Thalloderma Shop
12/24/16 17:26
(http://www.klassa.bg/)

Путин: САЩ са виновни за новата надпревара във въоръжаването

 Москва няма да участва в тези процеси и дори ще намали военния си бюджет
Оттеглянето на САЩ от Договора за противоракетна отбрана (СТАРТ) създаде предпоставки за нова надпревара във въоръжаването, но Русия няма да се остави да бъде въвлечена в тези процеси на всяка цена, заяви вчера руският президент Владимир Путин по време на годишната си пресконференция пред близо 1500 журналисти в Москва. "Ако сте слушали внимателно това, което казах вчера (четвъртък), аз говорих за укрепването на ядрената триада и в заключение казах, че Руската федерация днес е по-силна от всеки потенциален агресор. Това е важно уточнение", припомни руският президент. "Но защо сега някои лица от действащата администрация на САЩ побързаха да заявят, че тяхната въоръжена мощ е по-голяма? С това никой не спори. Ние не отричаме това", заяви Владимир Путин. Той отбеляза, че създадената от Русия система за "преодоляване" на американския противоракетен щит (ПРО) е много по-ефективна от самата ПРО на САЩ. 

Руският държавен глава каза също, че не вижда нищо ново в изказването на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп за атомните оръжия на САЩ. По-рано Тръмп написа в "Туитър", че "САЩ трябва да засилят и разширят ядрените си възможности, докато не дойде мигът, в който светът не стане нормален, що се отнася до ядрените бомби". Неговият прессекретар уточни вчера, че последният коментар е насочен срещу разпространението на ядреното оръжие. Москва няма намерение да участва в нова надпревара на въоръжаването, каза Путин. "Нещо повече, ние смятаме да намалим разходите за национална отбрана. За т.г. те са 4.7% от БВП, а през 2017 г. ще бъдат намалени до 3.3 на сто, като за 2019 г. ще бъдат отпуснати 2.8%", съобщи руският президент. 

Владимир Путин отхвърли обвиненията, че Русия се е намесила в президентските избори в САЩ. "Демократическата партия на САЩ греши, като се опитва да прехвърли вината за изборното си поражение от Доналд Тръмп на външни фактори. "Не е важно кой е проникнал в компютрите на демократите. Важното е, че тези прониквания разкриха, че общественото мнение в САЩ се манипулира", добави той. Путин желае конструктивни и делови отношения с Доналд Тръмп, както и с лидерите на Демократическата партия на САЩ.

Основната част от въпросите към руския президент бяха на икономическа, финансова и социална тематика. Путин отбеляза, че бюджетният дефицит е приемлив - 3.7%, а инфлацията е рекордно ниска - 5.5%. Оръжейният износ на Русия възлиза на 14.5 млрд. долара годишно, отбеляза държавният глава. Според него има сериозен ръст и в сферата на информационните технологии, където експортът се оценява на 7 млрд. долара. На въпрос дали след продажбата на значителна част от "Роснефт" и други крупни руски предприятия ще бъдат сложени на тезгяха, Путин отговори: "Ние продаваме държавни предприятия не защото нямаме пари, а за да подобрим качеството на управлението им".
 

ОБВИНЕНИЯ

Убийството на руския посланик Андрей Карлов в Турция е покушение против Русия, заяви Владимир Путин. Зад трагедията с руския самолет Су-24 (свален от турските ВВС през 2015 г.) и убийството на посланик Андрей Карлов е възможно да стоят хора, които са искали да навредят на руско-турските отношения, каза той. "Вече ми се струва, че всичко е възможно - включително в държавните структури (в Турция) да са проникнали деструктивни елементи, в това число в правораздавателните органи, в турската армия", смята Путин. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване