Thalloderma Shop
01/03/17 07:13
(http://www.klassa.bg/)

Над половин милиард не влизат в хазната от отстъпки

 Над 590 млн. лв. ще загуби хазната през 2017 г. заради от прилаганите данъчни облекчения, се посочва в прогноза на финансовото министерство. Парите обаче реално не се изземват от данъкоплатците с определени цели - насърчаване на икономиката на страната или подпомагане на определени групи от обществото.

През новата година у нас ще могат да се ползват 39 данъчни облекчения. За 26 от тях има достатъчно информация за да бъде определена стойността им - 590,6 млн. лв., или 0,6% от прогнозния БВП и 2,1% от планираните данъчни приходи. В Италия в данъчни облекчения се инвестират около 8,1% от събраните данъци, във Великобритания - 5,9%, в Испания - 5,5%. В някои държави от Общността броят на данъчните облекчения е десет пъти по-голям, отколкото у нас.

За 2017 г. най-големите загуби за хазната ще са от преференциално облагането на фирмите с корпоративни данъци - 279,9 млн. лв. От облекченията при облагането с ДДС бюджетът ще се лиши от 107,4 млн. лв. Основно загубите при този данък са от намалената ставка от 9% за настаняване в хотели. Загубите за хазната от преференциите в акцизите се очаква да са 158,48 млн. лв. Най-малко - почти 45 млн. лв., се очаква да бъдат те от облекчения върху доходите на физическите лица.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване