Thalloderma Shop
12/29/16 14:54
(http://www.klassa.bg/)

Асад и опозицията се разбраха за прекратяване на огъня в Сирия

 Постигнати са били споразумения между страните в конфликта в Сирия за прекратяване на огъня на територията на страната, участниците са готови да започнат мирни преговори. Това обяви руският президент Владимир Путин, цитиран от руски медии.

"Стана ясно, че преди няколко часа днес се случи събитие, което ние не просто дълго чакахме, но за постигането на което ние много работихме. Подписани са три документаПървият документ е между сирийското правителство и въоръжената опозиция за прекратяването на огъня на територията на Сирия. Вторият документ - комплекс от мерки за контрол на прекратяването на огъня. И третият документ - заявление за готовност за начало на мирни преговори относно уреждане на конфликта в Сирия", изтъкнал Путин на съвместно заседание с министрите на външните работи и на отбраната на Русия.

Той отбелязал, че е необходимо да се направи всичко възможно, за да може тези споразумения да влязат в сила, и призовал страните в конфликта и всички страни в региона да подкрепят споразумението и да вземат активно участие в предстоящите преговори в Казахстан. По-рано Путин се разбра с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган за провеждането на мирни преговори в казахстанската столица Астана за Сирия.

По думите на руския военен министър Сергей Шойгу, прекратяването на огъня ще влезе в сила в 0.00 часа на 30 декември.

Междувременно от сирийската армия обявиха, че ще прекратят всички военни операции от полунощ в съответствие с казаното от Шойгу. Уточнява се обаче, че бойните действия срещу ДАЕШ ("Ислямска държава") и Фронт "Ал Нусра" няма да бъдат прекратявани. 

От сирийската опозиционна Национална коалиция обявиха подкрепа за споразумението. В момента нейното седалище се намира в Турция заради конфликта в Сирия. 

Прекратяването на огъня ще бъде първото на цялата територия на страната след продължилото седмица примирие от 12 до 19 септември, което рухна след няколко инцидента на насилие. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване