12/17/16 08:32
(http://www.klassa.bg/)

След визита в Брюксел Борисов заряза изборите заради нова тройна коалиция

 Шансовете за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент неочаквано се повишиха след визитата на премиера Бойко Борисов в Брюксел в четвъртък. След среща с германския канцлер Ангела Меркел Борисов се отметна от позицията си за бързи предсрочни избори и заяви, че си струва да се сформира нов кабинет, за да се въведе мажоритарна избирателна система. Новият курс веднага намери подкрепа в ГЕРБ, които вчера спешно се срещнаха с РБ и ПФ. Зам.-председателят на партията Цветан Цветанов покачи възможностите за сформиране на кабинет на над 20%. 

"Единственото, за което си заслужава да се изчака, е, за да се смени избирателният закон. В противен случай изборите няма да са легитимни. Затова на тези разговори (с РБ и ПФ) аз ще настоявам приемането на тази система - 100% мажоритарно. Щяло да ги няма системните партии - като народът иска, няма да ги има", отсече Бойко Борисов. Той подчерта, че парламентът разполага с достатъчно време, за да направи нужните промени в Изборния кодекс. "Много ясно искам да ме чуете - има достатъчно време този парламент да промени избирателния закон съгласно референдума. Ако не им стига времето, да се удължи с още 1 месец, дали ще оставим тези министри, дали ще намерим други, ще се намери вариант", заключи Борисов.

Това веднага промени позицията на партийния му заместник Цветан Цветанов, който в четвъртък сутрин обясняваше, че вероятността за нов кабинет е не повече от 20%. Цветанов посочи като причина за рязката смяна на курса желанието на европартньорите ни да има правителство в същия формат като досегашния. И намекна, че премиер в новия кабинет може да е само Борисов. "Брюксел и по-специално лидерите в Съвета на министър-председателите действително искат да продължи това, което е правено досега в България. Вчера имаше двустранна среща между Борисов и Тимерманс (зам.-председателя на ЕК), където бяха дадени изключително високи оценки за политиката на правителството, съдебната реформа, борбата срещу корупцията, контрабандата. Когато подобни оценки се дават от втория човек в ЕК, си заслужава да се заостри повече внимание около това какво правим днес и какви са стъпките, които трябва да извървим занапред. Канцлерът Меркел и други европейски лидери си задават въпроса защо при положение че финансовите и икономическите показатели са едни от най-добрите в ЕС, вървим към предсрочни избори", обясни Цветанов. Затова и трябвало да се проведат "конструктивни разговори". Цветанов изрази увереност, че може да се стигне до компромис с ПФ, но бе категоричен, че ГЕРБ няма да отстъпи за мажоритарния вот.

Това развитие бе достатъчно, за да възбуди формациите от досегашното мнозинство. Вчера се проведе обща среща между реформаторите, ГЕРБ и Обединените патриоти. Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов обясни пред Нова телевизия, че имат три условия за подкрепа на евентуален нов кабинет - повишаване на пенсиите, проверка на договорите с "Марица Изток" 3 и изнасяне на бежанските центрове извън населените места. Другият съпредседател на ПФ Красимир Каракачанов добави още две условия. Пред "Сега" той каза, че ПФ иска и мерки за подкрепа на дребния и среден бизнес, както и засилена охрана на границата. "Тези условия ще бъдат формулирани и представени в писмен вид на ГЕРБ и РБ и след това предстои разговор", обясни Каракачанов. 

Повишаването на пенсиите бе повод за скандал между ПФ и ГЕРБ в края на ноември. Тогава Борисов първо обеща да подкрепи кабинет на ПФ, после се отказа, защото исканията за минимална пенсия от 300 лв. били популистки и щели да взривят бюджета.

Най-окуражени бяха от Реформаторския блок, които в момента държат мандата за съставяне на кабинет. "Определено сигналите, които дойдоха от изказването на премиера Борисов, дават по-голям шанс", коментира Костадин Марков от СДС. Съпартиецът му Румен Христов повтори пред БНР, че кандидатът за премиер трябва да бъде посочен от ГЕРБ. "Ние очакваме най-голямата парламентарна група да излъчи кандидата за министър-председател. И министър-председателят е този, който носи отговорността да предложи структура и състав на Министерски съвет. Никакви имена не са обсъждани и никакви условия не са поставяни от РБ", каза той. Партия ДБГ, която е част от РБ, пък обвърза подкрепата за бъдещ кабинет с връщането в дневния ред на НС на антикорупционния закон, който отпадна от програмата с подкрепата и на Патриотичния фронт. Вчера ПФ каза, че е склонен да подкрепи закона, ако в него бъдат направени промени.

Засега обаче не е ясно как трите формации ще се споразумеят по ключовия въпрос за мажоритарната система, тъй като и ПФ, и РБ са категорично против въвеждането й в чист вид. РБ предпочита някакъв вариант на смесена система, отколкото чиста мажоритарна. Засега националистите също не са склонни да отстъпят. "Ако се въведе мажоритарният вот, означава, че ще има 1-2 партии. Тогава ще влязат чалга певици, футболисти, мутри и всякаква друга паплач", обяви Валери Симеонов. 

Неочаквана подкрепа за мажоритарната система даде най-отявленият й противник досега - ДПС. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че ще предложи на депутатите си да гласуват "за" всякакви поправки в Изборния кодекс в посока на мажоритарен избор на депутати, независимо дали те са предложени от ГЕРБ или БСП.



Критика

"Свидетели сме на безпрецедентен опит да се държи властта на всяка цена, а страхът от едно служебно правителство на Румен Радев наистина може да накара това мнозинство в парламента да излъчи правителство, но то ще бъде крайно нестабилно, изключително вредно за страната. Тези хора и този персонален състав на МС в по голямата си степен трябва да се премести от сградата на МС в сградата на следствието", коментира говорителят на БСП Жельо Бойчев.
 

За 300 лв. минимална пенсия ще трябват 1.6 млрд. лв.

Десислава Колева
300 лв. минимална пенсия би струвало на НОИ малко над 1.6 млрд. лв. само за първата година. Това означава, че не само парите на всички възрастни хора на минимума трябва да се увеличат почти двойно, но и всички пенсии между 161.38 лв. и 299 лв. Освен това трябва да се преизчислят и всички останали видове минимални пенсии, свързани с нея и това именно за 12 месеца ще струва 1.6 млрд. лв. Около 1 млн. и половина пенсионери попадат под летвата от 300 лв. Не е ясно какво пък ще се случи и с по-високите пенсии, защото би било справедливо и те да бъдат пропорционално вдигнати или изчислени с нов осигурителен доход. Според данни, изнесени вчера от социалния министър Зорница Русинова, почти 492 хил. пенсионери получават под 200 лв. на месец. Малко над 409 хил. получават между 201 лв. и 250 лв., 306 737 пенсионери имат пенсии от 250 до 300 лв. 250 хил. вземат между 300 лв. и 350 лв.

По данни на НОИ пък, ако бъдат преизчислени само старите пенсии - отпуснати преди 2008 г. - със средния осигурителен доход от 2015 г., това би струвало около 1.7 млрд. лв. годишно, но пък би повишило сегашните пенсии с около 40%. При равни други условия една пенсия, отпусната миналата година, е с 82% по-висока от отпуснатата през 2008 г. пенсия. Това се дължи на факта, че преди 8 години средният осигурителен доход е бил 398 лв., а миналата година - 726 лв.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване