Thalloderma Shop
01/14/17 09:56
(http://www.klassa.bg/)

Процедура пречи да се вземе решение за картела върху горивата

 По процедурни причини скоро не очакваме да има решение за картела за горивата. Това заяви Юлия Ненкова, председател на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по време на представянето на отчета за свършеното от новия състав на комисията през 2016 г. Причината е, че шестте компании уличени в картел обжалват определението на антимонополния орган пред Върховния административен съд (ВАС).

В средата на октомври КЗК обвини шест фирми, че договарят помежду си цените на горивата. Това са "Лукойл България“ ЕООД, "Еко България“ ЕАД, "Шел България“ ЕАД, "ОМВ България“ ООД, "Нис Петрол“ ЕООД и "Петрол“ АД, имаха 30-дневен срок за внесат своите становища и възражения по казуса.

Те обаче са поискали разкриване на икономическата тайна, която им е била предоставена от комисията. Освен това те са пожелали да предоставят и нова информация по случая.

Делото пред ВАС е двуинстанционно и няма ясен срок за приключване. Едва след всичко това КЗК ще може да постанови конкретни санкции, обясни още Ненкова.

„Това ще отнеме много продължителен период, тъй като това не е състезателна процедура и ще се извикват един по един. Ще имат възможност да представят нови доказателства, които също ще трябва да подлежат на коментар и анализ от страна на КЗК“, бе категорична Ненкова.

Относно разследване на “Лукойл -Нефтохим“ за злоупотреба с господстващо положение чрез предлагане на българския пазар на по-скъпи горива, отколкото на външния, в момента се правят икономически анализи и решение може да има чак след година.

От началото на 2016 г. КЗК е наложила 75 глоби и имуществени санкции в размер на 14,5 млн. лв., а общо постъпилите суми, които си е прибрала комисията са в размер на 1,8 млн. лв.

От няколко дни към комисията вече работи и телефон, на който гражданите могат да сигнализират за нарушения.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване