Thalloderma Shop
01/10/17 06:48
(http://www.klassa.bg/)

250 млн. евро инвестирани в бизнес имоти през 2016 г.

 

Чуждите фондове се интересуват основно от офиси и магазини

250-270 млн. евро са инвестирани в бизнес имоти през миналата година, а през тази има шанс те да са и два пъти повече, смятат от Forton.

Според Михаела Лашова от консултантската компания увеличаването на инвестициите зависи от много фактори. „Основно у нас влагат пари в бизнес имоти опортюнистични фондове, готови да

поемат известен риск и очакват по-добра възвращаемост

в бъдеще. Те обикновено остават в България от 3 д 5 години и след това продават проекта на друг инвеститор”, обясни тя за „Монитор”. По думите й най-много чужди инвестиции през 2017 г. може да се очакват в офисите и търговските площи. В жилищния сегмент ще преобладават малки проекти, в които основно инвестират български инвеститори, предлагащи нов продукт.

Аутсорсинг индустрията продължава да тласкат инвестиционната активност в България основно на пазара на офиси. Търсенето идва основно от вече установени фирми, разширяващи бизнеса си у нас, което способства за бърз ръст на заетостта в сектора. Спрямо останалите пазари от Югоизточна Европа пазарът на офиси в България е по-развит, което донякъде спомага и успехите и бързата експанзия на аутсорсинг индустрията. Общото предлагане само в София надвишава 1,8 млн. кв. м, а други около 200 хил. кв. м са в строеж.

От MBL/CBRE прогнозират, че през годината у нас може да се

очакват сделки за над 50 млн. евро с големи инвестиционни фондове

които все повече настъпват в региона на Югоизточна Европа. България е с добри позиции в региона заради добрите макроикономически показатели. През миналата година най-големите сделки бяха тези за Sofia Airport Center, купен от инвестиционния фонд Revetas Capital, който преди това взе мола при хотел „Хемус“ в София (в момента ребрандиран като Park Center), за Retail Park Plovdiv, придобит от собствениците на веригата HomeMax, за Mall Plovdiv, който стана изцяло собственост на ирландския фонд Avestus Capital Partners.

Силно се представиха през миналата година и хотелиерския сегмент от пазара на бизнес имоти заради ръста на туризма, отчитат анализаторите. Стимул за нови инвестиции в София през 2017 г. ще е предстоящото председателство на България на ЕС, прогнозират експерти.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване