12/14/16 05:58
(http://www.klassa.bg/)

Други фирми поемат клиентите на фалиралата „Алфатур“

 

Застрахователят съветва хората бързо да занесат документите за пътуванията си

Други фирми могат да поемат реализацията на предплатените пътувания на клиентите на фалиралия туроператор „Алфатур“. Това стана ясно във вторник след проведената в министерството на туризма среща на министър Николина Ангелкова с изпълнителния директор на „Застрахователно дружество Евроинс“ АД Йоанна Цонева. На нея присъства и представител на Комисията за защита на потребителите. От обявилия несъстоятелност туроператор не взеха участие в нея.

Възможно е на част от клиентите на „Алфатур“ да бъде предложено да реализират заплатеното си пътуване, стана ясно по време на срещата.

 

Вече са проведени разговори с други туроператори,

 

чиито пакети са били продавани от „Алфатур“. „С оглед настъпващите коледни и новогодишни празници е много важно да имаме подобен подход и да улесним максимално, хората изпаднали в тази ситуация“, подчерта министър Ангелкова.

За сряда е насрочена среща в туристическото министерство с представители на „Алфатур“. На нея от министерството ще изискат да бъде предоставена цялата налична информация за туристите и направленията, по които пътуват в чужбина към днешна дата клиенти на фалиралия туроператор.

На срещата във вторник стана ясно още, че обявилият несъстоятелност туроператор „Алфатур“ АД и свързаните с него дружества имат действаща застраховка и

 

никой техен клиент няма да остане необезпечен.

 

От застрахователя вече са публикували информация на сайта си как хората, които имат предплатени или капарирани пакети, да поискат възстановяване на средствата си и са инструктирали служителите си в офисите навсякъде по страната. Първоначалната оценка показва, че става дума за около 280 договора и за общо около 580 туристи.

Официалните уведомления от „Алфатур“ АД, „Алфамарина БГ“ ЕООД и „Алфамарина“ ЕООД за подадените от тях в Софийския градски съд молби за откриване на производства по несъстоятелност са получени в туристическото министерство на 12 декември късно вечерта. Те са вписани в Националния туристически регистър и имат действащи застраховки към днешна дата, като тази на „Алфатур” е за максималния размер - 1 400 000 лв. „Алфатур“ информира, че

 

няма туристи, намиращи се сега зад граница

 

или да са останали необезпечени вследствие на ситуацията. Всички техни клиенти, които са заплатили пътуване или почивка, следва да предявят иск за плащане към техния застраховател - „Евроинс“, като предоставят всички платежни документи и договори за услуга. „Алфатур“ АД заявява готовност да окаже съдействие на застрахователя. „Алфамарина БГ“ ЕООД и „Алфамарина“ ЕООД декларират, че нямат сключени действащи договори с потребители, които да се покриват от застраховка „Отговорност на туроператора“.

Междувременно шефът на "Евроинс" Кирил Бошов препоръча на клиентите, платили туристически пакети, да се свържат максимално бързо със застрахователя и да предоставят всички документи, които имат около платената туристическа услуга. „По принцип законовите срокове са около 15 дни от предоставянето на всички документи. Само едно телефонно обаждане примерно не е достатъчно”, обясни той, цитиран от БНР.

Кирил Бошов допълни, че застрахователната компания ще сезира прокуратурата за несъстоятелността на туроператора.

От туроператора обясниха фалита си със срива на пътуванията на българите към арабските страни и съседна Турция заради несигурността там в последните години.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване