Thalloderma Shop
12/27/16 16:42
(http://www.klassa.bg/)

Под 10% от асансьорите имат новите задължителни алармени устройства

 Много под 10% от всички асансьори в страната разполагат с устройство за двустранна аварийно-алармена връзка между кабината и дежурните техници, които поддържат асансьорите. Това съобщи по БНР Николай Маринков, главен секретар на Българската асансьорна асоциация.

От 1 януари 2017 г. със специална наредба за техническа безопасност се въвеждат нови изисквания за поддръжка на асансьорите.

Браншовите организации предупреждават, че ако се спазва наредбата, голяма част от асансьорите трябва да бъдат спрени, тъй като не разполагат с подобно гласово устройство. Това според експерти ще се случва по време на годишния текущ технически преглед.

Николай Маринков припомни, че е имало срок от повече от две години за прилагането на наредбата, и заяви, че използването на такива устройства е повсеместна практика.

„В цял свят тези устройства се прилагат и се знае, че това е допълнителна мярка за сигурност, която може да спаси човешки живот“, посочи експертът.

Маринков опроверга тезата, че в по-старите асансьори няма технологична възможност за монтирането на устройството.

„Това устройство е много просто за комуникация. В ерата на смартфоните да говорим, че е сложно технически да бъде изпълнено, е най-малкото нелепо. Това е един бутон-аларма, който трябва да бъде натиснат, обикновено за 10 секунди, а се задейства сам, когато асансьорът е заседнал между етажите. Има сим-карта, която се свързва със сервизния телефон. Това е един много опростен вариант на телефон. Задължително трябва да има микрофон и високоговорител. Сим-картата подава регулярно сигнал към софтуера на сервизния център, че работи и е активна“, обясни главният секретар на Българската асансьорна асоциация.

От думите на Николай Маринков става ясно, че „за разлика от обикновените мобилни телефони, които имат проблеми с обхвата в някои части на асансьорната шахта, при новите устройства обхватът е гарантиран“.

Оник Пилибосян, който е домоуправител, разказа пред „Хоризонт“ на БНР, че устройството е с големината на "кутия от локум" и се поставя за два-три часа.

„Стойността на устройството заедно с поставянето му излиза около 350 лева. Проблемът със SIM картата е да се намерят доставчици на най-ниска цена, аз лично съм намерил цена до 36 лева на година", даде пример домоуправителят. "Много е важно да се направят проверки, един или два пъти в годината. Да се инсценира, да се види, че има реална връзка с тях, да се види за колко време могат да реагират на направеното обаждане.“

Според него, заради техническата безопасност и сигурност, задължително е поставянето в асансьора на аварийно-аларменото устройство.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване