Thalloderma Shop
01/03/17 06:55
(http://www.klassa.bg/)

Палачите се връщат на Балканите

 Косово е една от най-важните територии на „Ислямска държава“. Там са вербувани 3400 бойци за халифата

Опасността за извършване на терористични атаки не само на Балканите, но и в Италия значително нараства

Те се връщат. Връщат се десетки. От Сирия и от Ирак, загубили битката. „Ислямска държава“ отстъпва от окупираните територии и възложи на бойците си чужденци да изминат своя терористичен път в обратна посока. Тяхната цел е Европа. Европа, която трябва да поразят направо в сърцето, според изявленията в социалните мрежи, разпространявани от ръководителя на „Ислямска държава“ след претърпените сериозни поражения в последно време. Много от привържениците на джихада, които се завръщат у дома, са родени в региона на Балканите. Граничните власти засичат някои от тях, но повечето не могат да бъдат разпознати като такива. Защитени са от непроницаемата мрежа на западната борба с тероризма, която „пресява” върналите се на Балканите.

Един от издирваните джихадисти, известен като Лавдрим Мухаджери, с прякор Балканския касапин, се прочу с ужаса, предизвикал транслирания от него видеоклип през 2014 г., където 29-годишният жител на Косово обезглавява деца „предатели”. Мухаджери (известен също като Абу Абдул ал Косов) отдавна вече е известен като един от ръководителите на „Ислямска държава“, след като престана да бъде лидер на балканската й бригада. Многократно в социалните мрежи излизаха съобщения за неговата смърт в Сирия, но през август тази година внезапно в интернет се появи негова снимка – усмихнат, с автомат АК-47 в ръце. Но това, което е още по-лошо, палачът от Качаника (град в Косово на границата с Македония, известен като център за вербовка на джихадисти) преди два месеца се е върнал в Косово, съобщава за L‘Espresso източник от италианското разузнаване в Косово.

Косово е една от най-важните територии на „Ислямска държава“. Там са вербувани 3400 бойци за халифата. Преминаването на Лавдрим Мухаджери на територията на Косово е фиксирано в Македония в средата на ноември. Служителите на Агенцията за информация и външна сигурност на територията на Балканите веднага са информирали местните власти, разузнавателното управление на Косово, а така също отделите по борба с тероризма в Косово, Албания и Македония. Но палачът като че ли се е изпарил. Според италианското разузнаване връщането на Мухаджери на балканска територия е много сериозна заплаха не само за Балканите, но и за много от европейските страни, където косовският джихадистки лидер (от септември 2014 г. той е в списъка на глобалните терористи, изготвен от Държавния департамент на САЩ) има множество връзки и може да извърши терористичен акт. Известен е и фактът, че джихадистката мрежа на „касапина” е доста разклонена.

Но работата не е само в това, Мухаджери познава прекрасно врага, защото до преминаването си на джихадистки позиции е работил в американската база на KFOR Bоndsteel в Косово, а преди това и в състава на НАТО в Афганистан. След ареста на 19 терористи на 18 ноември тази година, подготвяли терористични атаки на територията на Косово и Албания, сайтът Balkan Insight отбеляза: „Лавдрим Мухаджери представлява сериозна заплаха за региона на Балканите, като най-вероятно следващият терористичен акт ще бъде насочен към унищожаването на множество израелци по време на футболната среща между отборите на Албания и Израел.”

Действията на арестуваните терористи, както свидетелства източник от полицията в Косово, са били координирани от Мухаджери от територията на Сирия. Но ако Мухаджери вече е в Косово, то опасността за извършване на терористични атаки не само на Балканите, но и в Италия значително нараства. През 2015 г. беше проведена операция „Ван Дам” с цел унищожаване на група от „Ислямска държава“, действаща между Италия и Косово и ръководена от Самет Имишти, живеещ в Бреша. В дома на арестувания главатар са открити доказателства за пряката му връзка с Мухаджери, младия Касапин, готов да води джихад на европейска територия.

 

(Текстът е препечатан от сайта a-specto)

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване