12/15/16 19:10
(http://www.klassa.bg/)

Янукович: САЩ координираха Майдана от посолството в Киев

 Бившият украински президент Виктор Янукович заяви пред съд в Москва, че е знаел, че в посолството на САЩ в Киев действа координационен щаб на Майдана. Той добави, че протестите и свързаните с него събития от края на 2013 и началото на 2014 г. е било подкрепяно от западните страни, предаде ТАСС. Янукович даде показания като заинтересовано лице пред съда в Москва по иска на бившия депутат от Върховната рада и съучредител на комитета за спасение на Украйна Владимир Олейник за признаване на онези събития за държавен преврат. Според бившия президент целта на протестите е била "да се разпали омраза към властта", затова снайперистите са стреляли само по невъоръжени демотнстранти, а не по техните лидери. "Това беше жесток, кървав сценарий. Не се наемам да твърдя кои са неговите автори, но подкрепата, която Майданът имаше от Запада и от САЩ, позволява да се каже, че тя беше всестранна", отбеляза той. Янукович вижда също в действията на украинската опозиция през февруари 2014 г. състав на престъпление, посочено в законодателството като "насилствено завземане на властта".
Той каза, че на 22 февруари, когато все още е бил на територията на Украйна и е бил готов да подпише законопроектите, приети от Радата съгласно споразумението с опозицията за уреждане на политическата криза, депутатите са приели решение номер 757 за самоотстраняване на държавния глава от изпълнение на конституционните му пълномощия. "Аз обаче не съм писал заявление за оставка, бях здрав (т.е. не може да бъда отстранен поради здравословно състояние), не е имало и процедура за импийчмънт. Тоест, нито едно от юридическите изисквания на Конституцията не беше налице. Затова последвалите решения на Радата за назначаване на и.д. президент на Украйна също са незаконни. В конституцията няма понятие и.д. президент", посочи той. По същата логика, според него, са незаконни и други последвали решения на украинския президент - за избор на нов генерален прокурор, на нов външен министър и пр., защото не са подписани от президента.
Според него страните от ЕС, които станаха гаранти на споразумението между властта и опозицията от 21 февруари 2014 г., не са предприели никакви действия да осигурят неговото изпълнение, въпреки, че той се е опитвал да се свърже с техните външни министри. Говорейки за разразилата се след това гражданска война в Източна Украйна, Янукович изрази мнение, че тя е била провокирана от действията на въоръжени радикални групи с участници от Майдана против мирното население в Донбас. "На населението на Донбас, което се съпротивляваше на отрядите на радикалите от майдана, им лепнаха етикети - сепаратисти и терористи. Новата власт не направи нито един опит да предотврати насилието, и мирното население, естествено, започна да се защитава. Срещу него изпратиха войски и така започна войната", посочи той. В показанията си пред съда Янукович опроверга твърденията за неговото богатство и съобщи, че има само една сметка в украинската Сбербанка и че не е имал никакви други сметки в нито една държава по света.Той поясни, че е харчил средства за комунални услуги, за благотворителност, за помощ на деца и болни хора. Според него всички тези парични движения са фиксирани в сметката му.
В иска по делото на бившия депутат Олейник се казва, че той иска да защити правата си на гражданин на Украйна в руски съд, ръководейки се от Всеобщата декларация за правата на човека, приета от ООН и ратифицирана както от Русия, така и от Украйна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване