Thalloderma Shop
12/29/16 10:08
(http://www.klassa.bg/)

Германските предприемачи създават все повече работни места

 Германските предприемачи изпращат изключително успешни няколко години. Според ново изследване те са създали през последните месеци непропорпоционално много работни места. Около 4700-те по-големи семейни фирми в Германия са назначили в периода между 2012 г. и 2015 г. с около 7% повече нови служители. Това става ясно от проучване на Федералния съвет на германската индустрия (BDI) и на Deutsche Bank. Като цяло през същия период компаниите в Германия са назначили малко над 5% повече служители. 
„Семейните предприемачи са истински двигатели за заетостта в Германия“, пояснява Ханс-Тони Юниус, председател на комисията за средните компании в BDI. Особено много нови места според данните са били създадени само през 2015 г. в индустрията (ръст от 3,7 на сто). В търговията пък през 2015 г. има спад от около 1,3 на сто. Според анализа повечето семейни компании с приходи над 50 млн. евро са със седалище в най-гъстонаселената германска провинция Северен Рейн-Вестфалия. Там има 1995 подобни фирми. 

На второ и трето място в тази своеобразна класация се нареждат Бавария и Баден-Вюртемберг с 914 и съответно 830 големи семейни фирми. Като цяло повече от шест от всеки десет фирми са със седалище в една от тези три провинции.

Според броя на населението обаче лидер в това подреждане е Хамбург – на 100 000 жители в този град се падат по 11 големи семейни компании. Второ и трето място заемат Бремен и Баден-Вюртемберг.

За сметка на това доста по-песимистична е картината в бившата Източна Германия. На Мекленбург-Предна Померания, Тюрингия, Бранденбург и Саксония-Анхалт се падат по около 1% от големите семейни фирми в страната. В Саксония този дял е 1,5%.

И по отношение на големината на населението спрямо броя големи предприемачески инициативи тези провинции са в дъното на класацията.

„Това е преди всичко последица от факта, че преди Обединението в тези райони почти не е имало възможност за развитието на частен бизнес“, пояснява Щефан Бендер от Deutsche Bank.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Радина Колева

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване