Thalloderma Shop
12/22/16 07:14
(http://www.klassa.bg/)

Докато се държим като прасета, ще живеем в кочина

 Всички знаят, че в Габрово режат опашките на котките, за да пестят от топлото, или че плачат в чиниите, за да сушат сълзите си за сол. Едва ли някои знае, че най-пестеливите нашенци се оказват най-щедри по отношение на запълването на кофите за смет. Според статистиката един габровец генерира със 180 кг повече смет от средностатистическия българин. Парадокс? Не, просто в града на шегата жителите са станали или повече, или по-богати. Или поне така излиза от обяснението на експерти, според които намаляващото съдържание в контейнерите се дължи на демографската криза и на ниската покупателна способност на населението. С други думи - боклукът става мерило за доброто на добрия живот. Не случайно швейцарците са първенци както по богатство, така и по количество генериран отпадък.

Тъжно е, че сметта, т.е. това, което изхвърляме, защото ни е ненужно или развалено, всъщност показва каква нация сме – многолюдна и богата или нация в криза – демографска и икономическа. Още по-тъжно е, че намаляването на отпадъците в кофите не означава, че намаляват боклуците по улицата. Свили сме генерирането на смет, но не сме разширили културата си към околната среда. Ежедневието ни днес е същото като преди 2 г. Сутрин, изхвърляйки боклука в кофата, съседът мята пълната торбичка от балкона. Спирката на автобуса е зарината от фасове, а пепелникът на кофата е празен. Задуха ли малко по-силен вятър, найлонови торбички във въздуха стават повече от врабчетата.

Строим модерни депа, вкарваме контейнерите под земята, въвеждаме глоби за чупещите кофите за смет. И всичко това, за да спазим европейския модел. Балканския ни нрав обаче е е по-силен от западноевропейските норми и правила. Нашенците не се научиха как да кимат с глава за „Да“ и „Не“, камо ли да възприемат, че покривката не се изтупва от терасата.

Как ще станем европейци с десетките незаконни сметища под път и над път, пръснати из иначе хубавата ни родина? Ето още един парадокс. Пред чужденците винаги се хвалим, че имаме красива природа. Когато попитат нашенец, защото се гордее, че е българин, дежурният отговор е нещо от сорта на „защото имаме уникална природа и история“. Лошото е, че познанията на част от отговарящите се изчерпват със законите на Крум и с посещение на Витоша. Още по-лошото е, че част от тези гордеещи се с природните забележителности на родината ни са същите тези, които си хвърлят боклука от балкона, а фаса през прозореца на колата.

Ще кажете, че не само ние хвърляме боклуци където ни падне и че на Запад от Калотина е по-чисто, защото има повече хора, които се грижат за чистотата. Е, докато продължаваме да оправдаваме действията си с бездействието на другите, ще стоим в същата ситуация. Докато се държим като прасета, ще живеем в кочина.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване