме в 8 сутринта на 9 декември, в петък. Цялото дежурство протече с много пожари, с един тежък пожар на сметището в кв. Дивдядово, който беше съпроводен с ураганен вятър, гасихме докъм 3 сутринта там. В 5.42, когато дойде съобщението, хората все още обслужваха колите, бяхме завършили, зареждахме с горива и гасителни средства. Дойде сигналът и веднага тръгнахме. До 8 часа ни оставаха два часа и половина да свърши смяната.

- Обаждането е за пожар на гарата в Хитрино, колко души тръгнахте натам?

- Христо Кантев: Целият наличен състав от 9 човека, колкото бяхме на смяна с два автомобила се изнесохме незабавно на мястото на произшествието.

 

- Пристигате. Каква беше "картината" на пожара в първите му минути?

 

Христо Кантев: Когато тръгнахме, нямахме никаква представа за това, което ни очаква. Дори когато отиваме да гасим обикновен пожар, запалена къща или апартамент, не знаем какво ще заварим там. Но този път беше наистина страшно. Селото е долу, в ниското. Отвисоко всичко се виждаше като на длан – навсякъде пламъци и дим. Едва тогава стана ясно, че ще е по-тежко, отколкото очаквахме. След това всичко започна сякаш на сън – изпод развалините се чуваха писъци - от болка или от ужас, трябваше да се действа бързо

 

Димчо Ангелов: Ужас. Картината беше като по филмите. Все едно е паднала бомба и е взривила всичко наоколо. Когато пристигнахме, все още продължаваха взривове от газови бутилки...

 

Христо Кантев: За първи път виждам такава трагедия, с толкова пострадали и толкова много съборени жилища. Всеки инцидент, всяко произшествие е различно и сложно, само по себе си, но за първи път се сблъсквам с взрив в такъв мащаб, въпреки, че съм реагирал на подобни инциденти с газови бутилки.

 

- Битовите?

Димчо Ангелов: ...да, горящи постройки, с много пострадали, отвсякъде крясъци, писъци. Започнахме веднага спасителни действия първо за хората, които не бяха затиснати и можеха да се придвижват сами. После вече по изваждане на тези, които имаха проблем да излязат, а имаше опасност за живота им.

 

Христо Кантев: Благодарение на един местен човек, Стефан се казва (б. р. Стефан Нанев), той ни помагаше и казваше къде има хора, благодарение на неговата помощ стигахме до затрупани хора. Беше наясно в коя къща колко хора е имало. Така беше по-лесно да разберем дали под купчините греди и тухли не е затрупан още някой. Наоколо непрекъснато се чуваха експлозии. За първи път виждам такава трагедия, с толкова пострадали и толкова много съборени жилища. Всеки инцидент, всяко произшествие е различно и сложно, само по себе си, но за първи път се сблъсквам с взрив в такъв мащаб, въпреки, че съм реагирал на подобни инциденти с газови бутилки.

 

- Вие сте преминавали обучение, не едно, за пожарникари и като пожарникари. В учебните материали, по които са ви готвили, имаше ли подобна ситуация? Например тема номер X - Ситуация с взривена цистерна с пропан-бутан?

 

- Димчо Ангелов: Да, теоретично сме подготвени. Курсовете са точно затова, за да може личният състав да знае при пристигане на място или произшествие какво може да ги очаква и откъде трябва да започнат, как да започнат, спасителни действия и т. н., хората ни са минали такива курсове.

 

- Ситуацията конкретната, цистерна с газ, позната ли ви беше?

 

- Христо Кантев: Да, има, минавали сме и това. Запознати сме. Няма хора, които да не са запознати.

 

- Обадихте ли се на близките си къде сте и какво правите?

 

Димчо Ангелов: Няма време за такива неща, едва след като свърши всичко. Важен е пожарът, нямахме време за разговори.

 

- Как реагираха децата ви?

 

- Димчо Ангелов: Моите деца вече са големи, имам две дъщери... плачат.

 

- Христо Кантев: Син имам аз, на 25 години, в София е, чухме се по телефона, разказах му.

 

- Колко часа продължи смяната от 9 срещу 10?

 

- Христо Кантев към Ангелов: Колко беше? Вечерта? 5, 7? Не помня.

- После почивка?

 

Димчо Ангелов: Би трябвало да имаме 10 часа почивка, за да можем да се възстановим, но сега се налага и по-рано да се върнем на работа.

 

- Христо Кантев: От събота съм се прибирал само два пъти за малко у дома. Подсигурени сме с вода, храна, дават ни топли напитки, грижат се за нас. Сега работим по цистерната, от която има теч. Надявам се всичко да мине благополучно, да приключи нормално и да се обезопаси районът.

 

 

- Сега ще бъдете подложени на много оценки и анализи - какво мислите за твърденията, че сте закъснели за пожара?

 

- Димчо Ангелов: Не е имало никакво забавяне. Първоначалната ни информация беше за изключително тежък инцидент с много жертви. Затова разпоредих на помощ веднага да бъдат повикани и почиващите екипи.

 

- Извън това, което ще кажат експертите и ръководството ви, след края на операцията, вашата лична оценка за работата на пожарната в Хитрино каква е?

 

- Димчо Ангелов: Удовлетворен съм, че съм си свършил работата. Тези, които бяха живи и можеше да ги извадим, сме ги извадили. Спасили сме живота им... Това беше най-важното.

 

- Христо Кантев: Да, както каза колегата, справихме се точно така, както трябваше...

 

  • Димчо Ангелов: ...няма нещо, което сме изпълнили неправилно или заради което може да имаме угризения.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване